![8e0a212a970af6a9bd426095076f7905 100.000 de euro pentru infectare la Sf. Maria după un proces la care juriștii spitalului nici măcar nu s-au prezentat](https://reporteris.ro/wp-content/uploads/2024/07/8e0a212a970af6a9bd426095076f7905.jpg)
100.000 de euro pentru infectare la Sf. Maria după un proces la care juriștii spitalului nici măcar nu s-au prezentat
Fetița de un an și jumătate s-a infectat cu Klebsiella de la un cateter de perfuzie
Spitalul a recunoscut infecția nosocomială, dar a încercat să câștige timp introducând în proces asiguratorul Euroins
Judecătorul a dispus însă ca spitalul să plătească daunele morale de 100.000 de euro, urmând ca viitoarele prejudicii să fie recuperate ulterior
La aproape trei ani și jumătate de la demararea unui proces împotriva Spitalului pentru Copii „Sf Maria”, un cuplu de tineri părinți a obținut daune morale de peste 100.000 de euro pe numele copilei lor.
Pe când avea doar un an și jumătate, Aurora Dalia C. a fost internată în spital, în septembrie – octombrie 2020. „Pe parcursul tratamentului pe care a fost nevoită să-l primească în spital a contactat o infecție nosocomială care i-a complicat starea de sănătate și i-a pus în pericol viața. A fost nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare pentru îndepărtarea pungii infecțioase care, evident, îi punea viața în pericol, a fost necesară o prelungire a spitalizării sale pentru ca tratamentul administrat de data aceasta pentru tratarea acestei infecții să își facă efectul”, a susținut avocatul familiei C.
În primă instanță, prin sentința din 27 iunie 2024, judecătorii au obligat Spitalul „Sf. Maria” să plătească 100.000 euro reprezentând daune morale pentru prejudiciul cauzat minorei Aurora Dalia C., 2.022 lei prejudiciul material și 10.435 lei cheltuieli de judecată, taxa de timbru și onorariu avocat. Unitatea spitalicească are drept de apel.
Spitalul de Copii Sf. Maria are mai multe procese intentate de pacienți pentru infecții nosocomiale
Infecția a fost raportată oficial în spital
Principalul argument al avocatului reclamanților: „Cazul a fost raportat ca infecție asociată asistenței medicale pentru luna septembrie chiar în cadrul spitalului pentru că infecția s-a produs ca urmare a introducerii pentru administrarea tratamentului a unui cateter într-una din venele din piciorul copilului”.
Avocatul a menționat că infecția și simptomele asociate acesteia cu Klebsiella s-au produs imediat după introducerea dispozitivului. „Acest cateter venos a fost analizat microbiologic la nivelul spitalului și rezultatul analizei asupra acestui cateter scos din corpul micuței a fost acela de infecție cu Klebsiella rezistentă la antibiotice care este specifică, este o bacterie nosocomială care colonizează în special mediile spitalicești”, a afirmat acesta.
Calvarul fetiței după infectare
În plus, a precizat reprezentantul reclamanților, analizele făcute fetiței și mamei acesteia anterior zilei montării cateterului nu au identificat prezența acestei infecții.
„Spitalul nu a demonstrat, deși a încercat să arate, nici o altă sursă de infecție, alta decât în cadrul spitalului prin acest cateter pe care ei înșiși îl declară ca infecție asociată asistenţei medicale. Din punctul său de vedere (al avocatului familiei – n.r.) ar trebui să nu mai existe niciun fel de discuții atâta timp cât ei înșiși l-au raportat ca atare în cadrul spitalului și l-au raportat mai departe la Ministerul Sănătății”, sunt detaliile notate la încheierile de ședință din timpul judecății.
Avocatul familiei a mai explicat că fetița de un an și jumătate a fost supusă la multiple tratamente și interveții din cauza acestei infecții contractată în spital. „A făcut patru anestezii generale cu riscuri asociate, dincolo de septicemie, dincolo de febră și toate acestea aspecte care sunt inerente stării de boală care includ o asemenea infecție într-un organism extrem de fragil, minora avea la vârsta respectivă un an și jumătate, era incapabilă să înțeleagă ce i se întâmplă, a reacționat așa cum reacționează orice copil de această vârstă când este supus unor asemenea intervenții chinuitoare, numai de câte ori a trebuit să fie înțepată pentru montarea branulelor pentru administrarea tratamentului”, a enumerat el.
Klebsiella produce frecvent infecții nosocomiale, în special prin echipament medical contaminat
Alte consecințe asupra vieții copilului
Apărătorul reclamantei a mai arătat că nici nu este nevoie de un probatoriu amplu pentru a dovedi acest tip de suferință fizică ce se transformă și în suferință morală pentru copil și pentru părinți.
„Mai ales că mama are studii de medicină și, aflând care este în final sursa infecției și a manifestărilor clinice ale copilului, evident a fost peste măsură de speriată tocmai pentru că știa ce consecințe absolut dramatice pot avea asupra unui asemenea copil o astfel de infecție, asta ca să nu mai amintească că s-a identificat greu și antibioticul care să-i fie administrat având în vedere rezistența acestui patogen la antibiotice, i s-a administrat un antibiotic extrem de puternic care, de asemenea, a avut alte consecințe cu tulburări de natură digestivă și evident complicațiile date de un astfel de tratament asupra unui copil care nu are dezvoltat un sistem imunitar capabil să lupte și el cu astfel de patogeni”, a susținut avocatul în timpul procesului.
Spitalul practic nu s-a apărat
Juriștii Spitalului „Sf. Maria” nu au fost niciodată prezenți la proces, ci doar au menținut o corespondență cu instanța. Reprezentanții Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria au invocat încheierea unei polițe de asigurare cu Euroins, companie împotriva căreia, în 2023, s-a deschis procedura de faliment.
„Este adevărat că pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – Sf. Maria invocă scopul încheierii poliţei de asigurare, acela de a evita plata eventualelor despăgubiri din bugetul propriu, precum şi situaţia grea, de notorietate, a întregului sistem medical, însă, cu toate acestea, nu se poate dispune suspendarea cauzei in integrum, respectiv temporizarea cercetării judecătoreşti pe un termen incert şi, predictibil, destul de îndelungat, cu consecinţa lipsirii reclamanţilor la un acces efectiv la instanţă. Pentru aceste motive, se va admite în parte cererea de suspendare formulată de chematul în garanție Euroins România Asigurare – Reasigurare SA și se va dispune suspendarea cererii de chemare în garanție privind pe Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, iar în temeiul art. 74 alin. 4 teza II din CPC, va dispune disjungerea cererii de chemare în garanție privind pe Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, formulată de pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – Sf. Maria”, au reținut judecătorii.
Astfel, pentru moment, Euroins a fost scos din ecuație. Iar pe 27 iunie 2024, instanța a dispus ca spitalul să plătească familiei daune morale de 100.000 euro, 2.022 lei ca prejudiciu material și 10.435 lei drept cheltuieli de judecată, adică taxa de timbru și onorariu avocat.
[article id=”132239″ /]Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Polițiștii fac cercetări după ce o fetiță de aproape doi ani a murit la spital, vineri, după ce ar fi suferit vătămări corporale prin lovirea de un corp de mobilier în timp ce se afla în grija unei femei, alături de alți șase copii, la locuința acesteia din Medgidia. Copila și-ar fi prins capul într-o canapea extensibilă.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole