Băgat în Dosarul Revelionul, Chirica l-a salvat pe Vasile Tiron: îl pune șef la Ecopiața. E cutremur în Primărie: 45 de pensionari disponibilizați
- Lui Mihai Chirica îi este frică să aprobe cumularea salariului cu pensia pentru funcționarii care au atins vârsta de pensionare, în urma unei decizii ICCJ
- Directoarea Finanțelor Publice Locale, Maria Apetroaie, pleacă din funcție de la 1 ianuarie
- Pleacă ingineri de la Direcția Tehnică și se spune că aceștia țineau toată Primăria în spate
- Va fi salvat însă pensionarul militar Vasile Tiron, un fel de ordonanță personală a primarului. Șeful de la Registratură, anchetat de DNA în Dosarul Revelionul, va deveni șef la Ecopiața, societate în subordinea Consiliului Local
- Tiron a semnat atribuirea contractului cu impresarul Radu Groza, prietenul de familie al lui Mihai Chirica
O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a bulversat activitatea Primăriei Iași. Dintr-o singură mișcare, 45 de funcționari ai instituției au fost trimiși la pensie, după punerea în aplicare a interdicției de a cumula pensie și salariu. Deciziile au fost deja semnate și sunt în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.
„Plec la pensie pentru că eu am depus cererea de încetare a activității”, spune Maria Apetroaie, directoarea Finanțelor Publice Locale, deși sursele din Primărie spun că își dorea continuarea activității și urma să depună o cerere de prelungire.
Legal, funcționarii își puteau prelungi activitatea încă 3 ani după împlinirea vîrstei de pensionare, dar ICCJ a decis, la sesizarea Tribunalului Suceava, că funcționarii pot fi pensionați de către instituția la care activează, la termen sau în perioada de prelungire, chiar și în situația în care solicită suspendarea plății pensiei.
Decizie ca un trăsnet
Pe 25 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis decizia 91 într-o speță în care fusese sesizată de către Tribunalul Suceava. Dilema magistraților de la Suceava a fost generată de un dosar în care erau judecate raporturile de muncă ale unui funcționar care cumula pensie și salariu.
Ei au cerut judecătorilor ICCJ să stabilească „dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, iar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept”. În cazul de la Suceava, o funcționară de la APIA – Centrul Județean Suceava fusese trimisă la pensie după ce depusese solicitări de prelungire.
Articolul 517 alin. (2) din Codul Administrativ stabilește prelungirea raporturilor de serviciu după atingerea vîrstei de pensionare: „Funcționarul public poate fi menținut în funcția publică deținută maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu”.
„Judecătorii de la ICCJ au stabilit că emiterea unei decizii de pensionare poate fi făcută chiar dacă funcționarul a depus cerere de prelungire și indiferent dacă a cerut suspendarea plății pensiei. Este practic o decizie care oprește cumularea pensiei cu salariul în sistemul public, autoritățile publice au un instrument pentru a scoate din sistem pensionarii, chiar dacă depun cereri de prelungire”, a explicat pentru REPORTER DE IAȘI un jurist.
Prima victimă: Maria Apetroaei
La începutul lunii decembrie, în baza deciziei 91, Primăria Iași a emis 45 de decizii de pensionare pentru funcționari din instituție care îndeplineau criteriul de vârstă, chiar dacă aceștia intenționau să rămână în instituție cu prelungire.
Lista cuprinde nume grele, printre ele fiind Maria Apetroaei, longeviva șefă a Finanțelor Publice. „E unul dintre funcționarii de bază ai primarului Chirica, a fost o surpriză că a pensionat-o, mai ales că finanțele orașului nu sunt într-o stare foarte bună”, spun sursele din Primărie.
Maria Apetroaei susține însă că nu i-a fost înmânată o decizie, ci că a depus cerere de pensionare la limita de vârstă. „Eu am solicitat să plec la pensie, după atâția ani de activitate. Nu știu despre alte pensionări din Primărie, nu am astfel de date. Nu cunosc numele celui care va prelua conducerea Direcției de Finanțe, dar sunt mai mulți funcționari aici care sunt pregătiți să facă asta”, a spus Maria Apetroaei.
Ea ar urma să fie pensionar începând cu 1 ianuarie, dar funcționarii din Palatul Roznovanu au spus că 5 decembrie ar fi ultima zi în care vine la serviciu.
Pentru a o înlocui este vehiculat inclusiv numele lui Andrei Apreotesei, fostul șef al Ateneului Tătărași și om de încredere al primarului Mihai Chirica, dar sursele din Primărie spun că nu există încă o soluție.
„Primăria va avea o problemă în viitorul apropiat. Pe lista de pensionări se numără și 9 ingineri de la Direcția Tehnică, sunt câteva direcții afectate și Mihai Chirica nu are soluții până acum”, spun sursele.
Tiron va fi mutat fără niciun criteriu de competență
Un alt personaj apropiat de primarul Mihai Chirica, Vasile Tiron, șeful Direcţiei Relaţii Publice şi Transparenţă Decizională, ar putea fi mutat de pe funcția pe care o ocupă acum. Acesta ar putea ajunge la Ecopiața, societatea Consiliului Local care administrează piețele din Iași.
Actualul director firmei, Radu Botez, fost viceprimar, intenționează să demisioneze. „Am discutat cu primarul, i-am spus că mai stau până după alegeri, de la 1 ianuarie sper că nu voi mai fi angajat aici”, precizat Radu Botez.
Sursele din Primărie spun că Vasile Tiron ar urma să fie mutat pentru a nu intra sub incidența aceleiași decizii 91 a ICCJ. El este pensionar militar și cumulează pensie cu salariul de la Primărie. „Decizia nu este foarte clară în acest sens, în Primărie se discută cazul lui și faptul că veniturile din pensia militară provin dintr-o altă sursă decât cea a pensiilor publice și atunci nu ar intra sub incidența aceleiași decizii. Dar nu e nimic foarte clar în privința lui Tiron”, au explicat funcționarii din Primărie.
O altă variantă ar fi că primarul intenționează să-l scoată din proximitatea sa din cauza Dosarului „Revelionul”. La Ecopiața, Tiron n-ar mai avea calitatea de funcționar public și ar scăpa de suspendarea din funcție dacă va fi trimis în judecată.
Dosarul a fost pornit în 2023 și vizează modul în care a fost atribuit contractul pentru spectacolul de Revelion din acel an. Prejudiciul calculat de DNA este de 560.000 lei. Procurorii susțin că funcționarii municipalității au favorizat R&A Events & Concerts SRL, reprezentată legal de către impresarul Radu Groza.
Acuzațiile aduse funcționarilor Primăriei sunt de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. Sunt vizați trei funcționari: Vasile Tiron, Alina Cepoi – șef Birou evenimente publice și Cătălin Boțoiu – consilier Birou evenimente publice. Dosarul urmează să ajungă în instanță.
Primarul Mihai Chirica transmitea indicațiile, iar funcționarii se conformau. Pentru că nu a semnat caietul de sarcini și nici atribuirea contractului, primarul nu este anchetat de DNA.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
CTP nu mai are ce scoate la stradă: din 70 de tramvaie trimise zilnic pe străzi, 30 sunt la capăt de ciclu, nu mai funcționează aproape deloc.10 pe zi se întorc în Depou pentru că se defectează în câteva ore.Colapsul e total: Mihai Chirica n-are buget să cumpere alte tramvaie vechi și încearcă să le ia în rate.Imaginile dezastrului: bare ruginite, echipamente prinse cu bandă adezivă, rame ruginite, planșe de bord găurite, geamuri care stau să cadă și oglinzi sparte.Vatmanii n-au nici măcar indicator de viteză și vara stau în caniculă, iar iarna mor de frig în cabine
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole