
Doctorița Năstac, pericol public: ucidere din culpă, hărțuirea unei judecătoare, furt, refuz testare alcoolemie, exercitare profesie fără drept. Un caz rarisim
- Medicul stomatolog Anna Maria Năstac a fost trimisă în judecată, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, în această lună, pentru ucidere din culpă
- În 2023, din vina ei, a intrat într-o altă mașină aflată pe Pod Nicolina, iar aceasta a lovit un pieton de pe trotuar. Acesta a murit după câteva săptămâni, în spital
- Este cea mai gravă infracțiune comisă de Năstac, după ce, în ultimii 10-15 ani, a tot avut probleme cu legea penală: hărțuirea unei judecătoare pe care era geloasă, exercitare profesie fără drept, furt și refuz de testare a alcoolemiei la volan
- În ultimul dosar, în 2023, ea a fost condamnată, în 2023, la 1 an și 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
- S-a ajuns aici după ce comisese alt accident, iar la fiolă ieșise 0.47 mg/l alcool pur în aerul expirat, femeia refuzând, apoi, să meargă la spital pentru a i se lua sânge
- În perioada recentă, ea a postat pe rețele de socializare mai multe anunțuri în care scria că angajează șofer, închiriază un apartament cu ora sau caută să lucreze într-un cabinet stomatologic
Victima: un pieton care mergea pe trotuar
Rechizitoriul prin care Anna Maria Năstac (48 de ani) a fost trimisă în judecată a fost înregistrat la Judecătoria Iași pe data de 7 martie 2025 și, în prezent, se află în faza de Cameră Preliminară, ceea în care inculpata poate depune observații față de modalitatea de derulare a urmăririi penale.
Conform unui răspuns trimis către REPORTER de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, Năstac este acuzată de comiterea unui accident mortal, pe data de 3 martie 2021, în jurul orei 10.25, când a condus un autoturism marca Audi Q7 pe Șoseaua Nicolina, dinspre Podu Roș spre CUG, pe banda doi de circulație. La intersecția cu breteaua de acces spre strada Libertății, ea nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers și nu a respectat marcajul longitudinal continuu ce desparte banda doi de banda unu de circulație, moment în care a intrat în coliziune cu alt autoturism, ce se deplasa pe banda unu. Ca urmare a impactului, acest din urmă vehicul a fost proiectat spre dreapta, a pătruns pe trotuar și l-a lovit pe S.D., un pieton care se deplasa spre Podu Roș. Pe 1 aprilie 2021, bărbatul accidentat, în vârstă de 66 de ani, a murit în spital ca urmare a rănilor suferite: politraumatism cu traumă abdominală, șoc hemoragic, fractură de bazin, fractură deschisă gambă ambele oase.

După ce l-a lovit pe pietonul de pe trotuar, mașina acroșată de Năstac a ajuns într-un copac
Parchetul a mai comunicat că Năstac a fost inculpată pentru art. 192 Cod Penal – ucidere din culpă – art. 1 „Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”.
La proces s-au înscris drept părți civile patru rude ale persoanei decedate, precum și firma de asigurări cu care avea contract Năstac la momentul accidentului.
Revoltătoarea atitudine a Justiției
Culmea: la circa nouă luni după acest incident, pe 23 ianuarie 2022, în jurul orei 16.10, Năstac a fost implicată în alte două accidente din municipiul Iași care au dus la altă acuzație pe numele ei. Conform rechizitoriului trimis, apoi, la instanță de același Parchet de pe lângă Judecătoria Iași, în acea zi, aflată la volan, femeia a fost implicată în două accidente rutiere, în zona Bucium, soldate cu pagube materiale.
Fiind sub influența băuturilor alcoolice, ea nu a ezitat să își continue deplasarea pe drumul public, producând un accident auto soldat cu pagube materiale (lovind din spate un alt autoturism ce se deplasa regulamentar), după ce, chiar înainte, tamponase un al autoturism parcat în stația OMV – Petrom și plecase de la locul accidentului.
După ce i s-a pus fiola, a ieșit o concentraţie alcoolică de 0.47 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar, la ora 16.30, la solicitarea organelor de poliție, ea a refuzat să se supună prelevării de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Frapant este că, deși fusese implicată în anul anterior într-un accident mortal, iar acum fusese prinsă băută la volan și refuzase să meargă la spital pentru a i se lua sânge, Năstac a scăpat fără să fie arestată. Conform actelor din dosar, ea a fost doar reținută 24 de ore, între 26 și 27 ianuarie 2022!
Sentință cu suspendare
La proces, Năstac a fost de acord să dea declaraţie şi a recunoscut săvârşirea faptei pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată, solicitând ca procesul să se desfăşoare numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale şi a înscrisurilor prezentate de părţi. Prin decizie definitivă din iulie 2023, ea a primit 1 an și 3 luni de închisoare, cu suspendare, interzicerea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 1 an și să presteze o muncǎ neremuneratǎ în folosul comunităţii pe o perioadǎ de 60 de zile, activitate care urma să se desfăşoare fie în cadrul Consiliului Local Iași – Direcţia de Exploatare Patrimoniu, fie în cadrul instituţiilor pe care acesta le gestionează din punct de vedere administrativ, instituţie care urma a fi stabilită de către consilierul de probaţiune ca urmare a unei evaluări, afară de cazul când din cauza stării de sănătate, Năstac nu putea presta această muncă.
