Arcadia Spitale si Centre Medicale
Ce n-a văzut Parisul: 1 metru liniar din gardul Parcului Copou costă <span class="rosu">1.538 de euro, preț de vilă.</span> Jaful de 2 milioane de euro la o simplă împrejmuire

Ce n-a văzut Parisul: 1 metru liniar din gardul Parcului Copou costă 1.538 de euro, preț de vilă. Jaful de 2 milioane de euro la o simplă împrejmuire

Ultima actualizare: 12 martie 2025Autor: Vizualizări: 15076
  • Primăria are 26 de studii de fezabilitate pentru mari investiții și n-a făcut niciuna
  • Studiile au costat milioane de lei și stau la sertar
  • Parcul Copou este anunțat din 2020 și n-a primit finanțare până acum
  • Refacerea gardului monumental era evaluată la 2 milioane de lei în urmă cu trei ani, dar a ajuns brusc la 10 milioane de lei
  • Prețul este exorbitant: se sablează niște țevi și se reface o tencuială. Un expert a spus că 70% din suma calculată este nejustificată
  • Practica studiilor de sertar a îngropat Iașul: avem machete la parcări, piețe, piste de biciclete, tehnologii moderne de termoficare, parcuri, sedii administrative, șosele de centură, amenajare de râuri, centru Spa, și multe altele
  • La un moment dat, Chirica a anunțat și Institut de Cercetare a Creierului și a plătit și un proiect pentru așa ceva. Nu s-a mai întâmplat nimic
  • Mihai Chirica a făcut conferințe de presă cu toate studiile, dar nu a materializat niciunul. S-a revenit cu actualizări, s-au plătit noi autori, dar niciun proiect n-a ajuns să fie făcut în realitate
  • În 2025, se lucrează încă la Parcul de la Teatru, anunțat încă din 2013 și care trebuia să aibă parcare subterană
  • E singura realizare a lui Mihai Chirica, încă nefinalizată, din tot ce a anunțat în ultimii 10 ani

Primăria a făcut 26 de studii și actualizări în ultimii 5 ani, pentru investiții majore, și a demarat unul singur: Parcul de la Teatru, făcut și acesta cu 10 ani întârziere. Esplanada de la Național fusese anunțată în 2013, dar proiectul a început abia în 2023.

gard copou 3

Un singur metru de gard costă 1.500 de euro. Nici măcar nu trebuie reconstruit, doar reparat și revopsit

24 de proiecte mari din Iași nu au nicio finalitate. Studiile plătite sunt inutile. S-au plătit 600.000 de euro doar pe cele identificate din 2020 până în prezent, iar în alte județe Curtea de Conturi a imputat sumele pentru proiectele ținute la sertar.
La fel se întâmplă la Iași. Unele studii au câte trei actualizări, pentru că anii au trecut și expirau. Parcul Copou, de exemplu, a fost votat în Consiliul Local ca proiect matur încă din 2020, dar până în 2025 a rămas nefinanțat. Nu va fi făcut nici anul acesta, nefiind lansată licitația de execuție.
Fiecare studiu a costat în medie 120.000 de lei. La Copou s-au plătit 200.000 de lei. Șocantă în cazul acestui parc este suma estimată pentru reabilitatea celor 1.300 metri de gard monumental: 9,9 milioane de lei, adică 2 milioane de euro.
Acesta este preț de drum expres. E cel mai mare tun din 2025 raportat la costul real.

gard copou 6

Parcul Copou trebuia reabilitat din 2020. Timp de 5 ani nu s-a mai auzit nimic de proiect. Acum, brusc, se cheltuie 2 milioane de euro pentru gard

Primarul s-a lăudat cu investiția în 2022

În 2020, Primăria Iași a comandat primul studiu de fezabilitate (SF) al refacerii Grădinii Copou, iar în 2022 a fost nevoie de actualizarea acestuia. În total, instituția  a cheltuit aproape 200.000 de lei pentru cele două studii din care a rezultat că prețul total al reabilitării ar fi fost de aproape 25 de milioane de lei. În a doua variantă a SF-ului, valoarea totală proiectului a fost estimată la o valoare ceva mai mică decât în primul, diferența fiind de câteva sute de lei.
Primarul a anunțat, în decembrie 2022, o investiție de 25 de milioane de lei. Cu aceeași ocazie, au fost prezentate numeroase randări ale noii variante a Grădinii Copou. Estimarea Romest Service SRL, firma care a realizat SF-ul, a fost că reabilitarea presupune redefinirea spaţiului existent, punerea în valoare a spaţiilor verzi, reabilitarea şi dezvoltarea zonelor de promenadă, conservarea construcțiilor existente şi intervenţii reduse asupra fondului forestier.

ii place sa anunte proiecte

Mihai Chirica e un amestec de manipulare și indolență: anunță proiecte pe care nu le face niciodată

Proiectul s-a redus la 1 milion de lei

REPORTERIS îți recomandă și ...
Teroare: la adăpostul Primăriei, mai rău ca în pușcărie

Deși avea acest studiu deja comandat, înainte de publicarea acestuia, în iunie 2022, Primăria a separat unul dintre obiectivele din parc, realizând o licitație de reabilitare. Obeliscul cu lei a fost refăcut în baza unui contract de 200.000 de euro, deși era prins în studiul pentru refacerea îmntregului parc.
„Prioritar pentru Primărie a fost reabilitarea Obeliscului din Parcul Copou, monument istoric, lucrare finalizată anul trecut”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.
În studiu se vorbea despre restaurarea soclurilor statuilor și a podului de peste iaz. Bazinul trebuia reabilitat integral, fiind păstrate forma şi adâncimea. Conform proiectului, ar fi fost refăcute aleile, corpurile de iluminat, gardul, foişorul de fanfară.

lacul cug2

Reamenajarea lacului CUG2, altă fantezie pentru care s-au plătit bani pe studii. Nu s-a mai întâmplat nimic

Gard de 4,7 ori mai scump

Un alt element detașat din proiect este gardul din jurul Grădinii Copou. Conform Primăriei acesta ar trebui restaurat în acest an. „Pentru acest an avem în vedere reabilitarea gardului parcului, care are statut de monument istoric. Conform documentației, valoarea totală este de 9,9 milioane de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.
În studiile inițiale, valoarea gardului era estimată la un preț de 4,7 ori mai mic decât cel anunțat acum de Primărie: 2,1 milioane de lei pentru aceiași aproape 1.300 metri.

axa biciclete BUN

Studiu pentru axă de circulație a bicicletelor. Abandonat

„Împrejmuirea parcului va fi reabilitată în întregime atât desfăşurarea de la bld. Carol I, cât şi cele laterale de pe str. Aurora, aleea Copou şi cea posterioară de la str. Macazului. Elementele metalice degradate se vor demonta, se vor sabla, se vor repara şi se vor vopsi în câmp electrostatic. Soclurile şi stâlpii din piatră se vor restaura prin proceduri şi metode specifice, iar cele din beton se vor înlocui dacă nu prezintă siguranţă”, se menționează în documentația Primăriei.

actualizare biciclete BUN

Studiu de actualizare a axei pentru biciclete. Bani plătiți degeaba

actualizare copou BUN

La Parcul Copou, Chirica a plătit chiar o actualizare a studiului, dar l-a lăsat în dulap

Bogdan Balanișcu: „Primăria n-a luat nicio finanțare pentru mari proiecte”

„Logica pe care a avut-o Primăria Iași o cunoaștem: facem machete și studii, fără nimic în spate. UAT trebuie să răspundă pentru ce sunt făcute studii de fezabilitate și nu se mai întâmplă nimic acolo. E o risipă de bani cât timp nu vedem proiecte finalizate. Așa ne-au obișnuit: mai scot un studiu și o randare, mai spun ce au făcut, promit ceva. Așa este și povestea cu Aqua Park-ul. Au apărut machete, va fi căutat un partenet privat, dar niciun privat serios nu își pune banii pe un proiecte făcut de primărie, vine cu propriul proiect. Fac o precizare: e normal să ai un studiu de fezabilitate pentru a obține o finanțare, dar ce mari finanțări pe mari proiecte a luat Primăria în ultimii ani?”, a spus Bogdan Balanișcu de la PSD.

constructii cercetare BUN

Studiu pentru construirea unor institute de cercetare. Proiect megalomanic al primarului Mihai Chirica, plătit și rămas la sertar

conversie huila BUN

Conversia CET Holboca din huilă în gaz. Proiect eșuat. Holboca a fost închisă, oamenii au fost concediați

Zeci de studii făcute degeaba

REPORTERIS îți recomandă și ...
Asimionesei sfidează: nu și-a plătit redevența în Sărărie. Rezilierea îl face și mai bogat
REPORTERIS îți recomandă și ...
Demisie de răsunet în Primărie: șefa de la Investiții pleacă având 40% din sume cheltuite în 2021. „Nu se mai face nimic”

Primăria Iași a comandat un studiu pentru construirea unei parcări supraetajate pe strada Mușatini. Valoarea estimată este de 62 milioane de lei, toți ieșenii știu că locurile de parcare sunt o necesitate urgentă dar toată investiția a rămas la stadiul de hârtii în ultimii 10 ani. Valoarea studiului a fost de 128.000 de lei în 2022, proiectul fiind repus în discuție după ce a fost propus în 2014.
Despre Centru spa și reamenajare la Plaja Nicolina se discută de la începutul primului mandat al lui Mihai Chirica. Din 2022 datează ultimul SF făcut pentru acest proiect: 100.000 de lei.

locatii loisir BUN

Studiu pentru locuri de petrecere a timpului liber în Iași. Proiect abandonat

parcare musatini BUN

Alt studiu pentru Parcarea supraterană din Mușatini. Un proiect vânturat 10 ani în Iași și n-a fost început niciodată

Din valoarea SF-ului pentru „Amenajare arhitecturală Bahlui” se deduce și importanța proiectului, dar și șansele de materializare ale acestuia: 21.400 de lei plătiți în 2022. Mihai Chirica a prezentat randări ale acestui proiect.
„Axa protejată biciclete” a costat 120.000 de lei în 2024, iar amenajarea Lacului CUG II a costat aproape 75.000 de lei în 2022.
A fost studiată și oportunitatea realizării unui nou centru administrativ (la Iași se discută de aproape 8 ani despre mutarea sediului Primăriei) – 200.000 de lei.

piata alexandru BUN

Modernizarea Pieței agroalimentare Alexandru cel Bun. Bani aruncați, nu s-a mai făcut

plaja nicolina BUN

Mihai Chirica a plătit studiu pentru amenajarea Plajei Nicolina. Proiectul este reamintit în fiecare campanie electorală. Zero barat

Studiu făcut degeaba

„Cogenerare CET” a fost un studiu de 321.000 de lei, la fel ca și proiectul conversiei CET II de pe huilă pe gaz. Dar CET Holboca a fost închis, intrând în conservare, pentru că finanțarea unor motoare de cogenerare termic-electric a fost pierdută anul trecut. Transgaz a spus că nu cuplează CET Holboca la magistrala de gaz dacă nu există un consum masiv, iar în acest moment proiectul este eșuat.
Ministrul Energiei a promis Iașului că va oferi o finanțare de 25 milioane de euro din bugetul Guvernului pentru a nu rămâne fără o tehnologie modernă care să elimine pierderile financiare uriașe din termoficare.
Insulele subterane digitale de ecologizare ale Salubris (pubele montate sub pământ) au fost de asemenea temă studiată și plătită cu 240.000 de lei. Nu au fost realizate nici până acum, deși pe hârtie au fost desenate în tot orașul peste 300 de bucăți. Un alt SF a vizat amplasamentele de petrecere a timpului liber din Iași: 60.000 de lei.

sediu administrativ BUN

Un nou sediu pentru Primărie. Studiu plătit, nu se face nimic

statii incarcare masini electrice BUN

Studiu pentru stații de încărcare mașini electrice. Proiect mărunt, nu s-a mai făcut niciodată

Dragoș Popa: „Mașinărie de produs hârtii”               .

Au mai fost studiate reamenajarea Pieței Alexandru cel Bun și amenajarea unor parcări în acea zonă (155.000 de lei), „Park&ride” – 150.000 de lei, „Rețea parcări” – încă 155.000 de lei.
Valorificarea telescaunului de la Ciric a fost studiată încă din 2021 pentru 100.000 de lei, iar în domeniul sănătății Primăria a plătit SF pentru „Centru de robotică și neurorecuperare” la Spitalul de Recuperare (20.000 de lei) și studiu de prefezabilitate pentru Institut de Cercetare Avansată a Creierului (100.000 de lei).
„Atât eu în calitate de lider de grup cât și colegii mei am criticat incă din mandatul trecut ineficiența administrativă și discrepanța dintre promisiuni și realizări concrete a Primăriei lași. Primarul Mihai Chirica se laudă de peste 10 ani cu zeci de proiecte, iar pentru a părea credibil începe astfel de studii de fezabilitate care în final ajung să fie doar simple documente ce prind praf prin arhive. De când e primar ar fi avut posibilitatea să construiască și stadion și sală polivalentă și tren metropolitan și să atragă și investitori pentru un parc industrial. Din păcate, Mihai Chirica s-a mulțumit să păcălească ieșenii cu proiecte puse pe hârtie, transformând astfel Primăria lași într-o mașinărie de produs hârtii, nu într-una a proiectelor pe bune și a soluțiilor pentru nevoile leșenilor”, a precizat și consilierul USR Dragoș Popa.

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News

2 comentarii

  1. a754ec4eff9d49cefb46403a77e8bc88?s=54&d=mm&r=g
    Iulian 13 martie 2025 at 11:11 - Reply

    Dacă ați votat 2 incompetenți pe funcții importante. Chirica e cu mica, acum marea ciupeala, iar Alexe acoperă cu tabla tot ce poate.

  2. 4cb8a465951e3c66cc0e40c3852ff6d2?s=54&d=mm&r=g
    Dragos S 13 martie 2025 at 21:17 - Reply

    Sa se mentioneze și cine au făcut SF-urile….veți fi surprinși…

Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Ieșenii care și-au făcut o ligă de amatori la Șorogari sunt amenințați de patronul Magic Pizza cu represalii Organizatorul de minifotbal vrea ca toate competițiile din județ să aibă licența Federației la care este vicepreședinte E ca și cum nu ai mai avea să joci fotbal în fața blocului pentru că trebuie să-i plătești drepturile lui Mops El a spus că orice meci de amatori desfășurat pe teren sintetic cu suprafețe între 16 și 40 m înseamnă minifotbal și el are exclusivitatea în județul Iași Aproape că a inventat mingea de fotbal și trebuie să-i plătești taxă A trimis somații și amenințări la mai multe competiții de amatori, pentru că acestea sunt un potențial pericol pentru propriile lui afaceri, meciurile pe care le organizează pe terenurile sale Legal, orice ONG din România are dreptul să organizeze competiții sportive

    Autor: |Ultima actualizare: 16 martie 2025|Timp citire: 14,4 min|Vizualizări: 3804|
Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole