Caz uluitor: condamnată prin furt de identitate
b568aa7fcbe6c3e17350773eaccc7a37_XL

Caz uluitor: condamnată prin furt de identitate

Ultima actualizare: 4 februarie 2024Autor: Vizualizări: 8

b568aa7fcbe6c3e17350773eaccc7a37 XL

Nedreptate crasă suferită de o tânără după ce poliţiştii italieni au fost induşi în eroare. Ieşeanca A.B. a fost acuzată că a furat două sticle de băutură dintr-un magazin din Italia, dar ea era la cel moment în România. Misterul a fost descoperit după câţiva ani: când a fost prinsă, hoaţa, pe nume Maria Chelaru, a oferit poliţiştilor datele de identitate ale lui A.B.. Acum, victima îi cere infractoarei daune de aproape 50.000 de euro. Nu se ştie cum de a avut Chelaru datele de identificare ale lui A.B.

 

„Fereşte-mă Doamne de prieteni, că de duşmani mă apăr singur”, este un proverb care pare să se fi adeverit în cazul unei ieşence. A.B. (30 de ani) a aflat cu stupoare că a fost condamnată pentru că a furat două sticle de alcool dintr-un magazin din Italia, deşi atunci se afla în România. De datele sale de identitate s-ar fi folosit însă o prietenă, atunci când a fost prinsă de carabinieri. Ieşeanca a obţinut revizuirea sentinţei, iar acum cere în instanţă de 49.200 de euro daune de la cea de la care i s-au tras toate necazurile.

 

A ras codul de bare cu unghia

Maria Chelaru (căsătorită Răduc) ar fi sustras, în 21 martie 2006, o sticlă de „Grand Marnier” şi una de whisky „Jack Daniel’s”, în valoare de 27,49 de euro, dintr-un magazin din Alba. Pentru a nu fi depistată, „a utilizat un mijloc fraudulos ce constă în raderea cu unghia a benzii magnetice (cod de bare) aplicată pe prima sticlă”, se arată într-o sentinţă a Curţii de Apel Milano, instanţă care, ulterior, a revizuit cazul. Femeia ar fi fost prinsă de carabinieri, dar ar fi refuzat să prezinte vreun document de identitate. „Chelaru Maria, oprită la 21 martie 2006 de Carabinierii din Alba şi anchetată în stare de libertate pentru infracţiunea de furt, fără documente de identitate, a furnizat anchetatorilor datele de identificare ale lui A.B., cu acest nume fiind supusă procedurii de fotografiere şi amprentare şi deferită agenţilor de poliţie”, se arată în documentul citat. 

 

Prinsă din nou de carabinieri

Maria Chelaru ar fi intrat din nou în atenţia carabinierilor tot pentru furt, dar de această dată s-ar fi legitimat cu datele sale. „La 18 noiembrie 2006 Carabinierii din Bra au arestat o femeie pentru infracţiunea de furt, care a furnizat datele de identificare ale lui Chelaru Maria, în urma verificărilor efectuate şi fotografiilor existente, agenţii şi-au dat seama că persoana respectivă fusese deja înregistrată de Carabinierii din Alba, la data de 21 martie 2006, cu numele de A.B.”, se menţionează în sentinţă.

REPORTERIS îți recomandă și ...
În Iași se va desfășura, la sfârșitul lunii, cel mai mare festival de vinuri și gastronomie din România

Cu toate acestea, A.B. a fost trimisă în judecată în locul Mariei Chelaru, iar în 18 mai 2007, a fost condamnată cu suspendare de Tribunalul din Alba la trei luni de închisoare şi plata unei amenzi de 80 de euro pentru furt, 20 de zile de închisoare şi 100 de euro amendă pentru că a refuzat să se legitimeze, pedeapsa urmând să nu fie menţionată în cazierul judiciar. Ieşeanca A.B. a aflat de sentinţă de abia în octombrie 2009, atunci când a fost somată să achite cheltuielile de judecată la care a fost obligată de instanţă. Cum nu a săvârşit infracţiunile de care era acuzată, ba mai mult, la data comiterii acestora se afla în România, A.B. s-a adresat unui avocat pentru a lămuri lucrurile. Constatând, în urma cercetărilor, că nu ea este autoarea furtului, ci Maria Chelaru, procurorii au solicitat revizuirea dosarului şi revocarea sentinţei de condamnare, cereri admise, în 2010, de Curtea de Apel din Milano.

 raduc2

Pe Facebook, fosta Maria Chelaru a avut grijă să-şi schimbe şi prenumele după căsătorie, devenind Iulia Răduc

 

Victimă: „Mi-a fost afectată starea de sănătate”

Ulterior, tânăra A.B. a dat-o în judecată pe Maria Chelaru (căsătorită Răduc) şi i-a cerut 34.200 de euro daune materiale şi 15.000 de euro daune morale. „Din anul 2007 şi până în anul 2009 am lucrat ca barman la un bar din (…) având un salariu de 950 de euro pe lună, însă, după ce am primit o hotărâre de condamnare am fost dată afară din serviciu, iar ulterior nu am mai putut să mă angajez deoarece aveam cazierul «pătat» cu o infracţiune de furt pe care în realitate nu o săvârşisem”, a arătat A.B. în plângerea adresată Judecătoriei Iaşi.

Aceasta mai susţine că întreaga situaţie i-a afectat sănătatea, având atacuri de panică ce au necesitat îngrijiri medicale acasă şi la serviciu. „Mi-a fost afectată starea de sănătate, fiind diagnosticată cu mai multe afecţiuni produse din cauza stresului, neliniştei şi toate problemele cu care m-am confruntat de la momentul la care am primit acasă sentinţa penală de condamnare, fapt ce mi-a cauzat o stare de agitaţie continuă, calomnierea mea şi denigrarea la locul de muncă, în familie şi societate, ca urmare a pronunţării sentinţei de condamnare pentru infracţiunea de furt”, se mai precizează în acţiune. Următorul termen al procesului are loc pe 23 martie. la Judecătoria Iaşi.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Prinși în flagrant în timp ce încercau să fure un seif

A.B. şi Remus Moraru, avocatul care o reprezintă, au refuzat să comenteze acest caz. Aceeaşi poziţie a avut-o şi Oana Mitrache, avocata Mariei Chelaru (căsătorită Răduc), care a subliniat că nu poate face declaraţii fără acordul clientei, având un contract care o obligă la confidenţialitate. „Suntem plecaţi din ţară”, a spus Bogdan Răduc, soţul ieşencei acuzate de furt de identitate.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Atât s-a putut! Ieșean pus sub control judiciar după ce polițiștii l-au prins cu un permis de conducere italian fals

 

Vizată şi de DNA

Maria Chelaru-Răduc, care este şi mediator, nu este la primul contact cu anchetatorii. Numele acesteia apare şi într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi, anchetă pornită în 2010, în jurul afacerilor ilegale de la Cadastru. Anchetatorii susţineau, în 2012, că viitorul ei soţ, Bogdan Răduc, dar şi Emanuel Osoianu şi alţi membri ai grupării, identificau terenuri situate în zonele centrale ale oraşului, care nu erau ocupate şi nici intabulate. Ulterior, falsificau actele de provenienţă ale acestora (contracte de vânzare-cumpărare autentificate la fostul Notariat de Stat, certificate de moştenitor, hotărâri judecătoreşti) şi le cumpărau aparent legal. Ulterior, terenurile erau vândute unor cumpărători de bună-credinţă. Gruparea ar fi fost sprijinită şi de unii funcţionari ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, susţineau anchetatorii. Dosarul nu a fost soluţionat până în prezent.

 identitate

Cazul Straton a făcut mare vâlvă în spaţiul public ieşean

 

Un precedent din Iaşi: „Prostituata virgină”

Gabriela Straton a stat, în anul 2001, două săptămâni în închisoare sub acuzaţia de prostituţie cu toate că era virgină. Tânăra a ajuns în aceasta situaţie după ce Mona Gheorghiu, o fostă colegă de şcoală, ajunsă prostituată, se legitima cu datele acesteia când era prinsă de poliţişti. 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Editorial

Ateneu Iași - program ianuarie 2025

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Cazul Rădoi de la Iași: Asimionesei ia 1.000 de euro/lună de pe un chioșc ilegal din Tudor. Chirica e mut, gaura – zeci de mii de euro
Palas Iasi

Alte articole