Un judecător de pe altă lume
În sentința prin care a fost condamnată, judecătorul a scris mai multe lucruri care au dus la pronunțarea unei condamnări cu suspendare: „inculpata a realizat gravitatea faptei săvârşite iar funcţiile de constrângere şi de reeducare”, „persoana inculpatei care este corespunzător integrată în societate. Se reține că are studii superioare și exercită profesia de medic stomatolog”, „inculpata se află la primul contact cu legea penală, astfel încât comportamentul antisocial ce constituie obiectul prezentului dosar penal nu pare a fi decât o rătăcire de moment”.
Pe lângă faptul că, din martie 2021, Năstac era cercetată în dosarul de ucidere din culpă, o simplă verificare a portalului instanțelor de judecată, dar și a mai multor articole de presă publicate de-a lungul timpului arată, însă, o cu totul altă persoană decât cea descrisă de judecător.
Șirul penal de la Botoșani
Primele referințe despre dosare penale în care a fost implicată au apărut în presa din Botoșani, unde lucra în urmă cu circa 15 ani. Astfel, în 2012, publicația „Adevărul” scria că, aflată în divorț, ea a angajat doi alpiniști utilitari care, folosind instrumente specifice, s-au căţărat pe un bloc din municipiul Iași, au spart geamurile exterioare și au intrat în apartamentul soţului. Drept urmare, Năstac era cercetată pentru furt calificat. În același articol, se scria că „Anul trecut (în 2011 n.r.) ea a fost acuzată de colegii dentişti că îşi pune angajaţii să „vâneze” pacienţii din faţa Policlinii. Tot anul trecut a pălmuit o ziaristă, iar în urmă cu doi ani, deşi nu era specializată pentru aşa ceva, și-a afișat pe ușa cabinetului un anunț prin care invita doamnele care vor să scape de riduri să-și facă tratamente cu botox.”, deși specialitatea ei era de stomatolog.
A rupt sigiliul de după percheziții
În 2013, Năstac a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani pentru săvârşirea infracţiunilor de rupere de sigilii şi exercitarea fără drept a unei profesii. „D-na doctor a prestat servicii de medicină dentară pe raza municipiului Botoşani fără a fi înscrisă în Colegiul Medicilor Dentişti din România”, declara unei publicații locale un procuror din cadrul acestei unități de parchet.

Anna Maria Năstac
„În cadrul anchetei procurorii ar fi efectuat o percheziţie la cabinetul stomatologic unde a continuat să profeseze Ana Maria Năstac. În timpul acesteia, oamenii legii au găsit în jur de 10 acte de identitate care au fost oprite de la pacienţii care cel mai probabil nu au putut să-i plătească contravaloarea cerută pentru actul medical.
În cadrul percheziţiei, procurorii au sigilat scaunul stomatologic utilizat la tratarea pacienţilor, pentru a o împiedica pe Năstac să continue să profeseze. Doctoriţa nu a părut însă prea impresionată de măsura procurorilor şi a rupt sigiliul continuând să trateze pacienţi.”, se mai arăta în materialul de pe site-ul botosaneanul.ro.
Sursele publice nu indică modul cum s-au terminat aceste procese sau celelalte probleme cu legea de la Botoșani.
A căzut în picioare după un caz greu
Mai recent, la Iași, Năstac a fost trimisă în judecată, în 2020, după ce s-a enervat că la postări pe Facebook ale iubitului ei, ofițer SRI, apăreau like-uri date de o fostă parteneră a acestuia, judecătoare. Năstac i-a trimis acesteia mai multe mesaje vulgare, pe messenger și pe telefon, iar, la un moment dat, a luat legătura și cu tatăl judecătoarei și a venit și la instanță pentru a-i cere socoteală.
Năstac a fost inculpată pentru hărțuire, iar dosarul a fost strămutat la Vaslui, unde pe fond, a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 14.333 de lei. În dosar a fost condamnată la achitarea unei amenzi penale și ofițerul SRI.
În apel, însă, în martie 2023, ambii inculpați au fost achitați definitiv, completul de judecată stabilind că „faptele nu sunt prevăzute de legea penală”.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
One Comment
Cu puțin timp în urmă, IPS Cardinal Farrell a anunțat cu tristețe moartea Papei Francisc, cu aceste cuvinte: „Dragi frați și surori, trebuie să anunț cu profundă tristețe moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Părintelui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și dragoste universală, mai ales în favoarea celor mai săraci și mai marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite de milă a Dumnezeului Unic și Treinic.”
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Atentie la Dr Cristian Draghici neurolog Search google ” Dr Cristian Draghici neurolog” si vet gasi descrieri precum : „Doctor Cristian Draghici neurologie, care prescrie tratament cu dexametazona perfuzabila, 1L ser fiziologic cu dexametazona,in urgente minore , la spital universitar urgenta pentru persoane varstnice ,cu infarct miocardic in antecedente si simptome de infarct acut,cu raportul R pe S mai mare ca 1 in derivatiile septale pe EKG,fara nicio justificare diagnostica, cel putin conform indicatiilor agentiei europene a medicamentului.Dexametazona perfuzie provoaca miocardita,afectare a muschiului miocardic,si chiar infarct miocardic,fiind interzisa celor cu infarct miocardi ( orice search gogle pentru „dexamethasone myocardial infarction”).De asemenea , si la ponderas, pentru dureri lombare, Doctor Cristian Draghici neurologie prescrie doza de 10 mg dexametazona perfuzie, urmata de doze intramuscular, varstncilor cardiaci si diabetici, tratament potential letal.Evitati sau fiți precauti daca va consulta.”