Cum sună dreptatea în cazul blocului Flux cu șase nivele ilegale: două pedepse cu suspendare, Primăria nu s-a constituit parte civilă, dosarul VIP-urilor este tărăgănat, procurorii au ratat șpaga
- Săptămâna trecută, Tribunalul Iași l-a condamnat, pe fond, pe Victor Gavriluță, funcționar din Primărie, la 1 an, 9 luni și zece zile de închisoare, cu suspendare. Este pedeapsa minimă pe care o putea primi, maximul fiind de 6 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare, ceea ce însemna cu executare
- Judecătorul a fost milos pentru a-și motiva alegerea: Gavriluță are 57 de ani, a recunoscut faptele și nu a mai avut de-a face cu legea penală
- Alături de primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, colegul de birou Gabriel Ghergheșanu și omul de afaceri Gheorghe Cheșcu, Gavriluță a pus umărul la intabularea unui bloc din Tătărași care a avut șase nivele ridicate fără autorizație
- Chiar dacă faptele sunt extrem de grave, tot lanțul Justiției – polițiști, procurori, judecători – i-au mângâiat pe frunte până acum pe inculpații din acest caz declanșat de o investigație REPORTER
- Deși dezvoltatorul a încasat milioane de euro pe apartamentele amenajate ilegal, sfidând mai multe legi, tifla supremă vine de la Primăria Municipiului Iași care a refuzat să se constituie parte civilă în dosarul penal
Trei dosare penale
Dreptate cu țârâita în afacerea unui bloc ridicat în Tătărași de firma Flux SRL, imobilul având șase nivele mai mult decât prevedea autorizația de construire. Cu toate acestea, a fost intabulat după ce o rețea de angajați din Primărie – în frunte cu primarul Mihai Chirica și viceprimarul din 2018, Gabriel Harabagiu, au semnat actele necesare, fără bază legală.
În acest caz, există trei dosare penale – unul în care apar Chirica, Harabagiu și dezvoltatorul Gheorghe Cheșcu, un altul în care un fost funcționar din Primărie, Gabriel Ghergheșanu, și-a recunoscut vina și ultimul, în care un coleg de birou al lui Ghergheșanu – Victor Gavriluță – a fost condamnat, vinerea trecută, la 1 an, 9 luni și zece zile de închisoare, cu suspendare. Primele două dosare încă nu au o primă sentință.
Nu a recunoscut de la început
Conform motivării din dosarul lui Gavriluță, consultată de REPORTER, în primă fază, atât la Parchet, cât și la judecată, acesta s-a luptat să conteste acuzațiile de fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu. În fața procurorului de caz, „inculpatul a avut, iniţial, o poziţie procesuală oscilantă în cursul urmăririi penale”, a scris judecătorul, care a enumerat și seria de excepții invocate de acesta la Camera Preliminară pentru a zădărrnici eforturile anchetatorilor de a fi condamnat.
De-abia după ce toate aceste excepții i-au fost respinse, Gavriluță a cerut completului de judecată să fie judecat în procedură simplificată, adică luându-se act de faptul că recunoaște infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu de care a fost acuzat în rechizitoriu.
Pedeapsă „orientată spre minimul special”
În ciuda celor de mai sus, judecătorul a ținut cont doar de „ultima impresie” și, calculând că limitele pedepsei închisorii pentru Gavriluță sunt cuprinse între 1 an, 9 luni şi zece zile şi 6 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare, a decis totuși că, deoarece „este în vârstă de 57 de ani, se află la primul contact cu legea penală, a adoptat o atitudine sinceră, de recunoaştere a faptelor (…) consideră că reeducarea, reinserţia socială a inculpatului se va putea realiza prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea, orientată spre minimul special prevăzut de lege.” Cu suspendare. În plus, Gavriluță trebuie să presteze muncă în folosul comunității și nu are voie, timp de un an, să mai lucreze într-o instituție publică.
Se putea fără o prescriere?
Această blândă pedepsă a nu a fost primul beneficiu de care a avut parte Gavriluță: el fusese inculpat, inițial, și de fals intelectual. Însă cum faptele au avut loc spre finalul lui 2018, iar procurorii au deschis acest dosar după un articol publicat de REPORTER în ianuarie 2022, urmând cercetările, trimiterea în judecată, faza de Cameră Preliminară etc, în octombrie 2023, răspunderea sa penală pentru această infracțiune s-a prescris.
Și tot „prescrisă” pe vecie a rămas și prezumtiva șpagă care s-a dat în această speță și de care procurorii nu au aflat niciodată. Sau poate nu s-a dat și angajații din Primărie i-au intabulat din compasiune lui Cheșcu blocul care i-a adus acestuia venituri de peste 3 milioane de euro.
Conform motivării deciziei de condamnare, Gavriluță, în calitate de inspector de specialitate la Serviciului GIS-Cadastru din cadrul Direcției de Arhitectură și Urbanism a Municipiului Iași, prin redactarea și semnarea unui Certificat de atestare a edificării/extinderii construcției din Tătărași, document din 10 octombrie 2018, l-a sprijinit pe viceprimarul Gabriel Harabagiu să încalce prevederea legală care îl obliga pe acestă să acționeze pentru respectarea și punerea în practică a prevederilor documentațiilor de urbanism aprobate. Astfel, „au fost vătămate interesele legitime ale Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Iași”, a scris procurorul în rechizitoriu, iar societatea Flux SRL ”a obținut un folos necuvenit constând în înscrierea dreptului de proprietate asupra unui imobil intabulat ilegal de pe urma căruia a produs bani prin înstrăinarea ulterioară a apartamentelor din respectivul imobil”.
Instanța a stabilit că documentul semnat de Gavriluță „conţinea date necorespunzătoatre adevărului, privitoare la construirea imobilului conform autorizaţiei de construire (…). Între acţiunea inculpatului şi urmarea produsă există o legătură de cauzalitate directă şi imediată.”
Apropo de interesele municipalității: în dosarul lui Gavriluță, deși nu este o premieră, frapează și relatarea din motivare în care procurorii au arătat că au solicitat Primăriei Iași să transmită dacă se constituie parte civilă, iar răspunsul a fost negativ!
Mărturie cu emoții pentru Chirica
De precizat că Gabriel Ghergheșanu, fostul coleg al lui Gavriluță care a recunoscut și el complicitatea la abuz în serviciu în acest caz – în scurt timp, va primi și el o pedeapsă cu suspendare într-un dosar separat unde a scăpat și el, prin prescriere, de acuzația de fals intelectual – și a fost martor în dosarul lui Chirica și Harabagiu, a susținut faptul că cei doi șefi ai săi știau cu lux și amănunte faptul că imobilul din Tătărași încălca flagrant legea. În procesul celor doi este așteptat să depună mărturie și Gavriluță, o eventuală depoziție similară urmând să le facă lui Chirica și Harabagiu mari probleme în tentativa lor de dovedire a nevinovăției. Una dintre cele trei condiții și cea mai importantă la condamnarea pentru abuz în serviciu de care sunt acuzați cei doi este intenția, adică semnarea unui act, deși știau că este ilegal.
Până în acest moment, avocații din dosarul-mamă, în care sunt incriminați Chirica, Harabagiu și Cheșcu a împlinit doi ani și patru luni de când se află pe rolul primei instanțe – avocații plătiți exorbitant de inculpați au recurs la toate artificiile posibile să îl returneze la Parchet, să anuleze probe, să tergiverseze termenele. Este probabil ca, în acest interval, o parte dintre acuzații să se fi prescris, dar rămâne în picioare abuzul în serviciu pentru care răspunderea penală se poate atrage în termen de opt ani de la comiterea faptei.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Fostul lider al clubului de motocicliști „Hells Angels” din România a fost condamnat în Statele Unite la 25 de ani de închisoare.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole