EPOCA MIHAI CHIRICA: blocuri ilegale, imobiliar interlop, ziarist amenințat cu moartea
Demonstrație pentru corupția de la Serviciul Control Urbanism: Poliția Locală a avizat construcția, dezvoltatorul a făcut milioane de euro, iar acum, aceeași Poliție Locală cere demolarea etajelor ilegale. Anca Elena Condurache, interpusa interlopului Doru Plugaru, a ridicat două blocuri cu patru nivele pe strada Moara de Vânt, deși avea autorizație pentru case cu înălțime maximă de 6 metri. Complice la această ilegalitate crasă este Poliția Locală, care a mers la fața locului, s-a făcut că nu vede diferența dintre acte și realitate și, în martie și iulie 2017, i-a eliberat lui Condurache actele necesare intabulării blocurilor. Pe fondul dezvăluirilor din presa locală, în martie 2018, polițiștii s-au întors la blocuri, i-au dat o amendă lui Condurache și i-au cerut demolarea etajelor ilegale. Cel care i-a mai dat o șansă lui Condurache este Andrei Spânu, marioneta din sistem a dezvoltatorilor imobiliari dubioși din Iași. Spânu a plecat prin demisie din Poliția Locală și este anchetat de DNA. Corupția din Poliția Locală a făcut ca această instituție să legitimeze, și apoi să nu sancționeze ilegalitatea comisă de Plugaru-Condurache la un al treilea bloc de peste drum: are aprobare de două etaje și sunt construite cinci.
Este strigător la cer ce se petrece în Iași în domeniul imobiliar sub pulpana primarului Mihai Chirica și a Poliției Locale care îi este în subordine. Anca Elena Condurache, soția lui Dragoș Dumitroaie, interlop cunoscut sub numele de Doru Plugaru, a trântit nu unul, ci patru etaje în plus la două blocuri din Moara de Vânt, loc unde obținuse aprobare pentru ridicarea de „locuințe individuale cuplate”, adică vile. Apoi a repetat aceeași rețetă la un al treilea bloc, situat peste drum, unde a făcut trei nivele peste cele autorizate.
REPORTER DE IAȘI deține acte oficiale, de la Oficiul de Cadastru, care indică fără putință de tăgadă complicitatea Poliției Locale în neregulile din Moara de Vânt. Deși neregulile se văd din avion, instituția, prin angajații ei, a semnat în 2016 și 2017 procesele-verbale de recepție și certificatele de edificare a imobilelor, acte prin care Condurache a intabulat blocurile și a vândut zeci de apartamente.
Câteva luni mai târziu, după ancheta REPORTER DE IAȘI din 7 martie 2018, aceeași instituție s-a întors în Moara de Vânt și și-a schimbat propriile constatări, însă doar la unul dintre proiecte: în martie 2018, Poliția Locală a descoperit că dezvoltatorul depășise cotele permise și a cerut în instanță demolarea unor etaje.
Poliția Locală cea „pusă pe reparat lucrurile” s-a făcut însă că nu vede enormitatea de peste drum: cinci etaje în loc de două.
Blocurile ilegale din Moara de Vânt: în stânga Primăria a aprobate vile P plus 1, în dreapta, blocuri cu două etaje. Nimic nu s-a respectat
În loc de șase metri, patru etaje
În cazul primelor două blocuri construite pe strada Moara de Vânt, autorizația inițială, din septembrie 2016, era pentru „locuințe individuale P+1”, cu înălțime maximă de 6 metri și s-a transformat, în realitate, în două blocuri cu demisol, parter, trei etaje și mansardă.
Conform documentelor, Anca Elena Condurache a cumpărat terenul – număr cadastral 154774 – cu tot cu proiect, de la Vasile Artenie, pe 8 noiembrie 2016. Artenie avea, la data vânzării, autorizația de construire 820 din 14 septembrie 2016 pentru „Locuințe (individuale, cuplate) pe teren proprietate”. Inițial, adresa era doar „Moara de Vânt fără număr”, ulterior dezvoltatorul menționând pe blocuri numărul stradal: 179F.
REPORTER DE IAȘI nu a găsit în autorizațiile eliberate de Primărie, ulterior celei din septembrie 2016, vreo modificare/aprobare pentru ca Anca Elena Condurache să poată ridica blocuri în loc de case. Ar fi fost extrem de greu, dacă nu imposibil, având în vedere că autorizația 820 se baza și pe un Plan Urbanistic Zonal obținut de Artenie și care a bătut în cuie regimul de înălțime: maximum 6 metri, parter plus un etaj. Nici acest Plan nu a fost modificat de Consiliul Local.
Revoltător este că, la șapte luni după eliberarea autorizației, Poliția Locală, instituția abilitată să verifice legalitatea construcțiilor, a mers la adresă și, pe 27 martie 2017, în loc să stopeze construcția ilegală, a eliberat procesul-verbal de recepție a lucrărilor, ca și cum totul era în regulă.
Apoi, pe 14 iulie 2017, aceeași instituție a semnat certificatul de atestare a edificării construcției. Ambele documente îi sunt necesare unui dezvoltator pentru intabularea imobilelor. Din luna mai 2017 începuseră și vânzările de apartamente în cele două blocuri de pe Moara de Vânt 179 F. Până în prezent există 38 de cumpărători. Dezvoltatorul, cu complicitatea Poliției Locale, a mințit băncile, care au dat credite pentru apartamente într-un bloc fără autorizație.
Aceeași Poliție Locală s-a sucit
Pe 7 martie 2018, REPORTER DE IAȘI dă o lovitură de presă: cele 3 blocuri neautorizate construite de Doru Plugaru pe str. Aurel Vlaicu. În Primărie încep convulsiile și Operațiunea Marea Mușamalizare. Primarul Mihai Chirica face ședințe de evaluare a dezastrului de la Control Urbanism, serviciu condus chiar de cumătra sa, Mihaela Tulică, și ordonă măsurile.
Pe 23 martie, Poliția Locală vine din nou la cele două blocuri și le verifică legalitatea. Ce era bun cu fix un an înainte, acum nu mai era bun. A fost întocmit procesul-verbal IS000849 din 23 martie, în care polițistul local Andrei Spânu tocmai observa că, în conformitate cu autorizația de construire, blocurile trebuiau să fie locuințe individuale P+1 și au patru etaje în plus.
Extrem de atent de această dată, Spânu a cerut amendarea și intrarea în legalitate până pe 23 iunie 2018. Cum legislația spune că o depășire de patru etaje este imposibil de reautorizat, pe 29 iunie 2018 a fost întocmit referatul 7934, semnat de fostul director interimar al Poliției Locale, Georgel Grumeza, și de consilierul juridic al instituției, Dorin Lucian Dănăilă, prin care este cerută în instanță demolarea etajelor în plus.
Procesul este abia la început, Poliția Locală a depus toate documentele la instanță. O ciudățenie este faptul că adresa trecută în dosarul de la instanță este Moara de Vânt nr. 12, nicidecum 179F. N-ar fi prima dată când cei de la Poliția Locală fac pe proștii într-un proces similar cu Condurache: într-un dosar de desființare lucrări de acum câțiva ani, instituția a pierdut pe o excepție, lipsa calității procesuale, așa că nu s-a mai judecat pe fond legalitatea/ilegalitatea construcției contestate. Era vorba de blocurile ilegale din Aurel Vlaicu.
Extrasul de carte funciară, arată că în luna iulie 2017, Poliția Locală a eliberat certificatul de edificare a blocurilor. Nu vedea că nu sunt 3 etaje în plus? Acest act a fost arătat băncilor ca să dea credite pentru apartamentele vândute. Toate creditele sunt obținute ilegal, cu complicitatea mahărilor din Primăria Iași
Vederea încețoșată. De șpagă?
Povestea ilegalităților nu se oprește aici. Fix peste drum de cele două blocuri de la Moara de Vânt 179F, la o distanță de 30 de metri, Elena Anca Condurache și soțul său, Dragoș Dumitroaie, alias Doru Plugaru, au ridicat alt bloc, cu o poveste identică. Pe acesta, Poliția Locală nu l-a observat deloc, deși este la fel de ilegal.
Concret, la numărul cadastral 141689 se face o tranzacție, pe 29 octombrie 2015, între Anca Elena Condurache (cumpărător) și SC XYA Profile SRL (vânzător). Suprafața este de 1.000 mp și există, eliberată pentru societatea comercială, autorizația de construire 1249 din 8 decembrie 2015. Conform acesteia, pe adresa Moara de Vânt 179A trebuia să apară „locuință colectivă mică, cu două etaje, cu înălțimea maximă de 9 metri, cu procent de ocupare a terenului 30%”. Este ciudat faptul că autorizația de construire a fost eliberată tot pentru XYA Profile SRL, pe 8 decembrie 2015, la două luni după ce firma vânduse deja terenul către Condurache și că blocuri de o parte și de alta a drumului au adresele 179A, respectiv 179F. Revenind: în realitate, la 179A a apărut un bloc cu demisol – se duce echivalentul unui etaj sub nivelul drumului din față, parter, trei etaje și o mansardă. Sunt trei nivele peste autorizație, imobilul este la nivelul celorlalte două de peste drum. Cu toate acestea, pe 19 aprilie 2016, cineva de la Poliția Locală i-a semnat lui Condurache un certificat de edificare a construcției cu ajutorul căruia a intabulat imobilul.
Și în acest caz, REPORTER DE IAȘI a verificat listele de autorizații de pe site-ul Primăriei Iași din perioada 2015-2018: nicăieri nu apar alte solicitări/modificări în cazul acestui imobil din Moara de Vânt.
Au păcălit statul și băncile
Ca în cazul blocurilor de la Moara de Vânt 179F, la imobilul de la 179 A există o listă întreagă de cumpărători de bună credință. Începând cu 28 iulie 2016, sunt nu mai puțin de 36 de cumpărători. Alături de ei sunt băncile care au dat credite: Raiffeisen, BCR, Transilvania, ING. De această dată, apare și Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantul creditelor prin Prima Casă pentru cei care au cumpărat apartamente aici.
Și un cumpărător inedit: o parohie din Iași condusă de preotul Gheorghe Surpănelu, a cărui noră, notarul Ilinca Surpănelu, a legalizat o parte dintre tranzacțiile Ancăi Elena Condurache. „Da, este nora mea Ilinca Surpănelu. Apartamentul este cumpărat de parohia noastră pentru protocol”, ne-a spus preotul paroh.
Andrei Spânu, alături de soția sa, Mădălina, angajată a Primăriei Iași
Cine este Andrei Spânu
Polițistul local Andrei Spânu a lucrat la Serviciul Control Urbanism până în primăvara acestui an, fiind omul de încredere al șefei departamentului, Mihaela Tulică, cumătra primarului Mihai Chirica. Apropiat de dezvoltatorii imobiliari, el era folosit de aceștia pentru a le elibera în fals acte care să le permită intabularea blocurilor. Spânu a demisionat în urma unor anchete REPORTER DE IAȘI.
Polițistul tocmai își cumpărase, cu reducere, un apartament în cartierul dezvoltatorului Cătălin Tudosă și primise un Mercedes ML de 30.000 de euro de la alt dezvoltator din Iași, Ștefan Stârpu. Multiple surse indică faptul că, în acest moment, activitatea lui Spânu la Poliția Locală este anchetată de DNA. În plus, însăși instituția unde a lucrat acesta a cerut la instanță anularea unor procese-verbale de recepție a lucrărilor semnate de el, documente care nu corespundeau cu realitatea. Exact ca la Condurache. Între 2016 și 2018 fostul polițist a semnat 145 de astfel de documente existând dubii asupra legalității multora dintre ele.
Surse din cadrul Poliției Locale au declarat, pentru REPORTER DE IAȘI, că scandalul pornit în acest an la Serviciul Control Urbanism, avându-l în centru pe Andrei Spânu, a fost declanșat tocmai de cazul blocurilor de pe Moara de Vânt 179F.
Citește și CHIRICA, PRIMARUL MAFIEI: Arhitectul-șef ia 100.000 de euro de la Clanul Plugaru-Cheșcu
Cumpărător: „Am trecut în acte suprafața de 25 mp, fără terasă, în loc de 35 mp”
În primăvara acestui an, cumpărătorul unui apartament în Moara de Vânt 179A povestea cum s-a desfășurat tranzacția cu Anca Elena Condurache: „Am cumpărat un apartament de 35 mp la mansarda blocului. După ce ne-am înțeles la preț, Condurache a spus să mergem la notarul Coste să semnăm actele, pentru că știe despre ce este vorba. Am trecut în acte suprafața de 25 mp, fără terasă, în loc de 35 mp. Mi-a zis că dacă trecem 35, cât sunt în realitate, are ea probleme”. Diferența de 10 metri pătrați nu este trecută ca terasă comună, iar Plugaru a transformat-o în balcoane pentru apartamente.
Cazierul lui Doru Plugaru
Până în prezent, Dragoș Dumitroaie, cunoscut sub numele de Doru Plugaru, a fost condamnat de două ori pentru fapte comise cu violență. Prima dată a primit doi ani cu suspendare pentru că, pe 27 decembrie 2008, a intrat cu o bâtă în mână în curtea unui alt interlop din Iași, Doru Postăvaru, și i-a spart geamurile și o cameră de luat vederi. Postăvaru și-a retras plângerea pentru distrugere, Plugaru fiind condamnat doar pentru violare de domiciliu.
Ulterior, a primit 4 ani de închisoare, tot cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice. În 2009, alături de Vasile Călin (Corduneanu) și Cătălin Costea (Băcăouanu) fusese implicat într-o bătaie într-un club din Iași, incident în urma căruia un agent de pază al clubului a rămas fără un ochi.
Editorul REPORTER, amenințat cu moartea
După articolul din luna martie, Doru Plugaru l-a amenințat cu moartea pe editorul REPORTER DE IAȘI, Gabriel Gachi. L-a așteptat în casa scării, la 9 seara, pe 1 aprilie. I-a sărit în față și i-a spus: „Dacă mai scrii un singur rând despre mine, te omor”. Un gest des folosit în lumea interlopă, i-a pus degetul în burtă și l-a trecut până la gât, amenințând: „Îți bag cuțitul și te tai de aici până la gât. Îți scot mațele afară!”.
Gabriel Gachi a depus plângere la IPJ Iași. Dosarul a rămas deschis până astăzi. Dezvăluirile din această ediție au fost documentate timp de mai multe luni. Editorul REPORTER DE IAȘI își asumă riscurile ce rezultă în urma apariției acestei anchete, nedorind să cedeze șantajului și sperând că domeniul imobiliar, o feudă a Primăriei lui Mihai Chirica, poate fi constrâns între limitele legalității de către instituțiile statului de drept.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Un ofiţer de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a fost reţinut de procurorii DNA, o parte dintre acuzaţii fiind legate de provocarea intenţionată a unor accidente în scopul de a încasa bani de la firmele de asigurări RCA.
Editorial
Panorama
Articole pe subiecte simiare
Alte articole