
Contract fictiv la Apele Române: paza Lacului Veneția este plătită dar nu există în realitate
Serviciul de pază trebuia început pe 15 iulie, odată cu predarea amplasamentului
Firma nu s-a instalat în obiectiv nici după 9 zile
Contractul e pe 78 de zile, iar 15% deja n-a fost executat
Sistemul e simplu: se semnează contractul, serviciile nu se prestează, se încasează fără să faci nimic
Dintr-un contract de pază de 78 de zile încheiat între ABA Prut Bârlad Iași și o firmă din București, zece au trecut deja, fără ca prestatorul să lucreze efectiv. Prețul total al contractului este de 46.000 de lei fără TVA, firma de pază deja nu a lucrat de aproape 6.000 de lei fără TVA. Contractul este cu drept de prelungire cu încă patru luni.
Trebuia organizat un post de pază în zona Lacului Ciric III (mai cunoscut drept Veneția), unde este barajul. Scurgerea financiară este minoră, dar redă o situație ce poate fi multiplicată de mii de ori, pierderile financiare ale statului fiind uriașe. Fiind contract public, nimănui nu-i pasă de bani.
De 9 zile trebuia să existe o gheretă de pază pe Lacul Veneția, dar postul nu a fost instalat
Contract pe 78 de zile
Pe 12 iulie 2024, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut Bârlad și SGP Force Security, o firmă cu sediul în București, încheiau un contract pentru paza Lacului Ciric III. Este lacul cunoscut ieșenilor drept Veneția, unde cel mai important și vulnerabil obiectiv este barajul dinspre Green Park.
Conform contractului, obiectivul este fix (post de pază), iar firma facturează în perioada 15 iulie-30 septembrie (78 de zile), pentru 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Prețul a fost stabilit la aproape 46.000 de lei fără TVA, bani ce sunt facturați începând cu 15 iulie.
Același contract spune că sunt 1.872 de ore de pază, dar și că poate fi prelungit, la solicitarea ABA Prut Bârlad. Documentul menționează ca termen de prelungire maxim 4 luni din 2025, dar nu spune nicăieri dacă perioada octombrie-decembrie poate fi acoperită cu un act adițional.
Paguba e deja de 6.000 de lei
Firma ar fi trebuit să înființeze un post de pază permanent încă de acum 10 zile, de la intrarea în vigoare a contractului, mai ales că a avut la dispoziție 3 zile pentru organizare. REPORTER DE IAȘI a căutat marți, 23 iulie, la ora 14.00, paznicul de la SGP Force Security în zona barajului. Acesta ar fi trebuit să fie acolo, la post fix. Firma ar fi trebuit să îi aducă o gheretă de pază, dar aceasta nu este pe nicio parte a barajului.
Aceiași verificare o făcusem vineri, 19 iulie. Nici urmă de paznic.
„Sincer, nu știu detalii, nu mă ocup”, a spus un reprezentant al firmei de pază al cărui număr de telefon este pe toate contractele din sistemul de achiziții publice SICAP și pe documentele de la Registrul Comerțului. Persoana de contact părea din afara activității firmei.
A fost solicitat și un punct de vedere al ABA Prut Bârlad, dar acesta nu a fost primit până la editarea articolului.
Calculul arată că firma de pază nu a lucrat deja de aproape 6.000 de lei. O zi de pază din cele 78 este 589 de lei fără TVA, dacă a lipsit deja 10 sunt 5.890 de lei fără TVA.
Pe acest teren viran fusese instalată ghereta anul trecut. Acum e gol
Sistem de protecție ca să nu se urce lumea pe gard la concertele Tiki
ABA Prut Bârlad a mai avut contract de pază pentru Ciric III și în anii trecuți. Paznicii firmei care a lucrat anul trecut s-au transformat în agenți de pază pentru Tiki Beach. Au fost numeroase plângeri ale oamenilor care fac sport în zona Tătărași care au fost agasați de agenții de pază de la baraj care blocau poarta de acces către Tătărași. Motivul nu era vigilența lor, ci faptul că foarte mulți adolescenți se cățărau pe gard la Tiki Beach ca să vadă concertele de manele care aveau loc acolo.
Firma SGP Force Security a avut cifră de afaceri de 8,2 milioane de lei – cea mai mare parte din mediul privat – și profit de aproape 1 milion de lei în 2023. A fost înființată în 2015, iar cele mai multe contracte cu încredințare directă le-a avut în 2023: 21, în valoare de 339.000 de lei.
[article id=”132630″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că declanșează un control la AUR pentru a verifica finanțarea campaniei electorale la prezidențiale, potrivit unui comunicat al instituției. AEP a justificat demararea controlului prin „informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar fi desfășurat posibile activități de propagandă politică cu încălcarea prevederilor Legii nr. 334/2006”.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole