Afacerea Chirica-Crișu-Ciocîntă: 813.000 de euro din banii ieșenilor pentru ca primarul să se pună bine cu Justiția. Casa se auto-demolează de 6 ani
„Primarul a luat clădirea ca să se creadă că are relații în Justiție”, spune în linii mari, cu gura lui, vânzătorul Casei Callimachi, Cătălin Crișu, soțul vicepreședintei Curții de Apel Iași, Anda Ciocîntă
Casa a fost luată de Primărie cu 813.000 de euro fără nicio negociere, în 2017
Imobilul nici măcar n-a fost expertizat, descoperindu-se ulterior că trebuie încadrată în clasa I de risc seismic, deci e oricând în pericol de auto-demolare
Demagogia lui Mihai Chirica era la apogeu în ședința CL în care s-a aprobat tranzacția: „Să lăsăm ceva generațiilor viitoare”
Casa e neatinsă de aproape 7 ani, practic Primăria neavând nevoie de aceasta dacă o ține nefolosită
I-au ținut isonul consilierii din PSD și PNL, așa-zisa Putere și Opoziție care gravitează în jurul lui Chirica de 9 ani
Însuși cel care a vândut imobilul, câștigând 813.000 de euro, spune că primarul s-a folosit de numele lui și că n-are nicio justificare în a lăsa clădirea să se degradeze
Șase ani au trecut de când Primăria Iași, la inițiativa lui Mihai Chirica, a achiziționat Casa Callimachi de la Cătălin Crișu, soțul judecătoarei Anda Crișu Ciocîntă, actuală vicepreședintă la Curtea de Apel. Fix 813.000 euro a plătit Primăria pe o casă încadrată în clasa I de risc seismic, a cărei consolidare costă 3,5 milioane de euro, dar care fusese prezentată ca „renovată recent”.
După tranzacție, primarul Chirica n-a mai făcut nimic cu imobilul. „Nimeni nu este nemuritor pe aceste funcții, trebuie să le lăsăm și lucruri palpabile de care să se bucure”, argumenta Chirica decizia de a o lua.
„Să aprobăm în cadrul acestui proiect inclusiv destinația acestui obiectiv și anume muzeu dedicat sărbătoririi Centenarului”, îi ținea isonul liberalul Eduard Boz, atunci lider al Opoziției, acum aghiotant al primarului. Clădirea e în prag de colaps.
„O opinie personală pe care o lansez în momentul de față: a cumpărat-o în mod sigur să nu facă ceva cu ea. Să lase de înțeles la toată lumea că a fost un business cu familia Crișu. Asta e părerea mea. A vrut să facă lucrul ăsta. Altfel, nu-mi dau seama de ce n-a făcut ceva acolo”, a punctat Cătălin Crișu.
Cronologia cazului „Callimachi”
August 2017 – Într-o ședință de Consiliu Local, a fost anunțată constituirea unei comisii speciale de negociere care să discute prețul cu Cătălin Crișu-Ciocîntă. Cotidianul Ziarul de Iași a consemnat momentul. Elementele-cheie din articolul respectiv:
1) „Preţul de achiziţie poate ajunge la 3,7 milioane lei (fără TVA), dar Primăria vrea să negocieze cu proprietarul în perioada următoare”
2) „Este vorba despre Casa Callimachi de pe str. Cuza Vodă, clădire renovată recent”
3) „Liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz, a propus ca monumentul istoric să devină Muzeu dedicat Centenarului, idee la care au achiesat şi restul consilierilor”
4) „«Nu acumulăm patrimoniu ca să avem pe ce cheltui. Trebuie să acumulăm un patrimoniu pe care să-l punem în slujba comunităţii. (…) Sper că vom reuşi să conturăm şi mai bine contribuţia Iaşului la momentul Centenar», a comentat primarul Mihai Chirica”
5) „Iniţial, omul de afaceri Cătălin Crişu a oferit dreptul de preempţiune Ministerului Culturii, dar autoritatea centrală a comunicat că nu sunt resurse financiare pentru achiziţia imobilului”
Casa Callimachi e într-o stare avansată de degradare, fiind cumpărată de Primărie în 2017 și fiind ținută închisă de 6 ani. Nu e vorba doar de fațada care cade, ci sunt probleme structurale, inclusiv crăpături la coloanele din partea frontală
Barbologia lui Mihai Chirica: „Un edificiu peste ani și ani…”
În ședința din august, acest proiect a fost adăugat pe ordinea de zi chiar în timpul întrunirii. Câteva fragmente din stenograme:
Primar Mihai Chirica
(…) La începutul ședinței s-a aprobat o ordine suplimentară cu această… Casă de pe Cuza Vodă. (…) În principiu eu am propus-o ca pe o oportunitate, o oportunitate pe care o las la îndemână dumneavoastră să o exploatați ca atare chiar ca și destinație credem că față de cei care vor veni după noi.
Nimeni nu este nemuritor pe aceste funcții, trebuie să le lăsăm și lucruri palpabile de care să se bucure. (…) Dar pentru faptul că suntem cea mai importantă instituție publică din Iași pentru faptul că rolul nostru față de toată comunitatea că vorbim de cea academică, culturală, că vorbim de tineri sau mai puțin tineri este și să le lăsăm ceva din urma noastră cred că este un fapt de mândrie personală pentru fiecare dintre domniile voastre să putem să punctăm la sfârșitul mandatului că uitați nu am cheltuit tot, nu am făcut doar elemente care au un impact electoral evident și toată lumea știe despre ce vorbesc, uitați că am mai lăsat și un edificiu pe care îl puteți exploata peste ani și ani.
(…) Trebuie să numim și o comisie care să înceapă procedurile de negociere cu vânzătorul în vederea achiziționării și propunerea ar fi să fie și din partea Consiliului Local, componenți ai partidelor politice care reprezintă Consiliul Local în momentul de față și desigur din partea executivului astfel încât într-o perioada rezonabilă vreau să amintesc că avem sumele de bani, nu presupune nici o rectificare bugetară o astfel de abordare, sumele sunt cuprinse în programul de investiții a anului in curs și putem să asigurăm finanțarea obiectiv dacă dumneavoastră sunteți de acord.
(…)
Mihai Chirica a folosit tot arsenalul de fraze sforăitoare pentru a justifica achiziția Casei Callimachi la un preț uriaș, dată fiind degradarea clădirii. Retorica lui Chirica nu are nicio legătură, ca de obicei, cu ce a urmat în realitate: a abandonat imobilul ca și cum n-ar exista
Harabagiu a făcut rapid ordine în CL, stabilind planul
Consilier local Petru Eduard Boz
Mulțumesc, câteva discuții, proiectul cred că ar trebui să sune în sensul că astăzi aprobăm exercitarea dreptului de preemțiune al municipiului Iași pentru achiziționarea acestei case, deoarece noi avem o adresă, o informare, s-a discutat dar lucrurile nu sunt structurate într-un proiect.
Cred, intuiesc că asta este propunerea concretă care a venit din partea executivului și noi grupul consilierilor liberali vom putea fi de acord cu o astfel de propunere cu două condiții. Unu, destinația, să aprobăm în cadrul acestui proiect inclusiv destinația acestui obiectiv și anume muzeu dedicat sărbătoririi Centenarului. Al doilea amendament este… de fapt a fost anticipat de domnul primar ca din comisia de negociere să facă parte reprezentanți ai fiecărui partid politic (…)
Viceprimar Gabriel Vasile Harabagiu
Dacă îmi permiteți, sunt o serie de date tehnice ca să putem completa acest proiect de hotărâre. Taxele notariale vor fi achitate, plătite în mod egal de cele două părți, o comisie de negociere, propunerile sunt, domnul Surdu Gabriel, domnul Postolache Andrei, Boca Florin, domnul Piftor, domnul Vintilă și colegii de la PNL dacă ne puteți…
(…)
Viceprimar Gabriel Vasile Harabagiu
Ok, un prag… membrii din cadrul consiliului local urmând să fie completați cu membrii din executivul Primăriei Municipiului Iași, doamna Letiția Palaga. De specificat prețul… nu conține TVA și pragul maxim de negociere pe care îi împuternicim pe colegii din comisie, 3.750.000, deci am rotunjit suma de 3.741.988 cu specificația că prețul nu conține TVA, acesta este pragul maxim pe care comisia, împuternicim comisia să poată negocia fără TVA.
La fel articol, primarul municipiului Iași este împuternicit să semneze contractul în cazul în care comisia își finalizează negocierea, la fel avem nevoie de un raport semnat din partea Comisiei economice și doamna secretar dacă mai e nevoie și de alte completări.
Gabriel Harabagiu a tranșat afacerea în Consiliul Local fără a avea opoziția niciunui partid, ca și cum s-ar fi înțeles toți dinainte
Comisia n-a negociat nimic, prețul a rămas cel fixat
Noiembrie 2017 – Contract de vânzare-cumpărare între Cătălin Crișu Ciocîntă și Primăria Iași pentru imobilul din strada Cuza Vodă. Valoarea tranzacției a fost de 3.735.000 lei, fără TVA. Echivalentul a 813.000 euro la cursul zilei.
Sursa informației: declarația de avere pe care a depus-o în 2018 Anda Crișu Ciocîntă, soția-judecătoare a omului de afaceri, dar și contractul de vânzare-cumpărare dintre cele două părți.
În condițiile în care Ziarul de Iași anunțase un preț de vânzare de 3,7 milioane de lei în august, CL a stabilit pragul maxim la 3,75 milioane lei, iar conform declarației de avere plata a fost de 3.735.000 lei, ce a negociat comisia desemnată de CL? 15.000 de lei, undeva la 0,4%?
Martie 2018 – Primăria a lansat o procedură de achiziție pentru proiectarea lucrărilor de consolidare a clădirii pe care abia o cumpărase cu câteva luni înainte. „«Având în vedere concluziile expertizei tehnice întocmite de SC Grupo SRL, clădirea C1 se încadrează în clasa de risc seismic II corespunzătoare construcțiilor care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă», se arată în caietul de sarcini”, care a fost consultat de www.apix.ro.
Octombrie 2018 – Proiect în Consiliul Local „privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici pentru obiectivul «Consolidare și reabilitare Casa Callimachi»”.
Au cumpărat o clădire care nu fusese expertizată
Fragmente din discuții, așa cum apar în stenogramele ședinței:
Consilier local Răzvan Timofciuc
Eu vreau să întreb: totuși, atunci când am făcut achiziția acestui imobil, nu s-a făcut o expertiză a structurii, solidității clădirii, pentru a vedea totuși ce cumpărăm?
Primar Mihai Chirica
Sigur. El a avut diverse funcțiuni, domnule consilier. De asta, nu mai insist. Vă dau un singur exemplu: ca să fiți fericit și bucuros așa cum sunt și eu să împărtășim această bucurie. Imobilul fosta stare civilă care este de 3 ori mai mic decât ceea ce am achiziționat noi, aflat imediat lângă primărie în apropiere de Casa Callimachi, a fost vândut luna trecută cu un milion două sute cincizeci de mii de euro fără TVA, care este pe o suprafață de un sfert decât suprafața bunului achiziționat de noi. Are în jur de 500 de metri pătrați, al nostru are 2.100 de metri pătrați, suprafață construită etc etc, iar noi l-am cumpărat cu 800.000 de euro fără TVA. Deci, am făcut afacerea Consiliului Local.
Consilier local Răzvan Timofciuc
Așa este, dar mai trebuie să investim vreo trei milioane de euro în consolidarea lui. De asta am pus întrebarea.
E antologică remarca lui Florin Boca (PSD), care astăzi teoretic face opoziție la Chirica: „Prețul e foarte bun”, deși clădirea e în faza de auto-demolare
Primar Mihai Chirica
Depinde de ce vreți să faceți. Dacă vreți să-l transformăm într-o casă de locuit, nu într-un muzeu, care presupune o totală altă abordare, o să ne coste un preț. Aici vorbim despre studiul de fezabilitate care cuprinde, și de asta, vă rog să vă uitați: consolidare, reabilitate și transformarea într-un obiectiv public, care nu este egal cu consolidare, reabilitare și transformarea într-o casă sau într-o magazie sau în altă destinație.
Consilier local Adrian Florin Boca
Da, mulțumesc domnule președinte. Voiam în primul rând să-i amintesc domnului consilier liberal care făcea precizarea de achiziție, achiziția a fost la aproximativ 800 de mii de euro, ceea ce era 2.300 m aproximativ înseamnă 300 de euro metrul pătrat, ceea ce eu cred că e un preț foarte avantajos mai ales că dumneavoastră, am văzut că pricepeți și faceți destule afirmații cu privire la evaluări și cred că va dați seama că e un preț foarte bun.
Mai mult decât atât, în ceea ce privește reamenajarea acestei clădiri, nu vorbim aici de o clădire adică noi nu urmărim un profit de aici, noi urmărim o chestiune de calitate, o chestiune optimă. Sunt lucrări de intervenție care presupun demolări, fără bineînțeles fără a afecta funcțiunea imobilului respectiv și într-adevăr costurile nu pot fi evaluate ca și în cazul unei construcții noi cu un nivel de finisaje mic spre mediu. De asta țin să precizez că ar trebui o analiză mai atentă în ceea ce privește acest imobil. Mulțumesc.
Consilier local Paul Corneliu Boișteanu – președinte de ședință
Da sigur, e o clădire de Patrimoniu și toate intervențiile o să ajungă de la simplu la dublu ca și costuri. Dacă nu sunt alte intervenții supun votului dumneavoastră.
Cine este pentru? Vă rog să vă exprimați votul, în așa fel încât să poată să fie cuantificat.
Pentru?
Împotriva?
Abțineri? Sunt 10 …
Proiectul de hotărâre este respins.
La vremea respectivă, primarul Mihai Chirica era susținut în CL de grupul consilierilor PSD, majoritari. În ciuda sprijinului consilierilor PSD Boișteanu (care era și președintele de ședință) și a imobiliarului Boca, proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici a fost respins în acea ședință.
Cătălin Crișu a arătat o scrisoare de intenție din partea patronului Apollonia, dr. Vasile Burlui: „Aveam cumpărător”, e încercarea lui Cătălin Crișu de a spune că nu depindea de banii Primăriei
Revoltător: expertiza a încadrat clădirea la clasa 1 de risc seismic
Decembrie 2018 – Proiect în CL de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, repus în discuție. În referatul de specialitate care a însoțit acest document s-au precizat două lucruri importante:
1) „Expertiza tehnică întocmită de dl. Ing. Ioan Rotărescu, expert tehnic atestat MLPAT și MCC, în urma metodei de evaluare calitativă și cantitativă a decis că imobilul se înscrie în clasa I de risc seismic și necesită măsuri de punere în siguranță față de seism”
2) Valoarea estimată a investiției, pentru consolidare și reabilitare, a fost de 17,5 milioane de lei cu TVA (3,7 milioane de euro la cursul de-atunci). Adică, o medie de 8.333 lei/mp (aproape 1.800 euro) la o suprafață construită desfășurată de 2.100 mp
Concluziile:
1. Prețul: Primăria a plătit pentru casă 3.735.000 lei față de un buget maximal votat în Consiliul Local de 3.750.000 lei. Valoarea în euro a tranzacției a fost de 813.000 euro la vremea respectivă. Deci, comisia Primăriei și a CL nu a negociat mai nimic.
2. Starea tehnică a clădirii: extrem de important, Casa Callimachi, despre care Ziarul de Iași a scris în august 2017 că era „clădire renovată recent”, în martie 2018, potrivit Apix, era încadrată în „clasa de risc seismic II”. Apoi, în referatul de specialitate ce a însoțit proiectul de hotărâre al Consiliului Local din decembrie 2018, despre același imobil, s-a precizat că expertul Ioan Rotărescu l-a înscris „în clasa I de risc seismic”.
3. Oportunitatea: la șase ani de la achiziție, clădirea se află în prag de autodemolare. Nu a fost amenajat niciun Muzeu al Centenarului, nu a fost consolidată și nici reabilitată. Dintr-un simplu motiv: Primăria n-a avut fondurile necesare. În 2022, edilii au anunțat că proiectul tehnic aferent reabilitării va fi actualizat. De-atunci, nu s-a mai întâmplat nimic.
„A cumpărat-o în mod sigur să nu facă ceva cu ea. Să lase de înțeles la toată lumea că a fost un business cu familia Crișu.”
Cătălin Crișu, vânzătorul Casei Callimachi, soțul Andei Ciocîntă, vicepreședinta Curții de Apel
Cătălin Crișu: „Aveam o ofertă concretă de la Apollonia”
Contactat telefonic, omul de afaceri Cătălin Crișu a oferit propria perspectivă la cele trei mari aspecte ale acestei spețe:
1. Prețul: „Eu nici n-am vrut să le vând lor (Primăriei – n.r.). Pentru că aveam client în momentul ăla. Clar, definit, Fundația Apollonia, pe profesorul Burlui. Ca să vând acea clădire, trebuia să cer preemțiune statului român, respectiv Direcția Monumente (Ministerul Culturii – n.r.), Consiliul Județean și Consiliul Local Iași. Eu aveam client clar, familia Burlui, prin Fundația Apollonia, opt sute și ceva de mii de euro. Dar Consiliul Local și-a manifestat preemțiunea, dorința să cumpere acea proprietate. În comisie erau domnul Surdu și domnul Boca și erau foarte vehemenți că eu nu vreau să negociez. Și le-am zis: «Vă rog, dați-mi negație. Eu am client căruia să i-o vând». A fost o diferență pe curs valutar, eu n-am negociat nimic, niciun cent”, a spus Cătălin Crișu. Aceasta a fost explicația că prețul nu a coborât în urma negocierii.
2. Starea tehnică a clădirii. Cătălin Crișu: „Eu, când vând ceva, nu sunt obligat să pun la dispoziția cumpărătorului anumite analize, expertize. Nu știu ce a făcut apoi Primăria. Să definim și renovarea (pe care a făcut-o Crișu înainte de a vinde casa – n.r.): eu n-am făcut nimic altceva decât să-i schimb un parchet, eventual niște uși interioare și să dau cu var”
3. Oportunitatea. Cătălin Crișu: „Rușine Iașului sau Primăriei că n-a făcut nimic cu clădirea aia. La momentul la care discutăm, după șase ani, această proprietate, după părerea mea, fără să fiu foarte optimist, cred că valorează cel puțin 1,5 milioane euro. N-am spus că trebuie să o vândă, gândesc ca un om de afaceri. Dacă o proprietate pe care ai luat-o acum 6 ani valorează cu cel puțin 70-80% mai mult, mie mi se pare un business foarte bun.
O opinie personală pe care o lansez în momentul de față: a cumpărat-o în mod sigur să nu facă ceva cu ea. Să lase de înțeles la toată lumea că a fost un business cu familia Crișu. Asta e părerea mea. A vrut să facă lucrul ăsta. Altfel, nu-mi dau seama de ce n-a făcut ceva acolo”.
O familie formată dintr-un judecător și un milionar din imobiliare
Judecătoarea și omul de afaceri, Anda Ciocîntă și Cătălin Gheorghe Crișu, s-au căsătorit în 2013, la „La Castel”, una dintre perechile de nași fiind Cristian Adomniței, pe atunci președinte al Consiliului Județean Iași, și Sabina, soția acestuia, colegă cu Ciocîntă la Judecătorie.
Cu afaceri în imobiliare, Cătălin Crișu a fost, mulți ani, partener de afaceri cu Constantin Rădeanu, un apropiat de-al primarului Mihai Chirica. De altfel, REPORTER DE IAȘI i-a surprins pe cei doi, Rădeanu și Chirica, pe terenul de fotbal anul trecut în mai.
„Eu cu Rădeanu am fost partener de afaceri, sunt o persoană rezonabilă, salut pe toată lumea, dar nu mai facem afaceri împreună. Relațiile mele cu familia Rădeanu s-au răcit de 10 ani”, a spus Crișu.
În declarația de avere a judecătoarei-soție Anda Crișu Ciocîntă, inclusiv în cea completată anul acesta, Crișu și Rădeanu dețin împreună suprafețe impresionante de teren.
Mihai Chirica face des ture la DIICOT, DNA și la instanțele de judecată, având diverse dosare în lucru
Mihai Chirica are dosare la Curtea de Apel
Mihai Chirica are în acest moment calitatea de inculpat în Dosarul Flux, judecat în Camera Preliminară la Curtea de Apel Iași. Sunt mai multe legături între instanțe și politicienii locali. În acest dosar, judecătoarea Alina Codreanu s-a recuzat după ce publicația Dezvăluirea a arătat că soțul ei, arhitect, obținuse un contract de 200.000 de lei de la Primăria Iași prin achiziție directă.
La Camera Preliminară, pronunțarea apelului în Dosarul Flux este deja la a treia amânare, noua dată fixată fiind pe 8 decembrie. Între timp, primarul a cerut strămutarea dosarului în alt dosar, ICCJ analizând cererea pe 7 decembrie, cu o zi înainte de sentința de la Iași.
Anterior, o cerere de strămutare a aceluiași dosar, depusă de Gabriel Harabagiu, a fost respinsă. Primarul a ezitat tot anul 2023 să ceară strămutarea, având încredere până acum în bunăvoința instanțelor ieșene. Ceva s-a schimbat în octombrie-noiembrie și Chirica a cerut strămutarea.
Primarul mai este inculpat în Dosarul Sărărie, declinat de la DIICOT la DNA. Dosare de ajuns în instanțe mai sunt: Vixen, Revelionul, Wink.
[article id=”107087″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Când e plin de mașini, podul prezintă unde din ce în ce mai periculoase Mihai Chirica l-a expertizat în 2019 și a stabilit că grinzile trebuie înlocuite urgent Proiectarea a fost atribuită în 2020 Execuția abia în 2023 În aprilie 2024, Conest anunța în Revista Constructorilor că încep imediat și că lucrările vor dura 18 luni Deci în 2025 trebuia finalizat La începutul lui 2024, a prevăzut în bugetul anual 1 milion de euro pentru drumul alternativă, dar în 2025 nici măcar licitația nu este adjudecată La Pasaj nu se va putea interveni mai devreme de 2026, după ce se va termina de amenajat ruta ocolitoare Adică vor trece 7 ani din momentul în care s-a stabilit că situația e urgentă
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole