Dovada: actul care respinge recepția la Blocul Vixen. Primarul a semnat un fals uriaș și este anchetat de DNA
Primarul, arhitectul-șef și funcționarii care au semnat recepția și edificarea în vederea intabulării unui bloc ridicat ilegal în Moara de Vânt au știut că sunt părtași la o mare ilegalitate, de ordin penal
În dosarul Vixen’s, prezentat în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI în martie 2022, două case, așa cum figurau în autorizația de construire, s-au transformat într-un bloc cu 18 apartamente
Primarul a semnat, deși fusese avertizat de un funcționar din subordine despre ilegalitate. REPORTER DE IAȘI prezintă dovada: procesul-verbal 350 din 25 octombrie 2018 prin care funcționarul Gabriel Ghergheșanu a respins recepția imobilului
Refuzul i-a fost fatal lui Ghergheșanu. A fost schimbat din funcție și, în locul său, a semnat Daniela Vasiliu, „săgeata” primarului
Blocul a fost intabulat, apartamentele vândute, profitul încasat
REPORTER a dezvăluit mișmașurile și, în paralel, DNA Iași a deschis un dosar în această speță. În decembrie 2022, procurorii au făcut percheziții în Primărie, în primăvara acestui an – audieri. Cel puțin deocamdată, e liniște și pace
Realitatea din teren versus falsul din acte
În octombrie 2018, Gabriel Ghergheșanu, inspector din Primărie, a fost solicitat să întocmească procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor în cazul unui imobil din Moara de Vânt. Draftul documentului fusese deja completat de patronul Vixen’s, beneficiarul investiției: era bifată căsuța cu „admiterea recepției”. Ba chiar era scrisă și motivarea comisiei de recepție: „S-au respectat prevederile proiectului (…). Ghergheșanu s-a uitat la autorizația din 2015, apoi la clădire: cele două locuințe individuale (case) așa cum figurau ele în actul emis de Primărie deveniseră un bloc cu 18 apartamente. Angajatul Primăriei a tăiat cu pixul ce-i fusese deja scris, a dat respingere, subliniind cu marker galben: „Lucrările nu respectă autorizația de construire”. Acest document a intrat acum în posesia REPORTER DE IAȘI.
„I-am zis: nu pot să semnez”
Funcționarul, care între timp a fost îndepărtat din Primărie, a susținut permanent că l-a informat imediat pe primar despre situația din Moara de Vânt. „M-am dus personal la el și i-am zis că acolo e un bloc în loc de două case și că eu nu pot să semnez”, a afirmat Ghergheșanu.
Fragment din procesul-verbal în care Ghergheșanu a respins recepția lucrărilor
Mențiune: nu este prima oară când inspectorul afirmă că l-a avertizat pe Chirica de nerespectarea autorizației la o clădire la care fusese trimis să o verifice. Situația precedentă a fost la un imobil din Tătărași edificat de o firmă a omului de afaceri Gheorghe Cheșcu. Ilegalitatea de acolo s-a transformat într-un dosar penal care i-a adus o trimitere în judecată edilului și altor persoane implicate.
Revenind: Ghergheșanu a adăugat că, a doua zi după refuzul său, primarul Mihai Chirica l-a trimis la fața locului pe Marcel Pinciuc, șeful Corpului de Control. „S-a dus și i-a făcut un raport. Deci primarul știa și de la mine, știa și de la Pinciuc care e situația reală la Vixen’s”, a declarat Ghergheșanu. De fapt, acest rezultat al controlului a fost o parte a scopului pentru care DNA Iași a făcut percheziții la Primărie în decembrie 2022. „Anchetatorii au găsit la Pinciuc tot ce aveau nevoie”, a spus, la vremea respectivă, o sursă REPORTER DE IAȘI.
Sistemul de opresiune a reacționat
După respingerea recepției din octombrie 2018 semnată de Ghergheșanu, există alte două dovezi indirecte că la vârful Primăriei se știa despre problema din Moara de Vânt:
1) Gabriel Ghergheșanu, funcționarul care n-a semnat falsul, a fost înlăturat din a mai face recepții imobiliare. Inițial, a fost mutat pe o altă poziție, apoi nu i-a mai fost prelungit contractul. Acestuia, fiind și pensionar, i se înnoia contractul la fiecare șase luni. În plus, pe adresa de mail a Primăriei a venit un mesaj cu titlul „Mită Gabriel Ghergheșanu” care avea menirea de a-l compromite pe salariatul administrației locale. Deci, în jurul acelui proiect imobiliar se crease deja multă vâlvă în Palatul Roznovanu, era un subiect despre care aflaseră tot mai mulți.
Gabriel Ghergheșanu (Sursa foto: dezvaluirea.ro)
2) Anul următor respingerii recepției, Primăria a emis alte acte pentru a masca ilegalitatea. În iulie 2019, Vixen’s a primit certificat de urbanism și, imediat, în august, autorizație de construire: „repoziționare construcție existentă – intrarea în legalitate”. Această a doua autorizație e „găselnița” care, însă, nu are forță legală pentru că se referă la cu totul altceva. „Repoziționare înseamnă că, teoretic, putea transla clădirea în cadrul edificabilului și, eventual, o putea întoarce. Dar, sub nicio formă, nu putea schimba funcțiunea din locuințe individuale în locuințe colective”, a spus un expert în urbanism, sub rezerva anonimatului.
Așadar, prima autorizație pentru Vixen’s a fost eliberată de Primărie în 2015 și prevedea construirea a două case. A fost ridicat un bloc cu trei niveluri și 18 apartamente, iar funcționarul Ghergheșanu a refuzat să semneze recepția pentru că nu respecta autorizația. A dat respingere, lucru certificat de documentul intrat în posesia REPORTER DE IAȘI. Concomitent, l-a anunțat și pe primarul Mihai Chirica. Efectele imediate: Ghergheșanu a fost schimbat din funcție, iar Vixen’s a primit o nouă autorizație pentru „repoziționare construcție existentă”.
Deodată, a răsărit soarele pentru dezvoltator
În ciuda auspiciilor nefavorabile, cu maximă viteză, la câteva luni de la emiterea acestei a doua autorizații de construire, patronul Vixen’s a reușit intabularea clădirii. Pe data de 18 decembrie 2019, s-a făcut recepția la terminarea lucrărilor, reprezentantul Primăriei Iași fiind inginer Daniela Vasiliu. Actul final care a marcat intabularea apartamentelor la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și posibilitatea vânzării lor oficiale a fost certificatul de atestare a edificării din 17 februarie 2020.
Acesta este actul care a permis dezvoltatorului să intabuleze apartamentul și DNA-ului să întocmească un dosar penal
Acesta a fost semnat de: Mihai Chirica, primar, Alexandru Mustiață, arhitect-șef, Daniela Vasiliu (aceeași de la recepție), Andrei Pascariu, reprezentant Unitate Administrativ Teritorială, și verificat de consilierul Doina Florescu.
Vasiliu, deja prinsă cu ocaua mică
Unul dintre oamenii-cheie care și-au pus semnătura a intrat în mare încurcătura luna trecută. Într-o speță similară, Daniela Vasiliu a fost trimisă în judecată sub acuzația de „fals intelectual”. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie despre Vasiliu: „Ar fi falsificat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor la un imobil situat în mun. Iași”. În acest dosar, este vorba despre o casă de pe strada Micșunelelor 7. În aceeași speță, există mărturii ale beneficiarului, intermediarului, ba chiar și ale anchetatorilor cum că Vasiliu ar fi luat și o șpagă de 1.500 de lei.
Daniela Vasiliu și-a ascuns fața de ziariști în drum spre o audiere la DIICOT în Dosarul Veranda
La fel ca la Vixen’s, anterior Ghergheșanu fusese trimis să semneze recepția și, găsind inadvertențe față de autorizație, refuzase să facă acest lucru.
Aceeași Daniela Vasiliu, săgeata primarului Mihai Chirica, a semnat documente de recepție și edificare la alte proiecte controversate din municipiul Iași: River’s Towers și Veranda, ultimul – parte a unui dosar instrumentat, în prezent, de DIICOT.
Fentele primarului
Culmea, după ce a făcut bloc din două case, între 2021 și 2022, Costin Bodea, patronul Vixen’s, a mai construit și un pod la respectiva clădire, un fel de etaj retras. În ianuarie și decembrie 2021, el a solicitat Primăriei emiterea unui certificat de urbanism pentru „modernizare pod existent”. Solicitarea i-a fost respinsă, însă omul de afaceri a realizat podul, cu de la sine putere. Astfel, acum, cele două case sunt, în fapt, un bloc cu patru niveluri.
Primarul Mihai Chirica a susținut public că n-a știut decât foarte târziu despre neregulile din Moara de Vânt. „Suntem nu doar deschiși să colaborăm, ci chiar noi am sesizat instituțiile abilitate pentru aflarea cât mai rapidă a adevărului”, a spus Chirica la momentul descinderilor. „Praf în ochi”, au spus sursele REPORTER DE IAȘI și au continuat: „Altcineva este denunțătorul”.
Primarul Chirica l-a tratat pe dezvoltator „cu pâine și sare”, dar declară contrariul
Ca în fiecare alt dosar DNA și DIICOT, primarul Chirica s-a considerat mereu nevinovat, niciodată nu a avut cunoștință de nimic și, dacă totuși ceva s-ar fi întâmplat, atunci e vina subordonaților. Cine cunoaște mersul lucrurilor în Palatul Roznovanu, știe că Mihai Chirica se informează despre absolut orice, cu atât mai multe despre proiectele imobiliare ce se desfășoară în oraș. Abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri și fals material în înscrisuri oficiale sunt infracțiunile reținute in rem în această speță. Referitor la fapte și nu la persoane. Deocamdată.
[article id=”124838″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis-o în judecată pe Carmen Eleonora Prodan, fost director general al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (9 acte materiale). Ea este acuzată că a primit de sume de bani cuprinse între 300 şi 5.000 de lei de la oameni de afaceri şi manageri de spitale pentru încheierea unor contracte ale diferitelor firme şi unităţi sanitare cu instituţia pe care o conducea. În acelaşi dosar directorul executiv al CAS Maramureş a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole