fbpx
 
Pesticid cancerigen, descoperit în piperul și ardeiul iute indian vânduți în Uniunea Europeană

Pesticid cancerigen, descoperit în piperul și ardeiul iute indian vânduți în Uniunea Europeană


Autoritățile europene au depistat un pesticid cancerigen în ardeiul iute și piperul indian vânduți pe piețele din Uniunea Europeană, în timp ce SUA anchetează o situația similară, iar câteva state asiatice au oprit vânzările de mirodenii din India.

Uniunea Europeană a depistat oxid de etilenă în mai multe mostre de ardei iute și piper provenind din India, Statele Unite investighează o situație similară pe piața americană, în timp ce țări precum Singapore și Hong Kong au oprit luna trecută vânzările de mirodenii din India, scrie BBC. De fapt, UE respinge regulat exporturile Indiei de condimente, din cauza substanțelor periculoase pe care le găsește în acestea.

Deloc surprinzător, India este o putere globală a condimentelor. Exportă peste 200 de condimente în aproximativ 180 de țări, în valoare de 4 miliarde de dolari, potrivit Spices Board of India. Numai piața internă valorează 10 miliarde de dolari, ceea ce o face cel mai mare consumator de condimente din lume.

Dar acum apar îngrijorări cu privire la siguranța acestor condimente renumite în toată lumea. Luna trecută, Singapore și Hong Kong au oprit vânzările unor mirodenii produse de companiile indiene MDH și Everest din cauza unor niveluri ridicate de oxid de etilenă, un pesticid care cauzează cancer.

Asta nu e tot. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) investighează, de asemenea, produse de la cele două mărci pentru că ar putea conține pesticidul cancerigen, a declarat un purtător de cuvânt al FDA pentru Reuters. O analiză efectuată de agenția de presă a datelor de reglementare din SUA a constatat că, din 2021, o medie de 14,5% din transporturile americane de condimente MDH au fost respinse din cauza prezenței unor bacterii. Ambele mărci insistă că produsele lor sunt sigure.

Iar Uniunea Europeană (UE) și-a exprimat îngrijorarea după ce a descoperit aceeași substanță care provoacă cancer în mostre de ardei iute și boabe de piper din India.

Rapoartele oficiale spun că autoritățile de reglementare a alimentelor din Maldive, Bangladesh și Australia au lansat investigații similare.

Principalele condimente exportate de India sunt pulberea de ardei iute, chimenul, turmericul, cardamomul și condimente amestecate, asafoetida, șofranul, anasonul, nucșoara, cuișoarele și scorțișoara.

Ministerul Sănătății din India susține că țara are unul dintre cele mai stricte standarde de limite maxime de reziduuri (LMR) din lume, cu LMR-urile pesticidelor variind în funcție de produsul alimentar și determinate prin evaluări riguroase ale riscurilor.

Dar ceva este în mod clar în neregulă: în 2022, FDA a evidențiat standarde inadecvate de facilități sanitare, de cazare și de curățenie a echipamentelor la o fabrică de mirodenii indiene de prim rang.

India a fost un exportator de condimente de secole. Dar această imagine a scăzut în ultimii ani, cu atenția inadecvată a guvernului. Nu știm încă în ce stadiu are loc contaminarea. Oxidul de etilenă nu este folosit de fermieri. Este este cel mai probabil un reziduu post-recoltare, post-procesare”, spune Narasimha Reddy Donthi, cercetător independent și activist pentru justiția mediului.

Nu este doar atenția negativă. Cazurile repetate de reziduuri excesive pot avea un efect pe termen lung. În trecut, exporturile de mango către SUA au suferit ani de zile din cauza reziduurilor de pesticide", adaugă Reddy.

Grupul de reflecție cu sediul în Delhi, Global Trade Research Initiative (GTRI) consideră că preocupările recente privind calitatea ar putea amenința jumătate din exporturile de condimente ale Indiei din cauza „acțiunilor de reglementare în cascadă în multe țări”.

Dacă China pune la îndoială calitatea condimentelor indiene, peste jumătate din exporturile globale ale Indiei ar putea fi afectate, alăturându-se altor cinci țări, a spus GTRI într-un raport recent. „Situația s-ar putea înrăutăți dacă UE, care respinge în mod regulat loturile indiene de mirodenii din cauza problemelor de calitate, urmează exemplul”.

În cele din urmă, spun experții, India trebuie să-și revizuiască fundamental abordarea privind siguranța alimentară, acordând prioritate transparenței, aplicării stricte și comunicării clare pentru a-și proteja integritatea.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31