
CTP – ne-au trebuit 20 de ani să facem sistemul „E-Ticketing” și proiectul mai întârzie 6 luni. Investiție derulată între 2005-2025
În 2005 a fost anunțat programul de informatizare în transportul public, dar se va termina abia în 2025
În 2008 a fost lansată o licitație pe bani europeni, dar proiectul a fost ratat din cauza neregulilor și a contestațiilor
Banii europeni au fost pierduți și investiția s-a reluat abia în 2018
După alți 6 ani, s-a ajuns la printarea cardurilor de călătorie, proces care va mai dura șapte luni
Sistemul de E-Ticketing în transportul în comun, adică validarea electronică a biletelor de călătorie, a demarat în Iași în 2005. Suntem în 2024 și încă se mai derulează proiectul.
Proiectul a fost abandonat mai bine de 10 ani, după ce o finanțare europeană a fost ratată. S-a reluat în 2018 și nu este gata nici în 2024. Conform contractului, trebuia predat luna aceasta. Conducerea Companiei de Transport Public spune că lucrarea mai durează 6 luni.
Biletele de hârtie vor dispărea. Mare parte din tineri folosesc de mult aplicația 24pay, utilizată la nivel național
Proiect din 2005, finanțare pierdută din cauza contestațiilor
În 2005, fosta RATP, condusă atunci de Maricel Ghercă, anunța că va implementa un sistem de e-ticketing printr-un proiect european accesat de Primăria Iași după aderarea la UE în 2007. În 2007 a fost realizat proiectul, în 2008 a fost lansată licitația.
Procedura a apărut în august 2008 și avea ca obiect „Sistem integrat de management al transportului urban de călători”. RATP a spus atunci că s-a inspirat de la societățile de transport public din Europa, unde sistemul funcționa de mulți ani.
Ulterior, licitația a fost blocată de două dintre firmele participante, Cognitive Consult SRL București și Alien Concept SRL Oradea. Acestea au cerut Consiliului Național de Soluționare a Contesțatiilor (CNSC) să analizeze caietul de sarcini, acuzând condiții restrictive și pratici anticoncurențiale.
Proiectul avea valoarea de 3,5 milioane de euro, dar banii au fost, după mai multe amânări, pierduți. Investiția consta în montarea de compostoare automate de bilete, computere de bord, GPS și panouri de afișaj în stații.
Prețul final a ajuns la 2 milioane de euro
În 2018, discuția despre sistemul de e-ticketing a fost reluată. În 2020, Municipalitatea a semnat contractul de finanțare, iar în 2022 a înscris în SICAP, portalul achizițiilor publice din România, licitația pentru „Servicii de elaborare proiect tehnic și detalii de execuție, servicii de asistență tehnică, furnizarea, implementarea, montajul și punerea în funcțiune a echipamentelor aferente obiectivului de investiții Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității urbane în zona metropolitană Iași”.
Proiectul este tot cu finanțare europeană prin POR, suma inițială fiind de 12 milioane de lei (fără TVA). În urma licitației adjudecate de către Radcom SA, firma lui Nicolae Badea (fost finanțator la Dinamo București), prețul a scăzut la 9,8 milioane de lei (fără TVA).
Directorul CTP, Cristian Stoica, spune că primele carduri vor fi repartizate pensionarilor. Aceștia ar fi preferat aer condiționat pe perioada verii
CTP va ști exact numărul de călători pe fiecare traseu
Proiectul presupune echiparea a 261 de mijloace de transport cu 920 de validatoare duale (au plată prin carduri contactless şi pe bilete de hârtie), instalarea și integrarea de numărătoare de călători (camere 3D la fiecare ușă pentru 261 de vehicule), montarea de calculatoare de bord pentru 249 de vehicule (pentru gestionarea validatoarelor și a sistemelor de numărare, cu posibilitate de transmitere de date în timp real către serverele CTP).
Tonetele de distribuție ale CTP sunt dotate cu calculatoare de gestionare/reîncărcare a cardurilor emise, având comunicare directă cu serverele CTP. Au și dispozitive de citire/scriere a cardurilor contactless pentru călătorii și imprimante de carduri. Controlorii au dispozitive mobile de verificare a cardurilor, cu transmisie pe serverele CTP.
La sediul CTP sunt servere dedicate pentru baze de date, cu aplicații care gestionează dispozitivele din teren, servere de back-up, calculatoare pentru personalul responsabil cu monitorizarea sistemului. De fapt, pentru prima dată în istoria sa, CTP va ști în timp real numărul de călători și rutele aglomerate.
S-a optat pentru carduri reîncărcabile
Călătorii vor avea acces la un portal public de reîncărcare a cardurilor de călătorie și de informare care va oferi informații cu privire la traseele de transport şi staţiile, ofertele, facilităţile, punctele de emitere/reîncărcare a cardurilor, poziția vehiculelor pe hartă, sosirile în staţii în timp real sau alte mesaje cu privire la diverse devieri de trasee sau blocaje de trafic.
Clienții vor cumpăra carduri din plastic pentru călătorii. Acestea sunt reîncărcabile. Sistemul presupune și realizarea unei noi aplicații pentru telefoane mobile care va oferi informații despre stații (în baza locației GPS), trasee și rute, sosiri în timp real pentru orice staţie, rutele optime în funcție de preferințele de căutare.
Deși s-au cheltuit 2 milioane de euro cu proiectul „E-Ticketing”, sunt doar două validatoare în fiecare mijloc de transport, în zona de mijloc a acestora. Când tramvaiul va fi aglomerat, va fi greu să ajungi până la aparat
S-au împiedicat în carduri
Directorul CTP Iași, Cristian Stoica, spune că firma care a câștigat licitația în urmă cu doi ani a terminat de implementat tot ce înseamnă soft și hard în mijloacele de transport în comun, în tonetele CTP și la sediul societății.
„Tot ce ține de aplicații și aparatură este deja realizat. S-au instalat computerele de bord, validatoare, camerele în 260 de mijloace de transport în comun. Ne țin pe loc cardurile, suntem în proces de tipărire a acestora, dar este o muncă laborioasă. Este nevoie de două treceri prin imprimantă la fiecare card, o dată pentru validarea cheii și a doua oară pentru tipărirea efectivă. Suntem în proces de tipărire pentru 41.000 de carduri pentru pensionari, vor urma alte peste 20.000 de carduri pentru elevi, după care vom da drumul sistemului. Probabil că la finalul anului va fi funcțional”, a precizat Cristian Stoica.
Acesta a spus că nu aveau cum să tipărească înainte de finalizarea montării dispozitivelor și a softurilor, pentru că dacă nu mergea sistemul nu puteau fi generate cheile valabile pentru fiecare card în parte.
Printatul va mai dura 7 luni
Cristian Stoica a declarat că în prezent CTP lucrează zilnic cu 7 stații de lucru cu imprimante pentru carduri. Ritmul este de 300-400 de carduri/zi. La 62.000 de carduri ar fi necesare 206 zile (aproape 7 luni) pentru a fi printate în totalitate pentru elevi și pensionari.
Dar directorul Stoica spune că ritmul va fi accelerat pe măsură ce sistemul va fi pus în funcțiune în tonete: „Vrem să ducem zilele următoare primele carduri la centrele de distribuție, ca să vedem cum funcționează”.
În statele din Europa nu sunt utilizate carduri de plastic. Automatele eliberează cartele din carton valabile o călătorie sau mai multe.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Anchetă la Spitalul Județean de Urgență Bacău, dispusă de conducerea Consiliului Județean, după apariția, în spațiul public, a mărturiei unei paciente însărcinate. Ea a reclamat o serie de nereguli, care în final au dus la o naștere prematură și moartea fătului.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole