
DELAPIDARE. Curtea de Conturi, denunț penal împotriva Primăriei pentru cheltuirea ilegală a 979.000 de dolari la Esports. Fiasco din bani publici
- Dosarul e la Parchetul de pe lângă Judecătorie
- Primăria a făcut plăți ilegale, a premiat arbitri, ambasadori talente, influenceri
- „Exced cadrului legal, nu există justificări pertinente”, au concluzionat inspectorii Curții de Conturi
- Plățile au fost prevăzute într-un contract adițional între IESF și Primărie
- După fiasco-ul financiar și al evenimentului în ansamblu, șefii Primăriei au refuzat să mai facă plata, dar Federația Internațională cere acești bani
- 8 milioane de euro de la bugetul local a costat Campionatul Mondial Esports din 2023. Încasările au fost de 400.000 de euro. Ne-am distrat de toți banii
- Stupoare: IESF a venit cu propriii sponsori la Iași dar n-au mai vrut să împartă banii cu partea română
- Mihai Chirica a mai spart 1 milion de euro în această aventură, plătind o franciză unei firme-fantomă din Macedonia de Nord, în loc de a vira banii în contul IESF din Seul
Campionatul Mondial de Esports, faza penală. Dezvăluire în exclusivitate: Curtea de Conturi a României a înaintat o sesizare penală, toamna trecută, către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Fapta săvârșită, în opinia Curții, este delapidare, iar prejudiciul a fost estimat la 979.000 dolari și 356.306 lei.
Sesizarea organelor de urmărire penală a venit ca urmare a unui control pe care auditorii Camerei de Conturi Iași l-au efectuat la Clubului Sportiv Municipal (CSM) 2020, al Primăriei, în legătură cu organizarea campionatului, o competiție cu un buget de 8 milioane de euro.
Bâlciul este total. Federația Internațională de Esports (IESF), partener la eveniment, a revendicat cei 979.000 dolari. Clubul Primăriei nu i-a plătit, a câștigat două procese la Iași, iar acum vrea să contraatace.
„Pregătim o ordonanță de plată împotriva IESF pentru suma de 5 milioane de dolari pe care ne-o datorează conform contractului”, a spus Iustin Jalaboi, directorul interimar. Demersul Iașului este ca o expediție de pescuit în cada de la baie.

Șeful IESF, Vlad Marinescu, a încasat 1 milion de euro de la Primăria Iași într-un cont din Macedonia de Nord. REPORTER a făcut atunci dezvăluiri în exclusivitate
Fapta săvârșită: delapidare
Pe 3 septembrie 2024, plenul Curții de Conturi a României a luat hotărârea, iar pe 4 octombrie a fost expediată adresa de sesizare a organelor de urmărire penală, în speță Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Fapta săvârșită ar fi delapidare cu prejudiciul estimat la 979.000 USD și 356.306 lei.
Acesta este deznodământul unui control pe care Camera de Conturi Iași l-a făcut la CSM Iași 2020, club al Primăriei, cu privire la organizarea Campionatului Mondial de Esports din august – septembrie 2023. „Angajarea prin act adițional a unor cheltuieli reprezentând noi obligații contractuale ce incumbă instituției verificate și escaladarea cuantumului valoric al celor inițiale – servicii de arbitraj – 29.000 USD, organizarea unor competiții regionale – 250.000 USD, ambasadori talente și influenceri – 200.000 USD, contravaloare premii – 500.000 USD, ce în fapt exced cadrului legal (…) și pentru care nu s-au prezentat justificări pertinente și/sau referiri concrete la cauzele ce au determinat acest fapt”, au arătat auditorii Camerei.
Jalaboi nu știa de sesizarea penală
Aceste sume au fost prevăzute într-un adițional încheiat între CSM Iași 2020 și IESF. Însă, clubul Primăriei nu a plătit cei 979.000 dolari, iar IESF a înaintat o cerere Tribunalului Iași, anul trecut, pentru emiterea ordonanței de plată. Judecătorii au respins-o.
„Am câștigat și la apel, am primit și motivarea la procesul cu ordonanța de plată”, a spus Iustin Jalaboi, directorul clubului.
Acesta a adăugat că nu știa despre sesizarea penală făcută de Curtea de Conturi. „Din moment ce am câștigat, creanța nu este certă, lichidă și exigibilă. Pentru mine, delapidare înseamnă să scoți o sumă din buget pe care o și achiți”, a completat Jalaboi care a spus că nu știe la ce se referă cealaltă valoare, în lei, invocată de Camera de Conturi.

În ciuda banilor cheltuiți, campionatul de jocuri electronice n-a adus Iașului niciun beneficiu din turism și promovare
Ordonanța de plată a fost respinsă
Cei 979.000 dolari nu au fost plătiți de CSM, însă Jalaboi a admis că, în afara ordonanței de plată care a fost respinsă de instanță, IESF s-ar putea îndrepta împotriva clubului pe civil. Iar suma să fie din nou disputată în instanță.
În fapt, într-una dintre acțiuni, reprezentanții IESF au menționat că din cei 979.000 dolari pe care-i revendică, au achitat din fondurile lor 503.504 dolari și 21.370 euro către furnizori. Restul nu sunt plătiți sau nu au fost încă facturați.
Instanța de fond a motivat că sumele nu trebuiau plătite de CSM către IESF, ci direct de CSM către arbitri, influenceri și câștigători. „O mare parte dintre furnizori/participanți/arbitri au decis să contracteze direct cu subscrisa (IESF – n.r.) având în vedere fie istoricul relațiilor dintre noi, fie faptul că anumite aspecte organizaționale am convenit să fie în sarcina subscrisei (IESF – n.r.) de exemplu organizarea competițiilor regionale”, au motivat cei de la Federația Internațională de ce au făcut ei contractele și nu CSM.
Un alt motiv invocat a fost acela că n-au vrut să pună în pericol evenimentul de la Iași. Astfel, problema celor aproape 1 milion de dolari nu este tranșată definitiv.
Camera de Conturi revine pe subiect
Cu tot cu concertele de deschidere și de final, Campionatul Mondial de Esports organizat acum un an jumătate la Iași a costat 39,9 milioane de lei (8 milioane euro), iar încasările au fost de 2 milioane lei, adică 5% din cheltuieli = (400.000 euro) din care: sponsorizări – 15.000 lei, vânzare bilete – 1,9 milioane lei, redevențe, publicitate = 52.146 lei.
Auditorii Camerei de Conturi au găsit nereguli în modul în care au fost cumpărate biletele de avion, cum au fost contractate cazarea și masa. Zeci de probleme. Au aplicat clubului și două amenzi, dar au dat și dispoziții de conformare. „După 28 februarie (astăzi – n.r.) vin iar în control să verifice implementarea”, a completat Jalaboi.
IESF a refuzat să prezinte propriul bilanț

Iustin Jalaboi, președintele clubului CSM Iași 2020, a manevrat banii primiți de la Primărie. S-au făcut plăti uriașe pentru mâncare, cazări, promovare, știri, fără să existe acte justificative
Cu cele două sentințe favorabile în buzunar, directorul Jalaboi a prins curaj și a anunțat că va deschide, la rândul său, acțiuni în instanță împotriva Federației Internaționale de Esports.
„În contractul dintre club și IESF, apărea faptul că CSM își va recupera întregul buget alocat de 5 milioane de dolari, bani ce vor fi transferați de către IESF în urma încasărilor și a sponsorizărilor. Anul trecut, la început, am trimis o adresă IESF pentru a ne comunica toate sumele pe care le-au încasat ca urmare a campionatului. Nu au răspuns”, a spus Jalaboi.
Acesta a adăugat că IESF a avut sponsori pe care i-a adus și i-a afișat la campionatul de la Iași. „Dar noi nu știm ce încasări au fost. Ipotetic, și 10.000 de dolari dacă au încasat, sunt bani pe care ni-i datorează”, a spus directorul CSM Iași 2020. Care a completat că eventualele sume ce vor fi recuperate vor fi direcționate către Primăria Iașului din bugetul căreia a fost susținut evenimentul din 2023.
Dar asta e doar un mod de-a promite Luna de pe cer. Nimeni nu cred că se va mai încasa vreodată vreun ban.
CSM Iași 2020 se îndreaptă împotriva IESF
Ca să demonstreze că acțiunea în instanță împotriva IESF va avea loc, Jalaboi a explicat pașii făcuți până acum și cei viitori. „Noi încă n-am trimis somația de plată pentru că am așteptat să se încheie prima motivare. Să nu avem două procese simultan. Acum lucrăm la somație. Am emis în cursul anului trecut facturile către IESF așa cum prevede contractul, 500.000 dolari pentru premii, taxa de 1 milion dolari de organizare, pentru că apare expres faptul că ne vom recupera cu celeritatea taxa de licențiere și cuantumul premiilor. Vor fi trei acțiuni: pe licențiere, premii și diferența de 3,5 milioane dolari pentru organizare”, a afirmat el.
Jalaboi cere înapoi premiile pe care nu le-a dat
Articolul pe care se sprijină Jalaboi e 5.7, care face referire la împărțirea cotelor de venit: „Toate veniturile generate de eveniment vor fi împărțite doar 50%-50% între IESF și organizator după ce organizatorul își va recupera contravaloarea bugetului, care include și contravaloarea taxei și a premiilor. Toate veniturile vor fi transferate integral către organizator de către IESF astfel încât să cuprindă contravaloarea menționată mai sus (suma convenită pentru bugetul de organizare, conform art. 5.6., care include taxa de licențiere -1.000.000$ și valoarea premiilor – 200.000$ – crescute între timp la 500.000 dolari) și cota parte ce revine organizatorului conform ponderii de mai sus”.
Jalaboi a fost destul de confuz în a explica cum va cere înapoi 500.000 dolari contravaloarea premiilor în condițiile în care CSM Iași 2020 nu le-a achitat.
O sursă juridică: „Dacă CSM Iași 2020 va duce până la capăt intenția de a da în judecată IESF, șansele de a obține bani sunt reduse. Pare mai degrabă o acțiune care să pună clubul la adăpost în fața altor acțiuni ale organelor de control, financiare sau penale, să demonstreze că au încercat să recupereze din banii cheltuiți fără rost”.

Esports a costat 8 milioane de euro și a adus venituri de 400.000 de euro. E ca și cum ai juca banii ieșenilor la ruletă
Concertele au fost un dezastru financiar
În perioada august-septembrie 2023, la Iași s-a desfășurat Campionatul Mondial de Esports, eveniment la care au fost conexate și concerte și alte manifestări, bugetul total, din bani publici, fiind de aproximativ 8 milioane de euro. Din punct de vedere al rețetei financiare și a expunerii internaționale a Iașului, campionatul a fost un fiasco.
La Digital Throne (1-3 septembrie 2023), concertele care au închis campionatul s-au cheltuit din bugetul public peste 5 milioane de lei cu artiștii. Vânzările de bilete au fost estimate la 10 milioane lei, dar încasările nu au atins nici măcar pragul de 2 milioane lei.
Starul Armin Van Buuren, DJ olandez, a fost anunțat pe 22 august și a urcat pe scenă pe 1 septembrie, timp insuficient pentru promovare și atragerea unui număr mare de spectatori plătitori. Pentru el și pentru Tujamo, s-au plătit 2,5 milioane de lei (500.000 euro).
Deznodământ intermediar
* La scurt timp după campionatul de la Iași, Vlad Marinescu, președintele IESF, a demisionat din funcție
* Controlul Camerei de Conturi Iași a scos la iveală zeci de nereguli în procedurile derulate, o parte constituindu-se în sesizarea penală
* Furnizori neplătiți încearcă să obțină banii prin intermediul instanței, sumele solicitate ridicându-se, la un moment dat, la aproape 3 milioane de euro
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Valoarea subvenției este calculată sub costurile efective ale CTP Adică această gratuitate n-o mai suportă nimeni, încălcându-se logica unei economii viabile La subvenția de pensionari, pierderea neasumată de Primărie este 20 de lei/persoană/lună, iar la elevi de 38 de lei/persoană/lună Anual, CTP pierde 2 milioane de euro Compania se închide financiar pe zero, acoperind pierderea din prețul biletelor plătite la liber Producția efectivă de transport public arată un număr de 60.000 de călători/zi din cadrul populației active (angajați) 120.000 de ieșeni adulți merg în continuare cu mașinile personale CTP transportă în special pensionari și elevi, iar Primăria nu acoperă nici măcar prețul real
Articole pe subiecte simiare
Alte articole