fbpx
 
Colaj foto: X / Nexta Colaj foto: X / Nexta

Un transport de explozibili scos din Ucraina, prin România, cu destinația Rusia, confiscat de georgieni


Serviciul de Securitate Naţională din Georgia a anunţat luni că a confiscat un transport clandestin de explozibili care provenea din portul ucrainean Odesa şi avea destinaţia oraşul rus Voronej.

Agenţia de securitate internă a Georgiei a declarat că explozibilii erau ascunşi într-un transport de baterii auto care a intrat în ianuarie pe cale terestră în Georgia din Ucraina, via România, Bulgaria şi Turcia, şi că transportul a fost confiscat la graniţa cu Rusia, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Agenţia precizează într-un comunicat că încărcătura de explozibili a ajuns în Georgia într-o dubiţă ucraineană şi că urma să fie transportată la Voronej, un oraş rusesc situat la circa 180 de km de frontiera cu Ucraina.

Potrivit AFP, şase dispozitive explozive au fost „introduse în Georgia la 19 ianuarie" dinspre Odesa, în sudul Ucrainei, la bordul „unei dubiţe aparţinând unui ucrainean", au anunţat serviciile de securitate georgiene.

Aceste dispozitive conţineau 14 kg de C-4, o substanţă explozivă. Andrei Ceracidze, ucrainean de origine georgiană, este acuzat că este creierul operaţiunii.

Şapte georgieni, trei ucraineni şi doi armeni ar fi participat la transport, fără să ştie că era vorba despre explozibili, au adăugat serviciile de securitate georgiene.

În 2022, anchetatorii ruşi au declarat că un camion încărcat cu explozibili folosit în atacul care a avariat grav podul din Crimeea în acel an a intrat în Rusia din Ucraina pe o rută similară.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care a revendicat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra unor obiective ruseşti, nu a răspuns imediat la o solicitare de declaraţii.

Guvernul Georgiei, care susţine că se opune invaziei ruse în Ucraina şi că doreşte să se asigure că aceasta nu se extinde pe teritoriul său, a fost acuzat că ar avea o poziţie pro-rusă tacită de la izbucnirea războiului din Ucraina, în februarie 2022.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30