
Frăția Chirica-Drăgan: primarul, furnizor la firma de casă a Primăriei
Firma fratelui primarului a construit o vilă de 200.000 de euro la Frasin dintr-un profit de câțiva lei. E un caz suspect de evaziune fiscală, în concurs cu spălare de bani. 2,1 milioane de lei au câștigat firmele lui Cătălin Drăgan de la DSPM (fosta Servicii Publice Iași) și RATP (actuala CTP). În contrapartidă, firma lui Drăgan achiziționa servicii și echipamente de la Eurodesign Consulting, care, în acte, îi aparține fratelui lui Mihai Chirica. Actualul primar era pe-atunci director tehnic în Primărie. La licitația de la CTP, din 2010, au fost eliminate trei firme ca să câștige Cătălin Drăgan, cerându-se o mostră la scara 1:1. Soția lui Drăgan e angajată în clubul „fetelor selecte” de la Primărie, Direcția Programe Europene. Eurodesign a construit la Frasin o vilă de 200.000 de euro, deși avea profituri de câteva sute de euro pe lună. Firma lui Chirica mai avea relații comerciale și cu Media Rom-Conest și cu Minisat, firma lui Costea, patronul de la Cafeneaua Piața Unirii.
Demonstrație: societatea Eurodesign Consulting a lui Ioan Chirica, fratele primarului, a fost furnizoare pentru o firmă aflată în relații contractuale cu Primăria Iași.
Concret, în 2008, Eurodesign a făcut livrări către Smart Production și Media Art, ambele controlate de Cătălin Drăgan. În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași.
Bonus 1: în 2014, Cristina Drăgan, soția afaceristului, a fost angajată la Primărie, la Direcția Proiecte Europene.
Bonus 2: în decursul anilor, Eurodesign s-a aflat în relații contractuale și cu Conest și Media Rom Grup, adică cu Cozma și Melinte, amicii primarului Mihai Chirica. Pe numele Eurodesign este trecut impresionantul domeniu de la Frasin estimat la peste 200.000 de euro, ce cuprinde o vilă, cramă, patru foișoare și o biserică, totul pe 4.251 mp.
Mihai Chirica arată pe pereți când îl intrebi de banii pentru vila de 200.000 de euro de la Frasin
Relația Chirica-Drăgan-Primărie
Firma Eurodesign Consulting a lui Ioan Chirica a fost înființată în anul 2007. Activitatea din 2008 a fost marcată de mai multe tranzacții. Astfel, la capitolul „livrări”, Eurodesign figurează cu două contracte cu Smart Production și Media Art. În prima firmă au fost asociați Cătălin Drăgan și Ioan Oghină. În cealaltă, Drăgan a fost unic asociat. Afacerile cu firmele lui Drăgan s-au perfectat, potrivit evidențelor contabile, în semestrul II al anului 2008.
Dar anterior, în lunile aprilie și mai, Smart Production a prins două contracte cu administrația locală. Astfel, în aprilie 2008, firmei Smart i s-a atribuit un contract de 146.300 lei, având ca obiect confecționare urne de vot, autoritatea contractantă fiind Direcția de Servicii Publice Municipale a Primăriei. A fost singura firmă care a ofertat. Tot în condiții de unic ofertant, Smart Production a câștigat o procedură organizată de Primărie pentru construirea unei hale multifuncționale. Valoarea a fost de 197.000 de lei, cu doar 3.000 de lei sub estimarea făcută de Primărie.
Rezumat: acum 10 ani, una dintre firmele omului de afaceri Cătălin Drăgan a încheiat contracte cu Primăria (în acel moment Mihai Chirica era director tehnic) în valoare de peste 343.000 lei și, la scurt timp, unul dintre furnizorii săi a devenit Eurodesign Consulting, firma fratelui lui Chirica.
Încă 1,73 milioane de lei pentru Drăgan
Afacerile au continuat și în anii următori. Astfel, firma care, în acte, aparține fratelui lui Chirica a făcut livrări către Media Art și în 2009 și 2010. Și contractele Drăgan-Primărie au continuat în 2009 și 2010, însă pe cealaltă firmă, pe Smart Production. Astfel, în 2009, Smart a încheiat un contract cu Primăria în valoare de 950.000 de lei, obiectul fiind furnizare hale metalice Bazar.
Cel de-al patrulea contract dintre Smart și Primărie a fost unul cu cântec. Astfel, în august 2010, în schimbul a 780.000 de lei, Primăria i-a atribuit firmei Smart un contract cu denumirea: „Echipamente pentru amenajarea stațiilor de transport public local: copertine și city light-uri”.
Cu câte zile înainte de adjudecare, BZI, acum ziarul de casă al lui Chirica, a scris: „Nu poate fi evitată suspiciunea că licitația a fost dedicată firmei Smart Production SRL”. Concret, la procedură s-au înscris inițial patru firme, însă trei au renunțat din cauza unei cerințe din caietul de sarcini care prevedea ca societățile să aducă câte o mostră la scara 1:1. Iar mostra a fost adusă doar de Smart care, logic, a și câștigat. Scandalul a ținut câteva săptămâni, dar până la urmă s-a stins.
Cătălin Drăgan, cumpăra echipamente de la firma lui Chirica, apoi câștiga licitații de sute de mii de lei la Primăria condusă tot de Chirica
Nu-și amintește de Eurodesign
Contactat telefonic, Cătălin Drăgan a scăldat-o când a venit vorba despre relațiile contractuale dintre Smart și Media Art, firmele sale, și Eurodesign, a fratelui lui Mihai Chirica. „Nici nu știu cine e firma Eurodesign Consulting. De-acum 10 ani… Nu știu despre ce e vorba. Eu cu firma Eurodesign Consulting nu am făcut niciun fel de afacere… Habar n-am, cred că sunteți într-o eroare totală. N-am făcut, nu pot să vă spun, dar nu, nu cred”, a spus Drăgan.
Totuși, acesta a admis că a avut relații contractuale cu Primăria. „Au fost niște activități”, a declarat Drăgan care a adăugat că nu-și mai amintește detalii. Ambele societăți, Smart și Media Art, nu mai există acum, fiind închise. Drăgan este acum acționar la Teomalis, Next Studio și Cadrax Two. Acesta are afaceri și în industria Horeca.
Soția lui Drăgan, angajată în Primărie
Din septembrie 2014, Cristina Drăgan, soția omului de afaceri, este angajată la Primăria Iași, la „Proiecte europene”. Potrivit celei mai recente declarații de avere semnată în iunie acest an, Cristina Drăgan este consilier superior. Salariul aferent anului trecut a fost de 41.710 lei, adică echivalentul a 3.475 lei, medie lunară netă. Potrivit aceluiași document, familia Drăgan deține două suprafețe de teren în Valea Lupului, achiziționate în 2016 și tot acolo o casă de locuit.
Tot la capitolul imobile, soții Drăgan mai posedă un apartament de 90 mp moștenit (3/4 cotă parte) de Cătălin și un altul de 61 mp cumpărat de Cristina în 2006 la Sibiu.
Primarul Mihai Chirica este prieten cu Cătălin Drăgan, surse din Primărie afirmând că relația dintre cei doi este de actualitate, participând la ospețe și petreceri comune.
Grupul fetelor de la Proiecte Europene, unde și-a cunoscut și primarul actuala soție. Prima din dreapta este Cristina, soția lui Cătălin Drăgan. În centru, Andrei Spînu, de la Control Urbanism, cercetat de DNA după ce REPORTER DE IAȘI a scris că a luat șpagă un Mercedes ML. Lângă el, soția sa, angajată tot la Proiecte Europene
Zero angajați, afaceri cu prietenii
Și încă un detaliu. Cea mai înfloritoare perioadă din punct de vedere al profitului pentru Eurodesign Consulting, firma lui Ioan Chirica, a fost tocmai în anii 2009-2010. Atunci au fost înregistrate cele mai mari profituri din toată existența Eurodesign, 128.000 lei net în 2009 și aproape 70.000 lei net în 2010. Rezultate obținute cu zero angajați.
În rest, în ceilalți 8 ani de existență, profiturile nete au fost de ordinul miilor sau, cel mult, zecilor de mii de lei. Cel mai mic a fost înregistrat în 2014, aproape 1.500 de lei, iar cel mai mare în 2011, cu puțin peste 45.000 lei. Din cei 10 ani de activitate, doar în doi (2011 și 2012) firma a avut câte un salariat, în rest figurând cu zero.
Or, fratele primarului, acționar unic și administrator, a mărturisit că nu știe nimic despre activitatea Eurodesign: „Îi trebuia un sediu social și a fost făcut la mine acasă. Eu nu sunt implicat deloc în firmă”. Ioan Chirica este muncitor la Antibiotice, afirmând că are salariu de 1.900 de lei și că trăiește de pe o zi pe alta.
4.700 de euro, media profitului net anual al firmei Eurodesign Consulting, din 2010 până în 2017. Cât un butic de la scara blocului
Relații și cu Minisat, firma lui Costea
De-a lungul anilor, firma Eurodesign Consulting a mai avut afaceri cu societăți cunoscute pe plan local ca gravitând în jurul primarului Mihai Chirica. Spre exemplu, în anul 2009, Eurodesign a făcut achiziții de la Media Rom Grup (firmă a lui Ioan Melinte), iar în anii 2012 și 2013 de la Conestul lui Viorel Cozma.
În anul 2011, Eurodesign a efectuat o livrare pentru Minisat SRL. La această firmă a fost unic acționar Marius Constantin Motu din 2007 și până în 2014. Acum patru ani, au mai intrat alți trei: Petru Butnicu, Nicușor Maxim și Alexandru Costea. Acesta din urmă deține 69% din părțile sociale și este liderul asocierii. Costea deține Cafeneaua din Piața Unirii.
Vila de 200.000 de euro de la Frasin, trecută pe Eurodesign Consulting, firma lui Chirica. În spate e un domeniu de 4.250 mp, cu 4 foișoare, cramă și cu o biserică din lemn
Chirica fuge de vilă ca dracul de tămâie
Firma Eurodesign Consulting, al cărui administrator și unic acționar este Ioan Chirica, fratele primarului de Iași, are, din 2014, un domeniu în localitatea Frasin din județul Suceava. Proprietatea este compusă dintr-o vilă cu 160 metri pătrați, patru foișoare, o cramă săpată în deal și o biserică în partea dinspre pădure a curții de 4.251 mp. Valoarea de piață a domeniului a fost estimată de experți imobiliari între 200.000 și 250.000 de euro.
Într-o declarație pentru REPORTER DE IAȘI, Ioan Chirica a afirmat că n-a fost niciodată la Frasin, că nu știe cum arată casa și că nu are idee nici ce calitate mai deține în firma Eurodesign. „Imobilul din Frasin aparține unei firme și, ca atare, nu poate aparține și unei persoane fizice, nici mie și nici măcar fratelui meu”, a fost explicația halucinantă a primarului Mihai Chirica despre domeniul din județul Suceava după dezvăluirile din REPORTER DE IAȘI.
Întrebarea este cu ce bani a putut face firma Eurodesign investițiile de sute de mii de euro de la Frasin, în condițiile în care avea profituri de câteva mii de euro pe an și cifre de afaceri anuale de 30.000-40.000 de euro.
Citește și VILA SECRETĂ A LUI CHIRICA: 200.000 de euro din banii pe care nu-i avea
Vila lui Chirica: evaziune fiscală și spălare de bani
Prezentându-i cazul ipotetic al unei case de 200.000 de euro trecute, în acte, pe o firmă al cărei profit nu poate justifica această investiție, avocatul Ionel Nechita, penalist cu mare experiență, a spus că infracțiunile care pot fi suspicionate sunt de „evaziune fiscală, în concurs cu spălare de bani”.
Avocatul a explicat: „Trebuie făcută sesizare și se realizează un control financiar amănunțit. Niciun leu nu scapă dacă nu este justificat. Există o paletă largă de mijloace prin care se demonstrează operațiunile fictive ale unei persoane juridice”.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Fostul director mai are 156.000 de euro în conturi De când a fost mutat ca șef Serviciu la Termoservice, pe un salariu mult mai mic, averea i-a crescut cu 38.000 de euro Nu-și explică nici el cum: înainte câștiga 20.000 de lei/lună, iar acum doar 5.600 de lei. „Trebuie să analizez”, a cerut Cristian Stărică un răgaz să explice
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole