Cip Paraschiv (AUR) a iubit Poli atât de mult încât a executat clubul de 487.000 de euro. Jefuitorii unei echipe care retrogradează de trei ori în 5 ani
Fostul lider al clubului avea contract pe perioadă nedeterminată, caz unic în fotbalul românesc. O aberație marca Mihai Chirica
Paraschiv a reușit în 2020 și 2021 să retrogradeze de două ori la rând cu echipa de fotbal
A fost restructurat, dar a câștigat în instanță despăgubiri de aproape jumătate de milion de euro, cu tot cu taxe
A executat clubul până la ultimul leu, deși își clama dragostea pentru club în scrisori deschise marelui public
Poli Iași era în Liga a 2-a, n-avea un ban, și a împrumutat de la Șfaițer ca să-l plătească pe Paraschiv, pentru că altfel risca să nu primească licența pentru a promova
Cip Paraschiv stă de 4 ani pe banii de la Poli Iași iar acum și-a găsit valențe de politician la AUR
Ciprian Paraschiv are 4 ani de când trăiește din banii de la Poli Iași. A încasat jumătate de milion de euro (487.000 de euro, sumă brută) și a retrogradat echipa doi ani la rând, în 2020 și 2021. A fost singurul președinte de club din România cu un contract pe perioadă nedeterminată, conform Codului Muncii, fără nicio clauză de performanță.
Acum e foarte priceput în politică, fiind unul din membrii marcanți ai AUR la Iași. A iubit atât mult Poli Iași încât i-a luat toți banii.
Echipa de coșmar a fotbalului ieșean: Paraschiv (dreapta), Chirica (centru), Ambrosie (stânga). Toți au devalizat clubul Poli prin contracte aberante, la sume supraevaluate
Două retrogradări una după alta
Ciprian Paraschiv a fost președintele clubului între februarie 2020 și iunie 2021. În 2020 a retrogradat, echipa adunând în retur doar 4 puncte! Ne-am salvat pentru că Liga a hotărât să treacă de la sistemul cu 14 echipe la cel cu 16 echipe. N-a mai retrogradat nimeni în acel an, deși Poli, cu Paraschiv conducător, terminase antepenultima. S-a speculat atunci că șefii fotbalului românesc au vrut să salveze Dinamo, care terminase de asemenea pe loc de retrogradare.
Am retrogradat din nou, de data aceasta irevocabil, anul viitor. Tot cu Ciprian Paraschiv președinte. Primarul Mihai Chirica îi făcuse un contract de 6.500 de euro net și nu mai știa cum să scape de el. El îl adusese și ajunsese să-l blameze în ședințele Consiliului Local, numindu-l „o catastrofă”.
Cei doi tovarăși au dus de mână clubul de fotbal în prăpastie. Mihai Chirica i-a făcut lui Cip Paraschiv contract de muncă pe perioadă nedeterminată, o eroare extrem de dubioasă în lumea fotbalului. Clubul avea o cheltuială totală cu salariul lui Paraschiv de 53.000 lei/lună, sumă brută. Peste 10.000 de euro.
După ce-a luat sute de mii de euro de la Poli, Cip Paraschiv putea scrie relaxat scrisori de dragoste pentru echipa de fotbal. A făcut-o doar după ce și-a încasat banii
I-au făcut contract pe viață
Pe baza contractului dezastruos din punct de vedere juridic, Ciprian Paraschiv a câștigat lejer procesul împotriva clubului de fotbal, cerând compensații financiare și reîncadrarea în postul pe care îl ocupase, deși în sport contraperformanța nu este evaluată și nu se fac reparații morale în instanțele civile.
Mihai Chirica a făcut un contract fără nicio clauză de reziliere, iar Paraschiv n-a iertat deloc imprudența, deși îngropase clubul și susținea foarte vocal că iubește această echipă, având destinul legat de fotbalul ieșean.
A executat Poli până la ultimul leu. A obținut despăgubiri de 300.000 euro în instanță, sumă brută reprezentând salarii restante, recalculate la valoarea inflație, dobânzi și despăgubiri, plus reîncadrarea în postul de președinte la Poli Iași.
Paraschiv era plătit cu 6.500 de euro net/lună. L-a adus pe Pancu antrenor, dar experimentul n-a funcționat. Echipa a retrogradat
A cerut toți banii unui club aflat în groapă
Cazul de la Iași este fără precedent în fotbalul românesc: în mod normal, în cazul unui eșec răsunător, două retrogradări, urmează demiterea și nimeni nu mai cere bani. Ciprian Paraschiv a avut în schimb 45 de zile preaviz, conform Codului Muncii, el fiind demis în luna mai și stând pe fotoliul de președinte până la sfârșitul lunii iunie.
Procesul s-a ținut la București pentru că Ciprian Paraschiv a vrut să se asigure că nu există nicio influență la nivel local și și-a luat adresă de domiciliu în Capitală.
A venit imediat să ceară 300.000 de euro de la Poli Iași, cu tot cu impozite. Echipa era în Liga a 2-a și avea o altă conducere. „Bugetul nu putea suporta o asemenea cheltuială, toate sumele disponibile erau calculate la sânge pentru funcționarea curentă a clubului: salarii, deplasări”, a povestit unul din responsabilii clubului, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
„Am putut pentru Poli, voi putea mereu!”, a scris pe FB Ciprian Paraschiv, pe 11 martie 2023, imediat după ce a încasat prima tranșă de 130.000 de euro. Altfel n-ar fi fost atât de fericit!
Fusese concediat prin restructurare
Disponibilizarea lui Ciprian Paraschiv fusese făcute pe baza unui raport administrativ de restructurare a activității. Clubul ajunsese la 4 luni de neplată a salariilor și situația financiară era fără ieșire. Au fost patru concedieri prin planul de restructurare: președintele Paraschiv, cu salariul net de 6.500 de euro, Toni Heleșeanu, director sportiv, Lucian Lucescu, coordonatorul PR, și Sergiu Melinte, referent de marketing. Acesta din urmă cumula mai multe funcții în club, printre atribuții fiind și coordonarea acțiunilor de marketing, deși el avea doar școala profesională ca diplomă de absolvire.
Heleșteanu și Lucescu au renunțat la pretențiile financiare, ajungând la acorduri amiabile cu Poli Iași. Paraschiv și Melinte în schimb au mers până la capăt, cerând despăgubiri de sute de mii de euro. Sergiu Melinte a primit 70.000 de euro cu tot cu taxe la stat, iar Paraschiv aproape jumătate de milion de euro.
Ciprian Paraschiv și-a descoperit valențe de politician, înscriindu-se la AUR și având ambiții personale foarte mari. Banii de la Poli îi permit să se dedice politicii. A rezolvat cu Poli, se va ocupa și de Iași
A încasat 130.000 de euro pe loc
Înțelegerea dintre Paraschiv și Poli Iași s-a parafat în termeni extrem de duri pentru club, care se chinuia să promoveze și risca să-și piardă licența dacă nu lichida litigiul cu fostul președinte. Lui Ciprian Paraschiv i s-a propus reîncadrarea pe post pe o perioadă de 5 luni, perioadă în care și-a încasat integral salariul, deși era o prezență decorativă la echipă.
Clubul nu avea bani și a împrumutat de la o persoană fizică 100.000 de euro pentru a-l plăti pe Ciprian Paraschiv. Cel care a adus bani de acasă a fost Cornel Șfaițer, actualul președinte al Consiliului Director de la Poli Iași. A fost plătit în trei tranșe: 100.000 de euro și încă 30.000 de euro despăgubiri pentru a renunța la contract, plus alte două tranșe mai mici în iulie și decembrie 2023. În total, 197.000 de euro net au ajuns la Ciprian Paraschiv.
„În plus, tot pentru ca Poli să nu sufere, am renunțat la contractul individual de muncă, care avea o perioadă nedeterminată.”
Ciprian Paraschiv explica în martie 2023, imediat după ce a câștigat procesul cu Poli Iași, că a renunțat la serviciul pe viață de la club, o anomalie în lumea fotbalului, unde contractele sunt pe perioade scurte, determinate strict de performanțe
„Te iubesc etern!”, dar îți iau banii fără să clipesc
Surse din club spun că fostul conducător a fost extrem de inflexibil. I s-a propus reducerea la jumătate a compensațiilor, reducerea cu 50% a salariului, plata despăgubirilor în tranșe lunare, timp de mai mulți ani. N-a fost de acord cu nicio propunere, executând clubul până la ultimul leu, singura concesie fiind încasarea unei diferențe de bani în două tranșe ulteriorare. „Toate cheltuielile clubului cu Ciprian Paraschiv au fost de 487.000 de euro, cu toate taxele la stat”, spun responsabilii Poli Iași.
Pentru el a fost ca o revanșă. A venit și a spus că vrea să fie reîncadrat, nu i-a păsat că retrogradase de două ori la rând.
Ciprian Paraschiv declama public iubirea față de clubul de fotbal în numeroase postări pe contul său de Facebook. „Președintele iese din scenă, dar sufletul meu rămâne aici! Te iubesc, Poli!”, scria acesta exact în momentul în bătuse palma să încaseze jumătate de milion de euro.
El scria în schimb în postări publice că a renunțat la avantaje, bani, poziții. Mai mult, își luase angajamentul de a organiza un Club al Suporterilor care să finanțeze echipa de fotbal, dar n-a mai făcut nimic. A rămas liniștit acasă pe banii din compensații.
Ciprian Paraschiv este profesor de sport la Universitatea de Medicină și Farmacie și un activ membru AUR la nivel local, având ambiții politice.
„Azi păstrez fruntea sus, cu argumente. Am făcut și greșeli, am avut încredere prea mare în anumiți oameni, însă conștiința mi-e curată! Nu am nici cel mai mic regret că am renunțat la avantaje, poziții, bani pentru cel mai frumos club din lume. Am slujit Poli cu același devotament pe care l-am avut și ca jucător.”
Ciprian Paraschiv, scrisoare deschisă din 1 august 2023, când încasase peste 150.000 de euro de la Poli Iași
[article id=”104797″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Aproximativ 2.000 de persoane participă, vineri dimineaţă, la marşul organizat de AUR la Iaşi, de Ziua Unirii. „Clasa politică trădătoare a ales să fugă de Ziua Unirii. Aceşti politruci au ales să fugă din calea poporului unit”, afirmat liderul AUR, George Simion.
Articole pe subiecte simiare
Alte articole