Palas Mall - Evenimente - Have a very Xmas!
Descoperirea REPORTER a devenit caz național: toți ochii pe dr. Mindea. O femeie a plătit 20.000 de euro și a rămas cu spatele distrus / Ep. 3
68d6c8f1fc9abce77db292a4b982a39a

Descoperirea REPORTER a devenit caz național: toți ochii pe dr. Mindea. O femeie a plătit 20.000 de euro și a rămas cu spatele distrus / Ep. 3

Ultima actualizare: 4 iunie 2024Autor: Vizualizări: 316

Primul caz, prezentat de REPORTER DE IAȘI pe 26 ianuarie, a fost preluat de mai multe site-uri naționale

Cazul medicului constănțean a fost prezentat și de televiziunile de știri și de PRO TV

O pacientă din Brăila povestește experiența sa la clinica doctorului Ștefan Mindea: i-a pus o proteză de 20.000 de euro dar are aceleași dureri ca înainte

Alți specialiști spun că trebuie să facă o nouă operație. Doctorul a întrerupt orice comunicare cu pacienta sa

Anterior, doi ieșeni l-au acuzat pe medic de înșelăciune: le-a aplicat niște implanturi resorbabile pe coloană, cerând 8.000 de euro pe acele membrane deși prețul real la producător era de 40 de euro

Ștefan Mindea se prezintă ca neurochirurg cu studii în Statele Unite și cu experiență de succes la Spitalul Universitar Stanford din California

O funcționară din Brăila afirmă că doctorul Ștefan Mindea i-a greșit operația de hernie de disc, intervenția ajungând să o coste suma record de 20.000 de euro. Este al treilea caz reclamat presei în ultimele săptămâni. Numărul de pacienți care îl acuză pe doctorul Mindea este mult mai mare. Cazul a ajuns în atenția Colegiului Medicilor.
Mindea, neurochirurg specializat în Statele Unite în patologia coloanei vertebrale, este acuzat de două lucruri: eroare medicală și înșelăciune constând în comercializarea unor banale produse medicale la un preț de 100 de ori mai mare decât valoarea reală.

liliana p hernie colaj

Liliana P. avea hernie de disc la vertebrele lombare. Marketingul agresiv al clinicii lui Ștefan Mindea a făcut-o să dea 20.000 de euro pe o intervenție care costă mult mai puțin. Problema la coloană nici măcar nu a fost rezolvată

Dispozitivul montat era prea mare

Pacienta din Brăila, Liliana P., spune că medicul i-a recomandat, după o consultație sumară, cea mai scumpă proteză din catalog, dar că s-a simțit rău după operație și a rămas cu dureri după mai bine de un an de la intervenție.
Similitudinea cu celelalte cazuri prezentate: după persistența durerilor și reveniri la clinică, Mindea și echipa sa au încetat să mai răspundă la mesajele pacientei, închizând orice canal de comunicare.
Liliana P. s-a dus ulterior să se trateze în spitale din București și Iași, dar medicii i-au spus că dispozitivul medical care i-a fost montat este prea mare, că nu mai poate fi ajustat și că operația este greșită în totalitate.
„Mi-au zis că singura posibilitate este să mă deschidă din nou și să se uite în zona afectată”, povestește femeia din Brăila.

Diagnostic rapid, operație urgentă

Liliana P. a început să aibă dureri de spate, în zona lombară, în toamna anului 2022, când avea 40 de ani. „În noiembrie am făcut RMN la Brăila și m-am documentat unde aș putea să mă tratez. Așa am ajuns pe pagina doctorului Ștefan Mindea, unde era promovată intens o metodă neinvazivă. Am fost programată la consult, la Constanța, unde medicul a făcut ceva cu totul superficial din punctul meu de vedere. Consultul clinic a fost aptroape zero, s-a uitat la imagini, a spus că trebuie intervenit la L4-L5 (vertebre lombare – n.r.). Mai mult s-a uitat la mine asistentul său”, povestește Liliana Popescu desfășurarea primei întâlniri.
Ea spune că Ștefan Mindea a dat imediat verdictul:
„Operație urgentă ca să nu rămân cu sechele. A spus că e necesară intervenția cu protezare”.

captura prezentare site

Doctorul Mindea a împachetat serviciile sale medicale într-un ambalaj de import, creând pacienților impresia că trebuie să plătească foarte mult pentru ceva ce medicii români nu sunt capabili să facă

Cea mai scumpă opțiune

REPORTERIS îți recomandă și ...
Orașul fără lege: Pușcașu a demolat Casa Negruzzi iar Poliția Locală a tăcut. Al 12-lea monument distrus la Iași. Autor: cumătrul lui Chirica

În aceeași întâlnire i-a spus că, pentru că este femeie, cu anumite specificități morfologice și fiziologice, se vede obligat să îi recomande cea mai scumpă proteză pe care o montează. Una de peste 15.000 de euro (fără TVA), la care se adaugă costul intervenției. Prețul final ajungea la 20.000 de euro.
„Mi-a explicat că acea proteză foarte scumpă imită foarte bine vertebrele, e cât mai apropiată de structura discului vertebral. Fiind femeie, se poate instala osteoporoza la vârstă mai înaintată. În această situație, discurile vertebrale se mai pot micșora, iar această proteză-minune nu va permite nicio mișcare acolo. Asta am înțeles din explicațiile sale”, povestește fosta pacientă a medicului constănțean.
Operația a avut loc pe 10 ianuarie 2023 și, deși a costat enorm, a fost un eșec. În scrisoarea medicală post-operatorie scrie că medicul a intervenit la alte vertebre decât cele menționate în diagnostic.
Apare scris L5-S1. Am întrebat ulterior, dar mi-au spus că e doar o greșeală de redactare. După ce au apărut durerile, m-am gândit totuși că ar putea fi greșită operația”, explică Liliana P.

Apar durerile și încetează comunicarea

După intervenția de pe 10 ianuarie, femeia a fost în concediu timp de 9 luni. În această perioadă a încercat să se recupereze după intervenție. Fără succes.
„La externare am primit o schemă de recuperare cu infiltrații cu o substanță miraculoasă. Trebuia să le fac la o lună, la 3, la 6 și la 12 luni. Pe mine m-a chemat lunar. În fdiecare lună eram la Constanța, unde plăteam încă 2.000-3.000 de lei pentru ceva ce se presupunea că a rezolvat. Când au apărut niște dureri foarte mari și am devenit insistentă în a întreba de ce, a încetat orice comunicare cu echipa medicului Mindea. Au închis toate canalele, nu mi-au mai răspuns. Acum iau analgezice și antiinflamatoare. Și cred că m-am obișnuit cu durerea”, mai povestește Liliana Popescu.
Din august 2023 nu a mai primit nicio veste de la Constanța, așa că a decis să meargă la alți medici.

medic mindea in film in care spune ca accepta cazuri grave

Ștefan Mindea s-a ales cu mai multe dosare civile de la foștii pacienți care cer despăgubiri, precum și cu plângeri penale pentru înșelăciune: el prezintă dispozitive medicale banale ca fiind invenții proprii și menționează niște acreditări pe care nu le deține în realitate

Spitale din București și Iași spun că operația e greșită

Femeia a pornmit din nou să facă investigații. Cu alt RMN realizat la Brăila, a mers la București: Clinica Monza și Spitalul Militar. Medicii i-au spus că nu a fost bună intervenția.
„Doctorii de la Militar au spus că ei văd problema la L4-L5, cum era diagnosticul inițial. Și că este un dispozitiv în acea zonă, fără să înțeleagă ce este. La Iași, la Oblu, au fost mai nuanțați. Au spus că proteza este o șarlatanie. Este foarte înaltă, apasă pe coloană la extremități. Ar fi capsată și nu se poate scoate. Nu știu ce material este. Ca să afle și ca să înțeleagă dacă o pot ajusta trebuie reintervenit. Au spus că vor face o comisie medicală, dar nu mi-au mai dat niciun semn”, mai explică Liliana Popescu.
Ultima soluție pe care o mai are este să
încerce o intervenție foarte costisitoare, în Turcia. REPORTER DE IAȘI a încercat din nou să-l contacteze pe medicul Ștefan Mindea. Personalul de la cabinet a dat asigurări că i-a fost transmis mesajul, i-a fost trimis mail pe o adresă pusă la dispoziție de la cabinet. Nu a răspuns.

REPORTERIS îți recomandă și ...
Şef în asigurări, dat afară pentru că a bătut un angajat
REPORTERIS îți recomandă și ...
Instituții publice din România și Spania, fraudate informatic: percheziții în București și alte cinci județe

Controlează internetul: își dau singuri 5 stele la recenzii

Pe pagina de Google denumită ANSI – American Neuro Surgery Institute, o denumire pompoasă a unui domeniu web intitulat mindea.ro – sunt 2.104 recenzii și, total atipic, toate de 5 stele. Printre recenzii se mai strecoară câteva critici, dar și acestea au 5 stele la punctaj. Foștii pacienți explică faptul că echipa medicului controlează strict acordarea punctajului în spațiul digital, fiind atentă să fie mereu maxim.
Pe 10 ianuarie, când am fost operată, mai era o colegă de salon abia ieșită din anestezie. A venit un membru al echipei, i-a cerut telefonul puțin și a acordat clinicii cele 5 stele. Așa au apărut cele 2.000 de note maxime, a explicat Liliana Popescu.
Teoria a fost susținută de către alți doi foști pacienți, de la Iași și Petroșani, care au confirmat că membrii echipei medicale votează pentru cei ieșiți din operație.

membrana lyoplant pansament colagen

Membrana Lyoplant, fabricată în Germania, se vinde pe internet cu 40 de euro cutia. Dr. Mindea susține că materialele sunt făcute la comandă și le comercializează, prin firma soției sale, cu 4.000 de euro

Plângeri penale la Constanța și Iași

Prima plângere penală împotriva medicului a făcut-o pacientul Cristian Rășină. Acesta a văzut că nu-i trec durerile și, după un control post-operator la Constanța, a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în luna ianuarie 2022. A fost evident pentru el că anchetatorii din Constanța nu se grăbesc să investigheze. Medicul este cunoscut și este, în același timp, un preot foarte apropiat de IPS Teodosie.
Abia în noiembrie 2023, Cristian Rășină a fost anunțat de o polițistă din Petroșani că a fost constituită o comisie rogatorie pentru a i se pune trei întrebări. A mai depus probe adunate între timp la dosar, inclusiv legate de cum i-a fost vândut, cu peste 4.000 de euro, un produs ce costă, de fapt, sub 40 de euro.
Cazul este identic în cazul ieșeanului Tudor G., care a depus plângere la Parchet, și al lui Constantin Donose, care cere despăgubiri în instanță. Ca mod de operare, ei spun că medicul vinde cu prețuri uriașe operații banale, realizate de alți neurochirurgi din România, dar și substanțe sau dispozitive ieftine de pe piața românească despre care spune că sunt făcute special pentru el și importate din SUA.
Afacerea Mindea a devenit un caz național, cu zeci de pacienți care reclamă serviciile medicale și prețurile exorbitante. Profiturile nete pe cele două firme ale sale, administrate de soție, depășesc 1 milion de euro în ultimul an fiscal.

[article id=”128780″ /]

 

Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
ReporterIS pe Google News
Lasă un comentariu

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

  • Avocatul Ovidiu Jidveian, care a înşelat cu 12 milioane de euro peste 200 de clienţi persoane fizice şi juridice de la care a primit avansuri sau integral promiţând vânzarea de apartamente într-un complex rezidenţial din Alba Iulia, a folosit cea mai mare parte a sumelor primite „în cadrul unor activităţi similare jocurilor de noroc”. Instanţa de judecată a respins acordul pe care avocatul l-a încheiat cu procurorii, document prin care Jidveian îşi recunoaşte şi vinovăţia şi este dispus să execute peste 5 ani de detenţie.

    Autor: |Ultima actualizare: 12 decembrie 2024|Timp citire: 2,6 min|Vizualizări: 58|

Editorial

Ateneu Iași - program decembrie 2024
Palas Mall - Evenimente - Have a very Xmas!

Articole din aceeași categorie

REPORTERIS îți recomandă și ...
Percheziții la persoane acuzate de înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave: 2 escroci reținuți și 3 puși sub control judiciar de procurorii DIICOT Iași
Antibiotice iasi

Articole pe subiecte simiare

Palas Iasi

Alte articole