Abuz tipic de baron: elevi de la Arte, scoși din cămin pentru un târg de vinuri. Adulți cazați ilegal într-un cămin școlar la ordinul lui Chirica
- Regulamentele școlare interzic introducerea de adulți în căminele de elevi în timpul școlii
- Singurele cazări permise sunt cele pentru concursuri școlare
- Directorul Liceului de Arte s-a executat la ordinul primit prin telefon de la Primărie
- Elevii au avut 24 de ore la dispoziție ca să elibereze un etaj întreg, 19 camere
- Evacuarea s-a produs într-o zi de joi, iar a doua zi copiii aveau ore, dar nu s-au mai dus la școală
- Școala n-a încasat niciun leu pentru cazarea a zeci de participanți la un târg de vinuri, pentru că ordinul a venit pe linie politică: Primărie-ISJ-școală
- Elevii evacuați puteau dormi în gară sau prin parcuri. Primarul face târguri pe spatele unor elevi scoși din camerele de cămin
- Regulamentul interzice ca adulții să împartă spațiul de cazare cu elevii în timpul școlii tocmai pentru a asigura securitatea minorilor
- Copiii povestesc că au fost peste 40 de basarabeni aduși cu două autocare și că aceștia au petrecut până târziu în noapte
- Elevii din internatul Colegiului Octav Băncilă, dați afară din cămin la cererea Primăriei. În locul lor au fost cazați invitații la un târg de vinuri
Pe 28 și 29 septembrie, la Iași, a avut loc un festival de vinuri. „Vin din Moldova” a fost organizat de Asociația Micilor Producători din Moldova, împreună cu Primăria Iași. Evenimentul a fost găzduit la Palatul Braunstein, Mihai Chirica marcând momentul printr-o lungă galerie de imagini prin care s-a promovat singur.
În timp ce primarul sărbătorea în fața meselor cu vin, un etaj întreg din căminul elevilor de la Liceul de Arte era evacuat. Copiii au fost dați afară din cămin în timpul săptămânii pentru ca pe tot etajul 1 să fie cazați participanții la târgul de vinuri.
„Noi am fost aruncați în stradă, iar participanții la festival au tras beții în camerele noastre”, spun elevii sub anonimat. Directorul colegiului neagă consumul de alcool, dar recunoaște că a executat fără crâcnire un ordin de la Primărie. Regulamentul Școlar nu-i permitea cazarea unor adulți într-un cămin de minori.
Un etaj întreg a fost evacuat
Miercuri, 25 septembrie, pe geamurile Căminului Colegiului „Octav Băncilă” a fost lipit un anunț conform căruia elevii trebuiau ca până a doua zi la ora 15.00 să evacueze camerele unui etaj întreg: „Elevii cazați la etajul 1 în căminul CNAOB sunt rugați să elibereze camerele cel târziu joi, 26.09.2024, ora 15.00, întrucât acestea urmează a fi ocupate de participanții pentru un târg de expoziții”. Acesta este anunțul semnat și ștampilat de către directorul școlii, Dan Florin Partene.
Data limită de evacuare a camerelor de la etajul 1 era joi, 26 octombrie, în timpul unei săptămâni de școală. A doua zi după evacuare, elevii ar fi fost la școală într-o zi normală de vineri. Fiecare s-a descurcat cum a putut. În urma anunțului, toate cele 19 camere de pe palier au fost eliberate. În locul elevilor, și-au făcut apariția adulții din Republica Moldova, participanți la „Vin din Moldova”.
„Primăria a pus la dispoziție corturile pentru festival, viticultorii au suportat cazările și transportul. Fiecare s-a cazat unde a putut, nu a fost responsabilitatea organizatorilor să-i cazeze”, a precizat un organizator al festivalului.
REPORTER DE IAȘI a discutat cu surse din cadrul școlii, dar și cu elevi de la etajul 1. Copiii care au părăsit camerele au fost ori preluați de părinți direct de la poarta școlii, ori au plecat singuri către localitățile lor – din județul Iași sau din județe vecine.
Elevii acuză că adulții se distrau în timp ce ei dormeau
Elevii care au fost evacuați povestesc cum participanții din Republica Moldova cazați la etajul 1 au dat petrecere cu alcool noaptea, în condițiile în care celelalte camere ale căminului erau ocupate de liceeni.
„Noi nu am fost aici, dar am auzit de la ceilalți că invitații cazați s-au îmbătat. Au fost câteva petreceri aici”, spun acum copiii.
Declarația este confirmată și de cadre didactice din liceu. Sub protecția anonimatului, profesorii au susținut tot ce spun copiii: „Au fost două autocare din Republica Moldova aici în acel weekend. Am aflat de la elevi că au consumat alcool, deși în cămin acest lucru este interzis. Nu le-a păsat că etajele de deasupra erau ocupate de copiii școlii”.
Directorul Dan Florin Partene spune că au fost cazați adulți în cămin, dar aceștia nu ar fi consumat alcool. „Am fost aici în acea perioadă, pot să vă asigur că nu s-a întâmplat așa ceva. Este o invenție, ar fi trebuit să se audă atunci despre asta, nu după două luni”, explică Partene.
Regulamentul prevede doar cazările pentru concursuri școlare
Elevii sunt cazați în Căminul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” în baza unui regulament aprobat la nivelul școlii care este în acord cu legislația din domeniu. În primul rând, actul reglementează, printre altele, faptul că elevilor li se poate solicita să elibereze spațiile de cazare, dar în niciun caz pentru un târg de vinuri.
La articolul 14 de la Capitolul III – Obligațiile elevilor interni, documentul spune: „Elevii au obligația de a elibera căminul atunci când au loc activități educative, olimpiade, concursuri în baza parteneriatelor dintre Colegiul Național de Artă și alte instituții, într-un termen rezonabil”. Este singura referire la obligația copiilor de a-și părăsi camerele.
Cum traduc profesorii din Colegiu dispoziția: „În primul rând, nu-i evacuezi pentru un târg de vinuri. Regulamentul vorbește despre activități școlare. Apoi, acel paragraf spune că în locul lor sunt cazați alți elevi care au concursuri, nicidecum adulți. Pentru că este interzis să amesteci adulți și copii într-un cămin școlar în care ai reguli foarte stricte”, spun profesorii.
A doua mare problemă a evacuării dictate de director: anunțul a apărut miercuri, copiii trebuiau să se descurce până a doua zi la ora 15.00. Același articol 14 vorbește despre un termen „rezonabil”.
Directorul școlii susține că a făcut evacuarea elevilor în acord cu prevederile contractelor pe care le-a semnat cu părinții elevilor. „A fost vorba despre un sfârșit de săptămână. Posibilitatea ca spațiile de cazare să fie eliberate la cererea noastră este prinsă în contractele pe care părinții le-au semnat. Ei și-au asumat că sunt situații în care elevii trebuie să plece”, a precizat Dan Florin Partene.
Numărul celor cazați, ținut la secret
Contrar afirmațiilor organizatorului (că participanții trebuiau să se descurce cu cazarea), directorul Colegiului de Artă spune că solicitarea pentru evacuarea unui etaj cu 19 camere și cazarea invitaților din Republica Moldova a venit de la Primăria Iași. „A fost o cazare la sfârșit de săptămână făcută la solicitarea Primăriei. Nu dăm aceste camere de capul nostru. Am mai evacuat camere, de-a lungul anilor, pentru olimpiade și concursuri. Noi avem obligația ca la solciitări venite din partea Primăriei să răspundem pozitiv. Acea cazare nu a fost plătită. Nu am încasat niciun ban de la acei invitați”, a precizat Dan Florin Partene.
Martorii spun că au fost cazați între 40 și 60 de persoane venite cu două autocare, dar reprezentantul Primăriei Iași nu recunoaște mai mult de 10 adulți introduși în cămin.
„Cu ocazia Festivalului Vin din Moldova care a avut loc pe Esplanada Palatului Culturii din Iași în intervalul 28-29 septembrie 2024, au fost cazați la Colegiul Național de Artă <Octav Băncilă> din Iași 10 meșteri populari care și-au prezentat produsele tradiționale în cadrul târgului. Menționăm faptul că spațiile de cazare au fost puse la dispoziție cu titlu gratuit în virtutea bunelor relații cu Primăria Municipiului Iași și cei cazați nu au beneficiat de masă, ci doar de spațiu de cazare”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
Purtătorul de cuvânt nu a dorit să precizeze, în ciuda insistențelor, costurile totale ale evenimentului finanțat de Primărie.
Bâlbele ISJ ascund o ilegalitate
Surse din Inspectoratul Școlar spun că regulamentul care ține cont de Ordinul Ministrului interzice amestecarea elevilor cu adulții în același spațiu de cazare, în timpul școlii. Adulții, și doar dacă sunt cadre didactice, pot fi cazați în cămin de elevi doar în timpul vacanțelor, în cazul unor acțiuni în cadrul sistemului de învățământ.
„Nu poți împărți același spațiu în mijlocul semestrului. Căminul școlar este destinat exclusiv elevilor. Dacă există un surplus de locuri, poți aduce elevi de la alte unități de învățământ. Acceptul se dă în Consiliul de Administrație al școlii. Elevilor le asiguri securitatea, reguli precise, supraveghere cu pedagogi școlari. În cămin asiguri condiții pentru pregătirea temelor. Ce s-a întâmplat este un abuz care a ignorat interesul elevilor”, afirmă surse ISJ Iași care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Oficial, Antonina Bliorț, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar, a încercat să minimizeze faptele: „A existat acordul Consiliului de Administrație. Copiii au fost relocați, iar unii părinți au cerut să fie trimiși acasă”.
În această declarație există însă o dezinformare, pentru că elevii nu au fost relocați. Am insistat la Antonina Bliorț să precizeze unde au avut loc relocările, dar răspunsul a fost altul: „Părinții au fost anunțați. Liceul de Arte are parteneriate care implică activități comune”. „Activitatea comună” a fost un târg de vinuri la care elevii n-au avut nicio implicare.
Relocările au fost o minciună introdusă. A doua zi, elevii din cămin aveau ore, era vineri, dar nu mai aveau unde să doarmă: ori stăteau în gară, ori în parcuri, ori căutau înțelegere pe la colegi sau plecau acasă, în localitățile de domiciliu. Riscul era ca elevii să rămână nesupravegheați prin oraș, fie să plece acasă și să lipsească de la ore.
Directorul liceului a recunoscut cu jumătate de gură că le-a dat scutire de la ore pentru ziua de vineri, dar acest lucru s-a produs în mod neoficial. Deci elevii n-au mai fost la școală ca să aibă loc un festival de vinuri.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Când e plin de mașini, podul prezintă unde din ce în ce mai periculoase Mihai Chirica l-a expertizat în 2019 și a stabilit că grinzile trebuie înlocuite urgent Proiectarea a fost atribuită în 2020 Execuția abia în 2023 În aprilie 2024, Conest anunța în Revista Constructorilor că încep imediat și că lucrările vor dura 18 luni Deci în 2025 trebuia finalizat La începutul lui 2024, a prevăzut în bugetul anual 1 milion de euro pentru drumul alternativă, dar în 2025 nici măcar licitația nu este adjudecată La Pasaj nu se va putea interveni mai devreme de 2026, după ce se va termina de amenajat ruta ocolitoare Adică vor trece 7 ani din momentul în care s-a stabilit că situația e urgentă
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole