fbpx
 
Analiză CNN. Motivul pentru care NATO și UE consideră că prestația lui Joe Biden la dezbaterea cu Donald Trump este alarmantă

Analiză CNN. Motivul pentru care NATO și UE consideră că prestația lui Joe Biden la dezbaterea cu Donald Trump este alarmantă


Prestația lui Joe Biden la dezbaterea prezidențială împotriva lui Donald Trump a stârnit îngrijorarea aliaților SUA - în special în cadrul NATO și în Europa.

Aceste îngrijorări nu se referă la faptul că Biden ar putea fi nepotrivit pentru a lua decizii importante sau că va întreprinde acțiuni dramatice la nivel internațional - președintele SUA fiind persoana responsabilă de cele mai puternice forțe armate, de un arsenal nuclear și de cea mai mare economie din lume.

Opinia comună în rândul aliaților SUA este că Biden este un om rațional care se înconjoară de oameni raționali și, orice s-ar întâmpla, aceștia vor continua să ia decizii raționale, rezonabile.

Nu există nici îngrijorarea că performanța poticnită, uneori de neînțeles, a lui Biden a asigurat un al doilea mandat Trump.

Perspectiva unei reveniri a lui Trump este îngrijorătoare, dar a fost deja inclusă în gândirea aliaților, notează CNN.

Europa, în special, nu a trecut niciodată cu adevărat peste Trump 1.0 și a păstrat punctul de vedere din 2020: că dacă s-a putut întâmpla o dată, se poate întâmpla din nou. Acest lucru a fost în centrul gândirii strategice europene de la preluarea mandatului de către Trump în 2016 și a continuat pe parcursul președinției lui Biden.

Aliații Americii sunt îngrijorați de faptul că „cea mai puternică țară de pe planetă” nu le poate oferi lucrul pe care și-l doresc cel mai mult: stabilitatea.

Diplomații se tem că înlăturarea unui candidat atât de târziu în ciclul electoral ar putea submina întregul proces. Ar putea permite adversarilor precum China și Rusia să atace sistemul democratic al SUA, făcându-l să pară slab în comparație cu autocrațiile lor, în care oamenii puternici dețin puterea.

Acest lucru poate părea banal, dar diplomația la acest nivel este adesea privită în termeni de sumă zero: ceva rău sau stânjenitor pentru Occident, în special pentru puternica SUA, este bun pentru inamicii săi.

Aceste mici demonstrații de presupusă slăbiciune creează oportunități pentru ca adversarii să răspândească propagandă, să semene diviziuni în SUA și în Occident prin dezinformare.

Aceste riscuri ar fi destul de grave în cazul eliminării unui candidat, dar imaginați-vă că aceste discuții au loc după ce Biden și-a asigurat un al doilea mandat. Speculațiile constante cu privire la capacitatea sa de a guverna în țară și în străinătate ar putea fi nefondate la nivel politic, dar ar crea fără îndoială diviziune, neîncredere și panică pe parcursul celui de-al doilea mandat al său.

Ce ar putea însemna acest lucru din punct de vedere material? Ar putea Biden să facă să treacă prin Parlament lucruri precum ajutorul pentru Ucraina? Va avea el capitalul politic necesar pentru a lua măsuri potențial nepopulare în Orientul Mijlociu sau în Indo-Pacific, dacă aceste regiuni se destabilizează în continuare?

Și un semn de întrebare cu privire la puterea Casei Albe i-ar încuraja pe adversarii globali ai Americii să acționeze mai agresiv în propriile lor curți?

Pentru a face față în mod eficient tuturor acestor provocări este nevoie de stabilitate.

Asta ne aduce înapoi la seara de joi. Lumea a văzut un om în vârstă care se lupta să vorbească elocvent sau coerent. Fie că sunteți un susținător sau un oponent, această performanță ridică întrebări legitime dacă nu cumva este pur și simplu prea bătrân pentru slujba pe care vrea să o continue.

Stabilitatea înseamnă mai mult decât stabilitate sau consecvență politică. Dacă zarva și întrebările cu privire la capacitatea lui Biden de a guverna continuă, aliații se tem că acesta nu va putea - în mod corect sau incorect - să ofere stabilitatea de care Occidentul are nevoie cu disperare într-un moment incert.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31