fbpx
 
Ce primești când cumperi o Casă Pasivă în Cartierul Austriac: astăzi, despre izolația perfectă cu vată bazaltică

Ce primești când cumperi o Casă Pasivă în Cartierul Austriac: astăzi, despre izolația perfectă cu vată bazaltică


Conceptul inovator al caselor pasive a intrat pe piața imobiliară a Iașului prin ansamblul rezidențial Cartierul Austriac de la Horlești-Rediu. Dezvoltatorul, avocatul Codrin Andoiu, explică faptul că imobilele sunt perfect etanșe, iar materialele utilizate sunt sunt la nivelul maxim de calitate, îndeplinind standardele pentru acest gen de locuință.

Conform normelor în domeniul construcțiilor, o casă pasivă își produce singură energia pe care o utilizează, cu panouri fotovoltaice, iar consumul este scăzut datorită izolației și modului în care prepară energia termică.

Vata bazaltică are caracteristici termice mai bune decât polistirenul expandat și le păstrează un timp mult mai îndelungat

Izolația caselor pasive are în comun cu cea a caselor tradiționale, într-o mică măsură, tipul materialelor folosite, dar clasa de calitate e la un nivel mult mai ridicat. Se folosește vată bazaltică, vată minerală, lână de oaie, plută.

Din lista de materiale permise la casele pasive lipsește polistirenul expandat. Acesta își pierde în timp proprietățile, din cauza expunerii la raze UV și a diferențelor de temperatură din perioade scurte de timp. Inclusiv în timpul iernii, sunt nopți cu -10 grade iar ziua pot fi 7 grade, ceea ce distruge proprietățile materialului.

„Sistemul ales de noi este al unei case tradiționale, în sensul că utilizăm cărămidă pe cadre de beton. Cărămida are proprietatea de a înmagazina căldura din interior, exact ca o șamotă, și de a menține nivelul temperaturii constant. Izolația o facem cu vată bazaltică”, spune dezvoltatorul Codrin Andoniu.

O tehnologie care etanșeizează perfect casa

Dar ceea ce diferențiază cu adevărat izolația clasică de cea a caselor pasive din Cartierul Austriac este modul în care materialele sunt puse în operă.

Sistemul de vată bazaltică este pus în două straturi de câte 10 cm grosime, iar îmbinările primului strat sunt prinse pe mijlocul plăcilor care compun al doilea strat. În acest fel, puntea termică prin care casa ar putea pierde căldură este închisă cu plăcile stratului suplimentar.

„Izolațiile clasice sunt puse tradițional cu un sistem numit de constructori mămăligi de adezivi. Depinde de mâna meseriașului cât de bine le aproprie de cărămidă. În cazul Cartierului Austriac, folosim la exterior un material special, care face peretele perfect drept. În acest fel, prima placă de vată este pusă perfect, are planeitate aproape perfectă cu fațada și este eliminată bariera de vapori care atrage frigul în sezonul rece. În plus, la ambele straturi de vată, îmbinările sunt închise cu o bandă adezivă special concepută pentru standardul de casă pasivă”, mai explică avocatul Andoniu.


„Anveloparea unei case pasive asigură o etanșeitate perfectă, cu materiale având o densitate superioară decât cele obișnuite. Căldura este înmagazinată în interior, iar pierderile sunt minime.”
Avocat Codrin Andoniu, dezvoltator Cartierul Austriac

Anvelopă perfectă: placa superioară și podeaua, izolate ca restul pereților

Pe lângă izolația pereților, sunt izolate placa de la etaje și podeaua. La ultimul nivel se toarnă placă de beton și, peste aceasta, vine același tip de izolație, cu aceeași grosime, ca la exteriorul casei.
„Am ales să izolăm placa, și nu acoperișul, pentru că este imposibil să realizezi etanșeitatea pe standard de casă pasivă între grinzi. Nu avem case mansardate, avem case cu etaj normal și placă de beton învelită ca întreaga casă”, explică avocatul Codrin Andoniu.

La parter, izolația podelei este din două straturi de polistiren extrudat de 10 cm. La cei 20 de cm de izolație în podea se adaugă și izolația specifică sistemului de încălzire încălzirii în pardoseală.

Ferestre și uși în standardul de „Casă Pasivă”

Al treilea element care întregește izolația caselor este alegerea ferestrelor și a ușilor. În domeniul caselor pasive, respectarea standardelor înseamnă ferestre cu 3 straturi de sticlă, cu îmbinări speciale în tocurile lor, astfel încât vin perfect integrate în izolația casei. Sticla este tratată special, iar suprafețele vitrate de mari dimensiuni sunt calculate pentru a atrage razele solare pe timp de iarnă.
La final se ajunge ca întreaga casă să aibă o anvelopă de 20 cm de izolație, etanșeizată cu benzi speciale și folie antivapori.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30