Ciopate și prietenii, în vizorul DNA. Funcționari din primării și trei firme din siajul PNL, anchetate penal pentru licitații trucate
Serviciul Teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cercetează legăturile dintre trei firme din siajul PNL Iași și mai mulți primari din zona Moldovei. Împreună, aceștia ar fi aranjat licitații sau achiziții directe pentru ca firmele să primească contracte de milioane de lei. Dosarul este în lucru de circa un an. Verificările inițiale au avut în vizor achiziții adjudecate de firmele Geo Myke (Dragoș Ciopate) și Speed Iași (Cristian Dorneanu), mai recent fiind cercetată și o a treia firmă, din București, MMB Plus Expert (Cristian Marari). REPORTER a dezvăluit, în urmă cu câțiva ani, succesul fulminant al lui Ciopate și al amicului său Dorneanu în rândul primăriilor cu edili PNL.
Dosar de abuz în serviciu
Surse bine informate au declarat pentru REPORTER că procurorii DNA cercetează, din iunie 2022, legăturile potențial penale la atribuirea unor contracte dintre firme controlate de Dragoș Ciopate și funcționari din autoritățile publice contractante din zona Moldovei. Inițial, societățile cercetate au fost Geo Myke SRL a lui Dragoș Ciopate și Speed Iași SRL a cumătrului său Cristian Dorneanu cărora le-ar fi fost atribuite mai multe contracte de proiectare a unor lucrări cu încălcarea dispozițiilor legale.
La finalul anului 2021, REPORTER DE IAȘI dezvăluia modul în care Geo Myke și Speed Iași au câștigat mai multe licitații la care concurenții au fost descalificați și felul în care le-au fost acordate sute de contracte, prin încredințare directă. Din analiza cifrelor de afaceri pe ultimii ani s-a observat și că cifrele de afaceri ale firmelor au crescut după venirea PNL la guvernare. Cele două societăți împart același sediu din Valea Lupului – una la parter, cealaltă la etaj.
Cristian Dorneanu
„Nu știam că DNA are un astfel de dosar. Nu am nimic de comentat”, a precizat Cristian Dorneanu, în timp ce Ciopate nu a răspuns apelurilor REPORTER.
În dosar sunt cercetate posibile infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit sau complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni.
Apare și firma finului
În dosarul de la DNA este menționată și o a treia firmă din apropierea lui Dragoș Ciopate: MMB Plus Expert SRL, cu sediul în București. Unic asociat și administrator este Cristian Marari, finul lui Dragoș Ciopate.
Societatea a fost înființată anul trecut și a primit, imediat după înființare, contracte pentru proiectare, atribuite direct, din partea unor primării din zona Moldovei, inclusiv din județul Iași.
Conform portalului dedicat achizițiilor publice, în primul an de activitate, societatea lui Marari a bifat contracte de 1.1 milioane de lei. Cu toate acestea, bilanțul firmei publicat de Ministerul de Finanțe indică o cifră de afaceri de doar 106.000 de lei.
În perioada ianuarie–august 2023, MMB Plus și-a atins deja cei 1,1 milioane de lei din 2022. Întrebat de REPORTER despre existența unui dosar la DNA Iași în care este cercetată și firma sa, Cristian Marari a precizat că nu dă declarații decât la sediul din București al firmei, deoarece „nu am încredere să dau astfel de informații prin telefon”.
Geo Myke și Speed Iași participă de multe ori împreună la licitații de proiectare sau de proiectare și execuție. În plus, planșe tehnice predate de către firma lui Marari la beneficiari îl indică pe Cristian Dorneanu drept proiectant și șef de proiect.
Le merge din plin
Datele oficiale arată că, în 2023, Geo Myke SRL a câștigat, singură sau alături de firme de construcții, 28 de licitații, față de doar cinci licitații în 2022. La achiziții directe, societatea a avut venituri de 3,15 milioane de lei în 2022, față de 2,6 milioane de lei în 2021. Conform Sicap.ai, un alt portal care centralizează achiziții publice din România, Geo Myke a câștigat în total 20,3 milioane de lei din 248 de proceduri desfășurate între 2013 și 2022. Cele mai multe și valoroase contracte directe sunt după mai 2019. Din 2020, firma depășește 4 milioane de lei anual la cifra de afaceri, iar profitul a fost de 2.5 – 3 milioane de lei în fiecare an.
Date financiare Geo Myke SRL
Speed Iași a câștigat două licitații în 2022, niciuna în 2023. În dreptul său figurează 87 de contracte cu achiziție directă, în valoare de 6,7 milioane de lei. Cele mai mult sunt obținute după august 2018. Cifra de afaceri a firmei a sărit în 2019 de la 300–400.000 de lei anual la 1,5 milioane de lei, cu profit în acel an de 760.000 de lei. Pentru perioada 2020 – 2022 cifra de afaceri este cuprinsă între 800.000 și 2,47 milioane de lei, cu profit maxim de 1,8 milioane de lei în 2021,
MMB Plus Expert are doar achiziții directe de 1,1 milioane de lei anul trecut și de aceeași valoare între ianuarie și august 2023.
Comarna: posibilă supraevaluare
Săptămâna trecută, Primăria Comarna a atribuit prin licitație contractul de modernizare a unor drumuri din localitate. Funcționarii de aici sunt campioni mondiali la estimarea costurilor pentru cei 3,3 km: au pus la bătaie 6.275.640,64 lei, fără TVA, iar executantul Daro Construct și proiectantul Geo Myke au depus ofertă pentru 6.273.700 lei, fără TVA, deci cu vreo 2.600 de lei mai puțin. Explicația: a fost singura ofertă primită, iar firmele au simțit că pot obține maximumul.
O sursă din piața construcțiilor a dezvăluit posibilele distorsiuni de preț din această procedură, în special banii alocați pentru proiectare și consultanță și adjudecați de Geo Myke: 624.000 de lei, fără TVA, adică aproape 10% din total. „Proiectarea este scumpă față de piața actuală, care este undeva la maximum 6% în cazul unor drumuri comunale. Aș estima proiectarea la 40.000 de lei pe kilometru, adică 120.000 de lei pe tot contractul, preț maxim. Și execuția este la un preț mai mare decât în mod obișnuit, drumurile comunale s-au dat cu aproximativ 1,65–1,7 milioane de lei, fără TVA”, a precizat un specialist.
„Mă gândeam că vin 5-6 firme la licitație, dar a venit una singură. Probabil că nu au fost alții interesați pentru că distanța de 3,3 kilometri a fost compusă din 14 bucăți mici. Pentru că altfel, zic eu, prețul a fost foarte bun”, a explicat primarul din Comarna, Constantin Grădinaru. Acesta este membru PNL.
Siret, 22,5 milioane lei: iar au rămas singuri în cursă
O asociere din care face parte Geo Myke a obținut recent și contractul pentru modernizarea unor drumuri din orașul sucevean Siret. Valoarea totală a contractului este de 22,5 milioane de lei, fără TVA, dar în anunțul de atribuire nu este precizată defalcarea sumelor atribuite fiecărei firme câștigătoare. La licitația de la Siret au fost depuse trei oferte, dar două dintre ele au fost descalificate, rămânând în cursă doar cea a grupului din care face parte Geo Myke.
În cazul unui contract de 11,6 milioane de lei, fără TVA, de la Primăria Valea Lupului – reparații drumuri afectate de calamități – aceeași Geo Myke are de încasat 400.000 de lei pentru 5,8 kilometri. Și la Valea Lupului și la Siret edilii sunt tot liberali.
[article id=”110823″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Fostul preşedinte al PNL Vaslui, Nelu Tătaru, s-a prezentat, luni dimineaţă, la sediul DNA Iaşi, unde este audiat în dosarul în care este acuzat de luare de mită.
Editorial
Panorama
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole