Arcadia Spitale si Centre Medicale
Afacerea „Elicopterul”. Rebegea închiriază 8.000 mp la Aeroport cu doar 10 cenți/mp: 9.700 euro/an! Alături, parcarea face 500.000 euro/an
a1c2a7e79ac5882bfb5888fc11a4d46c_XL

Afacerea „Elicopterul”. Rebegea închiriază 8.000 mp la Aeroport cu doar 10 cenți/mp: 9.700 euro/an! Alături, parcarea face 500.000 euro/an

Ultima actualizare: 20 ianuarie 2020Autor: Vizualizări: 22

a1c2a7e79ac5882bfb5888fc11a4d46c XL

Conducerea Aeroportului Iași și președintele Consiliului de Administrație au promovat în plenul Consiliului Județean o hotărâre prin care încearcă să concesioneze 7.800 mp de teren situat vizavi de actuala parcare către o firmă care vrea să facă mentenanță de elicoptere. Raportul de evaluare arată o problemă gravă privind prețul de concesionare propus: nici 10.000 de euro pe an, în condițiile în care parcarea de acolo aduce venituri de 500.000 de euro pe an. Aceasta nu mai e o afacere, ci e pomană. Membrii CA acuză că propunerea de concesionare a terenului, care nu a fost aprobată, are un alt scop: blocarea dezvoltării ulterioare a aeroportului pe actuala locație.

Propunere ilegală

Plenul Consiliului Județean Iași are în față la următoarea ședință un proiect de hotărâre prin care Aeroportul Internațional Iași dorește să concesioneze către o firmă de mentenanță elicoptere o suprafață de 7.800 mp situată vizavi de actuala parcare a obiectivului.
Unii consilieri județeni și membri ai CA susțin că propunerea, care a fost făcută prima dată în 2018, apoi în 2019, este ilegală. Are la bază o simplă hârtie semnată de președintele CA Aeroportul, Mitică Rebegea, și nu o hotărâre a plenului CA.
„Concesionarea acelei suprafețe de 7.800 mp, precum și cedarea clădirii și terenului Aviației Utilitare către Inspectoratul General al Aviației, nu s-a stabilit într-o ședință de CA. Este decizia semnată într-o foaie fără antet a președintelui CA, Mitică Rebegea, care contravine regulamentului de funcționare”, explică Alexandru Anghel, membru al CA.
Acesta spune că documentul ajuns pe masa consilierilor județeni drept justificare a demersului este o mare ilegalitate. Proiectul de hotărâre mai are și semnătura președintelui CJ, Maricel Popa.

„La ședința trecută în care s-a discutat propunerea, am sesizat și eu că nu este o hotărâre CA în spate, am întrebat în plenul CJ dacă există această aprobare. Mi s-a spus că da, dar mi s-a indicat documentul asumat de Mitică Rebegea. Acolo nu este antetul CA, este o simplă hârtie semnată de un om cu un număr de înregistrare, este un semn mare de întrebare”, spune consilierul judeețan Romeo Vatră.
Proiectul a fost respins deja o dată, neatingându-se numărul necesar de două treimi din totalul consilierilor județeni, fiind un subiect privind patrimoniul public. După schimbarea Codului Administrativ, hotărârea a trecut, cu majoritatea simplă a consilierilor PSD.
Regulamentul din Hotărârea nr. 125/1992 privind înființarea regiilor autonome ale aeroporturilor din România reglementează, la articolul 9, faptul că membrii CA aprobă înstrăinarea unor imobile. Președinții CA nu au dreptul de semna astfel de documente, ci trebuie supuse votului tuturor membrilor.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Consilier județean și profesor în Teleorman, arestat preventiv pentru că ar fi agresat sexual două minore

parcare aeroport

Actuala parcare a aeroportului aduce venituri de 500.000 de euro/an. Peste gard, imediat în stânga, se vede terenul ce urmează a fi concesionat de șefii Aeroportului cu numai 815 euro/lună. Pomana statului pentru o obscură firmă din R. Moldova

Pagubă uriașă

Dincolo de problema lipsei unui accept al Consiliului de Administrație al Aeroportului, asumat exclusiv de Mitică Rebegea, concesionarea suferă exact în punctul esențial: partea financiară. Câștigul Aeroportului e aproape inexistent, practic cedează o halcă enormă în partea din față, chiar în dreptul ultimei curbe care dă în aerogară pentru o chirie de doar 800 euro/lună.
În raportul realizat de firma System Expert din Iași, atașat proiectului de hotărâre, cei 7.800 de mp de teren sunt evaluați la 244.500 de euro. Nivelul minim al redevenței calculate la această sumă este de 9.780 de euro/an, adică 815 euro/lună. Prețul a rezultat din împărțirea valorii totale la cei 25 de ani de concesionare, fără dobândă, fără indexare.
„Care este garanția Aeroportului că firma care dorește concesionarea, respectiv Heli Avia Service SRL, nu face doar un mic hangar acolo și restul terenului îl transformă într-o mare parcare care să ia piața Aeroportului pe acest segment?”, spun surse autorizate din interiorul CJ.

Comparația cu parcarea Aeroportului nu este întâmplătoare. Un reprezentant al Aeroportului Internațional Iași a explicat că parcarea actuală, cu suprafață comparabilă cu terenul ce se dorește a fi concesionat, aduce regiei 500.000 de euro/an. Într-un singur an, terenul produce de două ori mai mulți bani decât valoarea evaluată de experții plătiți de conducerea Aeroportului.
„Practic, putem spune că paguba directă produsă de acest contract de concesionare este de 490.000 de euro/an. De ce să nu extindă Aeroportul parcarea acolo? Potențial ar fi, sunt mereu probleme cu locurile de parcare disponibile”, se întreabă Alexandru Anghel.

terminal 3

Terenul concesionat va fi în prelungirea Terminalului 3. Surprinde prețul infim cu care acest teren este înstrăinat, precum și faptul că se forțează planul de expansiune pe cealaltă parte a pistei

Posibilă blocare a dezvoltării pe vest

Consilieri județeni, dar și membrul CA Alexandru Anghel, susțin că problema cea mai gravă este blocarea totală a oricărei dezvoltări pe zona de vest, lângă șoseaua actuală, unde sunt plasate cele trei terminale. Terenul ce urmează a fi concesionat pentru doar 815 euro/lună se află chiar în continuarea Terminalului 3, în același plan cu restul aerogării.
„Se dorește acum blocarea dezvoltării pe vest și forțarea dezvoltării pe est, dincolo de pistă. În condițiile în care nu avem încă un răspuns clar despre care variantă este potrivită, concesionarea o consider inoportună”, spune consilierul județean Romeo Vatră.
Practic, concesionarea celor 7.800 mp, împreună cu cei 5.300 mp ai Aviației Utilitare, ce ar urma să fie cedată Inspectoratului General al Aviației drept bază SMURD, ar pune cruce extinderii Aeroportului pe actualul aliniament. Va rămâne posibilă o singură variantă: dezvoltarea în aria de est, dincolo de pista actuală.
„Dar, aici intervine a doua problemă. Dezvoltarea pe est se face cu investiții de 100-120 milioane de euro: cale de rulare, terminale, toată infrastructura, plus șosea nouă. Banii nu există nici la CJ, nici la Aeroport. În aceste condiții, se pregătește de fapt intrarea în scenariul în care singura cale rămâne concesionarea Aeroportului. Asta se și vrea”, spune Alexandru Anghel, fost director al Aeroportului și membru al CA.
REPORTER DE IAȘI a încercat să-l contacteze pe președintele CA, Mitică Rebegea, pentru a explica detalii legate de concesionarea către firma de reparații elicoptere. Acesta nu a răspuns la telefon pe toată durata zilei.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Mutare neînțeleasă: primarul schimbă comisia de licitație la Depoul Dacia, miza fiind de 46 milioane de euro care pot fi pierdute
REPORTERIS îți recomandă și ...
Primarul din Schitu Duca a reinventat Codul Administrativ: votează și cei absenți. 8 prezenți, 12 voturi!

teren aeroport

Localizarea terenului ce urmează a fi concesionat practic gratuit. Este fix între șosea și parcarea actuală

Firmă cu misiuni în Afganistan

Firma care dorește cei 7.800 mp de teren de la Aeroport a fost înființată la foc automat, cu 3 zile înainte de a apărea primele discuții despre concesionare, în august 2018.
Societatea este de fapt interpusa altor două societăți din Republica Moldova, care asigură transport cu elicoptere: Aim Air SRL si Aim Helicopter Plant SRL. Conform site-ului de prezentare, Aim Air a fost înființată în 2006 și a avut ca principale activități operațiuni în Afganistan, precum și stingerea incendiilor de pădure din Turcia.
Sediul de la Iași al Heli Avia Service este la Valea Adâncă, într-o clădire mică de birouri. Asociat unic și administrator este Sergiu Ciobanu. Nu a putut fi contactat.
„Este ceva ciudat cu această concesionare. Mentenanță de elicoptere se poate face oriunde, nu ai nevoie de acea expunere și accesul la aeroport. Poți să faci hangar oriunde în câmp, nu la șosea, cu acces la pistă”, spun surse din cadrul Aeroportului.

Mitropolia vrea capelă în parcarea Aeroportului

Tot la următoarea ședință de Consiliu Județean, Aeroportul mai cedează 30 mp din actuala parcare. Pe amplasament va fi ridicată o capelă ortodoxă cu ieșire către șoseaua Ciric.
Suprafața de teren a fost solicitată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, terenul fiind oferit gratuit.

[article id=”94435″ /] [article id=”86770″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Prădătorul sexual Onofraș, judecat pentru violarea unor minore, a fost scutit de Paște pentru un proiect „dedicat bisericii”. Garantat BOR
Palas Iasi

Alte articole