
Doctorul Nemescu de la „Cuza Vodă”, acuzat că a tăiat vezica urinară a unei paciente în timpul cezarienei. Femeia îi cere 45.000 de euro
- O femeie care a născut, în septembrie 2024, la Spitalul de Obstretică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași a dat în judecată medicul curant Dragoș Nemescu și unitatea medicală. Vrea daune de 45.000 de euro
- Reclamanta în vârstă de 37 de ani invocă trei motive pentru a-și justifica solicitarea, cel mai important fiind o greșeală pe care Nemescu ar fi comis-o în timpul operației de cezariană
- Din punct de vedere statistic, cele două spitale de obstretică-ginecologie din Iași, „Cuza Vodă” și „Elena Doamna”, sunt de departe pe primul loc la numărul de dosare intentate de foste paciente
- Anul trecut, într-un astfel de dosar, Spitalul „Elena Doamna” a fost obligat, în primă instanță, la plata unor daune de 500.000 de euro
Primele semne
Luna trecută, ieșeanca A.M. a intentat un proces în care a chemat la bară Spitalul de Obstretică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași și pe medicul Dragoș Nemescu. În acțiune, reclamanta a relatat că a fost pacienta medicului Nemescu în timpul sarcinii și a născut în acest spital, prin cezariană, pe 2 septembrie 2024.
Ulterior operației, pacienta a avut, în mod repetat, senzație de balonare și dificultăți de respirație/sufocare în momentul în care se așeza orizontal, pe pat. Inițial, doctorul Nemescu a presupus că aceste simptome ar fi fost o reacție alergică la anestezicul din timpul operației și i-a prescris un tratament care, însă, nu a avut rezultat.
Blocaj renal
După două zile de chin, în care disconfortul a tot crescut, A.M. a cerut să fie externată pentru a merge la alt medic. Pe 5 septembrie, Nemescu a consultat-o din nou, i-a făcut personal ecografie și ar fi spus că nu-și dă seama care e problema. Analizele de sânge au relevat, însă, că pacienta avea o infecție în organism, astfel că, pentru efectuarea unui CT, aceasta a fost dusă de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon” de un rezident, cu mașina personală a acestuia. Aici a fost consultată, i s-a mai făcut un CT și i s-a montat o sondă urinară, deoarece era în blocaj renal.
Rezultatul CT-ului a arătat problema: stomacul era plin de urină pentru că, în timpul operației de cezariană, îi fusese secționată vezica urinară.
Dusă imediat la Spitalul „C.I. Parhon”, femeia a primit același diagnostic, iar medicul de acolo a vrut să o opereze imediat, lucru care ar fi fost refuzat de Nemescu care ar fi cerut ca pacienta să fie transportată înapoi la „Cuza Vodă” și operată în această unitate medicală.
În final, la operație, din abdomen a fost extras 2,4 litri de lichid, iar pacientei i-au fost montate șase drenuri și i-a fost cusută vezica urinară. După această operație, a mai stat în spital opt zile.
„Indiferență și lipsă de empatie”
În acțiunea de la instanță, A.M. reclamă faptul că incidentul i-a provocat mari traume fizice și psihice, ultimele amplificate de faptul că nu s-a putut bucura de nașterea copilului.
Despre doctorul Nemescu, fosta pacientă spune acum că „a dat dovadă nu doar de neglijență și lipsă de profesionalism, ci și de indiferență și lipsă de empatie față de starea mea de sănătate, deși fusesem pacienta dumnealui în cursul celor 9 luni de sarcină”.
Ea mai acuză faptul că a semnat formal consimțământul informat de dinainte de operație, fără să i se explice riscurile și fără să îl citească. De asemenea, A.M. incriminează lipsa supravegherii atente de către medic după operația de cezariană.
Procesul nu a primit, încă, un prim termen de judecată. Medicul Nemescu nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material.
Abundă dosarele de malpraxis
În perioada recentă, cele mai multe dosare intentate de foști pacienți din Iași unor unități medicale au ca pârâte spitalele de obstretică-ginecologie „Cuza Vodă” și „Elena Doamna”.
În toamna anului trecut, o tânără care a născut la „Elena Doamna” în 2020 a chemat la bară maternitatea ieșeană și două doctorițe acuzând faptul că nu i-a fost scoasă toată placenta, lucru care i-a provocat hemoragii la două luni după naștere și i-a pus viața în pericol. Solicită daune morale de 100.000 de euro.
Același spital și alți doi medici sunt chemați la bară de soțul și cei trei copii ai unei femei de 34 de ani care a murit în 2021 după operația de cezariană. În acest caz, daunele cerute se ridică la 1,6 milioane de euro.
Tot „Elena Doamna” a depus apel împotriva unei sentințe de anul trecut prin care o fostă pacientă a primit daune de 500.000 de euro pe baza faptului că, după ce se internase pentru a i se îndepărta o sarcină extrauterină, operaţia efectuată de medicul Răzvan Socolov i-a provocat o hemoragie care a fost foarte aproape de a-i lua viaţa. Ulterior, ea a fost operată de şase ori, inclusiv pentru refacerea tubului digestiv.
În alt dosar, o pacientă din Gura Humorului cere daune de 200.000 de euro de la doi medici de la „Cuza Vodă” deoarece unul ar fi interpretat eronat un RMN, iar celălalt i-ar fi făcut greșit o operație.
Zilele trecute, Maternitatea „Cuza Vodă” a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul a doi nou-născuți morți din cauza infecțiilor cu nosocomiale.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Ieșenii care și-au făcut o ligă de amatori la Șorogari sunt amenințați de patronul Magic Pizza cu represalii Organizatorul de minifotbal vrea ca toate competițiile din județ să aibă licența Federației la care este vicepreședinte E ca și cum nu ai mai avea să joci fotbal în fața blocului pentru că trebuie să-i plătești drepturile lui Mops El a spus că orice meci de amatori desfășurat pe teren sintetic cu suprafețe între 16 și 40 m înseamnă minifotbal și el are exclusivitatea în județul Iași Aproape că a inventat mingea de fotbal și trebuie să-i plătești taxă A trimis somații și amenințări la mai multe competiții de amatori, pentru că acestea sunt un potențial pericol pentru propriile lui afaceri, meciurile pe care le organizează pe terenurile sale Legal, orice ONG din România are dreptul să organizeze competiții sportive
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole