Arcadia Spitale si Centre Medicale
CNSC demolează Primăria pentru licitația de 66 milioane lei, „trântită” la Colegiul Pedagogic: „indolență, atitudine părtinitoare”. Iată de ce nu au elevii școală / EXCLUSIV
e1b0f6e89a28885753753519a3564ff6

CNSC demolează Primăria pentru licitația de 66 milioane lei, „trântită” la Colegiul Pedagogic: „indolență, atitudine părtinitoare”. Iată de ce nu au elevii școală / EXCLUSIV

Ultima actualizare: 16 ianuarie 2024Autor: Vizualizări: 108

Școala se autodemolează de 10 ani, dar șefii Primăriei fac jocuri la o licitație crucială

Din septembrie până în decembrie, Iasicon a depus două contestații la CNSC și în ambele cazuri i s-a dat dreptate

Consiliul Național este indignat de încălcările flagrante ale procedurilor în această licitație

După prima contestație, CNSC a cerut Primăriei să îndrepte urgent lucrurile, dar Administrația Chirica n-a schimbat nimic

Câștigătorii sunt o asociație condusă de Stef Invest, care a intrat în insolvență după începerea licitației

Conform legii, Primăria era obligată să ceară firmei garanții că poate executa lucrarea, dar nu a făcut acest lucru

Oferta Stef Invest fusese inițial respinsă, apoi a fost admisă. CNSC nu pricepe cum a fost posibil

Limbajul folosit de CNSC împotriva Primăriei Iași este atipic pentru mediul birocratic, sec, rece: „arbitrar, de neînțeles, ignoră cu desăvârșire, superficial, nerespectarea dispozițiilor legale”

Mihai Chirica a nenorocit Colegiul Pedagogic: 10 ani a refuzat reabilitarea, Guvernul a dispus închiderea școlii, primarul nu vrea să amenajeze containere provizorii, licitația este puternic contestată și va fi întârziată printr-un proces, elevii învață în schimbul doi la alt liceu, lucrările vor dura încă patru ani

Într-o decizie de luna trecută, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor pur și simplu a dat de pământ cu Primăria Iași și modul în care această instituție a gestionat evaluarea ofertelor pentru licitația de 66,5 milioane lei de reabilitare a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”.

scoala prabusita

Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” se află într-o stare dezastruoasă

Afirmațiile completului care a admis o contestație legată de activitatea comisiei de evaluare sunt neobișnuite pentru un document în esență rece, birocratic și administrativ:

„Este de neînțeles indolența autorității, care nu s-a preocupat să cerceteze”

„o atitudine vădit părtinitoare”

„autoritatea nu și-a îndeplinit obligațiile trasate de Consiliu”

„Municipiul Iași nu a întreprins nicio verificare”

„Municipiul Iași nu putea trece cu vederea”

„Municipiul Iași, prin comisia evaluatorie responsabilă, a manifestat o atitudine vădit părtinitoare”

„O asemenea răzgândire radicală și neargumentată (așadar arbitrară) a acelorași membri ai comisiei nu poate fi înțeleasă”

„Municipiul Iași a ales să ignore cu desăvârșire”

„reevaluarea ofertei asocierii cătigătoare s-a realizat în același mod superficial și cu nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare”.

Este a doua oară în ultimele trei luni când Consiliul admite o plângere legată de modul de derulare al acestei licitații. În acest timp, elevii de la Pedagogic au fost mutați în alte școli din Iași și nu știu când vor reveni la sediul din Copou.

Izbăvitoarea licitație

În martie 2023, după ani și ani de tergiversări, mesaje ale conducerii școlii și pericolul iminent de prăbușire a unora dintre corpurile Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, monument istoric, Primăria Iași a postat în portalul achizițiilor publice anunțul de organizare al unei licitații pentru execuție lucrări de refuncționalizare, reabilitare Corp C1 Liceu și corp C2 Cantină, parte a ansamblului acestei unități de învățământ. Suma pusă la dispoziție este de 66,5 milioane de lei, iar în termenul acordat au fost depuse patru oferte.

Elevii au fost mutați temporar la alte unități de învățământ și, cum lucrările se vor întinde pe trei ani, există un plan ca aceștia să revină în curtea liceului unde să studieze în clădiri modulare/containere.

În acest moment, însă, nu se știe exact nici când vor fi montate containerele, nici când vor începe lucrările de reabilitare a corpurilor de clădire. În privința licitației pentru lucrările din urmă, REPORTER a descoperit detalii pur și simplu scandaloase care indică fie încercarea de trucare a procedurii, fie un nivel nepermis de incompetență în cadrul municipalității ieșene.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Ruşinea supremă: ordin de restricţie împotriva bătăuşilor de părinţi

caramizi cazute

E mai rău ca în Fâșia Gaza, dar primarul Mihai Chirica nu e impresionat

Urmează două procese

Pe data de 23 noiembrie 2023, la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a fost înregistrată o plângere depusă de firma de construcții Iasicon SA care enumera în document mai multe nereguli în modul în care comisia abilitată din cadrul Primăriei Municipiului Iași a evaluat o parte din ofertele depuse în cadrul licitației și clasate, provizoriu, pe locurile 1 – Grup Construcții Est-Stef Invest și 2 – Katar Conneg-Madbeton. Asocieri din care au făcut parte Iasicon și Conest au reprezentat celelalte oferte.

Anterior, Iasicon mai depusese o plângere la CNSC, instituția dându-i dreptate pe 5 octombrie 2023 și obligând Primăria Iași să reevalueze ofertele de pe primele două locuri.

Pe 22 decembrie 2023, CNSC a admis și noua plângere a Iasicon și a dispus, din nou, reevaluarea ofertelor Grup Construcții Est-Stef Invest și Katar Conneg-Madbeton. Ulterior acestei decizii a CNSC, prima asociere a contestat în două procese înregistrate două zile la rând la Curtea de Apel Iași (15 și 16 ianuarie) decizia CNSC, încercând să anuleze reevaluările. Toate aceste contestații și acest proces prelungesc foarte mult momentul atribuirii contractului și începerea lucrărilor, precum și data la care elevii se vor întoarce în sălile de clasă.

Din consultarea deciziei CNSC din 22 decembrie există un singur vinovat: organizatoarea licitației, adică Primăria Municipiului Iași.

Inculpată DNA, la evaluarea ofertelor

În decizia CNSC, consultată de REPORTER, completul de judecată a admis cele mai multe dintre obiecțiile Iasicon, dar ies în evidență mai multe formulări critice la adresa municipalității ieșene și a comisiei de evaluare din cadrul acesteia (membri: Cătălin Anton, Radu Alexandrescu, Dănuța Petrovici, Ștefan Gabriel Chirilă, Daniela Vasiliu, Dan Gherghel).

vasiliu

Membră în comisia de evaluare, Daniela Vasiliu este trimisă în judecată de DNA într-un dosar legat de falsificarea unor documente urbanistice

În primul rând, Iasicon s-a plâns ce faptul că, prin anterioara decizie a CNSC, care a fost admisă pe 5 octombrie, Primăria Municipiului Iași era obligată să solicite unuia dintre ofertanții de primele două locuri să dovedească accesul la resursele necesare îndeplinirii contractului, dar acest lucru nu a avut loc.

„Din motive necunoscute și în pofida obligativității deciziei, Municipiul Iași a ales să ignore cu desăvârșire problematica dovedirii accesului la resursele deținute de terții susținători”, se menționează în decizia CNSC din 22 decembrie 2023. Acesta a fost primul motiv pentru care plângerea Iasicon a fost admisă.

S-au făcut că nu văd o informație-cheie

În al doilea rând, Iasicon a transmis faptul că, în timpul evaluării ofertelor, Stef Invest a intrat în insolvență pe data de 18 octombrie 2023, lucru cunoscut de Primăria Municipiului Iași și comisia de evaluare, iar acest lucru ar fi trebuit să ducă la descalificarea ofertei Grup Construcții Est-Stef Invest.

Legea spune, însă, că prin excepție, autoritatea contractantă poate păstra oferta societății în insolvență dacă aceasta demonstrează că va putea duce contractul la bun sfârșit în cazul în care acesta îi va fi atribuit.

REPORTERIS îți recomandă și ...
EXCLUSIV / Alt politician din Iași implicat într-un scandal sexual. Familist, credincios, cânta în corul Bisericii și a băgat mâna sub fusta unei tinere, pe stradă
REPORTERIS îți recomandă și ...
Primăria Iași a eliberat autorizații de construcție pe șase străzi din Copou care nu-i aparțin. Efectul: proiecte imobiliare blocate

Or în decizia CNSC se arată că una dintre firmele concurente a informat comisia de evaluare de intrarea în insolvență a Stef Invest, dar aceasta nu a chemat firma pentru a-și dovedi capacitatea de lucru și a decis că este câștigătoarea licitației, alături de Grup Construcții Est.

Ca urmare, CNSC a tras concluzia: „Municipiul Iași, prin comisia evaluatorie responsabilă, a manifestat o atitudine vădit părtinitoare față de asociere (Grup Construcții-Ștef Invest n.r.) (….) din parcurgerea conținutului dosarului de achiziție publică primit de la autoritate reiese că aceasta nu a acordat ofertantelor asociate asemenea posibilitate, iar admiterea ofertei (Grup Construcții-Ștef Invest n.r.) a fost decisă fără a se ține seama de motivul de excludere și fără aplicarea dispozițiilor legate precizate, care presupuneau un minim rol activ din partea comisiei în lămurirea stării de insolvență, despre care avea cunoștință (…)”.

cojocariu

Marius Cojocariu, patronul Grup Construcții Est

Criticile pe acest subiect au continuat: „Este de neînțeles indolența autorității care nu s-a preocupat să cerceteze situația societății Ștef Invest SRL și să respecte dispozițiile legale redate mai sus (…) În lumina considerentelor expuse, se reține și că reevaluarea ofertei asocierii câștigătoare s-a realizat în același mod superficial și cu nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare (…)”. Acesta a fost al doilea motiv pentru care sesizarea Iasicon a fost admisă.

Nu au verificat, deși exista o decizie în acest sens

În al treilea rând, Iasicon a afirmat că una dintre ofertele de pe primele două locuri nu îndeplinea cerințele de caietul de sarcini referitoare la dovada deținerii personalului-cheie: manager de proiect, asistent manager de proiect și șef de șantier. În fapt, acesta fusese și unul dintre motivele pentru care fusese admisă prima contestație a Iasicon, cea din 5 octombrie.

În acea plângere, reclamanta relatase, iar CNSC a confirmat, o poveste stupefiantă din timpul evaluării ofertelor. Inițial, comisia de evaluare respinsese oferta Grup Construcții-Ștef Invest, iar apoi, fără să mai fie depus vreun document, o acceptase!

Fragment relevant din decizia CNSC: „Consiliul notează că, într-adevăr, în procesul verbal nr. 89961/11.07.2023, privind evaluarea conformității propunerilor tehnice cu prevederile caietului de sarcini și, după caz, factorii de evaluare, comisia de evaluare a decis respingerea ca neconformă și inaceptabilă a ofertei asocierii Grup Construcții Est-Ștef Invest (…) Cu totul surprinzător, fără a interveni vreo nouă clarificare din partea asocierii, comisia formată din aceleași persoane elaborează procesul-verbal nr. 103449/11.08.2023 care contrazice total concluzia de mai sus, fără nici o argumentație (…) iar oferta a fost declarată conformă. O asemenea răzgândire radicală și neargumentată (așadar arbitrară) a acelorași membri ai comisiei nu poate fi înțeleasă și nici tolerată de către forul administrativ de jurisdicție (CNSC – n.r.)”.

titel

Titel Sinescu, patronul Iasicon

Surpiză, însă: pe 22 decembrie, CNSC a stabilit că nici după prima admitere a contestației Iasicon comisia de evaluare nu a verificat îndeplinirea condițiilor deținerii personalului-cheie și, prin urmare, a decis că acesta este al treilea motiv de reevaluare a ofertelor.

În final, CNSC a menționat faptul că Primăria Iași trebuie să reevalueze „temeinic” ofertele în baza cerințelor din ambele decizii ale instituției, să emită un nou act de reeevaluare și să-l transmită asocierilor care au depus oferte la licitație.

[article id=”121187″ /]

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
Faraonul Asimionesei pe Lăpușneanu: clădire de birouri în spate la Republica
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole