Horror în tot Iașul: 22 de ieșeni, revoltați de alt turn ridicat pe „nisipuri mișcătoare”
Un proiect imobiliar din Păcurari a stârnirt revoltă în rândul cetăţenilor care locuiesc în zona Cimitirului Evreiesc. Un bloc cu 9 etaje a „răsărit” printre case, pe un teren despre care într-un Plan Urbanistic Zonal din 2005 se precizează că există riscul producerii unor alunecări de teren. 22 de persoane din zonă au dat în judecată constructorul şi Primarul Municipiului Iaşi cerând anularea autorizaţiei de construire. Dezvoltatorul susţine că a respectat toate prevederile legale.
Scandalul construcţiei unui bloc cu 9 etaje într-o zonă de case cu maximum un etaj, din zona Cimitirului Evreiesc, s-a mutat în instanţă. Locatarii imobilelor din zonă au cerut magistraţilor anularea unei autorizaţii de construire din iulie 2016, emisă de către Primarul Municipiului Iaşi, precum şi a certificatului de atestare a edificării construcţiei. Aceştia susţin că ridicarea turnului situat vizavi de cartierul „Amfiteatru” s-a făcut cu încălcarea legislaţiei, prin modificarea caracterului general al zonei.
Caz similar, tratament diferit
Un număr de 22 de locuitori ai caselor din zonă reclamă faptul că noul imobil, construit de Aurel Rascenco, „a răsărit” pe o parcelă de teren care a fost dezmembrată prin contracte de vânzare-cumpărare succesive în mai mult de 3 parcele şi pentru care legea prevede obligatoriu întocmirea unui nou Pplan Urbanistic Zonal (PUZ). „În situaţia unui reclamant, care are terenul chiar vizavi de blocul pârâtului Rascenco Aurel şi care a dorit să construiască D+P+4 etaje, Primarul Municipiului Iaşi a aplicat întocmai prevederile legale şi i-a comunicat prin certificatul de urbanism nr 361/15.02.2016 că trebuie să întocmească documentaţia PUZ deoarece parcela sa a fost dezmembrată în mai mult de trei parcele şi nu se poate avea în vedere PUZ aprobat prrin HCL 398/2009 prin care a fost studiată şi suprafaţa de teren cumpărată de către reclamantul A.M.”, se arată în acţiunea depusă la Tribunalul Iaşi, precizându-se că prevederile legale sunt aplicate discreţionar.
Apartamente în loc de parcare
Reclamanţii mai arată că investitorul nu ar fi realizat nici lucrările de infrastructură, aşa cum era obligat prin PUZ. „Autorizarea construcţiei unui bloc de 57 de apartamente, pe lângă altele pe care pârâtul Rascenco Aurel le-a construit în acea zonă crează mari probleme de circulaţie pe Aleea Cimitirului Evreiesc, cu lăţime de 3 metri, şi strangulată la 2,5 metri în zona Porţii Evreieşti”, se mai menţionează în acţiune. Astfel, susţin locatarii, după darea în folosinţă a celor 57 de apartamente circulaţia în zonă va fi imposibilă.
În plus, cu toate că în autorizaţia iniţială investitorul s-ar fi angajat să construiască o parcare la subsolul imobilului, până la urmă aici s-ar fi făcut tot apartamente, se arată în acţiune.
Risc geotehnic majorCea mai mare problemă ar reprezenta-o însă faptul că terenul pe care a fost edificat turnul de nouă etaje poate fi afectat de fenomene de alunecări de teren, conform unui PUZ din 2005 realizat pentru zona respectivă. Au fost recomandate atunci lucrări de susţinere. Acestea nu ar fi fost însă făcute de dezvoltator.
Reclamanţii arată, de altfel, că ar trebui luate măsuri urgente cum ar fi: dirijarea scurgerii apelor de suprafaţă, lucrări de susţinere a masivelor de pământ, captarea sau dirijarea apelor subterane. „Atâta timp cât niciuna din recomandările făcute în PUZ 353/2005 nu au fost realizate de către dezvoltator, se impune sistarea lucrărilor de construcţie şi luarea unor măsuri urgente de stabilitate a versantului, aşa cum prevăd studiile şi recomandările din PUZ 353/2005 privind stabilitatea versantului, corelat cu regimul de înălţime al imobilului care, recomandat în PUZ, (…) era P+2, P+3, P+4, iar în situaţia actuală construcţiile au preponderent regimuri de înălţime mai mari, respectiv 2D+P+6E+M”, se scrie în documentul citat.
„O sfidare la adresa locuitorilor din zonă”
Totodată, autorizaţia ar fi fost emisă pentru un bloc cu înălţimea maximă de 30 de metri, faţă de maximum 20 de metri prevăzut în PUZ. „Autorizarea construcţiei unui bloc de 9 etaje printre locuinţe colective mici, pe un versant care abia stă, pe amplasamentul unei străzi care trebuie edificată de către dezvoltator prin transformarea demisolurilor din parcări în apartamente, lipsa altor locuri de parcare în schimb, reprezintă, pe lângă încălcarea gravă a legislaţiei în vigoare, o sfidare la adresa locuitorilor din zonă, parte dintre ei reclamanţi în prezenta acţiune, care respectă legislaţia în vigoare şi regulile de convieţuire socială”, a precizat avocat Ana Baştovoi, care îi reprezintă pe reclamanţi.
Contactat de REPORTER DE IAŞI, dezvoltatorul Aurel Rascenco a susţinut că a respectat toate prevederile legale. „Când se construieşte un bloc este o anumită procedură, trebuie făcute o serie de studii, întocmite documente. Eu am făcut totul conform legii. Nu ştiu ce doresc dumnealor. Se ceartă cu legea”, a explicat Rascenco.
Reprezentanţii Primăriei Iaşi nu şi-au exprimat un punct de vedere până la închiderea ediţiei.
Blocul a fost construit legal. Este recepţionat, intabulat şi vândut. Am şi parcări”,
Aurel Rascenco, dezvoltator
„Aplicarea diferenţiată a prevederilor legale în vigoare de către autorităţile publice locale este o certitudine, chiar dacă criteriile după care se face diferenţa au rămas un mister şi nu sunt încă cunoscute”
Fragment din acţiunea depusă la instanţă de locatari
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
Accident rutier, vineri, în Iași, surprins de camerele de supraveghere.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole