Asimionesei a încasat 360.000 de euro din bani publici printr-o suveică electorală cu AUR, „partidul anti-mafia”. Preacinstitul Gurlui a fost cărăușul BZI / EXCLUSIV
- Claudiu Asimionesei, deținătorul mărcii BZI, l-a împrumutat în vară pe Silviu Gurlui, candidat AUR la europarlamentare cu 100.000 de euro
- Gurlui a fost un intermediar: banii au ajuns la AUR și de aici înapoi la BZI în doar câteva zile, sub formă de contract de publicitate electorală
- Deci Asimionesei a dat banii care i s-au întors imediat
- După ce AEP a decontat sumele folosite în campanie din bugetul de stat, Silviu Gurlui a returnat și împrumutul de 100.000 de euro, familia Asimionesei dublându-și investiția în doar 3 luni
- Schema s-a repetat în noiembrie, la Alegerile Parlamentare: Gurlui a primit de la Asimionesei alți 40.000 de euro, care s-au întors tot la BZI
- Alți 40.000 de euro au fost împrumutați de Inga, soția lui Claudiu Asimionesei, către Iulia Solomon, o candidată AUR de pe locul 11, neeligibil
- Și acești bani s-au întors tot la BZI, iar AEP va deconta și împrumutul de 80.000 de euro
- Șefii AUR au fost atât de serviabili încât i-au plătit lui Asimionesei până și TVA-ul pentru ca nu cumva patronul BZI să suporte vreo pierdere
- Gurlui a ascuns în declarația de avere proveniența banilor, deși acest lucru este ilegal
- Din bani publici s-a plătit publicitate de sute de mii de euro la un site local fără nicio negociere
- Întrebată cum explică faptul că banii s-au întors la familia Asimionesei, AUR-ista Iulia Solomon a declarat: „Prefer să nu comentez”
Familia Asimionesei, adevărata deținătoare a mărcii BZI, a inventat o scandaloasă suveică prin care au fost drenați sute de mii de euro, bani publici. Aproape 1,2 milioane de lei au ajuns, pe filiera partidului extremist AUR, din conturile statului român la firmele din siajul familiei Asimionesei. Banii au fost folosiți pentru propaganda electorală a partidului.
Unul dintre candidați, fizicianul Silviu Gurlui, a fost parte a unei scheme revoltătoare: la europarlamentare și parlamentare a împrumutat, în total, 140.000 euro de la familia Asimionesei. Banii au fost vărsați în contul AUR care, la rândul său, i-a dat firmelor lui Asimionesei pentru servicii electorale.
Dar același Gurlui a returnat împrumutul către Asimionesei atunci când statul i-a decontat cheltuielile electorale. Pe scurt, Asimionesei i-a dat 140.000 euro lui Gurlui și a primit înapoi 280.000 euro de la Gurlui și AUR.
Iar, în schimb, canalele media controlate de Asimionesei au realizat emisiuni și au publicat bannere cu candidații AUR.
Flagrant: în niciuna din declarațiile de avere ale lui Silviu Gurlui publicate pe site-urile Agenției Naționale de Integritate și Consiliului Județean Iași aceste împrumuturi electorale nu sunt menționate. Deloc.
Gurlui a ascuns identitatea celui care i-a împrumutat banii
Profesorul fizician Silviu Gurlui, membru AUR, n-a ratat nicio competiție electorală în acest an. Astă vară, a candidat la alegerile europarlamentare și la Consiliul Județean Iași, iar pe 1 decembrie a fost pe lista AUR pentru Camera Deputaților.
În calitate de candidat la europarlamentare și locale, Gurlui a depus două declarații de avere distincte, pe 2 și 16 aprilie. În ambele, a menționat, la rubrica „Datorii”, patru credite bancare contractate în 2023-2024. Ultimul era un împrumut de 75.000 lei la TBI Bank, din 2024, deci luat undeva între ianuarie și aprilie acest an.
În calitate de candidat la Parlamentul European, profesorul Gurlui și-a adus o contribuție financiară, virând în contul de campanie al AUR suma de 507.500 lei (echivalentul a 101.500 euro).
Potrivit unei situații oficiale publicată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), viramentul a avut loc pe 23 mai 2024. În documentul citat, despre proveniența banilor, același Gurlui a scris: „împrumut”.
Asimionesei a primit imediat banii înapoi, plus TVA!
Surse din mediul politic au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că Gurlui a luat cei 100.000 euro de la Claudiu Asimionesei care împreună cu tatăl său, Ghiocel Asimionesei, controlează BZI. „Schema a fost simplă: banii au circulat pe relația Asimionesei – Gurlui – AUR – BZI (Asimionesei) în contul unor prestații electorale. Fiind cheltuială de campanie, costurile au fost considerate eligibile, iar statul român i-a decontat lui Gurlui care, apoi, a întors suma către Asimionesei. Așadar, Asimionesei i-a dat 100.000 euro lui Gurlui și a primit de la candidat (returnarea împrumutului de 100.000 euro) și AUR (propagandă electorală de 118.000 euro). Dar cine apreciază cât au costat emisiunile și bannerele publicate la BZI și plătite de statul român? A fost un preț corect, al pieții?”, a punctat sursa.
Deci, Gurlui a luat 507.500 lei pe care i-a returnat și, în plus, firma Global Impex Distribution a lui Claudiu Asimionesei a avut contracte cu AUR pentru europarlamentare în valoare totală de 591.965 lei = 118.393 euro.
Gurlui a întocmit în fals declarațiile de avere
În declarațiile de avere din 2 și 16 aprilie, acest împrumut de la Asimionesei nu figurează pentru că documentele au fost completate anterior. Dar Gurlui a mai semnat alte două declarații pe 28 septembrie în calitate de candidat la Camera Deputaților și pe 18 noiembrie în calitate de consilier județean. Nici în acestea nu figurează împrumutul luat de la Asimionesei.
„O posibilă explicație ar fi că între momentul mai 2024, data când Gurlui a vărsat banii lui Asimionesei la AUR, și sfârșitul lui septembrie, când Gurlui a completat o altă declarație, banii să fi fost decontați de stat, iar Gurlui să-și fi stins deja datoria către Asimionesei”, a încercat o explicație sursa care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Gurlui a ascuns banii deși legea îl obligă să identifice sursa, cu nume și prenume
Mai există încă un caz, cu aceiași actori, în care Gurlui nu mai are niciun alibi. Potrivit AEP, pe 5 noiembrie, Silviu Gurlui în calitate de candidat la deputăție, a depus în contul AUR suma de 198.000 lei, maximum permis de lege.
În dreptul sumei virată de Gurlui, angajații AEP au făcut precizarea: „împrumuturi contractate de la persoane fizice și/sau instituții de credit”, fără ca acestea să fie nominalizate. Surse politice au afirmat că și de această dată, suma pe care Gurlui a dat-o partidului a provenit de la familia Asimionesei.
Pe 5 noiembrie, Gurlui a trimis banii către AUR, iar pe 18 noiembrie, profesorul a completat o declarație de avere în calitate de consilier județean, funcție obținută în urma alegerilor locale din vară.
Cu toate că avea obligația de a menționa împrumutul de 198.000 lei, cu indicarea precisă a creditorilor, Gurlui nu a făcut-o: n-a trecut nici suma, nici pe cei care i-au dat banii. Practic, ca și cum împrumutul n-ar fi existat.
În Ghidul de completare a declarațiilor de avere și interese al Agenției Naționale de Integritate se specifică foarte limpede: „se va preciza denumirea completă a persoanei juridice sau numele şi prenumele persoanei fizice care a acordat împrumutul”.
Gurlui refuză să dea publicului explicații, deși spune că e „altfel” decât partidele corupte
Așadar, ultimul împrumut de 198.000 lei care figurează la AEP pe 5 noiembrie lipsește cu desăvârșire din declarația de avere a lui Gurlui datată 18 noiembrie. Nu e trecut deloc, nici ca sumă, nici ca proveniență.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, profesorul Silviu Gurlui a refuzat să indice persoanele de la care a împrumutat, în ultimele luni, suma totală de 705.500 lei, adică 141.000 euro.
„Tot ceea ce eu am împrumutat și tot ceea ce am făcut, am făcut conform legii”, a spus Gurlui, repetând mecanic această frază și refuzând să dea alte relații, deși REPORTER i-a pus în față informații precise.
Proaspătul deputat a zis că va verifica cum trebuiau completate documentele, că le va corija dacă va fi cazul și că va reveni la REPORTER DE IAȘI cu precizări suplimentare. Însă, ulterior, nu a mai răspuns apelurilor jurnaliștilor. A transmis prin avocat că „a făcut conform legii”.
Gurlui a plătit dar n-a fost la emisiunile BZI
Recapitulare: Silviu Gurlui, actual consilier județean AUR și viitor, peste câteva zile, deputat AUR, a contribuit la campaniile electorale ale propriului partid cu 705.500 lei. Absolut toți banii săi au provenit din împrumuturi, așa cum singur a declarat la AEP.
Surse politice au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că Gurlui a luat banii de la familia Asimionesei. Pentru că AUR a trecut pragul electoral, toți banii cu care a contribuit Gurlui – 705.500 lei – i se vor returna de la bugetul de stat. Iar apoi Gurlui îi va înapoi creditorilor săi, deputatul admițând că banii pentru europarlamentare, 507.500 lei, i-a primit și returnat deja. „Banii care au fost împrumutați la contribuție la partid pentru europene au fost rambursați, așa cum a primit toată lumea, toți candidații”, a declarat Gurlui.
REPORTER DE IAȘI: Dvs. ați alocat acești bani, ați beneficiat de prezență mediatică la BZI? Ați avut emisiuni online sau ce anume? Bannere?
Silviu Gurlui: Eu am beneficiat, așa cum au beneficiat și colegii mei, la postul de televiziune, la radio, în presa scrisă sau online. Am fost așa cum au fost toți colegii mei.
REPORTER DE IAȘI: Și de la BZI de ce anume ați beneficiat?
Silviu Gurlui: La BZI, la europarlamentare dacă mă întrebați, am fost acolo invitat online.
REPORTER DE IAȘI: La câte emisiuni ați fost?
Silviu Gurlui: Nu, nu mai știu, nu-mi aduc aminte.
REPORTER DE IAȘI: Și acum la parlamentare, ați fost la emisiuni la BZI?
Silviu Gurlui: Acum la parlamentare nu am fost la emisiuni la BZI.
REPORTER DE IAȘI: Ați împrumutat 140.000 euro în câteva luni de la persoana fizică Claudiu Asimionesei, bani care ulterior s-au întors la BZI, da? E corect?
Silviu Gurlui: Eu nu vă pot confirma nimic, am făcut tot conform legii.
Sumele primite de BZI de la AUR au intrat pe mai multe canale
Reconstituirea sumelor primite de firmele familiei Asimionesei sau societăți din siajul acesteia la alegerile europarlamentare, locale și parlamentare pe filieră AUR:
1) Global Impex Distribution, unic asociat Claudiu Asimionesei: trei facturi cumulând 591.965 lei pentru alegerile europarlamentare. Obiectul – producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală la televiziune, online și tipărită
2) Firme din preajma familiei Asimionesei, bani de la AUR la alegerile locale:
* YNG Media Advertising, unic asociat Inga Asimionesei (soția lui Cladiu, deci nora lui Ghiocel Asimionesei) = 54.730 lei
* Think Live, unic asociat Magda Olteanu, o apropiată a familiei = 236.000 lei
* Finma Expert, unic asociat Florentina Magda Petre, soția lui Narcis Petre, un interpus de-al lui Asimionesei = 5.000 lei
Total: 295.730 lei
3) Grafic Beta Trust, unic asociat Claudiu Asimionesei, a încasat 299.960 lei de la AUR pentru propagandă electorală la alegerile parlamentare ce tocmai s-au încheiat
Sumele pe care firmele familiei Asimionesei sau ale apropiaților le-au încasat de la AUR par disproporționate cu cifrele de audiență, dar și cu sumele virate de alți competitori politici. Spre exemplu, la alegerile locale, PMP a plătit 110.500 lei către Global Impex și Finma Expert, în timp ce PSD a dat 150.000 lei la BZI TV Online.
Candidata de pe locul 11, folosită pe post de paravan de familia Asimionesei
Aceeași schemă Asimionesei – Gurlui ar fi fost aplicată și în cazul Iuliei Solomon. Aceasta a candidat la Camera Deputaților din partea AUR Iași, fiind plasată pe poziția a 11, niciodată eligibilă. Sursa politică a declarat că și Solomon a împrumutat 198.000 lei de la familia Asimionesei.
Iulia Solomon a recunoscut în fața REPORTER că a primit banii de la Inga Asimionesei, punându-i-se în vedere că informațiile de la AEP sunt publice. N-a explicat de unde o cunoaște pe soția patronului BZI.
Întrebată de ce a dat la AUR 40.000 de euro deși nu avea loc eligibil la alegerile parlamentare, Iulia Solomon a spus că „a făcut-o pentru că suntem o echipă”. Rugată să explice de ce banii pe care i-a primit s-au întors în câteva zile tot la BZI, Solomon a răspuns sec: „Prefer să nu comentez”.
AEP a confiscat 13 milioane de lei de la AUR pentru finanțări ilegale
Săptămâna trecută, site-ul G4 Media a anunțat că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confiscat 13 milioane de lei de la AUR din sumele aferente campaniei la alegerile europarlamentare. În octombrie, jurnaliștii dezvăluiseră că AEP a constatat că unele împrumuturile au depășit cuantumurile maxime admise de lege, iar în alte cazuri banii au provenit dintr-o singură sursă de împrumut, ceea ce ar fi interzis de lege.
În plus, site-ul de investigații Snoop a dezvăluit, în parteneriat cu ActiveWatch: „AUR a plătit în campania de la europarlamentare două milioane de euro pentru televiziune, presă scrisă și radiouri. Cea mai mare parte a sumei a ajuns la Realitatea Plus, post controlat de Maricel Păcuraru, cel care a împrumutat candidații AUR de la europarlamentare”.
Și Violeta Asimionesei a încasat 20.000 de euro de la AUR
Publicarea materialelor de propagandă electorală pe site-ul BZI sub formă de bannere în vederea promovării Laurei Gherasim (AUR) a fost obiectul unui alt contract încheiat cu GLOBAL MEDIA LET SRL. Această firmă o are drept unic asociată pe Violeta Asimionesei (mama lui Claudiu, soția lui Ghiocel). Dintr-o altă raportarea a AEP, reiese că acest SRL a primit 88.793 lei, factură din 6 aprilie 2024.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
2 comentarii
Președinta USR, Elena Lasconi, cere demisia lui Toni Greblă din fruntea Autorității Electorale Permanente (AEP).
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Ce sumă mai plătește USR Iași pentru un articol tendențios la adresa domnului profesor?!
Legionarul n’are credibilitate, idiotule!