Dosar anti-mafia: Bîrliba și șefa Auditului din Min. Sănătății, judecați penal pentru șantaj la directorul Spitalului „Spiridon”. Beneficiar direct: Asimionesei
- Dosarul Parchetului General dezvăluie că fostul director Ioan Bîrliba a apelat la o pilă din minister pentru a-i face un raport defavorabil succesorului său
- Documentul a fost trimis de pe telefonul Cameliei Lincan către Ioan Bîrliba, deși acesta nu mai avea nicio calitate oficială
- Ulterior, percheziția electronică a găsit același document trimis de Bîrliba către patronul BZI
- Timofte a fost supus unei presiuni mediatice uriașe, pe baza acelui raport de audit
- BZI s-a transformat în armă de șantaj: familia Asimionesei avea interesul de a reintra în posesia terenului din fața Policlinicii Mari, pentru că noul director al spitalului, Daniel Timofte, reziliase contractul
- Proprietarul din acte al firmei care închiriase terenul a recunoscut pentru REPORTER DE IAȘI că a fost un simplu interpus al familiei Asimionesei, el fiind angajat la BZI
- Procurorii au menționat în dosarul penal că au găsit în telefonul lui Claudiu Asimionesei certificatul de urbanism pentru amplasamentul de la Policlinica Mare. Ce căuta la el dacă firma nu era a lui?
- Este un exemplu în care presa e folosită pentru un interes economic al patronului
- Bîrliba și Lincan sunt în acest moment judecați la Tribunalul București pentru divulgarea secretului de serviciu
Fostul director al Spitalului Spiridon, Ioan Bîrliba, și o funcționară a Ministerului Sănătății sunt trimiși în judecată pentru că ar fi complotat pentru demiterea actualului manager Daniel Timofte. Cei doi au expediat către cotidianul BZI, controlat de Ghiocel Asimionesei, un draft al Raportului de audit care-l viza pe Timofte.
Auditul fusese realizat de către pila lui Bîrliba din Ministerul Sănătății, Camelia Lucica Lincan, relația apropiată dintre cei doi fiind remarcată de procutori. Ea este chiar șefa Compartimentului Audit.
Ulterior, ziarul BZI a lansat o salvă de articole denigratoare la adresa lui Daniel Timofte. Linșajul la adresa directorului de la „Sf. Spiridon” a fost un atac în replică pentru că acesta reziliase un contract dintre spital și o firmă controlată de Asimionesei.
Patronul BZI a obținut două spații pe domeniul public, în stânga și în dreapta Policlinicii Mari, obligându-se, în contrapartidă, să refacă fațada clădirii.
Alte două persoane aveau interes în înlocuirea lui Timofte: Bîrliba, care voia să redevină manager al spitalului, și medicul Dan Tesloianu, al cărui contract de muncă fusese reziliat pentru că fusese arestat mai mult de 60 de zile.
Chirica a pus terenul la dispoziția lui Asimionesei
XYZ Stream SRL este o societate comercială controlată prin interpuși de omul de afaceri cu investiții în media Ghiocel Asimionesei. Firma a concesionat în 2018, de la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon”, prin licitație trucată, un teren de 160 mp (2 loturi de câte 80 de mp) în stânga și dreapta scărilor de la intrarea în Policlinica Mare – Ambulatoriul „Sf. Spiridon”.
Prin contract, firma administrată atunci de Ionuț Popescu, angajat al BZI, trebuia să amenajeze două spații comerciale cu profil alimentar și nealimentar. În schimb, fațada Policlinicii trebuia refăcută, tâmplăria de la ferestre înlocuită.
Toată procedura de concesionare a fost viciată. Spitalul a contribuit pentru a-l desemna câștigător pe Asimionesei, procedura fusese pregătită minuțios, inclusiv la Primăria Iași. Anterior procedurii, în 2017, Primăria condusă de Mihai Chirica transferase terenul în folosință gratuită spitalului, la puțină vreme după ce XYZ Stream a depus o cerere de a-l concesiona. La licitația care a urmat au fost depuse două oferte din partea a două firme controlate de Asimionesei.
Firmă trecută pe numele unui angajat BZI
Legea obligă anunțarea licitației în cel puțin o publicație locală, iar aceasta a fost BZI, ziarul controlat de Asimionesei. Licitația a fost publicată însă la rubrica „Locuri de muncă”. Prețul obținut de XYZ Stream pentru teren a fost de 5 euro/mp/lună, jumătate față de cel practicat pe piață.
Societatea se angaja să facă investiții de 600.000 de euro, în cea mai mare parte pentru schimbarea fațadei Policlinicii. Administratorul era un simplu angajat al ziarului, fără a dispune de asemenea sume. El trăia dintr-un salariu de câteva sute de euro.
XYZ Stream a primit un PUZ, iar în 2020 o autorizație de construire, valabilă până în 2022. Nu a început lucrările, în locul spațiilor comerciale a fost lăsată o groapă. În 2023, noua conducere a Spitalului „Sf. Spiridon” a reziliat contractul cu XYZ Stream, ceea ce a declanșat reacția lui Asimionesei și linșajul împotriva lui Timofte.
Cazul Tesloianu: altă verigă pentru îndepărtarea lui Timofte
La „ghimpele” lui Asimionesei împotriva lui Daniel Timofte s-a mai adăugat unul, venit din altă direcție, dar cu influență tot la BZI, prin Ioan Bîrliba: medicul Dan Tesloianu, arestat la începutul lui 2023 pentru că monta pacienților stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.
„Este a doua persoană care a declanșat o operațiune împotriva lui Daniel Timofte, tot cu ajutorul lui Bîrliba și cu acea funcționară a Ministerului Sănătății. Tesloianu voia să fie reangajat la Spital. Daniel Timofte luase decizia de a-i fi desfăcut contractul de muncă, pentru că fusese arestat mai mult de 60 de zile și acestea sunt prevederile legale. Dacă în locul lui Timofte ar fi reapărut Bîrliba, problema s-ar fi rezolvat”, au explicat surse din spital.
BZI a prins un document care nu era oficial
A treia persoană direct interesată de schimbarea din funcție a lui Daniel Timofte era chiar Ioan Bîrliba. Fostul manager pierduse concursul, cu un an înainte, în favoarea medicului de la „Spiridon”. Cu ajutorul pilei de la Ministerul Sănătății – șefa Serviciului Audit, Camelia Lucica Lincan, Bîrliba a încercat să-l elimine pe Daniel Timofte.
„Șefa auditului din Ministerul Sănătății a fost chemată în control la Spiridon de către Ioan Bîrliba. Pentru ca acțiunea să fie credibilă, au difuzat în BZI raportul de audit. Acesta nu era varianta finală și era menit să-l discrediteze pe Daniel Timofte. Drept dovadă că ei au publicat proiectul raportului de audit, nu forma finală, este că din documentul oficial au lipsit problemele imputate directorului Timofte. După o conciliere de câteva ore la Ministerul Sănătății, din raport au dispărut referirile la lipsă stoc tampon medicamente. Aceasta era o invenție a funcționarei Lincan care să-l servească pe Ioan Bîrliba în acea chestiune”, au precizat surse din Spitalul „Sf. Spiridon”.
Campania BZI împotriva lui Timofte
Materialele apărute în BZI după raport pot fi citite și acum pe site-ul publicației:
* „Corupția de la Spitalul <Sf. Spiridon> anchetată de procurorii DNA! Managementul lui Daniel Timofte contestat de către reprezentanții Ministerului Sănătății!”
* „Daniel Timofte contestă proiectul de raport de la Ministerul Sănătății! Membrii Consiliului de Administrație l-au tras la răspundere pe manager!”
* „Ei au tolerat neregulile făcute de managerul Daniel Timofte de la Spitalul Sf. Spiridon Iași! Acum, toți ridică din umeri, în timp ce pacienții sunt lăsați în voia sorții!”
În materiale este menționat și numele șefei de la Serviciul Audit al MS, Camelia Lucica Lincan, care este acum trimisă în judecată, alături de Ioan Bîrliba, pentru divulgare de materiale secret de serviciu.
Procurorii: mesajul din minister a fost găsit în telefonul lui Bîrliba
În dosarul lui Ioan Bîrliba, care a trecut de Camera Preliminară și este în faza de judecare la Tribunalul București, procurorii arată cum fostul director al unui mare spital a complotat împreună cu o funcționară a Ministerului Sănătății și cu patronul unui ziar local ca să-l distrugă pe actualul manager al unității medicale.
Dosarul a fost început pe 8 decembrie 2022, punctul de plecare fiind fișiere găsite în telefonul funcționarei de la Ministerul Sănătății. „S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Camelia Lucica Lincan, pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, se arată în încheierea de ședință de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Camelia Lucica Lincan a trimis fișierele pdf cu draftul de raport fostului manager Ioan Bîrliba.
Documentul a circulat de la Bîrliba la BZI
La începutul luni ianuarie 2023, procurorii au extins cercetările și asupra lui Bîrliba și au menționat că proiectul de raport a fost trimis acestuia și a apărut în BZI. I-a fost percheziționat telefonul și au fost găsite alte dovezi.
„În urma primirii de la inculpata Camelia Lucica Lincan, în data de 19.09.2022, ora 18:06:54, prin intermediul aplicației Whatsapp, a documentului denumit DOC##########WA0015 (document format .pdf), având titlul <Raport de audit public intern-Proiect>, reprezentând varianta nesemnată (forma draft) a proiectului de raport de audit public intern nr. BAPI 974/19.09.2022 care conținea constatări, concluzii și recomandări în legătură cu obiectivele misiunii de audit de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, a divulgat documentul mai sus menționat către ziariști din cadrul ziarului local BZI, prin transmiterea fișierului menționat mai sus către aceștia, iar ca urmare a acestui demers, în mass-media locală au apărut mai multe articole defăimătoare cu privire la funcționarea spitalului și activitatea medicului Daniel Timofte în calitate de manager al spitalului, în care erau redate pasaje și imagini din conținutul variantei nesemnate (forma draft) a proiectului de raport de audit public intern”, se arată în încheierea de ședință.
Utilizarea proiectului și nu a formei finale a fost și detaliul care i-a trădat pe toți, pentru că din forma finală a raportului au lipsit toate deficiențele constatate.
În fața procurorilor Parchetului General, Daniel Timofte a arătat că a fost atacat de BZI cu ajutorul proiectului de raport furnizat de Bîrliba. Managerul de la spital a declarat că a devenit o țintă pentru că refuzat să prelungească contractul cu XYZ Stream.
Interpusul lui Asimionesei recunoaște că a fost pus de formă
Mihai Chirica a fost cel care a dispus acordarea terenului cu titlu de folosință gratuită către Spitalul „Sf. Spiridon” pentru ca mai târziu cei 160 de mp să ajungă la familia Asimionesei, prin interpus. Ca argument era folosită o randare cu fațada ce urma să fie refăcută la Policlinica Mare.
Șantierul este o pată în centrul Iașului: două parcele împrejmuite, rămase la nivel de șantier desfundat, flancând intrarea în Ambulatoriu. Înainte, aici erau două spații verzi cu vegetație foarte densă.
XYZ Stream SRL, care la data licitației era administrată de către Ionuț Popescu, are acum alt administrator. Așa susține Popescu, cel care precizează că a plecat de la BZI de câteva luni și a semnat pentru cedarea firmei către altcineva. Despre motivele pentru care a acceptat preluarea firmei din siajul familiei Asimionesei nu spune aproape nimic: „Claudiu Asimionesei m-a rugat să iau firma și am aceptat, fără avantaje materiale”.
În Registrul Comerțului, el figurează încă drept administrator la XYZ. Societatea se judecă în prezent pentru contractul de la Policlinică, la Tribunal a câștigat, dar spitalul a făcut apel, s-a ajuns acum la judecătorii de la Curtea de Apel.
Legătura Asimionesei XYZ Stream SRL este confirmată și de sediul comun cu al BZI – Piața Unirii 9-11, dar și de documente ale firmei descoperite la o percheziție electronică făcută asupra unui telefon al lui Claudiu Asimionesei. În dispozitiv apare o captură de ecran cu un certificat de urbanism pentru XYZ Stream SRL, lucru menționat în procesul verbal al percheziției.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Parcul a fost înființat încă din 2014 și suntem în 2025. Trebuia inaugurat în 2023, dar suntem ieșiți din termen cu doi ani. Directorul din Consiliul Județean anunță abia acum procedurile de licitație pentru închirieri, deși acestea trebuiau făcute încă de acum doi ani. Prima activitate de producție ar putea avea loc aici abia prin 2027. Cronologia acestui proiect este exasperantă: ideea e de 15 ani, de 12 ani s-a demarat proiectul, de 11 ani avem forma juridică, de 10 ani tot suntem în execuție. Costel Alexe se laudă cu trei parcuri județene în 5 ani, dar el n-are nici măcar un singur chiriaș la Lețcani în 11 ani. Iașul se târâie economic, deși cererea pentru zone industriale amenajate și puse la dispoziție în condiții avantajoase este imensă. La Miroslava, o echipă de management de trei oameni a pus un parc pe roate în doi ani. La CJ, durează șapte ani să se niveleze niște pământ, prețul final fiind crescut cu 10 milioane de lei
Articole pe subiecte simiare
Alte articole