fbpx
 
Programul complet al vizitei Papei Francisc la Iași. Zeci de mii de pelerini, așteptați în Piața Palatului Culturii

Programul complet al vizitei Papei Francisc la Iași. Zeci de mii de pelerini, așteptați în Piața Palatului Culturii


Papa Francisc vizitează România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, la invitaţia autorităţilor statului român, a Bisericii Catolice din România, dar și a Bisericii Ortodoxe Române. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc.

Papa Francisc va vizita diferite comunităţi catolice din ţară şi va ţine liturghia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici români martiri.

Patru imnuri oficiale bisericeşti vor însoţi călătoria apostolică a papei Francisc în România. La Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, Biserica catolică locală îl întâmpină pe Suveranul Pontif cu un imn compus special pentru acest eveniment.

Întâlnirea cu Sfântul Părinte, faptul că îndemnul este adresat tuturor oamenilor, celor mari şi celor mici în toate sensurile, martiriul episcopilor greco-catolici, îndrăgita devoţiune la Fecioara Maria şi credinţa în Isus Cristos, mântuitorul oamenilor, sunt reperele textelor care se vor auzi pe timpul călătoriei apostolice în România.

Programul vizitei Papei Francisc la Iași

Sâmbătă, 1 iunie 2019

17:25 Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină" din Iaşi. Papa Francisc se va întâlni cu peste 800 de bolnavi şi de bătrâni, pe care îi va binecuvânta şi le va vorbi. Pentru acesta moment a fost adusă special icoana făcătoare de minuni de la Cacica, cu o istorie de peste 200 de ani, care este una dintre cele mai cunoscute icoane catolice din România. În faţa acesteia Papa Francisc se va închina şi va primi o lumânare de la doi preoţi, simbolizând trecutul şi viitorul în slujirea bisericescă: un tânăr care urmează să fie hirotonit la finele acestei luni şi cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iaşi, Anton Bişoc, care are 98 de ani şi peste 70 dintre ei a slujit ca preot. 

17:45 Întâlnire Mariană cu tinerii şi cu familiile, Palatul Culturii din Iaşi, judeţul Iaşi. Papa Francisc va pleca cu papamobilul către Palatul Culturii, salutându-i pe cei care s-au strâns să-l aştepte pe traseul pe care va merge până la scena amenajată chiar în faţa edificiului cultural. Acolo urmează un alt moment cu încărcătură simbolică: papa le va vorbi ieşenilor, dar va asculta la rândul său o parte din poveştile de viaţă ale celor selectaţi să i se alăture în acest moment. În drumul către scenă va fi purtată şi icoana Fecioarei Maria şi a pruncului Isus de către un alai care va avea în faţă copii ce vor arunca cu petale cu flori.

Discurs al Sanctităţii Sale

Lista cu obiectele interzise şi cele permise pentru accesul în perimetrul securizat

Peste 150.000 de creştini, catolici şi ortodocşi sunt aşteptaţi în această perioadă în Iași, cu ocazia vizitei Suveranul Pontif Papa Francisc. De aceea, organizatorii au pregătit o serie de pachete de informaţii esenţiale pentru ca pelerinii să nu aibă nicio problemă în drumul lor la Iaşi, pentru că există mai multe riscuri în cazul adunărilor publice de asemenea amploare.

Unul dintre primele lucruri care trebuie să se asigure că le au atunci când ajung la Iaşi pelerinii îl reprezintă permisele de acces pe care le-au primit fie din parohii, fie în urma înscrierii online. Pe baza acestora vor putea intra în perimetrul securizat pentru întâlnirea cu Suveranul Pontif.

Acestea sunt nominale şi, prin urmare, netransferabile, şi indică o anumită zonă în care pelerinii au acces, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite pentru altă regiune. Pe lângă permis, accesul se va face pe baza cărţii de identitate.

Accesul în aceste zone se face începând cu ora 11.00, iar toţi cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific. La ora 16.00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat.

Lista cu obiectele interzise şi cele permise pentru accesul în perimetrul securizat: bagaje voluminoase, arme, obiecte ascuţite sau contondente (ex. cuţite, cuie, ţevi metalice); pietre, bile, recipiente cu vopsea, aparatură sau instrumente care pot deranja fonic cum ar fi vuvuzelele, obiecte pirotehnice: petarde, brichete, artificii etc., arme de jucărie, imitaţii ale armelor de foc, băuturi alcoolice, droguri etc., dispozitive cu lichid sub presiune (spray), dispozitive cu şocuri electrice, substanţe cu efect iritant lacrimogen, paralizant sau incendiar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30