
Amendă record: 85.000 de lei pentru că Primăria refuză să dea informații publice. Ieșenii plătesc despăgubiri uriașe pentru secretomania primarului
- Primăria Municipiului Iași dovedește o neglijență crasă, la limita penalului, în administrarea banului public
- În perioada recentă, judecătorii au obligat-o la plata unor daune enorme pentru că nu respectă sentințe definitive și tergiversează la infinit eliberarea unor documente urbanistice
- Recent, o instanță din București a amendat cu 66.600 de lei instituția condusă de Mihai Chirica pentru că nu a pus în aplicare o decizie judecătorească definitivă care o obliga să furnizeze informații de interes public. În plus, reclamantul trebuie să primească 9.000 de lei penalități
- La Iași, într-o speță pornind de la un caz similar, completul de judecată a dispus plata unor penalități de 9.300 de lei
- Recent, în alte două procese, magistrații au obligat municipalitatea să plătească daune de 255.000 de lei pentru întârzierea eliberării, cu anii, a unor autorizații de construire, termenul legal fiind de 30 de zile
- Pagubele cele mai mari la buget provin, însă, din nepunerea în executare a unor decizii de retrocedare a unor terenuri: în urma unor astfel de procese, penalitățile în sarcina Primăriei au fost de milioane de lei
Amendă drastică către Stat
Pe data de 19 martie 2025, Tribunalul București a admis acțiunea lui Răzvan Marius Durlan, un jurnalist din Capitală care a dat în judecată Primăria Municipiului Iași, și a constatat că pârâta datorează Statului suma de 66.600 de lei cu titlul de amendă aplicată în temeiul art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004. Articolul spune că „La cererea creditorului, în termenul de prescripție a dreptului de a obține executarea silită, care curge de la expirarea termenelor prevăzute la alin. (1) și care nu au fost respectate în mod culpabil, instanța de executare, prin hotărâre dată cu citarea părților, aplică persoanei juridice, autorității sau instituției publice, după caz, o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului îi acordă penalități”. În privința celor din urmă, acestea au fost stabilite la suma de 9.000 de lei.
Speță din mai 2022
S-a ajuns aici după ce, printr-o sentinţă pe fond din 3 noiembrie 2022, devenită definitivă la data de 27 octombrie 2023, Durlan a câștigat un proces intentat în baza Legii privind accesul la informațiile de interes public, dosar care obliga pârâta Primăria Iași să-i răspundă la mai multe întrebări ale căror răspunsuri nu le primise în urma unei petiții din mai 2022.

Răzvan Marian Durlan
Concret, Durlan, în calitate de reprezentant al publicației Anchete Speciale, solicitase o serie de răspunsuri legate de activităţile Primăriei, respectiv unele acte administrative emise în contul şi pentru Fundaţia Mc Ronald Mc Donald, respectiv Certificatul de urbanism aferent unui proiect imobiliar al Fundației (inclusiv copie după Autorizaţia de Construire) – mai exact a trei case amplasate la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfânta Maria”, plus copii după toate avizele necesare acestui proiect.
Deoarece nu a primit documentele nici după ce a câștigat acest proces, Durlan a intentat un nou dosar, un complet de judecată stabilind, pe 23 octombrie 2024, ca onstituția condusă de primarul Mihai Chirica să fie amendată cu 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu data comunicării sentinţei, până la data executării efective a obligaţiei ce-i incumbă în temeiul sentinţei civile din noiembrie 2022 prin care Durlan obținuse câștig de cauză.
Ultima șansă, pe 29 mai
Nici de această dată municipalitatea nu a catadicsit să furnizeze informațiile, așa că, în acest an, Durlan a depus o altă acțiune prin care a cerut stabilirea definitivă a sumei pe care i-a datora pârâta cu titlul de penalităţi.
Tribunalul București i-a admis acțiunea și i-a acordat 9.000 lei, sumă calculată astfel: 100 lei (penalitate stabilită pe zi de întârziere), începând cu data comunicării sentinţei din 23 octombrie 2024 (adică 11 noiembrie 2024), înmulţit cu 90 de zile (3 luni de la 11 noiembrie 2024). În paralel, a amendat Primăria cu 66.600 lei, această sumă fiind calculată ca 20% din salariul minim brut pe economie (3.700 lei, însemnând 740 lei), în aceiași parametri: începând cu data comunicării sentinţei din 23 octombrie 2024 înmulţit cu 90 de zile (3 luni de la 11 noiembrie 2024).
Primăria Iași a depus recurs, care se va judeca de către Curtea de Apel București pe data de 29 mai.
Situație identică la Iași
Într-o speță similară, dar de la Tribunalul Iași, pe 24 aprilie 2025, jurnalistul Rareș Neamțu de la publicația 7Iasi.ro a obținut de la Primărie suma de 9.300 de lei penalități raportat la perioada 17 mai – 17 august 2024 pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite printr-o sentinţă din 25 octombrie 2023, definitivă prin respingerea cererii de recurs.
În acel dosar, Neamțu obținuse obligarea pârâtei la furnizarea unor informaţii de interes public solicitate printr-o cerere din februarie 2023, rămasă fără răspuns. În acea cerere, jurnalistul solicitase informaţii privitoare la certificatele de atestare a edificării construcţiilor realizate de R&R Premium Development SRL în ansamblul rezidenţial Royal Town Copou, legat de punerea în executare a unei sentințe privind desfiinţarea unei contrucții edificate fără autorizaţie de construire pe domeniul public, rezultatul unei anchete disciplinare în această speță și informaţii legate de dosarul de achiziţie a serviciilor de organizare evenimente culturale privind Editura Princeps Multimedia SRL din luna mai 2022, respectiv note de fundamentare, referate, studii de piaţă, caiet de sarcini, deviz general, oferte primite, proces-verbal adjudecare, contract, procese verbale de recepţie, facturi și orice alte documente publice legate de procedura de achiziţie.
Și de această dată, municipalitatea a depus recurs care a ajuns săptămâna trecută la Curtea de Apel Iași.
Avalanșă de penalități
Spețele în urma cărora Primăria Iași este pusă la plată pentru întârzierea emiterii unor acte sau neîndeplinirea unor sentințe judecătorești, situații soldate cu plata de daune, abundă în ultimii ani.
Astfel, în două dosare judecate pe fond, municipalitatea a fost obligată recent să achite despăgubiri de 180.000 de lei, respective 75.000 de lei unei familii și unei firme. În primul dosar, Maria și Gheorghe Ciornia s-au plâns că, deoarece le-a fost întârziată cu câțiva ani, în mod nejustificat, eliberarea unei autorizații de construire pentru extinderea unei case, prețul materialelor de construcție a crescut, iar ei nu și-au putut folosi imobilul. În al doilea dosar, o societate care nu și-a putut amenaja sediul cumpărat prin credit a obținut decontarea ratelor la bancă după ce judecătorii au stabilit că tergiversarea emiterii documentului a fost nelegală.

Locul unde firma dorea să-și amenajeze sediul
Cele mai mari sume pentru care completurile de judecată au pus la plată Primăria provin din dosare în care diferite persoane au arătat că nu le-au fost retrocedate terenuri, deși aveau, de mai mulți ani, decizii judecătorești de punere în posesie. Iată câteva sume-penalități achitate de Primărie în astfel de dosare: 78.750 lei, 143.700 lei, 120.000 lei, 388.000 lei, 350.000 de lei, 262.800 lei.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
O nouă zi, o nouă descindere DNA la Primăria Iași. Mai există birouri în instituția condusă de multiplul trimis în judecată care să nu fi fost vizitate de procurorii anticorupție în ultimii ani? Marți, la o singură percheziție, anchetatorii au scos din joc trei departamente, potrivit surselor din presă: Registratura, Serviciul de Informatizare, Resurse Umane. Au trecut, evident, și pe la cabinetul primarului, pentru a aduna documente într-un nou dosar penal.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole