fbpx
 
Ei sunt cei care scapă de acuzația de abuz în serviciu

Ei sunt cei care scapă de acuzația de abuz în serviciu


Lista lungă a potenţialilor beneficiari ai unei eventuale dezincriminări mascate a abuzului în serviciu şi a conflictului de interese ne arată că există un interes uriaş ca modificările la Codul Penal să se facă prin OUG, nu prin proiect de lege sau alte preoceduri greoaie. O singură zi dacă stă în vigoare, dezincriminarea abuzului scapă de tot sau parţial nume mari anchetate de procurori: Dragnea, Oprea, Bica, Nicușor Constantinescu, Mazăre, Scripcaru, Căncescu, Pendiuc, Truică, Paul al României, Vanghelie, Ioana Băsescu, Nichita, Șova, Tiberiu Nițu, o armată de preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari.

 

Ordonanţa 13 din 31 ianuarie 2017, care aduce mai multe modificări asupra codului penal şi a codului de procedură penală, a fost publicată deja în Monitorul Oficial, însă ar putea produce efecte concrete abia după 10 zile. Documentul a pus pe jar sistemul judiciar românesc, inclusiv de la Iaşi, cei mai nemulţumiţi fiind procurorii şi judecătorii care-și văd astfel munca de ani de zile distrusă și chiar compromisă.

 

Iată lista numelor mari care, conform ordonanței, scapă de acuzații:

Liviu Dragnea. DNA l-a acuzat în iulie 2016 pe fostul preşedinte al CJ Teleorman de instigare la abuz în serviciu şi de instigare la fals intelectual în dosarul în care este trimis în judecată alături de fosta soţie, Bombonica Prodana.

 

Gabriel Oprea. În mai 2016, procurorii anticorupţie l-au acuzat pe fostul ministru de Interne de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul fondurilor operative de la serviciului de informaţii al Ministerului de Interne (DIPI).

 

Elena Udrea. Fost deputat şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea are mai multe dosare deschide de DNA în care este cercetată pentru abuz în serviciu. În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu, alături de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, care este cercetat pentru participaţie improprie la abuz în serviciu. Detalii în comunicatul DNA. Udrea mai este acuzată de abuz în serviciu şi într-un dosar în care este acuzată că şi-a folosit influenţă de ministru pentru a cumpăra, prin intermediul unei societăţi pe o care o controla şi finanţa, o vilă pe litoral la jumătate din preţul pieţei.

 

Ioana Băsescu. În septembrie 2016, procurorii anticorupţie au acuzat-o pe fiica fostului preşedinte de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani în dosarul finanţării pretins nelegale a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Traian Băsescu. În acest dosar, Elena Udrea este acuzată de spălare de bani.

 

Titus Corlățean. Procurorii DNA l-au acuzat în mai 2016 pe fostul ministru de externe de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul, în dosarul votului din diaspora.

 

Tiberiu Nițu. DNA l-a acuzat pe fostul procuror general la complicitate la abuz în serviciu în februarie 2016 din cauză că în aprilie 2014 a încheiat un protocol cu Ministerul de Interne în baza căruia a beneficiat de coloană oficială deşi nu ar fi avut dreptul legal.

 

Marian Vanghelie. În iulie 2015, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul primar al sectorului cinci pentru nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu, șapte infracțiuni de spălare de bani.

 

Radu Mazăre. Fostul primar al oraşului Constanța, este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2015 şi îi are ca inculpaţi, printre alţii, pe omul de afaceri Gabriel Strutinsky şi mai mulţi funcţionari din cadrul primăriei Constanța.

 

Nicușor Constantinescu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanța, este acuzat de abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), alături de mai mulţi funcţionari din cadrul CJ. DNA a trimis dosarul în judecată în aprilie 2015 după ce, cu o lună în urmă, în martie 2015, procurorii anti-corupție au început urmărirea penală faţă de Nicușor Constantinescu într-un alt dosar în care acesta este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

 

Dan Șova. Fost ministru al transporturilor în guvernul Ponta, Șova a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, printre altele, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul. Este vorba despre dosarul „Turceni – Rovinari” în care a fost trimis în judecată şi fostul premier Victor Ponta.

 

Laura Georgescu. În iulie 2015, procurorii anticorupţie au acuzat-o pe preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualuli de două infracţiuni de abuz în serviciu şi de instigare la fals pe motiv că ar fi intervenit pentru postul de televiziune al fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan – Pinalti. În dosar mai sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, însă de alte infracţiuni.

