
ANI, o comedie: Candidatul Rusu de la Miroslava a vândut 11 case și n-a trecut nimic în declarația de avere
-
Daniel Rusu n-a completat deloc declarația din 2022, deși era consilier local și vânduse două case
-
REPORTER dezvăluise în urmă cu trei săptămâni că Daniel Rusu a obținut un schimb de teren în centrul Miroslavei, luând pământul parohiei
-
Preotul era chiar tatăl său și a luat 2,5 ha pe care a vândut case și a devenit milionar
-
Schimbul n-a avut acceptul Mitropoliei, fiind ilegal
-
Rusu a construit case, le-a vândut la preț subevaluat, a făcut evaziune și nu le-a trecut în declarația de avere
Date trunchiate, incomplete, declarație de avere lipsă. Marele dezvoltator imobiliar Daniel Rusu, care candidează la Primăria Miroslava din partea AUR, a înstrăinat terenuri, autorizații și construcții, pe persoană fizică, însă nu le-a notat în declarațiile de avere. Sau le-a trecut doar parțial, la mișto.
Rusu, fiul preotului din Miroslava, a dat 14.000 de euro pe 2,7 ha într-o râpă în plin câmp și a făcut schimb cu tatăl său, care i-a cedat 2,5 ha din terenul parohiei, în centrul comunei. Apoi s-a lansat în afaceri imobiliare pe care, ca ales local, nu le-a menționat în declarațiile de avere. Explicațiile oferite de Daniel Rusu nu sunt convingătoare.
2021
iunie 2023
aprilie 2024
Nicio mențiune despre case și venituri din vânzări în declarațiile de avere din 2021, 2023 și 2024. În 2022 nici n-a mai completat actul obligatoriu, cerut de ANI
Vânzare netrecută în declarația de avere
Un prim exemplu: potrivit datelor de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), pe 7 februarie 2020, Rusu i-a vândut lui Viorel Pintilii 430 mp cu suma de 25.300 lei.
În declarația de avere din 2021, consilierul local Daniel Rusu a completat rubrica în bătaie de joc: „Bunuri mobile, a căror valoare depășește 3.000 euro fiecare, și bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”. Astfel, Rusu a menționat două contracte de vânzare-cumpărare, printre care și acesta, fără însă să completeze căsuțele în care i se cerea să identifice natura bunului, data, persoana către care s-a înstrăinat precum și valoarea.
Ca amănunt, vânzarea ar fi trebuit declarată, corect, încă din 2020, așa cum spune chiar denumirea rubricii: „bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni”. Banii obținuți din vânzarea terenului nu sunt notați nici la final, la secțiunea „venituri”. Practic, aferent anului 2020, Daniel Rusu nu a declarat absolut niciun câștig personal.
Rusu n-a declarat nici veniturile din 2022
Două exemple de tranzacții imobiliare, pe persoană fizică, „palmate” de Rusu:
- 2 februarie 2022: Daniel Rusu i-a vândut lui Dragoș Covaliu 440 mp de teren. Prin același act, Rusu i-a transmis lui Covaliu autorizația de construire, dar și lucrările ce fuseseră realizate până la acea dată. Suma a fost fixată la 26.800 lei.
- 2 februarie 2022: Daniel Rusu i-a vândut Georgianei Bacalu 440 mp în schimbul a 26.800 lei. Similar, au fost cedate autorizația de construire, dar și lucrările deja executate.
Nici pe site-ul Primăriei Miroslava, nici pe cel al Agenției Naționale de Integritate nu se găsește declarația lui Rusu ce ar fi trebuit completată în vara anului 2022.
„Noi, consilierii locali la Miroslava, partidul din care făceam parte, toți consilierii mergeam și dădeam declarațiile de avere IT-istului și el le băga în calculator, le încărca pe site. Eu sincer sunt foarte curios de ce nu apare pentru că eu purtam și grija altora să le bage, chiar și din alte partide. Pot verifica să văd”, a spus Rusu.
Daniel Rusu candidează la funcția de primar în Miroslava, una dintre cele mai bogate comune din România
Rusu n-are explicații: „Poate am uitat”
Pe 16 februarie 2023, Daniel Rusu i-a vândut lui Bogdan Manolache 437 mp de teren, intravilan, din lotul mare. Prețul a fost de 30.000 lei.
„Totodată, se cesionează cumpărătorului drepturile și obligațiile ce decurg din autorizația de construire nr. 603/19.10.2022 eliberată de Primăria com. Miroslava pentru «construire locuință individuală P» (…) împreună cu lucrările de construcție realizate până la această dată, în vederea terminării construcției de către cumpărător (…)”, se menționează în contractul de vânzare-cumpărare dintre cele două părți
În anul 2023, Daniel Rusu, în calitate de consilier local, a completat două declarații de avere, una pe 15 februarie, cu o zi înainte de încheierea contractului, și cealaltă în luna iunie. Vânzarea de 30.000 de lei nu a fost notată în declarația din iunie 2023.
În același document, familia Rusu (Daniel și soția Andreea, angajată a Primăriei Miroslava) aveau trei loturi intravilan Miroslava: 2.700 mp (din 2017), 600 mp și 1.000 mp (ambele din 2021).
În declarația depusă acum, în 2024, cu ocazia candidaturii, Rusu a trecut un teren de 2.700 mp, altul de 450 mp (luat în 2023) și un lot de 600 mp. A dispărut cel de 1.000 de mp.
Rusu a spus că-l are în continuare, dar probabil s-a grăbit la completarea declarației de avere și l-a omis. „Poate am uitat de ea. Dar am parcela”, s-a scuzat. Despre tranzacția din februarie 2023 de pe urma căreia a câștigat 30.000 lei care trebuia să apară în declarația de avere din iunie 2023 și nu e nici atunci, nici în 2024, Rusu nu a avut nicio explicație. „Chiar am să verific, să mă uit”, a spus el.
Afacere tată-fiu pe terenul Bisericii: profit imens
Pe 3 martie 2017, soții Emanuel Daniel Rusu și Andreea Mihaela Rusu au cumpărat de la Elena Ionașcu un teren situat în Miroslava, extravilan, în suprafață de 27.362 mp (pășune, arabil și fâneață). Suma: 70.000 lei.
După numai 11 zile, pe 14 martie 2017, a fost înregistrat un schimb de terenuri între Emanuel Daniel Rusu și Andreea Mihaela Rusu, de o parte, și Parohia Miroslava reprezentată de preotul paroh Mihai Rusu, de cealaltă parte. Soții Rusu au cedat Parohiei terenul de 27.362 mp extravilan. Parohia Miroslava a dat la schimb un lot de 25.319 mp, suprafață măsurată (30.000 mp în acte) situat în intravilan. Preotul paroh era chiar tatăl antreprenorului Daniel Rusu.
Terenul inițial cumpărat de Rusu era o râpă în extravilan, fără utilități
Prima lovitură:
Pe 12 februarie 2018, Daniel Rusu i-a vândut Anei-Maria Chirilă un teren în suprafață de 7.237 mp din parcela luată la schimb în 2017. Prețul: 450.000 lei. De peste 6 ori mai mult decât dăduseră pentru tot terenul din râpă.
Schimb cu parohia tatălui: 15.000 de euro contra 200.000 de euro
Neregulile acestui schimb de terenuri:
- Mihai Rusu, preotul paroh, care între timp a murit, este tatăl lui Daniel Rusu. Afacerea a fost, deci, în familie
- Parohia a dat 2,5 ha intravilan, central, ideal pentru dezvoltare imobiliară și a primit 2,7 ha extravilan, într-o râpă, în câmp, la 7 kilometri depărtare
- Nu poate fi vorba de o echivalență valorică. De fapt, în contract, se precizează: „Taxele privind perfectarea contractului privesc pe copermutanți, în mod egal, și au fost calculate la suma de 1.053.207 lei conform expertizei în vigoare”. Soții Rusu au luat pe 3 martie un teren cu 15.000 euro și
- au primit la schimb, după 11 zile, un teren de măcar 200.000 de euro
- Schimbul parafat de Mihai Rusu, preotul paroh, nu a fost avizat nici de consiliul parohial, nici de Arhiepiscopia Iașilor. Practic, a dispus de terenul Parohiei ca și cum ar fi fost moșia lui personală
Cartierul de case al lui Daniel Rusu a fost construit aproape de centrul Miroslavei, pe un teren luat de la parohie
Un cartier construit la negru
Surse aproapiate au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că vilele din Miroslava au fost ridicate pe persoană fizică. De fapt, acest lucru a fost susținut chiar de Rusu într-unul din anunțurile de vânzare postate pe Facebook.
În octombrie 2023, a dat un mesaj în grupul „Știrile de Miroslava” în care oferea spre vânzare două case, ambele P+1, una la prețul de 180.000 euro, a doua la 220.000 euro.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Daniel Rusu a spus că nu a construit el toate casele de pe terenul luat la schimb. „Da, dar puține. Vreo 11 case eu”, a precizat.
Chestionat în legătură cu faptul că nu a declarat vânzarea acestora, Rusu a întors-o și a spus că, de fapt, el a vândut doar terenul și cu autorizațiile de construire, refuzând ulterior să mai detalieze acest subiect.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Răsturnare incredibilă de situație: oameni de încredere ai primarului Mihai Chirica, înalți funcționari din Primărie, suspendați din cauza dosarelor penale și angajați la alte societăți locale sau activând ca avocați, sunt în stare de incompatibilitate Într-un răspuns oferit de Agenția Națională de Integritate (ANI), se precizează că starea de suspendare nu înlătură calitatea de funcționar public, deci toate incompatibilitățile funcției rămân active Consecința: în perioada următoare cei trei șefi din cadrul municipalității aflați în această situație ar putea să-și piardă calitatea de funcționar. Pentru că în cazul incompatibilității intervine destituirea din funcția publică
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole