
Intimidare: Când vatmanii se plâng de tramvaiele defecte, conducerea CTP îi cheamă în fața comisiei de disciplină
- Ioan Pânzaru a făcut observații în scris pentru îmbunătățirea activității de transport public, dar șefii i-au cerut să vină la sediu, în caz contrar fiind amenințat cu anchetă disciplinară
- Vatmanul a cerut containere de nisip pentru încărcarea pe traseu, spunând că multe tramvaie rămân fără frâne pentru că la Depoul Gară nu se pot face teste
- Depoul Dacia este demolat din 2023, iar flota CTP e în descompunere
- Conducerea companiei i-au dat un răspuns oficial în care i-au spus ce are are de făcut „în timpul cercetării disciplinare prealabile”

Ioan Pânzaru făcut observații de bun simț conducerii CTP. A fost amenințat cu o anchetă disciplinară
Un vatman al SCTP Iași a sesizat conducerii societății de transport ce nemulțumiri are, împreună cu toți colegii săi, în legătură cu funcționarea companiei. Drept răspuns, la trei zile după ce a depus sesizarea s-a trezit cu o hârtie în care este invitat să mai explice o dată ce a scris deja, în caz contrar urmând să fie cercetat disciplinar.
Vatmanul spune acum că invitația a avut rolul unei intimidări. Absurdul a fost desăvârșit: a fost amenințat că va fi sancționat dacă nu depune sesizarea pe care deja o avea lăsată la șefi de câteva zile.
În plângerea sa inițială, omul vorbește despre lucruri de bun simț care afectează circulația tramvaielor: lipsesc pisele de schimb, tramvaiele sunt prost întreținute, sistemul de transport este dezorganizat.

După sesizarea făcută, vatmanul a primit o convocare care suna ca o amenințare: „refuzul de a da declarație în dosarul de anchetă atrage după sine sancționarea”
Ce sesizează vatmanul
În plângerea sa, Ioan Pînzaru vorbește despre necesitatea montării unor containere cu nisip din care să fie alimentare tramvaiele la capetele de linie. În prezent, containerele de nisip sunt doar la Depou gară, iar vatmanii merg periodic acolo în timpul programului pentru a se realimenta, având astfel de străbătut, inutil, traficul aglomerat din Iași. Nisipul este necesar pentru ca frâna tramvaiului să fie eficientă, fiind turnat pe linii din vase speciale aflate în fața roților.
„Societatea mi-a răspuns ulterior că amplasarea unor containere necesită aprobări speciale de la Primărie. Dar societatea nu e a Primăriei? Nu are instituția tot interesul pentru ca transportul să funcționeze bine?”, spune Ioan Pînzaru.

Efectele celor spuse de vatman: în ianuarie, un tramvai vechi a rămas fără frâne și a intrat în coliziune cu tramvaiul din față. Se putea produce o catastrofă
Vatmanul a mai cerut „instalarea unui sistem automat de schimbare a traseului din cabina vatmanului (tip led), o tehnologie modernă care va facilita operarea mai ușoară și mai rapidă a tramvaielor”, punct la care societatea i-a spus că nu poate face nimic, pentru că acesta ar fi foarte costisitor și necesită modificări ale instalației electrice.
„Este imperativ să se monteze semafoare la poarta 2 a depoului, pentru a asigura o intrare și ieșire în siguranță a vagoanelor. Acest aspect este crucial pentru prevenirea accidentelor și pentru siguranța personalului”, a mai scris omul.
Semaforul este singurul pe care l-ar putea obține în urma demersului său, pentru că SCTP i-a răspuns că va începe demersurile la Primărie.
„Semaforul este necesar pentru că mașinile care merg prin fața depoului de la Gară se pot izbi de un tramvai care iese. Și s-a mai întâmplat”, a explicat vatmanul.

Transportul modernizat din Iași: prin podeaua unui autobuz vechi se vede asfaltul
Defecțiuni și improvizații periculoase
În scrisoarea înaintată conducerii SCTP, Ioan Pînzaru vorbește și despre faptul că societatea nu asigură piese de schimb pentru tramvaie și acestea sunt prost întreținute.
„3. Vagoanele noastre necesită piese de schimb noi și de calitate, nu recondiționate sau sudate în mod neglijent. Este vital să avem la dispoziție piese de schimb fiabile pentru a asigura siguranța călătorilor și a personalului.
4.Vagoanele de tip GT4 necesită înlocuirea unor piese consumabile precum becuri, becuri de semnalizare, relee de semnalizare, ștergătoare de parbriz, parasolare etc. Este necesară achiziționarea și montarea de piese noi care să ofere garanție și durată în exploatare, nu doar soluții temporare sau de mântuială”, a scris vatmanul în sesizare.
„Nu sunt piese, nu se aduc piese noi, se fac improvizați. Ești obligat să iei alt vagon pe care nu-l cunoști. Ție ți se spune că e bun, ajungi până în Podul de Piatră și se strică. Degeaba facem comenzi, nu se aduc piese. Aceasta este situația reală a tramvaielor din Iași. Ca să nu mai spun că sunt lăsate tramvaie peste noapte la capăt Dacia, la fostul Depou pe care l-au dărâmat fără să se gândească la faptul că nu încap toate tramvaiele la Gară. Și îngheață, apar defecțiuni, nu este alcool”, a explicat Ioan Pînzaru pentru REPORTER DE IAȘI.
El mai spune că la multe tramvaie sunt defecțiuni la sistemul de frânare pentru că acesta nu poate fi probat. „Eu am vagonul 113, nu prea vreau să ies cu altul. Pentru că sunt tramvaie care rămân fără frâne. La Depoul de la Gară nu putem face probă la frâna electrică, așa cum făceam în Dacia. Acolo aveam o porțiune unde putea prinde puține viteză, frâna se probează la viteză. La Gară nu poți prinde viteza necesară”,a mai spus Pînzaru.
El a mai scris șefilor că sistemul anticoliziune montat pe vagoane nu funcționează eficient și toți colegii săi consideră că banii investiți în acesta au fost irosiți. Societatea a răspuns că sistemul îi avertizează pe vatmani de un eventual pericol de la o distanță de 11 m de acesta. „Văd mult mai departe de atât”, a spus omul.

Vatmanul spune că tramvaiele sunt reparate cu improvizații. Îi este frică să urce pe alt vagon decât cel pe care îl cunoaște, pentru că au multe capcane și poți rămâne fără frâne
Cum a reacționat CTP
La 2 zile după ce sesizarea lui Ioan Pînzaru a fost depusă la CTP, vatmanul a primit o notificare în care i se cerea ca în ziua următoare să se prezinte la sediul CTP de la Gară, pentru discuții. Dar hârtia conținea și o amenințare: „În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze și să susțină toate apărările în favoarea sa”. Din formulare se înțelege că a fost începută o cercetare disciplinară iar vatmanul spune că s-a simțit intimidat.
„Anul trecut am depus o altă sesizare referitoare la starea liniei și la macaze. Atunci nu am fost chemat și mi s-a răspuns vag, pe lângă subiect, că ei repară linia cu o tehnologie nouă. Acum m-au chemat și au făcut-o la intimidare. Pentru că mi-au cerut, în timpul discuției de la sediu, să mai depun o dată sesizarea pe care deja o făcusem înainte. Dacă refuzam să depun din nou aceeași sesizare, urma să fiu sancționat. Am refuzat să scriu din nou, nu știu urmările”, a explicat Ioan Pînzaru.
REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu directorul CTP, Cristian Stoica, dar acesta nu a răspuns. Ioan Pînzaru a mai fost anterior sancționat o singură dată cu diminuarea cu 5% a salariului. Anul trecut, pentru un eveniment din familie a reprogramat vizita medicală la două zile distanță față de data inițială.
„Acum eu nu am scris numai pentru mine în această sesizare. Am scris nemulțumirile tuturor colegilor mei”, a mai declarat Ioan Pînzaru.
UPDATE, 20 februarie, 16.30:
După apariția articolului în această dimineață, Compartimentul de Relații Publice a remis redacției REPORTER DE IAȘI câteva precizări. Oficialii CTP spun că invitația scrisă adresată vatmanului Ioan Pânzaru este un document tipizat, care conține mențiunea standard privind cercetarea disciplinară.
„Nu s-a intenționat demararea unei cercetări. Textul face referire la un articol din Codul Muncii”, spune Compartimentul de Relații Publice. „Vatmanul a primit răspunsuri clare și pertinente la toate subiectele ridicate, a fost o discuție amiabilă. A fost informat că, la momentul discuției, parasolarul și ștergătorul de parbriz ale vagonului pe care îl conducea fuseseră deja înlocuite. Vatmanul nu a fost intimidate sau sancționat în vreun fel”.
Distribuie acest articol, alege-ți platforma!
URMĂREȘTE-NE PE GOOGLE NEWS:
One Comment
Candidatul independent Nicuşor Dan conduce în topul vizibilităţii la TV în prima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, urmat în ordine de Victor Ponta, Elena Lasconi şi Crin Antonescu, relevă analiza Klarmedia - TV Index Prezidenţiale 2025, realizată pe baza conţinutului difuzat de posturile TV naţionale, fiind incluse în top canalele care au difuzat un volum semnificativ de materiale despre candidaţi. Studiul reflectă volumul total al materialelor, fără a distinge între tonul pozitiv, negativ sau neutru al apariţiilor.
Articole din aceeași categorie
Articole pe subiecte simiare
Alte articole
Sindicatul din cadrul Companiei de Transport Public Iași, simte nevoia de a reacționa la ceea ce se întâmplă cu vatmanul Ioan Pânzaru. Este inadmisibil ca un angajat care semnalează în mod responsabil și argumentat o serie de probleme în funcționarea companiei să fie intimidat și amenințat cu o anchetă disciplinară.
În primul rând, trebuie să salutăm curajul și spiritul civic al domnului Pânzaru. El nu a venit cu plângeri personale, ci a ridicat problema în numele tuturor colegilor săi, care se confruntă zi de zi cu disfuncționalități grave în asigurarea unui transport public de calitate. Lipsa pieselor de schimb, defecțiunile cronice ale tramvaielor, imposibilitatea de a testa corespunzător sistemul de frânare – acestea sunt probleme reale care pun în pericol siguranța călătorilor și a personalului. Iar când un angajat responsabil semnalează aceste aspecte, el ar trebui ascultat și sprijinit, nu amenințat.
Din păcate, reacția conducerii CTP denotă o atitudine ostilă față de angajați și o lipsă totală de transparență. Convocarea lui Ioan Pânzaru la sediu, sub amenințarea unei cercetări disciplinare, este o manevră clar intimidantă, menită să-l descurajeze pe acesta și pe ceilalți salariați să ridice probleme. Faptul că i s-a cerut să depună din nou aceeași sesizare, pe care o făcuse deja, arată dispreț față de vatmanii care încearcă să-și îmbunătățească condițiile de lucru.
Noi, Sindicatul, considerăm că este datoria conducerii CTP să asculte cu atenție sesizările angajaților, să investească în repararea și modernizarea flotei de tramvaie, să asigure piesele de schimb necesare și să creeze condiții de lucru decente. Iar în loc să-i intimideze pe angajați, conducerea CTP ar trebui să-i încurajeze să semnaleze problemele, în beneficiul tuturor celor care utilizează transportul public din Iași.
Îi cerem directorului Cristian Stoica să renunțe la orice acțiuni disciplinare împotriva domnului Pânzaru Ioan și să dea dovadă de deschidere și responsabilitate în rezolvarea problemelor ridicate. Doar așa vom putea avea un transport public modern, sigur și eficient în orașul nostru.