
Doina și Claudiu Sauciuc, în război cu Fiscul ieșean
Boală de partid: Sauciuc (PSD) a fentat Fiscul, declarându-și clinica drept locuință. Are în schimb casă de vacanță în Italia

* Ca să plătească un impozit mai mic, Claudiu Sauciuc a omis să declare că imobilul în care locuiește este și sediul clinicii medicale pe care o administrează
* Fiscul l-a pus să plătească în plus 91.000 de lei pe ultimii trei ani
* Familia are bani, cumpărându-și o casă în Veneția, pentru vacanțe, dar a considerat că împozitul pe clinici medicale e prea mare
* Până acum Fiscul a câștigat
* Claudiu Sauciuc e reprezentantul PSD în Consiliile de Administrație de la societățile Primăriei
Un membru al Biroului Permanent Municipal al PSD Iași a fost prins cu mâța-n sac de Fisc. Claudiu Narcis Sauciuc (47 de ani) și soția sa trebuie să achite impozite de peste 91.000 de lei pentru perioada 2016-2019, suma fiind calculată retroactiv după ce pesedistul a omis să declare că în casa sa funcționa o clinică medicală.
Impozitul pentru clădiri în care funcționează clinici medicale este mult mai mare decât cel pentru locuințe individuale. Omul de afaceri se luptă acum, în instanță, să anuleze/stopeze aplicarea deciziilor Fiscului, deocamdată fără succes.
Familia Sauciuc a înregistrat, însă, un succes în plan imobiliar: în 2020, a cumpărat o casă de vacanță în zona Veneția.
Afacere profitabilă
De mai mulți ani, familia Doina și Claudiu Narcis Sauciuc deține un imobil impunător în zona dintre Casa Sindicatelor și Bularga, pe strada Iarmaroc. Aici funcționează Centrul Medical Sf. Nicolae, o clinică unde sunt oferite servicii de spitalizare de zi, analize medicale, medicina muncii, și unde funcționează și cabinetul de medic de familie al Doinei Sauciuc.
Înregistrată pe o firmă cu nume onomim, afacerea Centrului a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de circa 780.000 de lei, un profit net de aproape 190.000 de lei și opt angajați.
În iunie 2021, familia Sauciuc a depus la instanță o acțiune în care a solicitat judecătorilor să suspende aplicarea unei decizii a Fiscului, decizie care îi obligă la plata a circa 91.000 de lei, impozit pe perioada 2016-2019 pentru clădirea de pe strada Iarmaroc.
Doar mansarda era locuință individuală
S-a ajuns aici după ce, în 2019, Fiscul a primit de la Direcția de Sănătate Publică Iași o adresă în care se informa faptul că, la parterul și etajul imobilului de pe strada Iarmaroc (foto jos), își au sediul două entități care desfășoară activități medicale.
În scriptele Fiscului, clădirea figura în totalitate drept locuință individuală, dar, în realitate, doar la ultimul nivel – mansarda – se afla o locuință, cea a soților Sauciuc.
Codul Fiscal prevede că impozitul pe clădire nerezidențială (clinică medicală) este mai mare decât cel pentru locuințe individuale. Astfel, pentru prima categorie, impozitul este între 0,2-1,3% din valoarea impozabilă a clădirii, dacă există un raport de evaluare al imobilului, sau 2%, dacă acest document nu există.
Pentru case individuale, impozitul este cuprins între 0,08-0,2%. Soților Sauciuc li s-a cerut depunerea unei declarații rectificative pentru perioada 2016-2019, inspectorii calculând, în decembrie 2019, că aceștia trebuie să achite puțin peste 91.000 de lei reprezentând debite fiscale principale și accesorii.
Pentru perioada în care Fiscul a calculat acest debit, firma Centrul Medical Sf. Nicolae SRL a înregistrat o cifră de afaceri totală de circa 2,8 milioane de lei și un profit net de aproape 570.000 de lei.
Sauciuc: Fiscul „a stabilit în mod discreționar cuantumul impozitului”
Soții Sauciuc au contestat constatarea Fiscului, atât în cadrul unor contestații depuse la această instituție, cât și prin două acțiuni la instanță, una de suspendare a efectelor deciziei de impunere, iar alta, de anulare a plăților, într-un proces care urmează a judeca fondul cauzei.
În procesul de suspendare, acțiunea reclamanților a fost respinsă, în primă instanță, de Tribunal, pe 29 iunie 2021. În acest dosar, soții Sauciuc au susținut că debitul trebuie recalculat și trebuie emisă o nouă decizie de impunere. Ei reproșează Fiscului că a luat în calcul valoarea de 2%, deși ei ar fi depus un raport de evaluare a imobilului ce obliga inspectorii să calculeze un impozit între 0,2-1,3% din valoarea clădirii.
„Prin urmare, organul fiscal nu a făcut aplicarea legii și nu a luat deloc în considerare raportul de evaluare pe care îl avea în posesie, depus de către reclamanți personal, ci a stabilit în mod discreționar cuantumul impozitului datorat, ca și cum nu ar fi avut raportul, calculând chiar retroactiv și impunând și penalități. Organul fiscal a încălcat însăși legea și principiul legalității.”
Soții Sauciuc, în acțiunea depusă la dosar
Judecător: „Nu există niciun indiciu care să creeze o îndoială serioasă”
Reclamanții au mai precizat că organul fiscal a greșit calculul impozitului retroactiv, fiindcă nu a scăzut impozitul deja achitat în fiecare an de către reclamanți, pentru locuința individuală, și că, în acest an, când au primit o decizie de impunere corectă, nu au putut plăti impozitul aferent „fiindcă se face automat imputația plății asupra celei mai vechi creanțe fiscale, cea mai veche izvorând întocmai din deciziile de impunere contestate.”
Fiscul nu a formulat întâmpinare, dar a anexat, la solicitarea instanței, documentația aferentă actelor a căror suspendare s-a solicitat de către soții Sauciuc.
În final, în luarea deciziei de respingere a suspendării deciziei de impunere, magistratul a analizat speța și a decis: „Pipăind fondul cauzei, instanța ajunge la concluzia că nu există niciun indiciu care să creeze o îndoială serioasă asupra legalității actelor administrativ fiscale contestate.”
Soții Sauciuc au contestat sentința, dosarul urmând a fi judecat de Curtea de Apel Iași. În cadrul unei scurte discuții la care a răspuns monosilabic și cu reticență la toate întrebările, Sauciuc a declarat doar că „se ocupă avocații”, evitând, în mod repetat, să spună de ce nu a declarat la Fisc, în 2016, regimul corect de impozitare al celor două niveluri ale clădirii.
Casă într-o zonă selectă din Italia
În ciuda constatărilor Fiscului, inclusiv în declarația de avere din iunie 2021 (foto jos), Claudiu Sauciuc a menționat, din nou, faptul că imobilul de pe strada Iarmaroc este locuință individuală cu o suprafață de 474 mp. Conform legii, la acest capitol al fi trebuit să scrie, despărțite de vigulă categoriile 2 și 4, ultimul desemnând „spații comerciale/de producție”.
El a depus declarații de avere în ultimii ani deoarece, în calitate de lider al PSD Municipiul Iași (membru al Biroului Permanent Municipal din septembrie 2018) a fost nominalizat de această formațiune politică în Consiliul de Administrație de la Salubris și în Adunarea Generală a Acționarilor de la Servicii Publice.
De la Salubris, el a încasat în 2020 peste 65.000 de lei, în timp ce, în calitate de director general, la Centrul Medical Sf. Nicolae SRL doar 20.000 de lei.
În declarația de avere de luna trecută, Sauciuc menționează o achiziție inedită: o casă de vacanță de 110 metri pătrați în Italia, în zona Deltei râului Po (foto jos), aproape de Veneția.
„E în declarația de avere, găsiți acolo tot”, a spus Claudiu Sauciuc înainte de a întrerupe discuția prin închiderea apelului.
Soții Sauciuc mai dețin un apartament de 50 mp pe Bulevardul Primăverii și o casă de 715 mp în comuna Movileni.
Parcursul politic al lui Sauciuc este ciudat: membru PSD cu state vechi, el a candidat în 2020, la alegerile locale, din partea Partidului Umanist al lui Dan Voiculescu.
Cu toate acestea, PSD nu l-a schimbat din posturile de la Salubris și Servicii Publice, ba, mai mult, la începutul lui 2021, l-a nominalizat în Consiliile de Administrație de la trei unități de învățământ din municipiul Iași, deciziile fiind ratificate de Consiliul Local. Și acest subiect i-a displăcut lui Sauciuc: „Nu fac politică, nu știu ce vreți să spuneți”.
[article id=”107523″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Fostul director mai are 156.000 de euro în conturi De când a fost mutat ca șef Serviciu la Termoservice, pe un salariu mult mai mic, averea i-a crescut cu 38.000 de euro Nu-și explică nici el cum: înainte câștiga 20.000 de lei/lună, iar acum doar 5.600 de lei. „Trebuie să analizez”, a cerut Cristian Stărică un răgaz să explice
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole