Arcadia Spitale si Centre Medicale
400 de bolnavi HIV din Iași nu și-au primit medicația de o lună pentru că <span class="rosu">șefii CJ și-au luat vacanță</span> în decembrie. Pacienții sunt disperați

400 de bolnavi HIV din Iași nu și-au primit medicația de o lună pentru că șefii CJ și-au luat vacanță în decembrie. Pacienții sunt disperați

Ultima actualizare: 27 ianuarie 2025Autor: Vizualizări: 1804
  • Consiliul Județean este ordonatorul de credit, iar în decembrie nu s-a semnat alocarea de fonduri
  • Acești funcționari publici sunt plătiți cu 2.000 de euro/lună, cu mult peste salariile din economia reală
  • Bolnavii n-au mai primit medicamente: „Pot muri și de la o gripă”. Tratamentul este esențial în această boală: îl întrerupi, riști complicații grave
  • Criza s-a extins în ianuarie din cauza creșterii prețurilor de către importatori
  • Vicepreședintele CJ Marius Dangă spune că și-a făcut datoria, fără să răspundă la o întrebare directă: au întârziat livrările din cauza vizei acestei instituții?
  • La fel răspunde purtătoarea de cuvânt, ocolind răspunsul direct: „Rezolvăm cât se poate de repede. Înțeleg că livrările vor fi asigurate”

„Sunt Cristi, am HIV și în ianuarie nu mi-am primit tratamentul cu ajutorul căruia virusul din sângele meu este ținut sub control”. Este mesajul unui ieșean din cele câteva sute care, lunar, primesc tratamentul pentru HIV SIDA de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Aici este un centru regional pentru monitorizarea bolnavilor infectați cu virusul imunodeficienței umane. „Este pentru prima dată când avem o sincopă ca aceasta. Situația este în curs de rezolvare, medicamentele au început să vină”, spune managerul Spitalului.
Surse din unitatea medicală vorbesc despre o vină comună a Consiliului Județean (CJ) și a importatorilor de medicamente. CJ nu ar fi operat rectificările bugetare pe final de an pentru programele naționale de tratament. „Noi am făcut documentele la timp”, spune pe scurt vicepreședintele CJ Marius Dangă.

florin rosu 2

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Florin Roșu, spune că e prima oară în istoria programului național HIV când pacienții din Iași nu și-au primit tratamentul timp de o lună

O lună de întârziere în program

Cristi povestește că, de când a aflat că este bolnav, a fost în grija medicilor de la „Sf. Parascheva”. Aici i-a fost făcută schema de tratament, aici este monitorizat. „Monitorizarea înseamnă analize de sânge o dată la 2-3 luni, pentru a testa eficiența tratamentului. La mine nu a fost cazul de schimbări, la alți pacienți au mai fost modificări în schemă. Ca principiu, în fiecare lună mă prezint la spital și farmacia acestuia îmi eliberează tratamentul pentru luna în curs. În ianuarie mi s-a spus că medicația mea lipsește. Nu doar a mea, ci a tuturor bolnavilor”.
La Iași sunt sub tratament 400 de oameni care au în sânge virusul HIV. Acesta este mortal în lipsa tratamentului. Medicamentele le permit pacienților să aibă o viață normală. Este esențial pentru un pacient să aibă continuitate în tratament, e recomandat sa urmeze tratamentul prescris ca la carte. Sigur că efectele produse de două-trei săptămâni de pauză în tratament sunt recuperabile. În niciun caz nu discutăm de situații de viață și de moarte”, a precizat directorul Spitalului de Boli Infecționase, Florin Roșu.
La spital funcționează Centrul Regional de Monitorizare HIV. Sunt înscriși pe liste 1.776 de pacienți din toate județele Moldovei. Tratamentul este dat la Iași doar pentru cei 400 de pacienți din județ. Surse din spital spun că în județele monitorizate pacienții și-au primit medicația cu doar câteva zile de întârziere, Iașul este excepția.
Dintre pacienții înregistrați  la „Sf. Parascheva”, cei mai mulți sunt bărbați cu vârsta de peste 45 de ani. În evidențe sunt și 18 copii născuți de mame seropozitive.

REPORTERIS îți recomandă și ...
REPORTER TV - Colții crizei. Disponibilizări la Iași, imobiliarele au înghețat

Prima cauză e la Consiliul Județean

Surse din Spitalul „Sf. Parascheva” au precizat pentru REPORTER DE IAȘI că medicamentele pentru HIV/SIDA ar fi fost cumpărate la timp dacă la finalul anului Consiliul Județean ar fi mișcat hârtiile pentru această achiziție și banii ar fi fost prinși în buget. E treaba Direcției Economice a CJ, departament care confirmă că banii din Ministerul Sănătății intră în bugetul CJ și sunt redistribuți la spital pentru a fi cheltuiți într-un program național.
Ministerul Sănătății plătește programele naționale de tratament (oncologice, HIV, hepatita C etc) în bugetele UAT-urilor cărora le sunt subordonate spitalele. Ulterior, UAT-urile prind sumele în bugete, la rectificările operate în timpul anului, iar banii ajung efectiv la spital, unde sunt lansate comenzile pentru medicamente și efectuate plățile. Sursele din spital susțin că aceasta a fost prima parte a problemei. Cea de-a doua a fost la distribuitorii medicamentelor.
„Ce vă pot spune este că noi am efectuat comenzile așa cum facem de obicei, fără nicio întârziere”, spune Florin Roșu, managerul spitalului.
Cristina Vartolomei, purtător de cuvânt al Consiliului Județean, a evitat un răspuns clar, învăluind subiectul în informații generale: „Noi aprobăm bugetele spitalelor și rectificarea acestora. Facem acest lucru cât se poate de repede, la solicitarea expresă a managerilor convocăm și ședințe extraordinare. Execuția bugetelor este în sarcina conducerilor spitalelor. Punctual, pe programul HIV, a fost o problemă din cauza creșterilor de preț iar la acest moment livrările sunt asigurate”.
Concret, prețurile au fost modificate în ianuarie, iar întârzierea medicamentației s-a produs în decembrie, când Consiliul Județean a plecat în vacanță fără să aprobe rectificarea de buget fără de care nu se putea da comanda la furnizori.

virusul HIV

Virusul HIV atacă sistemul imunitar, lăsând organismul fără apărare în fața altor infecții

Importatorii au așteptat să crească prețurile

REPORTERIS îți recomandă și ...
Senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași: Cu fapta, NU cu vorba modernizăm sistemul sanitar ieșean la fel ca în Occident! (P)

Prima parte a problemei a fost că spitalul nu a avut la finalul anului trecut, la timp, documentația pentru a da drumul achiziției de medicamente. S-a adăugat o creștere a prețului medicamentelor la începutul anului 2025. Distribuitorii din țară nu și-au onorat comenzile lansate la finalul anului trecut, așteptând să vadă care vor fi noile prețuri.
„S-au schimbat prețurile, din această cauză nu am reușit încă să achiziționăm medicamentele. Noi am lansat comenzile, dar tot a fost această sincopă. Până la urmă, deși aveam bani suficienți, produsele nu ne-au fost aduse. Comanda noastră este lansată pe cantități de medicamente, nu pe valori. Adică, o creștere de preț nu avea de ce să ne afecteze. Chiar dacă suma e mai mare, putem plăti diferența din bugetul propriu, nu avem restricții, a mai precizat Florin Roșu.
Directorul spitalului spune că nu s-a mai întâmplat ca un program național să rămână fără medicamente. Acesta a mai spus că începând cu 27 ianuarie spitalul a început să primească tratamentele ce trebuiau să ajungă la finalul anului trecut.
Pentru mine și o răceală banală poate fi mortală, dacă nu îmi iau tratamentul. Parcă nu aș vrea să văd cum este să stau atât de mult timp fără medicamentul care blochează virusul pe care îl am să se înmulțească și să mă doboare. Sunt semnale că în câteva zile vor exista pastilele”, a mai spus Cristi.

REPORTERIS îți recomandă și ...
EXCLUSIV. Cine este noul investitor de la POLI: Horia Sabo, băiatul lui tata, milionarul „Coate Goale"
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
REPORTER TV - Colții crizei. Disponibilizări la Iași, imobiliarele au înghețat
Palas Iasi

Alte articole