Palas Winter
Cum am ajuns să avem cel mai scump gunoi din țară: 21,82 lei/persoană. Avem și cea mai scumpă apă din țară. Iașul se dezvoltă
d4b5f4ea6a99bc874bb3bb9a6969717a

Cum am ajuns să avem cel mai scump gunoi din țară: 21,82 lei/persoană. Avem și cea mai scumpă apă din țară. Iașul se dezvoltă

Ultima actualizare: 7 noiembrie 2023Autor: Vizualizări: 151

Tariful de salubritate e mai mare decât în 99% de orașe din România pentru că avem sortare și reciclare

În 2022 însă Salubris a primit o amendă de 3 milioane de lei de la Garda de Mediu pentru că reciclarea a fost de doar 10% din totalul gunoiului colectat și trebuia să fie de 50%

La București, orașul cel mai bogat din România, tarifele de salubritate sunt cele mai mici din țară: 8-9-14 lei/persoană/lună, în funcție de Sector

Și apa+canalizarea din Iași sunt cele mai scumpe din țară: 15,53 lei/mc

Tarifele la utilități sunt scumpe în Iași pentru că sunt clienți captivi cu servicii-monopol: își pot mări profiturile oricât pentru că masa de consumatori n-are unde să plece și nu se pot muta la alt furnizor

La Iași este unul dintre cele mai mare tarife pentru colectarea gunoiului menajer (consumatori casnici) dintre marile orașe din țară. O verificare a tarifelor realizată de REPORTER DE IAȘI a arătat că la București, Timișoara, Brașov, sau Târgu Mureș locuitorii plătesc mai puțin.
Alături de apă-canalizare, salubritatea este al doilea serviciu din județul Iași pentru care oamenii plătesc mai mult decât în restul țării. Motivul: un proiect european prin care a fost pus pe picioare managementul integrat al deșeurilor a dus la creșterea facturilor.

neculau catalin si chirica

Expozițiile de utilaje de la Salubris se desfășoară pe Pietonal, în Centrul Iașului

Marile orașe sunt mai ieftine

La Craiova, Primăria a impus plata unei taxe de salubritate, în locul contractului cu un operator. Taxa specială de salubrizare a crescut în iulie de la 12 la 18 lei/pers/lună. În Alba Iulia, Asocierea Rer Vest SA – Retim Ecologic Service SA are tarife de 18,21 lei/persoană/lună, iar la Brașov Comprest SA încasează lunar de la fiecare locuitor 20,72 de lei.
Arad și Timișoara au același operator de salubritate – Retim SA, dar diferă tariful. Arădenii plătesc 14,67 de lei lunar, timișorenii 17,17 lei.
La Galați, taxa de salubrizare pe care o percepe primăria este de 14,14 lei/persoană/lună.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Bătrânică de 79 de ani, surprinsă de radar conducând cu 238 km/h: „Nu aveam somn și încercam să-mi golesc mintea!”

Bucureștiul are cel mai ieftin gunoi din țară

La București, prețul e diferit de la un Sector la celălalt: în Sectorul 3 tariful pentru contractele de tip casnic este de 8,14 lei/persoană/lună, în Sectorul 4 e 9,52 lei/persoană, în la 5 cetățenii plătesc pentru ridicarea gunoiului 18,53/persoană/lună, iar în Sectorul 6 este 14,3 lei.
În centrul țării, la Târgu Mureș, tariful este de 17,8 lei, în timp ce la Bacău taxa de salubrizare este în valoare de 14,69 lei. Aici trebuie făcută o precizare: Primăria Bacău plătește o subvenție de de 8.09 lei pentru fiecare locuitor. La Baia Mare, tariful lunar (cu TVA) este 12 lei.

salubris 3

Iașul reciclează și sortează doar pe hârtie, pentru că procentul de gunoi salvat este încă foarte mic. În schimb, Salubris încasează

De ce este mai scump la Iași

Ieșenii plătesc pentru fiecare lună 21,82 lei de persoană la Salubris SA, societatea Consiliului Local Iași. Este cel mai mare tarif dintre toate orașele studiate de REPORTER DE IAȘI, dar directorul societății, Cătălin Neculau, spune că doar o parte din bani sunt percepuți de către firmă, o altă parte mergând pe serviciile conexe.
„Sunt 4 componente de cost la Iași: colectare, transport, sortare, tratare mecanico-biologică, după care vine al cincilea, costul de depozitare. În acest fel noi îndeplinim normele europene în domeniul deșeurilor. Mai bine de 60% dintre orașele din țară nu au aceste componente, pentru că nu au management integrat al deșeurilor. Operatorii de salubritate colectează gunoiul și depun direct la groapă, fără alte intervenții, fără sortare, fără tratare. În concluzie, din 18,34 lei (fără TVA), noi luăm 14,01 lei, respectiv 16,68 lei cu TVA. Sunt unele orașe în care există management integrat și în care prețul pentru consumatorii casnici este mai mare decât la Iași. Buzău este un exemplu – 24 de lei/persoană/lună, a precizat Cătălin Neculau.
Practic, ieșenii plătesc mai mult pentru că au fost accesate fonduri europene pentru realizarea gropii de gunoi ecologice și a tuturor serviciilor complementare – sortare și tratare.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Șeful DSP Maramureș, amendat după ce s-a denunțat singur că nu purta mască la premierea sa pentru combaterea COVID-19

tarife salubris

Modul în care se constituie tariful de salubritate la Iași până ajunge la 18,34 lei (fără TVA) sau 21.82 lei (cu TVA)

Un caz special: Cluj, tariful e pe kilogram

O situație aparte este la Cluj, unde locuitorii plătesc gunoiul colectat la kilogram. Societatea care realizează serviciul, Supercom SA, emite facturi în care apare cantitatea de gunoi luată de la fiecare familie în parte.
Un reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan Cluj, care se ocupă de managementul integrat al deșeurilor, a dat exemplu de facturi de la Cluj emise de operator: 13 lei pentru o familie care a aruncat 23 de kilograme de gunoi:
„Colectarea din această sumă este 0,27 lei (fără TVA) pe kg, deci prețul colectării este de 7,4 lei din această cantitate.
Prețurile pe kilogram sunt un sistem de salubritate practicat în Occident: familiile primesc saci menajeri pentru o anumită cantitate de deșeuri/lună, iar colectorii știu exact ce cantități au ridicat de la fiecare locuință în parte. În acest fel, consumatorii sunt determinați să recicleze și să crească eficiența în eliminarea deșeurilor.

Suma plătită pentru colectare reprezintă 56% din total la Cluj. La Iași, Salubris percepe pentru colectare 76,5% din suma plătită de fiecare ieșean pe gunoul menajer.

REPORTERIS îți recomandă și ...
CARACATIȚA GOLDEXO – noua pușculiță PNL&Alexe: 8 milioane de euro în 2 ani din asfaltări cu dedicație. Paravanul, un electrician care a sărit din salopetă în Mercedes S Klasse (Ep.1)

Apa cea mai scumpă din România curge la Iași

Apavital SA, al cărei acționar este Consiliul Județean Iași are cel mai scump serviciu de apă și canalizare din România. Conform site-ului companiei, prețul pentru apa potabilă este de 8,15 lei, la care se adaugă canalizarea pentru fiecare mc – 7.38 de lei. În total, ieșenii plătesc 15,53 lei/mc și toți consumatorii captivi ai firmei CJ au constatat cum, în ultimii ani, apa a devenit o componentă din ce în ce mai vizibilă și mai scumpă a facturii lunare de întreținere a unei case.

[article id=”101781″ /]

 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Editorial

Cele mai noi Birouri Clasa A din Iași | DOTĂRI PREMIUM - NOCIS

Articole din aceeași categorie

Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

REPORTERIS îți recomandă și ...
Căsuța Pisicească – purgatoriul animalelor. 200 de pisici trag să moară într-un adăpost „horror”, unde ar fi trebuit salvate
Palas Iasi

Alte articole