fbpx
 
Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase afirmă că virusul nu a pus deocamdată probleme celor infectați Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase afirmă că virusul nu a pus deocamdată probleme celor infectați

9 infectați peste noapte la Iași. Sunt 25 în total!


Aseară târziu au venit testele făcute ieri după-amiază la Spitalul de Infecțioase din Iași. Sunt 9 persoane depistate pozitiv: cinci din Iași (printre care soții Miron, amândoi medici), două din Neamț și câte una din Botoșani și Vrancea.

Prof.dr. Ingrid Miron, soţia oncologului prof.dr. Lucian Miron, a confirmat  informaţia conform căreia testul soţului ei a fost pozitiv pentru COVID 19, în timp ce rezultatele acesteia vor apărea în cursul zilei de marţi, 17 martie, dar că se aşteaptă să fie pozitiv, din moment ce au locuit în acest timp în aceeaşi casă.

„Când am plecat, pe 10 am anunţat medicul de familie unde plec şi m-am interesat pe siteul Institutului Naţional de Sănătate Publică, unde Franţa nu era în zona roşie sau galbenă. A doua zi când am ajuns la Otopeni, la Poliţia de Frontieră am fost întrebaţi de unde venim şi au spus că Franţa e OK, nu e necesară carantină sau autoizolarea”, a declarat medicul pentru „Ziarul de Iaşi”.

„Suntem la Spitalul de Boli Infecţioase, soţul meu în izolare, iar eu aştept testele, tot în izolare. Şi noi, şi DSP, şi conducerea Spitalului Sf. Maria am respectat procedurile în vigoare şi am acţionat în temeiul de lege valabil pentru data respectivă. Din fericire nu avem semne clinice şi sperăm să rămânem tot aşa”, a mai spus medicul.
Calculele făcute în România

România merge pe un scenariu în războiul Coronavirus în care alocă 10.000 de paturi de spital la nivel național, din care 1.400 sunt în regim de terapie intensivă (ATI), pentru cazurile cu manifestare severă. Calculul are în vedere cel mai negru scenariu, în concordanță cu evoluția dramatică a epidemiei din Italia, unde rata de îmbolnăviri este de 462 la un milion de locuitori. Raportat la cele 19 milioane de locuitori din România, cele 10.000 de paturi desfășurate în „câmpul de luptă” corespund unei rate de îmbolnăviri de 526 de îmbolnăviri la 1 milion de locuitori, ce ar reprezenta cea mai neagră statistică la nivel mondial.

Spital în carantină. Iașul are pregătite 300 de paturi pentru bolnavii din toată Moldova

S-au mai luat 200 de ventilatoare mecanice

Tragedia în desfășurare din Italia a avut o evoluție cu totul neașteptată: pe 23 februarie aveau 157 de cazuri, cam câte sunt acum în România, iar două săptămâni mai târziu, erau 7.375 de îmbolnăviri. Aceste date sunt avute în vedere de Guvernul Orban prin alocarea celor 10.000 de paturi, luând în calcul raportul de 1:3 dintre populația României și cea a Italiei.
Dar scenariul este depășit de intrarea în faza următoare: în Italia, s-a ajuns deja la peste 20.603 pacienți simultan, dintre care 1.672 sunt în stare critică. Ceea ce înseamnă că și capacitatea de paturi este depășită, dar și cea a cazurilor ce pot intra în ATI. 
La Iași, Spitalul de Boli Infecțioase are 290 de paturi pregătite pentru valul ce va fi, urmând ca în primă fază să primească pacienți din 6 județe ale Moldovei. Pe măsură ce numărul pacienților va crește, aceștia vor rămâne la spitalele din județele lor, urmând ca la Iași să fie internați doar localnici. „Am contribuit la Hotărârea de Guvern prin care tocmai s-au mai achiziționat 200 de respiratoare, care se adaugă celor existente deja. Vor fi împărțite la spitalele din toată țara, o parte și la Iași”, spune și șefa UPU Iași, medicul Diana Cimpoieșu. Cele 200 de aparate se adaugă celor 1.200 existente deja, astfel că spitalele pot face față la procentul anunțat de 14% cazuri severe.

10.000 de pacienți în 14 zile

Ministerul Sănătății a anunțat că sunt disponibile 10.000 de paturi în spitalele din România pentru valul de coronavirus care urmează. Specialiștii ministerului și medicii au calculat că, la populația de 19 milioane de locuitori a României, ar fi acoperită nevoia de asistență medicală.
Asta înseamnă că, în jocul cifrelor, România ia în calcul o rată de îmbolnăvire de 530 de cazuri la 1 milion de locuitori. În Italia, rata a fost de 409 îmbolnăviri la 1 milion de locuitori, iar în România, la ora actuală, cu 184 de cazuri, rata este de 8,3 îmbolnăviri la 1 milion de locuitori.

200 de aparate noi de ATI

„Am participat la redactarea hotărârii de Guvern prin care sunt achiziționate 200 de noi aparate pentru ATI la nivel național: 200 de respiratoare, 200 de monitoare, 200 de injectomate pentru terapie intensivă. Aparatura va ajunge la spitalele din țară, suplimentează locurile de ATI existente”, spune Diana Cimpoieșu.
Tot Ministerul Sănătății a anunțat inițial că se bazează pe 1.200 de respiratoare, cele 200 noi aduc un număr total de 1.400 de locuri de terapie intensivă. Este exact procentul de 14% din cele 10.000 de locuri din spitale, adică exact cât au raportat până acum medicii din alte țări.

290 de paturi la 4 milioane de locuitori

Spitalul de boli Infecțioase din Iași are deja pregătite 290 de paturi pentru bolnavii de Covid 19, aceștia venind până acum din 6 județe din Moldova.
Cele 6 județe au o populație de 4 milioane de locuitori, cu un număr estimat de 530 de îmbolnăviri la 1 milion de locuitori unitatea medicală ar fi depășită din primele zile. „Pe măsură ce paturile de la noi se vor umple, urmează ca pacienții din Moldova să rămână la spitalele lor, urmând ca noi să primim doar cazuri din Iași”, explică dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Se va dubla numărul de teste

Spitalul va primi un al doilea dispozitiv pentru realizarea testelor pentru noul Coronavirus, ceea ce va dubla capacitatea actuală de 60 de teste pe zi. „Nu sunt de specialitate, ce pot să vă spun, de la colegii de laborator, este că acest dispozitiv existent va fi dublat cel puțin de un al doilea ce ne este oferit de Casa Share. Și am purtat discuții, până atunci, să primim unul de la Brașov”, explică medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Un virus mai blând decât cel din Italia

Surse din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași spun că, la prima vedere, cazurile din România par a avea o formă de boală produsă de un virus modificat față de cel italian.
„Avem de-a face cu un virus care s-a modificat între timp. Să vedem ce vor spune și oamenii din laboratoare. Ne uităm și vedem că sunt pacienți tineri, care fac forme ce nu pun probleme. Și virușii au această particularitate de a se modifica pe măsură ce infectează mai mulți oameni. Sigur, nu știm ce va urma, dar cel puțin pentru această primă etapă secțiile ATI nu au avut ce face. De aceea, momentan moralul personalului este la cote mari. Într-adevăr, nu știm cum ar fi să avem 500 de cazuri deodată, cu multe pentru ATI, și atunci personalul ar fi afectat emoțional”, spun surse medicale din Spitalul de Infecțioase.

Fumătorii vor avea mai mult de suferit

Medicii spun că, la fel ca în Italia, grupele de risc sunt constituite în principal din persoane peste 65 de ani, cu boli cronice: diabet, afecțiuni oncologice și ciroză.
„Avem acum un pacient cu vârsta de un an, se simte foarte bine, se joacă, nu are nimic. Sigur, sunt grupurile de risc, bătrânii, dar noi aici nu am avut până acum niciun caz grav. Am avut cazuri cu grupa de vârstă 30-50 de ani”, explică managerul Spitalului de Boli Infecțioase.
Aceasta spune că există un risc în plus pentru fumători. “În cazul fumătorilor, orice boală pulmonară are riscuri mai mari”, spune Carmen Dorobăț.

Article image
Azi am făcut piaţa, am vrut să fiu în spaţiu deschis şi m-am „extras" în câteva minute. Românii sunt în continuare ignoranţi şi refractari la reguli. Se împingeau în mine la galantarul de carne. Doi bătrânei bravau că pe ei nu-i obligă nimeni ce să facă.
Autor Gabriel Gachi Editorial 15 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31