 

Alina Bica. În septembrie 2015, procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pe fosta şefă DIICOT pentru luare de mită dar şi pentru săvârşirea infracţiunii de „participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu”. Este vorba de dosarul ANRP, în care mai sunt acuzaţi fostul şef al fiscului , Pop Şerban şi Horia Simu.

 

Lotul ANRP (Dosarul Retrocedărilor). Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată în decembrie 2014 pe Dumitrean Nicoleta Crinuţa, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş George și Alexandru Lăcrămioara, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

 

Aristotel Căncescu. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov este trimis în judecată în două dosare în care este acuzat de luare de mită dar şi de abuz în serviciu sau instigare la abuz în serviciu. Are un al treilea dosar la DNA în care procurorii îl acuză de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită şi una de abuz în serviciu.

 

Cristian Popescu Piedone. Fostul primar al Sectorului 4, este şi el acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos. DNA l-a trimis în judecată în mai 2016 în dosarul incendiului de la Colectiv.

 

Ioan Oltean. Fostul deputat a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în noiembrie 2015, într-un dosar cu privire la activitatea desfăşurată în cadrul ANRP, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă. În iulie 2016, Ioan Oltean a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, alături de Crinuța Dumitrean, fostul preşedinte al ANRP. În acest dosar, printre altele, procurorii anticorupţie îi acuză pe cei doi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

 

Sorin Oprescu. Fostul primar al Capitalei a fost trimis în judecată de procurorii anti-corupție, în noiembrie 2015, printre altele, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă.

 

Ion Ochi. Fost deputat şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Ion Ochi a fost trimis în judecată de DNA, în iunie 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă.

 

Adam Ioan. Fostul deputat în Parlamentul României a fost trimis în judecată de DNA, în ianuarie 2015, într-un dosar cu privire la atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier,  pentru instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă.

 

Marian Dan-Mihai. Fost deputat, este urmărit penal, sub control judiciar, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu. În cazul său, procurorii DNA au anunţat începerea urmării penale în octombrie 2016.

 

Pe numele lui Eugen Bejinariu, fost deputat şi ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, procurorii DNA au solicitat Camerei Deputaţilor incuviințarea urmării penale în noiembrie 2016. Bejinariu este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi traficul de influenţă, în formă continuată.

 

Fostul primar al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost trimis în judecată de procurorii anti-corupție, în martie 2015, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuata (două acte materiale).

 

La această listă deja lungă se adaugă o mulţime de alte dosare în care una din acuzaţii este abuzul în serviciu sau instigare la abuz în serviciu: toţi funcţionarii din dosarul retrocedărilor la Snagov şi ferma Băneasa, Loteria Română, Sebastian Ghiţă pentru unele fapte, cam toate dosarele vizând cluburile de fotbal, dosarul Murfatlar, dosarele cu medicii de la Floreasca şi managerii de spital (Lascăr şi restul), în fine, o armată de primari şi funcţionari publici, scrie HotNews.

 

Lotul de la Iași care scapă de acuzații

Persoane cunoscute din Iași , trimise în judecată în special de DNA, sunt judecate sau condamnate pentru infracţiuni de abuz în serviciu cu prejudiciu sub 200.000 de lei:

Fostul senator Sorin Lazăr a fost condamnat cu suspendare pentru trei fapte de abuz în serviciu comise în perioada în care era primar la Strunga, toate cu valori mult sub 200.000 de lei. Fapta sa va fi dezincriminată.

Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul primarului din Paşcani, Dumitru Pantazi, acuzat de abuz în serviciu într-un caz privind acordarea ilegală a unui certificat de urbanism. Chiar ieri, judecătorii au dispus restituirea dosarului lui Pantazi către DNA Iaşi, pentru a fi refăcut în urma unor nereguli ale procurorilor în întocmirea rechizitoriului.

Dumitru Simionescu, fostul şef al Poliţiei Hârlău, ar putea scăpa şi el de o faptă de abuz în serviciu de care este acuzat. Fostul viceprimar din acelaşi oraş poate scăpa şi el de mai multe infracţiuni de acest fel, la fel ca şi fostul primar Constantin Cernescu.

 

Pe lângă aceste nume notorii vor fi însă mii care vor scăpa, mai puţin cunoscuţi, arată „Ziarul de Iași”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30