Spații de birouri: proiectul din Iași care va schimba spectaculos ierarhia în provincie
În anul 2019, cererea totală de spații de birouri în municipiul Iași a fost de 15.000 de metri pătrați, se arată într-un studiu publicat recent de compania de consultanță imobiliară JLL România. Datele de pe piață indică, însă, faptul că firmele mari vor continua să caute oferte în Iași și în anii care vin, iar orașul nostru va fi pregătit să le pună la dispoziție proiecte realizate la cel mai înalt nivel. Unul dintre acestea iese în evidență prin amploare și calitate.
Iași: 3,2% din piață
Din datele JLL România reiese că, anul trecut, la nivel național, au fost închiriați aproape 470.000 metri pătrați de spații de birouri. Cea mai mare pondere a reprezentat-o cererea netă, respectiv contractele noi și extinderile suprafețelor deja existente.
Față de 2018, cererea totală a crescut în 2019 cu 18%. Cererea netă în 2019 a fost de 280.000 metri pătrați, înregistrând o creștere de aproape trei ori față de 2018.
În ceea ce privește domeniile de activitate, clienții principali au venit din sectorul de IT&C (aproape 40% din spațiul închiriat). A urmat sectorul de computers&high tech (15,6%), banking insurance&financing (8,4%) și retail&consumer goods (7,4%).
Comparativ, în anul anterior, cei din sectorul de IT&C dețineau o ”felie” de circa 35%.
La nivel de metri pătrați, în București, companiile au închiriat anul trecut aproape 390.000 metri pătrați de spații de birouri, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani.
În top a urmat Cluj-Napoca (30.552 mp, 6,5% la nivel național), Timișoara 20.468 mp, respectiv 4,4%), Iași (15.000 mp, 3,2%), Brașov (7.280 mp, 1,6%) Craiova (4.670 mp, 1%) și Ploiești (3.000 mp, 0,6%).
Proiect în pas cu necesitățile
În câțiva ani, procentul înregistrat de Iași în 2019 va fi mult depășit, printre altele, de punerea în practică a Silk District, investiție de pe fostul amplasament al Fabricii Tomiris din Zona Industrială.
Fondul de investiții Prime Kapital va investi aici circa 220 de milioane de euro într-un ansamblu complex, unul dintre punctele forte fiind o suprafață totală de 100.000 de metri pătrați de spații de birouri Clasa A, cele mai căutate de către marile companii.
Printre beneficiile construirii acestor spații se vor număra crearea a mii de locuri de muncă, creșterea veniturilor care vor ajunge la bugetul local, precum și impunerea Iașului pe harta marilor centrelor economice din țară. Toate acestea în contextul în care, conform datelor din octombrie 2019 ale Institutului Național de Statistică, Iașul a devenit orașul cu cea mai tânără populație din România. Astfel, tinerii vor avea oportunități de a se afirma acasă, fără a mai fi nevoiți să plece în alte orașe din România sau din străinătate.
Silk District își găsește și mai mult locul în peisajul economic local cu cât, conform unui raport recent intitulat Starea Tehnologiei Europene, realizat de fondul de investiții britanic Atomico, Iașul s-a situat anul trecut pe locul al doilea în toată Europa în clasamentul ritmului de creștere a comunităților tech.
De asemenea, în acest top, Iașul are a doua cea mai rapidă creștere a numărului de participanți la evenimente meet-up de tehnologie – 111% în anul 2019 față de 2018.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Silk District nu este doar un alt complex rezidențial, ci o adevărată oază urbană unde eleganța și confortul se împletesc armonios, oferind locuințe moderne și accesibile. În contextul în care prețurile locuințelor noi cresc constant în marile orașe din România, Iașiul se detașează ca o alternativă viabilă și atractivă pentru cei care doresc să investească într-o proprietate.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole