Arcadia Spitale si Centre Medicale
Culmea absurdului: Primăria a pus <span class="rosu">indicator de drum public pe str. Antonin Ciolan</span>, blocând însă de trei ani proiectul Mon Jardin cu motivul că e drum de exploatare

Culmea absurdului: Primăria a pus indicator de drum public pe str. Antonin Ciolan, blocând însă de trei ani proiectul Mon Jardin cu motivul că e drum de exploatare

Ultima actualizare: 6 februarie 2025Autor: Vizualizări: 1469
  • Primăria a pus, săptămâna aceasta, indicatorul care interzice accesul autovehiculelor cu greutate mai mare de 12,5 tone
  • Motivul: cererea oamenilor de la case și de la blocuri de a nu fi deranjați de camioanele prea mari. Dacă vrei să treci pe stradă trebuie să plătești o taxă
  • Dar aceasta este o reglementare pe care Primăria o poate da, conform legii, doar pe drumurile publice
  • Indicatorul a fost pus după aprobarea Comisiei Rutiere din Consiliul Local
  • Or asta înseamnă că Antonin Ciolan este o stradă cu statut de drum public
  • Un proiect imobiliar stă blocat de trei ani, invocându-se că nu are acces, drumul fiind considerat unul de exploatare agricolă, în administrarea Stațiunii de Cercetare Vini-Viticolă
  • Firma care dezvolta proiectul a intrat în insolvență și zeci de familii au fost nevoite să se înscrie la masa credală
  • Pe stradă s-au mai dat autorizații, Stațiunea nu mai folosește drumul de 35 de ani, Ministerul Agriculturii spune că această stradă nu-i aparține, acum s-a pus și indicator rutier și totuși proiectul imobiliar e blocat

În urbanismul de la Primărie există zeci de contradicții. Unele de impact mai mic, altele ajungând să distrugă vieți. Primăria a susținut că un drum din Copou – strada Antonin Ciolan – nu e public, nu este al autorității locale și a blocat un proiect imobiliar, ceea ce l-a falimentat pe dezvoltator.
După aceste acțiuni, la finalul anului trecut, prin Comisia de Circulație, aceeași Primărie a reglementat traficul auto pe același drum despre care susținea în trecut că nu este în administrarea Iașului. Pe acel drum a fost montat un semn de circulație care impune o greutate de maxim 12 t și Primăria încasează taxe de la cei care vor să treacă cu greutate mai mare.
„S-a montat acest indicator în baza unui aviz de la Comisia de Circulație. Legislația spune că nu poți reglementa un drum privat, ceea ce înseamnă că e drumul Primăriei. Nu se poate descrie în cuvinte ce mi-au făcut. Dintr-o firmă prosperă am ajuns în insolvență. Doi clienți care cumpăraseră apartamente au murit între timp. E greu de explicat așa ceva”, spune Lucian Caras, administratorul LCA Construct, care e blocat de trei ani în proiectul Mon Jardin din Sadoveanu.

codul rutier BUN

Prevederea din legea privind circulația pe drumurile publice arată că responsabilitatea reglementării traficului aparține „administratorului drumului”. În acest caz cea care a pus indicatorul a fost Primăria, având statutul de administrator al drumului. Deci Antonin Ciolan nu e drum de exploatare

În PUZ, strada apare ca drum public

Cartierul are 160 de apartamente în 4 blocuri cu 5 etaje. Proiectul este blocat din cauza unei controverse legate de regimul juridic al străzii de acces Antonin Ciolan. Când trebuia să-i fie emisă autorizația de construire, lui Caras i s-a spus că Antonin Ciolan e drum de exploatare aflat în administrarea Stațiunii de Cercetare Vini-Viticole (SCDVV), fiind necesar acceptul acestei instituții pentru servitute.
După acest refuz al Primăriei, s-a ajuns într-o situație absurdă. Juristul SCDVV a spus că Ministerul de Finanțe trebuie să dea acordul (în calitate de proprietar al terenului), Guvernul a afirmat că nu are atribuții, Primăria Iași a trecut strada în nomenclatorul domeniului public. Toate instituțiile l-au trimis pe dezvoltator de la una la cealaltă.
Pe acea stradă sunt 35 de proprietăți, în aceeași zonă se ridică un mare complex imobiliar cu 1.500 de apartamente, sunt zeci de autorizații eliberate. La niciuna nu a fost o piedică regimul juridic al drumului.
Mai mult, dezvoltatorul cumpărase un PUZ aprobat de Consiliul Local în care se menționa că Antonin Ciolan este drum public și primise apoi și certificat de urbanism prin care era lăsat să construiască fără să i se ceară o servitute.

taxa de trecere

Bravo Impex SRL a plătit o taxă specială pentru a avea acces pe Antonin Ciolan. A achitat către Primăria Iași, deci taxa a fost impusă de administratorul acestui drum public. În acest caz nu mai e nevoie de servitute pentru a putea construi

Spiritul legii: drumurile de exploatare duc la câmpuri agricole, nu la blocuri

REPORTERIS îți recomandă și ...
Lucrurile merg într-o direcție bună: șeful comunicării din Primărie și-a început vila

Dezvoltatorul Lucian Caras a depus zeci de memorii la toate instituțiile implicate. În acestea spune că pe strada Antonin Ciolan circulă doar mașinile rezidenților și utilajele de la șantierele deschise. Exploatare agricolă nu mai există de 35 de ani, aici nu a circulat de zeci de ani vreun tractor al SCDVV.
Pentru a îndeplini condițiile de drum de exploatare, acesta trebuia să facă legătura între administrația fermei și terenurile agricole. Sediul Stațiunii este în altă parte și nu mai deține niciun petec de teren în zona ocupată acum de case și blocuri.
„În toate audiențele de la Ministerul Agriculturii au spus că nu au nicio legătură cu acest proiect. Ei ar mai avea 100 mp de drum undeva în câmp, fără nicio legătură cu circulația mașinilor pe căile de acces spre cartierul nostru”, a explicat Lucian Caras.

strada antonin ciolan

Așa arată strada Antonin Ciolan, cu sute de apartamente construite și cu o duzină de vile întinse de-a lungul său. Totuși, e considerat drum de exploatare agricolă

Primăria pune indicatoare doar pe drumurile publice

La finalul anului trecut, pe strada Antonin Ciolan a fost montat un indicator rutier care interzice accesul autovehiculelor de peste 12 t. Este un indicator ce îi protejează pe proprietarii caselor din zonă de disconfortul produs de mașini cu greutate foarte mare. „S-a montat un indicator în baza unui aviz de la Comisia de Circulație. Conform legii, Primăria, care a montat acest indicator, nu poate reglementa un drum privat”, a mai spus Lucian Caras.
Surse din Comisia de Circulație au precizat că, teoretic, Primăria nu ar avea de ce să intervină cu reglementări pe un drum care nu-i aparține: „Primăria reglementează traficul de pe străzile care îi aparțin. Știu că s-au mai făcut reglementări rutiere pe drumuri private unde s-au mai certat proprietarii, la solicitarea acestora, dar în cazul acesta de pe strada Antonin Ciolan nu știu exact ce a stat la baza montării acelui indicator”.
„Nu cunosc în ce condiții s-au impus aceste reguli. Nu este un drum public. Am transmis celor din Comisia de Circulație. Proiectul imobiliar a fost oprit pentru că a demarat fără a avea autorizație de construire și pentru că nu a dovedit cu înscrisuri accesul la un drum public”
, a explicat Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local Iași.

indicator in capul strazii

Indicatorul din capul străzii nu putea fi montat decât de administratorul unui drum public, adică de Primărie. Aceeași instituție susține însă că e drum de exploatare. Cea mai absurtă situație din tot statul român

Detaliu: taxa o încasează Primăria

REPORTERIS îți recomandă și ...
OPINIE. Tăcerea mieilor din societățile Primăriei
REPORTERIS îți recomandă și ...
Consilieri locali USR Iași: Rechinii imobiliari primesc autorizații de construire peste noapte, în timp ce dosarele cetățenilor simpli stau în primărie neatinse

În cazul indicatorului de interdicție de pe strada Antonin Ciolan există un detaliu care arată că proprietarul drumului este Primăria. Conform legii, dacă cineva trebuie să intre pe un drum limitat cu un tonaj mai mare, poate plăti o taxă. Cu aceasta își cumpără punctual un acces acolo, dacă are de mers cu un un utilaj ce depășește greutatea maximă admisă. Taxa se plătește în contul autorității locale. În cazul de față, către Primăria Iași. Derogarea apare în Ordonanța 79/2001 privind regimul drumurilor. La articolul 41 se arată: „(3) Pentru transporturile prevăzute la alin. (1) se aplică tarife, în funcţie de masa totală sau de masa pe osie, de dimensiunile de gabarit ale autovehiculelor şi de distanţa parcursă, care constituie surse financiare pentru administrarea drumurilor. Aceste tarife se determină şi se propun de administratorii drumurilor publice şi se aprobă”.
Deci taxa e pusă și încasată de „administratorii drumurilor publice”. Pe Antonin Ciolan fie taxa este percepută ilegal, fie strada chiar e drum public și nu mai există motive de a obține servitutea pentru accesul la proprietăți.

70 de muncitori concediați, Ministerul Agriculturii spune că se poate construi

„Sunt oameni care au avut de intrat acolo cu utilaje mai mare de 12 tone și au plătit taxa către Direcția de Finanțe a Primăriei”, mai spune Lucian Caras, ceea ce ar demonstra că Primăria știe că este administrator al drumului, nicidecum SCDVV, cum susține.
Care sunt efectele, pe lângă cei doi clienți care au decedat: „Dintr-o firmă cu profit, puternică, m-au adus la nebunie. M-au adus în cel mai negru coșmar al vieții mele, iar eu sunt nevinovat. Am avut acolo 28 de antecontracte, dintre cumpărători au început să mă dea în judecată. Nu pot spune că nu au dreptate. Dar eu nu am fugit cu banii. Acum am cerut insolvența. Am pierdut tot, 70 de muncitori cu familiile lor sunt în aer. Sunt oameni care aveau rate, au familii, aveau problemele lor, a mai spus Caras.
Ieri a anunțat că a reușit să primească negație de la Ministerul Agriculturii conform căreia drumul nu aparține Stațiunii de Cercetare, iar acest lucru i-ar putea deschide calea spre obținerea autorizației.

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News

One Comment

  1. 9538d0198707f3514a1fb5dce5f0440a?s=54&d=mm&r=g
    Gigi Nichita 6 februarie 2025 at 8:14 - Reply

    Se fac asemenea erori si nu raspunde nimeni?ce ii taie capul Denisei,Primarul,Finaru, Urbanismului fara ca autoritatile sa isi facă treaba!?
    Legea junglei tata si japitele isi revin din beția puterii… inca oleaca!

Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Ieșenii care și-au făcut o ligă de amatori la Șorogari sunt amenințați de patronul Magic Pizza cu represalii Organizatorul de minifotbal vrea ca toate competițiile din județ să aibă licența Federației la care este vicepreședinte E ca și cum nu ai mai avea să joci fotbal în fața blocului pentru că trebuie să-i plătești drepturile lui Mops El a spus că orice meci de amatori desfășurat pe teren sintetic cu suprafețe între 16 și 40 m înseamnă minifotbal și el are exclusivitatea în județul Iași Aproape că a inventat mingea de fotbal și trebuie să-i plătești taxă A trimis somații și amenințări la mai multe competiții de amatori, pentru că acestea sunt un potențial pericol pentru propriile lui afaceri, meciurile pe care le organizează pe terenurile sale Legal, orice ONG din România are dreptul să organizeze competiții sportive

    Autor: |Ultima actualizare: 16 martie 2025|Timp citire: 14,4 min|Vizualizări: 3565|
Arcadia Spitale si Centre Medicale

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole