16 luni de așteptare pentru un certificat de urbanism! Oamenii câștigă în instanță dar Primăria face recurs după ce i-a ignorat
Persoane fizice și firme câștigă, pe bandă rulantă, procesele intentate Primăriei Iași pentru nesoluționarea la timp a unor cereri de eliberare a unor certificate de urbanism, autorizarea unor construcții sau de adoptare a unor Planuri Urbanistice Zonale
Cel mai recent caz: un dezvoltator imobiliar care a depus, în septembrie 2022, cerere de eliberare a unui certificat de ubanism pentru supraetajarea unui bloc din Copou
Deși trebuia să primească răspunsul luna următoare și în ciuda demersurilor făcute, nu a primit niciodată documentul
Societatea a intentat proces, dar nici măcar în timpul judecății Primăria nu a catadicsit să trimită întâmpinare
Așa a procedat Primăria Iași în dosare similare: tăcere totală. Și tot la fel ca în acest proces, municipalitatea a reacționat abia după ce instanța a obligat-o să soluționeze cererea dezvoltatorului: a depus recurs
Această reacție este sfidare și agresiune, în același timp: un contribuabil depune o cerere cu termen de rezolvare în 15 zile, nu primește documentul timp de un an și jumătate, câștigă un proces pe acest subiect, iar Primăria, în loc să-și ceară scuze și să-i răspundă imediat, îl mai întârzie timp de câteva luni cu un recurs în instanță
Un abuz contra contribuabililor
Încă o situație care arată că Primăria Iași s-a transformat într-un adversar al contribuabililor de la care, culmea, își colectează o parte din venituri. Contractul social „tu îmi cedezi o parte din profit, eu îți servesc interesele, aceste relații dintre noi au loc în baza legilor în vigoare” nu este respectat și a devenit „tu îmi cedezi o parte din profit, eu te servesc la Sfântu Așteaptă”.
Această relație anti-democratică se manifestă în Primăria Iași și în domeniul urbanistic. REPORTER a prezentat, în ultimii ani, mai multe cazuri în care persoane fizice sau juridice au depus cereri de de eliberare a unor certificate de urbanism, autorizarea unor construcții sau de adoptare a unor Planuri Urbanistice Zonale. Conform legii, eliberarea acestor documente trebuie să aibă loc în perioade determinate de timp, dar, la Iași, acest lucru nu are loc. Dimpotrivă: trec ani fără răspunsuri, fie ele de aprobare, fie de respingere. Astfel, au existat situații în care o familie de bătrâni a așteptat cu anii să-și poată extinde casa sau o firmă nu a putut să-și amenajeze noul sediu pe care l-a cumpărat făcând un credit. Societatea plătea rate fără să poată produce banii din activitatea sa – un circuit economic întrerupt arbitrar de funcționarii municipalității. În final, atât bătrânii, cât și firma s-au adresat instanțelor și au câștigat. O palidă consolare de vreme ce efectele negative ale întârzierilor nu mai pot fi recuperate. Culmea, chiar și Primăria a avut de pierdut, atât din impozitul mai mare, neîncasat, pentru casa bătrânilor, cât și din faptul că societatea a avut activitate redusă, ceea ce i-a scăzut din dări.
Fără răspuns în termenul legal
Cel mai recent caz de acest gen are în categoria petentului firma Life Plus SRL care a depus la municipalitate, pe 16 septembrie 2022, o cerere de eliberare a unui certificat de urbanism în vederea supraetajării unui bloc pe care l-a edificat în Copou în baza unei autorizații de construire din iunie 2013. Certificatul urma să informeze petentul dacă supraetajarea poate avea loc și, în cazul unui răspuns afirmativ, lista documentelor necesare pentru a fi depuse în vederea obținerii unei noi autorizații de construire.
Pentru Life Plus era începutul unei triste telenovele. Termenul legal pentru emiterea certificatului s-a împlinit pe data de 7 octombrie 2022, fără ca acesta să fie emis, fără ca instituţia emitentă să fi solicitat acte în completare sau să justifice în vreun fel această întârziere.
Începutul războiului
Pe 19 octombrie 2022, societatea a notificat Primăria, cerând explicații. Până la 1 noiembrie 2022, municipalitatea nu a emis certificatul și nu a răspuns la notificare, așa că, în aceeași zi, dezvoltatorul a depus o sesizare la Inspectoratul în Construcții.
Soții Marius Gabriel și Geanina Aprodu, patronii Life Plus (Sursa foto: 7iasi.ro)
Peste o lună, pe 2 decembrie 2022, ca urmare a reclamației de la Inspectorat, Primăria a transmis firmei o reacție în care susținea că „a fost necesar un timp suplimentar pentru încadrarea corectă a amplasamentului şi întocmirea certificatului de urbanism în conformitate cu prevederile în vigoare”. Nici de această dată, însă, și nici după aceea, certificatul nu a fost emis, așa că, în februarie 2023, Life Plus s-a adresat Tribunaului, solicitându-i să oblige Primăria la emiterea certificatului în termen de 10 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti din dosar.
Judecător: „Autoritatea publică locală a rămas în pasivitate”
În timpul procesului, avocații reclamantului au demontat și singurul argument al Primăriei, cel invocat pe 2 decembrie 2022, argumentând că pentru ridicarea imobilului inițial „s-a emis certificatul de urbanism nr. 2522/04.09.2012, Autorizaţia de construire nr. 607/18.06.2013 şi Procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 422/31.10.2017, în consecinţă este de neînţeles de ce pentru emiterea unui Certificat de urbanism cu scopul Supraetajare construcţie, instituţia are nevoie de luni de zile pentru a realiza o încadrare corectă a imobilului în cauză”.
Deși citată, Primăria Iași nu a formulat întâmpinare în timpul judecății.
În noiembrie 2023, completul de judecată a dat sentința, observând că „În cauza dedusă judecăţii, instanţa reţine că de la data înregistrării cererii de către reclamant, respectiv 16.09.2022 şi până în prezent, a trecut mai bine de 1 an, timp în care autoritatea publică locală a rămas în pasivitate, neîndeplinindu-şi obligaţia legală de a soluţiona cererea formulată (…) fără a invoca motive temeinice de natură a justifica o întârziere atât de mare în soluţionarea cererii”.
Prin urmare, completul a admis parțial cererea Life Plus, în sensul în care nu a obligat Primăria să-i elibereze certificatul de urbanism, ci să soluționeze cererea, revenind autorităţii publice locale competenţa de a decide modul de soluţionare a acesteia. Pârâta a mai fost obligată la plata sumei de 850 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată (taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat).
Afacere de 1 milion de euro în 2022
După acest moment, a ieșit la rampă, în sfârșit, și Primăria Municipiului Iași. Nu cu un răspuns pentru Life Plus, ci cu un recurs înregistrat pe 15 ianuarie 2024. Prin urmare, judecata va fi reluată la Curtea de Apel Iași, primul termen al procesului nefiind, încă, stabilit. Cert este că, până la o decizie definitivă va mai dura câteva luni.
Înființată în 2001, firma Life Plus aparține soților Marius Gabriel și Geanina Aprodu. Cu obiect de activitate în domeniul dezvoltatorilor imobiliari, societatea a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei, un profit net de 606.000 lei și șase angajați. Cel mai recent proiect al Life Plus SRL îl repezintă un ansamblu de blocuri în comuna Valea Lupului.
[article id=”128384″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a lansat acuzaţii la adresa Avocatului Poporului, reclamând că „apără mafia imobiliară” prin sesizarea Curţii Constituţionale cu „argumente similare” celor ale „speculatorilor imobiliari”.
Editorial
Panorama
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole