fbpx
 

Iași: comerțul cu rulota, afacere ilegală, controlată de Chirica, Harabagiu și Ermil Dimitriu


Funcționarea rulotelor ca mici restaurante este posibilă printr-un șir de fente ce încalcă prevederile stricte de protecție a securității alimentare. Comercianții de tip fast-food, înghesuiți în rulotele din zona Copou, nu îndeplinesc condițiile de funcționare. Găselnițele din legislație și complicitatea autorităților fac însă ca acest tip de comerț să prospere, punând în pericol sănătatea ieșenilor. Exisă indicii că patronii acestor afaceri au excusivitate și „binecuvântare” de la conducerea Primăriei.  

Fac bani mulți din vânzarea unor produse alimentare preparate pe loc, fără respectarea unor norme legale minime. Este vorba despre rulotele amplasate în zone cu un vad comercial foarte bun, în Parcul Expoziției sau pe Bulevardul Carol I, în apropierea Universității „Alexandru Ioan Cuza“.

Pentru a putea obține autorizația, deținătorii rulotelor în care se prepară mâncarea susțin că sunt „ambulanți”, pe când, de fapt, ei stau cu lunile în același loc. Obținerea autorizației din partea Primăriei se face foarte ușor, acești comercianți făcând parte din anturajul primarului Mihai Chirica sau viceprimarului Gabriel Harabagiu. Alții au rude sus-puse în Direcția de Sănătate Veterinară (DSVSA) Iași, cea care eliberează una dintre autorizațiile esențiale pentru acest tip de comerț.

Ambulant, nu fix

Pentru a putea comercializa produse alimentare care sunt preparate pe loc, într-o rulotă, legislația este extrem de strictă și cu greu poate cineva îndeplini toate cerințele.

Surse din Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași susțin că acești comercianți apelează la un subterfugiu legal care le permite să fenteze legea. „Ei solicită autorizație ca ambulanți și atunci nu li se aplică normele cerute pentru punct fix. Doar că ei stau cu lunile într-un anumit loc și, periodic, obțin autorizația“, ne explică un angajat din DSP.

Pentru comerțul ambulant, rulota trebuie să aibă obligatoriu o sursă de apă. Legea cere «o cantitate de apă suficientă», astfel că foarte ușor poate fi folosit un recipient mai mare, pentru care obține aviz. Dacă ar fi punct fix, atunci ar trebui să fie racordat la o sursă de apă, ceea ce presupune cheltuieli foarte mari.

Toaletă doar de formă

Rulota trebuie să fie prevăzută cu o toaletă pentru angajați, însă niciunul dintre comercianți nu are așa ceva sau, chiar dacă are, nu o folosește, pentru că asta ar presupune vidanjarea la intervale mici de timp, date fiind dimensiunile acesteia. „Unele au toalete ecologice, dar acestea nu sunt igienice pentru că nu au apă curentă. Mulți aduc contracte încheiate cu spații comerciale din zonă care le permit accesul la toaletă și care să aibă program de lucru măcar la fel cu cel al rulotei“, ne explică un angajat din DSP.

 

Rulotele lui Dimitriu, Nedelcu și Hitruc nu suportă concurența

Vestiarul, transformat într-un dulăpior

O altă cerință pentru astfel de puncte de desfacere este existența unui vestiar unde angajatul să-și lase hainele de stradă și să-și ia echipamentul de serviciu. Niciuna dintre rulotele de tip fast-food din Iași nu are așa ceva.

„În cel mai bun caz, au un dulăpior unde își țin halatul de serviciu și unde își lasă hainele de stradă. Mulți își pun vara halatul peste tricoul cu care vin la muncă. Iarna ar trebui să aibă un dulap mai mare în care să-i încapă hainele de stradă, doar că aceste rulote nu prea funcționează iarna“, menționează sursa din DSP.

Geamul, cale de acces și fără duș

Conform legii, un spațiu comercial trebuie să aibă căi diferite de acces, una pentru aprovizionare și alta pentru comercializare. Cei care au rulotele au rezolvat această cerință comercializând produsele la un geam mai mare, situat într-o laterală a rulotei. „La punctele de desfacere fixe, vestiarul trebuie să fie într-un filtru și să aibă grup sanitar și duș. E imposibil ca o rulotă să aibă duș, mai ales că este considerată ambulantă. Nici acele tonete care comercializează produse tip fast-food nu au așa ceva. Ei au voie doar tratare termică, dar, de multe ori, își depășesc atribuțiile. E foarte greu să demonstrezi că fac și altceva decât zice legea“, mai zice sursa din DSP.

Toneta lui Harabagiu

Una dintre tonetele situate în Parcul Expoziției care nu respectă niciuna dintre normele precizate îi aparține, prin interpuși, viceprimarului Gabriel Harabagiu.

În acte, rulota este a lui Puiu Nedelcu, patron la New Bauen Build SRL. În fapt, Nedelcu este un fost angajat al lui Mircea Nicolae Rotariu, apropiat și el al lui Harabagiu. Nedelcu a fost în trecut angajatul lui Rotariu la Condex SRL (pe care acesta o deținea împreuna cu tatăl său, Octavian).

După ce această firmă a fost vândută, Rotariu l-a angajat pe Nedelcu la OMR Instalații SRL și, pe urmă, la OMR Grup Development SRL. După ce aceste firme au intrat în insolvență, Rotariu l-a angajat pe Nedelcu la SC Birov SRL, o firmă a cumnatului său, Lucian Răchiteanu.

Din 2015, Puiu Nedelcu devine asociat unic la SC New Bauen Build SRL, firmă înființată în 2011 de Anemarie Răchiteanu, soția lui Mircea Rotariu, sub denumirea de Baby Shower SRL. Ulterior, numele a fost schimbat în New Bauen Build SRL. La firma lui Nedelcu a fost angajată soacra lui Harabagiu, Maria Țamboi.

REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu Puiu Nedelcu, însă acesta ne-a transmis prin intermediul angajatului de la rulota din Copou că nu vrea să discute cu presa.

O altă rulotă amplasată în Parcul Expoziției aparține soților Ciprian și Ramona Hitruc, cei doi fiind văzuți de mai multe ori în anturajul primarului Mihai Chirica.

Ramona este bună prietenă cu Karina Bogdan, sora lui Dragoș Nicolae, candidat ALDE Iași pentru Camera Deputaților în 2016. Acesta și partenerul său de afaceri, George Calance, sunt foarte apropiați de Răzvan Lodbă, unul dintre personajele ce stau în spatele Infinit TV, post de televiziune aflat în grațiile primarului Mihai Chirica.

Tatăl la DSV, fiul patron

O altă rulotă cu un vad foarte bun este „Carul cu burgeri“ ce-i aparține lui Mihail Dimitriu. Acesta este fiul lui Ermil Dimitriu, inspectorul zonal la DSV Iaşi.

Firma, înființată în 2015, a înregistrat mici pierderi în primul an, după care, în 2016, a avut un profit de aproape 50.000 lei, cu o cifră de afaceri de peste 353.000 lei. Semn că afacerea merge este profitul obținut anul trecut, când a depășit 51.000 lei, la o cifră de afaceri de peste 271.000 lei. Sediul social al firmei este pe strada Fulger nr. 9, unde este vila familiei Dimitriu.

Echipa REPORTER DE IAȘI a prezentat în anii trecuți mai multe scandaluri legate de modul în care firmele controlate de Ermil Dimitriu au fost favorizate de DSP Iași. Prin intermediul firmei DGV Company SRL, Ermil Dimitriu oferea agenților economici, pe care apoi îi controla, servicii de dezinsecţie şi dezinfecţie. Mai mult, Dimitriu a fost implicat și în scandalul cărnii expirate de la Gidacom SRL.

REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu Mihail și Ermil Dimitriu, însă aceștia nu au putut fi contactați. 

Deși ținta predilectă sunt frumusețile Facebook-ului, Ciprian Hitruc (foto mic) are mai multe like-uri date și la pozele lui Chirica

Cum să faci să fie bine

REPORTER DE IAȘI a intenționat să afle oficial, de la Direcția de Sănătate Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea funcționa legal un punct de desfacere tip rulotă. Astfel, am spus că vrem să deschidem un astfel de punct de lucru, iar un reprezentant al instituției ne-a învățat cum trebuie să procedăm. „Cel mai simplu este să cumpărați o rulotă omologată pentru acest tip de comerț. Fiind scumpe, nu știu dacă o să vă luați așa ceva. De aceea, puteți lua o rulotă obișnuită, pe care o înregistrați ca ambulantă. Așa scăpați de o serie de reglementări pentru rulotele înregistrate ca punct fix. Nu mai sunteți nevoiți să vă racordați la o sursă de apă. Pentru toaletă apelați la un comerciant din zonă, care să vă dea acordul scris că puteți folosi toaleta lui. De amenajat un mic dulap ca vestiar o rezolvați simplu“, ne-a spus un șef serviciu din cadrul DSVSA Iași.

Marea problemă în viziunea reprezentantului DSVSA Iași este obținerea autorizației din partea Primăriei: „Problema nu e la noi, ci la Primărie. În Iași e aproape imposibil să vă dea autorizație. Nu știți că, în Copou, Harabagiu dictează cine primește autorizație? Doar el are rulotă acolo!“

Toți sunt corecți

În urma controalelor efectuate de reprezentanții DSP Iași, niciunul dintre comercianții cu rulote din Copou nu a fost găsit cu nereguli. „Anul acesta nu au fost sesizări legate de acești comercianți. Noi efectuăm periodic controale  și, până acum, nu au fost constatate nereguli“, spune Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iași.

Nici DSVSA Iași nu a constatat ilegalități. „Nu au fost aplicate amenzi pentru acest tip de comercianți anul acesta“, declară Gabriel Ciobanu, directorul executiv al DSVSA Iaşi.

Concurența de la Stadion, eliminată

Pentru a scăpa de concurență în zona Copou, primarul și viceprimarul nu au mai aprobat, în ultimele luni, solicitările venite pentru comerț de tip fast-food. Mai mult, în luna mai, în urma unui control, Primăria a reziliat contractul comerciantului care deținea toneta „La Stadion”, amplasată pe aleea de la intrarea principală a Stadionului „Emil Alexandrescu“ și care avea non-stop clienți.

Motivul deciziei a fost acela că suprafața de teren ocupată de tonetă este mai mare decât cea prevăzută în contract. Pe de altă parte, rulotele din Parcul Expoziției ar trebui să ocupe fiecare câte 7 metri pătrați, însă suprafata ocupată este mult mai mare. Ambele depășesc 16 metri pătrați și nimeni din Primărie nu s-a deranjat să verifice.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31