fbpx
 
La Depeche La Depeche

O rețea internațională de fabricare a armelor cu ajutorul imprimantelor 3D a fost destructurată


Douăsprezece persoane din Franța și Belgia sunt ținta unei anchete privind o rețea care folosea imprimante 3D pentru a fabrica și vinde arme de calibru mare, scrie Le Figaro.

Luni, jandarmii și procurorul din Marsilia, Nicolas Bessone, au anunțat destructurarea unei vaste rețele internaționale de vânzare și fabricare de arme cu ajutorul imprimantelor 3D. Aceasta este o premieră în Franța, care îngrijorează foarte mult autoritățile, potrivit procurorului general.

În urmă cu mai bine de un an, în timp ce navigau pe darkweb, jandarmii specializați în criminalitate informatică au dat peste un anunț pe Telegram care le-a atras atenția: vânzarea de arme realizate cu ajutorul imprimantelor 3D, la prețuri cuprinse între 1.000 și 1.500 de euro – mult mai mici decât prețul armelor convenționale. Aceste arme au și avantajul de a fi mai greu de urmărit, deoarece nu sunt marcate în niciun fel.

Suspecții, cu domiciliul în Roquebrune-sur-Argens, în regiunea Var, au fost identificați rapid, ceea ce a dus inițial la deschiderea unei anchete sub supravegherea Parchetului din Draguignan. Dar jandarmii de la centrul de combatere a criminalității digitale și-au dat seama că au de-a face cu o rețea mult mai mare, de anvergură națională și internațională, iar cazul a fost trimis la procuratura din Marsilia.

În urma investigațiilor, au fost confiscate opt imprimante 3D, precum și șapte arme fabricate prin imprimare 3D și 24 de arme convenționale. „După știința mea, este o premieră în Franța”, a declarat procurorul din Marsilia.

Armele fabricate erau de 9 mm sau 22 mm. De asemenea, se vindeau și arme de calibrul 22 Long Rifle.

Colonelul Hervé Petry, șeful unității naționale de cibernetică din cadrul jandarmeriei, este îngrijorat de faptul că „calitatea armelor este bună, chiar foarte bună. În scopul anchetei, am fabricat noi înșine unele piese și o armă. Și am putut măsura calitatea acestor arme, care sunt identice în proporție de 95% cu armele originale”.

Anchetatorii au arestat 14 persoane la începutul săptămânii trecute. În total, aproape 300 de jandarmi au fost mobilizați în Provence-Alpes-Côte d’Azur, Bretania, Midi-Pirinei, regiunea Grand Est și Île de France.

Doisprezece dintre suspecți au fost aduși în fața instanțelor de judecată. Aceștia sunt acuzați de „deținere neautorizată de arme și muniții din categoria B”, „fabricare sau comercializare neautorizată de material de război, arme și muniții din categoriile A și B”, „vânzare de arme nemarcate”, „cumpărare sau vânzare la distanță de arme și muniții și livrarea acestora în afara spațiilor autorizate”.

Șase dintre ei au fost încarcerați și cinci au fost plasați sub control judiciar, dintre care unul se află în arest preventiv la domiciliul său. Aceștia au vârste cuprinse între 18 și „în jur de 30 de ani”, potrivit lui Nicolas Bessone. „Sunt persoane cunoscute pentru o serie de infracțiuni și altele care nu au antecedente penale”.

„Considerat ca fiind liderul organizației și traficului acestei rețele”, un bărbat stabilit la Roquebrune-sur-Argens face obiectul unui mandat de arestare internațional, după ce a fugit în Belgia. Cunoscut pentru infracțiuni legate de droguri, suspectul, în vârstă de 26 de ani, face parte, la fel ca unii dintre ceilalți suspecți, din „mișcarea libertariană”, potrivit lui Nicolas Bessone. Bazată pe o ideologie importată din Statele Unite, această mișcare așa-zis „pro-arme” corespunde „dorinței de a se răspândi la cât mai multe persoane într-un spirit de luptă și de apărare împotriva statului, considerat totalitar și opresiv”, după cum subliniază colonelul Hervé Petry. „Ei împărtășesc o ideologie foarte radicală, fie că sunt de extremă dreapta, de extremă stânga sau ecologiști radicali”, adaugă colonelul.

Alți suspecți sunt colecționari de arme. O ultimă categorie este legată de traficul de droguri.

 

Sursa: G4Media

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29