Arcadia Spitale si Centre Medicale
Campionatul mondial de ESports de la Iași: datorii de 2,6 milioane de euro și suspiciuni uriașe legate de cheltuirea banilor
17cbca78991dea7add1246a8f5597da9

Un campionatul mondial cu iz penal

Campionatul mondial de ESports de la Iași: datorii de 2,6 milioane de euro și suspiciuni uriașe legate de cheltuirea banilor

Ultima actualizare: 17 martie 2024Autor: Vizualizări: 540

În urma campionatului mondial de anul trecut, de la Iași, Federația Federația Internațională de ESports pretinde de la organizatorul CSM Iași 2020, o asociație controlată de Primărie, plata unor datorii de circa 2 milioane de euro

Alți creditori care au chemat la bară organizatorii revendică alți 600.000 de euro

Șocant: Federația Internațională de ESports susține că a achitat cheltuieli curente de organizare pentru care cei de la Iași au declarat tot timpul că au fost achitate din bugetul local, via CSM Iași 2020!

CSM Iași 2020 a organizat, în sistemul de achiziții publice, o licitație de 6 milioane de lei pentru bilete de avion, iar Federația declară că ea a plătit 580.000 de euro pe aceste bilete! Miroase a fals în acte publice

CSM Iași 2020 a închiriat sistem de climatizare cu 70.000 de lei, Federația afirmă că ea a achitat 3.230 euro – închiriere generator aer condiționat

Cine minte? Unde sunt banii? Cum se explică faptul că ambele părți susțin că au plătit pentru aceleași produse și aceleași servicii?

Anunțat ca un eveniment care va propulsa Iașul în Univers, acest campionat s-a dovedit un mare fiasco, existând, pe deasupra, mari suspiciuni legate de cheltuielile de milioane de euro pentru organizare

Federația Internațională: „O organizare defectuoasă”
S-a rupt lanțul de iubire dintre Federația Internațională de ESports (IESF) și Primărie. După organizarea la Iași, vara trecută, a Campionatului Mondial de Esports, a izbucnit un scandal uriaș legat de facturi neplătite. Reprezentanții IESF au somat Primăria, în decembrie 2023, să plătească 1.559.000 dolari și 443.490 euro. Șefii orașului nu s-au conformat, iar IESF s-a adresat instanței de judecată. Reprezentanții federației au notat în acțiunea de la Tribunal în legătură cu evenimentul de la Iași:
„O organizare defectuoasă care a pus într-o lumină foarte proastă Federația Internațională de ESports și care a generat cheltuieli imense în sarcina subscrisei (IESF – n.r.)”. Alt fragment incriminator: „Subscrisa (IESF – n.r.) mi-am îndeplinit întocmai obligațiile contractuale, cu toate că debitorul (clubul Primăriei – n.r.) a adus evenimentul în pragul critic în care exista riscul să nu se mai poată organiza”. Conflictul e încă la început și va fi de durată.

Au pierdut o primă bătălie

Între Federația Internațională de Esports și Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași 2020 al Primăriei a fost încheiat un acord de parteneriat în vederea organizării, la Iași, în 2023, a Campionatului Mondial de Esports. Acordul a fost parafat pe 30 decembrie 2021, iar ulterior a fost semnat un adițional pe 23 mai 2023. Respectiva competiție s-a desfășurat la Iași în perioada 24 august – 4 septembrie 2023.

chirica marinescu

Primarul Mihai Chirica și președintele IESF, Vlad Marinescu, în vremurile când erau de aceeași parte a banilor

În luna ianuarie 2024, avocatul IESF s-a adresat Tribunalului Iași cu o cerere de emitere ordonanță de plată pentru suma de 979.000 dolari „debit principal” pentru organizarea la Iași a Campionatului Mondial de Esports la care să fie calculată dobânda legală de la data scadenței până la cea a plății efective, plus cheltuielile de judecată. Judecătorii Tribunalului Iași au respins, acum câteva zile, această solicitare. Decizia încă nu este motivată.

Sume exorbitante

Iată cum a fost defalcată și justificată sumă pretinsă de reprezentanții IESF:
* 29.000 dolari – servicii de arbitraj;
* 250.000 dolari – organizarea competiției regionale;
* 200.000 dolari – ambasadori, talente, influenceri;
* 500.000 dolari – premii.
Banii, sau parte din ei, ar fi fost achitați de IESF, iar reprezentanții federației îi revendică acum de la CSM Iași 2020, adică de la Primărie. Pentru cele patru tipuri de cheltuieli, IESF a emis facturi în perioada iulie – septembrie 2023. Toate cele patru sume ar rezulta din conținutul actului adițional semnat în luna mai 2023 între IESF și CSM Iași 2020. Inițial premiile în bani au fost 200.000 dolari, urcate prin adițional la 500.000 dolari. În plus, cheltuielile cu organizarea competiției regionale și cele cu influencerii nu au fost prevăzute în contractul inițial, ci au fost adăugate tot în adiționalul din luna mai a anului trecut.

Diurnă de 150 de euro pe zi pentru 20 de persoane

De menționat că IESF a trimis o somație de plată Primăriei, în decembrie 2023, cu suma de 979.000 dolari la care s-au mai adăugat încă două, de 580.000 dolari și 443.490 euro. „Costuri acoperite suplimentar”, au spus cei de la IESF, defalcarea acestora din urmă fiind următoarea:
* 580.000 dolari – bilete de avion pentru participanți;
* 12.020 euro – costuri de cazare;
* 30.000 euro – generator de curent;
* 19.150 euro – medalii pentru câștigători;
* 35.000 euro – închiriere telefoane mobile pe durata evenimentului;
* 20.000 euro – echipament pentru General Assembly;
* 112.500 euro – cazare și mâncare pentru delegați;
* 10.000 euro – mâncare pentru concurenți, arbitri și influenceri;
* 4.000 euro – costuri suplimentare de transport;
* 3.230 euro – închiriere generator aer condiționat;
* 2.340 euro – zonă de practică pentru concurenți;
* 1.250 euro – apă pentru participanți;
* 90.000 euro – diurnă pentru 30 de zile/20 de persoane;
* 90.000 euro – scenă pentru competiția PUBGM;
* 14.000 euro – costuri locale de transport;
Toate cele trei sume revendicate de IESF înseamnă aproape 2 milioane de euro. Cei 979.000 dolari pentru care a fost introdusă acțiunea la Tribunal reprezintă creanță datorată în baza contractului, iar celelalte două sume ar fi
„costuri care erau în sarcina dvs. (CSM Iași 2020 – n.r.) conform contractului și care au fost acoperite de subscrisa (IESF – n.r.) pentru ca evenimentul să poată fi organizat”.
Sare în evidență capitolul diurnă (sumă acordată oricărui salariat delegat care efectuează o deplasare în interes de serviciu): 20 de persoane au primit zilnic timp de o lună câte 150 de euro! Apoi, în condițiile în care pentru participanți au fost puse la dispoziție, gratis, autobuze, Federația mai pretinde circa 70.000 de lei „costuri locale de transport”. O sumă atât de mare pentru taxiuri? 35.000 euro închiriere telefoane mobile pe durata evenimentului?

REPORTERIS îți recomandă și ...
Stupefiant: Parcul Industrial Lețcani nu are curent! Proiect de 10 ani care are un sediu, un angajat, niște alei și ZERO energie. Încă doi ani nu se poate închiria nimic

Șeful Federației, către Chirica: „Vă implor să vă îndepliniți promisiunile”

Alt pasaj din acțiunea IESF: „La data convenită, cu extrem de multe probleme și lipsuri financiare față de prevederile contractuale, Evenimentul a fost organizat de către debitor (CSM Iași 2020 – n.r.). Atât în etapa de pre-organizare cât și pe durata desfășurării propriu-zise a evenimentului, debitorul (partea ieșeană – n.r.) nu și-a îndeplinit extrem de multe obligații pe care și le-a asumat contractual, obligații pe care subscrisa (IESF – n.r.) am fost nevoită să le suport din fonduri proprii (deși nu aveam nicio obligație în acest sens)”.
La dosar există și două scrisori adresate oficialilor ieșeni, pe același subiect al banilor, din partea lui Boban Totovski, secretarul general al IESF.

campionat esports 3

Ipostază din timpul uneia dintre festivitățile din timpul campionatului

Pe 25 septembrie 2023, Vlad Marinescu (atunci încă președintele IESF, demisionar între timp) i-a adresat o scrisoare primarului Mihai Chirica. După ce l-a periat pe primar, „Am încredere că această scrisoare vă găsește într-o stare de sănătate excelentă și cu un spirit ridicat”, Marinescu a vorbit despre organizarea campionatului „în inima Europei, în capitala istorică a României” pentru ca ulterior să amintească despre greutățile logistice și financiare întâmpinate. Apoi, a atins subiectul datoriilor pe care Primăria Iași le avea către IESF, detaliind unele dintre ele. Finalul e apoteotic. „Stimate domnule primar, după cum știți, sunt un om de onoare care își duce viața ghidat de valori puternice. Ne-am angajat împreună în acest proiect, depășind obstacole și provocări pentru a-l încheia într-o notă înaltă. A adus o expunere pozitivă incomensurabilă și un succes de neegalat orașului dvs., alegătorilor dvs., dvs. personal și lumii sporturilor. În calitatea mea de președinte al IESF și de om de onoare, vă implor să vă îndepliniți cu promptitudine promisiunile și obligațiile contractuale”, și-a încheiat Marinescu depeșa.

Încasări de doi lei

Fără succes, însă. După doar câteva zile, în octombrie 2023, Vlad Marinescu a demisionat din fruntea IESF. Iașul nu a plătit datoriile. Cererea de emitere a ordonanței de plată pentru 979.000 dolari a fost respinsă de judecătorii Tribunalului Iași zilele trecute. Dar lupta pe aceste sume va continua.

Contactați de REPORTER DE IAȘI, avocații IESF au refuzat să facă comentarii în această speță, menționând că o poziție similară au adoptat și clienții lor de la Federația internațională.

Surse din cadrul Primăriei au menționat că evenimentul nu a adus Iașului încasările scontate. Spre exemplu, la punctul 5.7 din contract se preciza că veniturile vor fi împărțite 50% – 50% între IESF și CSM Iași 2020 după ce partea ieșeană își va recupera contravaloarea bugetului, 5 milioane dolari, care a inclus taxa de licențiere de 1 milion de dolari și valoarea premiilor, majorată la 500.000 dolari. „Veniturile în bani ale evenimentului nu au depășit nici măcar taxa de licențiere de 1 milion de dolari”, a admis o sursă din Palatul Roznovanu.

Zero transparență

Cu toate că, în repetate rânduri, atât șefii Primăriei cât și cei ai CSM Iași 2020 au promis transparență pe cheltuielile de organizare a Campionatului Mondial de Esports, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici primarul Mihai Chirica, nici Cristian Nistor, directorul competiției, și nici Iustin Jalaboi, actualul director al clubului, nu au prezentat niciodată vreun raport financiar al evenimentului.

Competiția din vara trecută s-a transformat într-un fiasco: furnizorii n-au fost plătiți, audiența a fost slabă, sunt suspiciuni mari asupra cheltuielilor. În ianuarie 2024, REPORTER DE IAȘI a relatat că CEO-ul Comic Con, Mircea Mureșan, a explicat că Primăria Iași a acoperit o mică parte din suma totală a evenimentului, restul înregistrându-se ca pierderi. Comic Con de la Campionatul Mondial de Esports a costat aproximativ 150.000 de euro, dar firma nu primise nici 30% din sumă.

Avalanșa creditorilor

O altă informație dezvăluită în ianuarie acest an de REPORTER: Numa Film din Cluj a solicitat Primăriei Iași 2,3 milioane de lei, prestații neplătite după Esports, existând litigii în instanță pentru acești bani.

În paralel, mai există câțiva prestatori de servicii la Esports care dau dat în judecată CSM Iași 2020, miza fiind sume mai mici. Adunat, însă, reiese că acești creditori revendică, în total, peste 2,5 milioane de euro!

În plus, frapează aspectul legat de finanțarea activităților. Deși Primăria Iași a anunțat în repetate rânduri că este finanțatorul competiției, alocând un buget de circa 7 milioane de euro, Federația susține că ea a fost cea care a asigurat fondurile necesare derulării campionatului – bilete avion cazare, mâncare, apă, premii etc!

colaj

Sursa: Sistemul de achiziții publice

De precizat că atât înainte, cât și după derularea campionatului, Primăria Iași a blocat orice acces la informațiile legate de sumele cheltuite pentru organizarea acestui eveniment.

[article id=”123739″ /]

 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole