Hilton-ul de la Iași, marele eșec public-privat: Ghiță Ionescu trăiește din chirii, hotelul stă mai mult închis
* Patronul încasează 40.000-50.000 euro/lună din niște spații ultracentrale și plătește a zecea parte la Primărie ca redevență
* Hampton By Hilton e mai degrabă un mall cu de toate decât un hotel, având sală de fitness, clinică medicală și birouri
* Gradul de încărcare declarat este de 10% la cazări
* Gheorghe Ionescu raportează profituri de milioane de lei anual și mai are trei hoteluri pe Litoral
Primul hotel de tip „occidental” din Iași de după 1989, actualul Hampton By Hilton, trăiește din închirierea spațiilor și nu din turism. Un centru de fitness, spa și piscină și o clinică medicală acoperă costurile de funcționare a hotelului patronat de Gheorghe Ionescu.
„În momentul în care s-a dat hotărârea că nu intră decât cei cu certificat verde s-au redus cu 80% rezervările făcute deja. Acum am un 10% grad de ocupare. Din 117 camere”, a declarat Ionescu.
Chiar și în condițiile de restricții impuse din cauza pandemiei, performanța hotelului e mediocră. Unități similare, poziționate central la fel ca Hampton By Hilton, au acum un grad de ocupare de 35-40%.
Neoficial, se spune că Vivertine plătește 30.000 de euro lunar către Ghiță Ionescu. Redevența lunară la Primărie e de 4.500 de dolari. Merită
Dă vina pe certificatul verde
Omul de afaceri Gheorghe Ionescu, care prin firma Inproiect deține Hampton By Hilton, a afirmat că afacerea hotelieră i-a fost afectată și de pandemie, dar și de redevența pe care o are de achitat Primăriei în contul terenului.
„Business-ul nu-i închis pentru că nu-i dată nicio Hotărâre de Guvern în care să spună asta. A fost dată hotărârea că nu intră decât cei cu certificat verde în hotel și atunci… Dacă 40% sunt vaccinați și 60% nu! Mulți au renunțat să mai vină”, a spus Ionescu. Pentru că terenul pe care a fost edificat hotelul, peste 7.000 mp cu tot cu alei, parcări, spații verzi, aparține Primăriei, Inproiect trebuie să achite o redevență anuală.
Gheorghe Ionescu are un hotel atipic în centrul Iașului: niciodată plin, rar când vezi câte o mișcare, dar foarte profitabil
Chiriile îi permit să țină hotelul închis
REPORTER DE IAȘI: – Primăria v-a oferit vreo facilitate?
Gheorghe Ionescu: – Nimic. Zero.
– Cât trebuie să plătiți pe an?
– Destul.
– Aproximativ 50.000 de dolari. E corectă suma?
– Cam așa. Da, dar n-am primit nimic, nicio facilitate.
– Banii aceștia i-ați plătit și anul trecut și anul acesta?
– Nici nu se discută asta. La termen. Că dacă nu, sunt penalități.
Anul trecut, din martie, o perioadă mare, hotelul Hampton By Hilton a fost închis. Acum, afacerea merge cu frâna de mână trasă, 10-11 camere din 117 sunt ocupate. Prețurile pentru o singură noapte pornesc de la peste 300 de lei.
„Costurile le scoatem din alte activități”, a menționat Ionescu. Adiacent hotelului, acesta a închiriat spații către Vivertine și o clinică medicală. Din chiriile plătite de acestea se acoperă costurile și la hotel.
A primit 150.000 de euro ajutor de pandemie
Pe aceeași firmă, Inproiect, Ionescu deține și trei hoteluri pe Litoral, în stațiunea Mamaia: Lotus, Select și Perla. Datorită acestora, firma a derulat, în primăvară, proiectul „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”. Obiectivul acestei finanțări europene a fost sprijinirea pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19, mai exact menținerea/creșterea numărului de angajați ai Inproiect.
„(…) O valoare totală de 834.813 lei formată din 725.925 lei valoarea financiară nerambursabilă Grant Capital de lucru și 108.888 lei valoarea contribuției proprii echivalentă cu 15% din valoarea grantului neramburasabil”, a fost notat în fișa de proiect. „Lotus, Select și Perla nu funcționează iarna, deci acolo nu sunt afectat acum. Dar la Iași, da. Exact cum i-a afectat pe toți, bănuiesc”, a precizat Gheorghe Ionescu.
Primăria a pus la dispoziția hotelului 7.000 mp în centrul Iașului, creând cel mai mare scandal local din anii ’90
Mai vrea un turn cu 14 etaje lângă hotel
Patronul Inproiect are și două planuri de investiții în noi unități hoteliere. Pentru Iași, exista ideea unui turn de 14 etaje lângă hotelul existent. În 2019, a fost lansat chiar un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în acest sens. „Cu PUZ-ul din 2019 n-am mai avansat. Pentru ce? Când vezi ce se întâmplă”, a spus Ionescu.
În schimb, la Mamaia, vrea să continue. Presa din Constanța a scris toamna trecută că Ionescu intenționa să demoleze hotelul Select (P+4E) și să ridice pe același amplasament un imobil P+10E cu destinația de apartamente de vacanță. „Acolo mergem mai departe”, a afirmat omul de afaceri.
Anterior, în 2019, Ionescu a cumpărat hotelul Perla din Mamaia de la Mohammad Murad, și el cu afaceri în turism, în schimbul a 4 milioane de euro.
A făcut și 2 milioane de euro profit/an
Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, firma Inproiect a avut în 2020 un profit de 1,4 milioane de lei. „Profitul de anul trecut este de la Mamaia, de pe urma activității de acolo. Anul acesta e mai prost”, a declarat Gheorghe Ionescu. În 2019, profitul s-a cifrat la peste 8,6 milioane de lei, iar în 2018 a fost de peste 7 milioane de lei.
Recepția hotelului în care rar vezi câte o lumină aprinsă
A vrut să vândă hotelul către Primărie
În primăvara anului 2002, Hampton By Hilton al lui Ionescu, pe atunci Hotel Europa, a fost la un pas să treacă în patrimoniul Primăriei Iași. În luna martie, Ionescu a depus o notificare la Primărie prin care anunța că a decis să cedeze clădirea către municipalitate. În schimbul hotelului, Ionescu a solicitat 18,3 milioane de dolari.
Patronul Inproiect a invocat la acea vreme o clauză din contractul de asociere cu Primăria potrivit căreia, în cazul în care nu achita 6% din profit (dar nu mai puțin de 54.000 euro) – redevența pentru teren, era obligat că cedeze imobilul. Clauza era din contractul de asociere din 1995 dintre Primărie și Inproiect. Primarul de-atunci, Constantin Simirad, o oferit în schimbul clădirii doar 1,5 milioane de dolari.
Acum 19 ani, subiectul a ținut capul de afiș al presei locale mai multe zile, apoi s-a stins ca un foc de paie. Ionescu a rămas cu hotelul pe care, 15 ani mai târziu, l-a renovat și l-a introdus în rețeaua Hilton.
[article id=”110665″ /]
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Zece persoane au murit, iar alte peste 30 au fost rănite într-un incendiu, în nopatea de luni spre marţi, la un hotel în staţiunea de ski Kartalkaya, în centrul Turciei, anunţă marţi ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya, relatează AFP.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole