Arcadia Spitale si Centre Medicale
Românii au economisit sume record în fondurile de pensii private, iar valoarea activelor a trecut de 9% din PIB
Dreamstime

Românii au economisit sume record în fondurile de pensii private, iar valoarea activelor a trecut de 9% din PIB

Ultima actualizare: 25 februarie 2025Autor: Vizualizări: 147
Românii au strâns o sumă record în conturile de pensii private obligatorii. 160 de miliarde de lei s-au adunat până acum, cu 19% mai mult față de 2023.

Un om care a contribuit de la început, lună de lună, la Pilonul II a ajuns să aibă, în medie, 40.000 de lei în cont. Și Pilonul III a înregistrat un record.

Românii au adunat în conturile lor de pensii private obligatorii, până la finalul anului trecut, peste 156 de miliarde de lei. Este o creștere mai mare cu 19% față de 2023 și cu peste 56% comparativ cu 2022.

Valoarea activelor totale a depășit în 2024 pragul de 9% din Produsul Intern Brut, iar suma strânsă s-a dublat la fiecare 5 ani. Numărul persoanelor care contribuie la sistemul de pensii private a depășit 9 milioane la finalul anului trecut.

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România„În anul 2024, contribuția la Pilonul II a crescut de la 3,7 la 4,75% din salariul brut, deci asta a avut un impact semnificativ. Conform APAPR, cineva care a avut un salariu mediu pe economie și a contribuit la Pilonul II de la început până acum, lună de lună, astăzi ar trebui să aibă în cont o sumă estimată undeva pe la 40.000 de lei.”

În funcție de evoluția economiei, au fost perioade de creșteri, dar și de scăderi. Ne referim la momente speciale, ca perioada pandemiei, începutul războiului din Ucraina ori anularea turului doi al alegerilor prezidențiale.

Cosmin Paraschiv, membru în Consiliul Director al Asociației CFA România, expert în investiții„Produsul de Pilon II și Pilon III reprezintă niște bani care se investesc pe termen foarte lung, vorbim de 30-35 de ani de acumulare, iar acest lucru ne permite să acumulăm și instrumente care pot să ofere un câștig potențial mai mare, însă vin cu acest dezavantaj al acestor fluctuații. Trebuie ținut cont de faptul că, tocmai fiind un produs pe termen lung, avem timp să suportăm acele pierderi temporare, iar dacă ne uităm la istoric, vorbim de la lansarea sistemului din 2008 și până în prezent de circa 7,7% randament mediu analizat pe această perioadă. Un randament foarte bun, semnificativ peste rata inflației din această perioadă.”

Și pensia privată facultativă a atras anul trecut cu 40% mai mulți clienți față de 2023, înregistrând un record istoric. Contribuția a ajuns, astfel, la 752 de milioane de lei, cu 25% mai mult comparativ cu 2023.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Stărică-Eco Piața mai cere în instanță 150.000 de lei de la Primărie, bonus de performanță, fix pentru anul în care a fost demis. „Mi se cuvin”

 

Sursa: Știrile PRO TV

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
Coșmarul românilor: Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Americanii au descoperit o „fermă de roboţi" rusească. „Rușii vor să îmrăștie dezinformare”
Palas Iasi

Alte articole