fbpx
 
Penalul Darius Vâlcov față în față cu membrii asociaților civice care militează pentru A8. Replici acide, citiți aici.

Penalul Darius Vâlcov față în față cu membrii asociaților civice care militează pentru A8. Replici acide, citiți aici.


Membrii asociaţiilor ”Împreună pentru A8”, ”Moldova vrea autostradă”, ”Pro Infrastructură” şi ”Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”care solicită construirea de autostrăzi în zona Moldovei au postat pe Facebook fragmente din întâlnirea pe care au avut-o cu Darius Vâlcov şi premierul Viorica Dăncilă. Redăm mai jos conversaţia integrală.

Intră Darius Vâlcov (D.V.) în sala în care fusese deja primită delegaţia celor patru asociaţii civice (A.C.), care militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova (vineri, 8 februarie):D.V. - (se aşază la masă) Va veni şi doamna prim-ministru, dar haideţi să începem. 
A.C. - În regulă. 
D.V. - Am înţeles că vă interesează despre Moldova?! Autostradă sau...?! Începeţi dumneavoastră?
A.C. - (indignaţi de modul agresiv de abordare, răspundem ferm după câteva secunde) Ne intresează autostrăzile A8 şi A7, pentru acestea suntem aici. 
D.V. - Vorbim de cele două, da? De la ce asociaţii sunteţi?
A.C. - Suntem aici reprezentanţi ai asociaţiilor ”Împreună pentru A8”, ”Moldova vrea autostradă”, ”Pro Infrastructură” şi ”Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
D.V. - Deci două civice şi două ”Rezist”. 
A.C. - Nu e nimeni de la ”Rezist”. Doriţi să trecem cu discuţia în altă zonă decât cea pentru care suntem aici?
D.V. - Nu, nu. 
(ş...ţ au loc discuţii introductive despre contextul social şi economic actual al Moldovei şi datele de bază privind traseul şi tronsoanele autostrăzii A8.)
D.V. - Autostrada Târgu-Neamţ - Iaşi are un Studiu de fundamentare care a fost finalizat de către Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză şi pleacă spre avizare la trei ministere: Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor. Estimarea noastră este că în două săptămâni, în cea de a doua şedinţă de Guvern, se va aproba studiul de fundamentare al Autostrăzii Târgu-Neamţ - Iaşi. Deci undeva, să spunem, spre finalul lunii februarie. Din acel moment, când studiul va fi aprobat, el intră în selecţie de oferte, pentru că este vorba de parteneriat public-privat. 
A.C. - De ce este parteneriat public-privat?
D.V. - Asta este decizia Guvernului şi asta scrie în Studiul de fundamentare. Aveţi studiul aici, puteţi să-l luaţi. 
A.C. - Este varianta care se regăseşte şi pe site? Noi l-am parcurs deja şi am constatat că rămân ”în aer” tronsonul de la Cristeşti la Târgu-Neamţ şi cel de la Ungheni - Iaşi - Leţcani. 32 de kilometri nu se regăsesc în acest studiu. Întrebarea noastră este: ce se întâmplă cu cei 32 de kilometri? Rămân la Comisia Naţională de Prognoză sau la CNAIR? 
D.V. - Vorbiţi de porţiunea dintre Târgu-Neamţ şi Paşcani? 
A.C. - Da. 
Consilierul lui D.V. - Porţiunea Târgu Mureş - Târgu-Neamţ?!
A.C. - Nu, nu. Târgu-Neamţ - Paşcani. 
(ş...ţ au loc discuţii despre localizarea porţiunii de autostradă lipsă din studiu, nimeni nu ştie să ofere vreun răspuns concret despre problema ridicată.)
D.V. - Deci mai lipsesc 17 kilometri de pe tronsonul Târgu-Neamţ - Paşcani. Eu nu ştiam despre asta. (îl trimite pe consilierul lui să caute răspunsul în alte documente din birou). Eu vă pot explica ce se va întâmpla cu tronsonul Leţcani - Iaşi - Ungheni. (explică faptul că trebuie mutat podul de la Ungheni în avalul râului Prut şi din acest motiv tronsonul menţionat va face obiectul unui proiect distinct al CNAIR)

După mai multe etape de discuţii, consilierul lui Vâlcov nu a lămurit problema ridicată de societatea civilă, iar 19 kilometri (Târgu-Neamţ - Cristeşti) nu se regăsesc nicăieri în acte.

Cu aproximativ 30 de minute întârziere, intră în sală Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.

V.D. (citeşte pe vesta galbenă a unui membru din delegaţie). ”Moldova vrea autostradă”. Şi eu vreau autostradă, să ştiţi!
A.C. Înseamnă că vreţi să veniţi în Moldova pe autostradă. Desigur, îmi doresc să ajung în Moldova pe autostradă”, au postat pe Facebook membrii asociaţiilor civice care solicită construirea asociaţiilor A8 şi A7. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31