fbpx
 
Urbanism românesc: 1.000 de apartamente în Miroslava pe străzi de 4 m lățime. Valea Adâncă, de aici nu se mai iese!

Urbanism românesc: 1.000 de apartamente în Miroslava pe străzi de 4 m lățime. Valea Adâncă, de aici nu se mai iese!


Un proiect imobiliar de la Miroslava, aprobat prin PUZ săptămâna trecută, este puternic contestat de sute de familii din satul Valea Adâncă. Oamenii spun că presiunea în zonă, pe străzile înguste și fără trotuare, va fi uriașă. „N-avem nimic cu dezvoltatorul, este dreptul lui să-și facă acolo cartier. Noi avem ceva cu Primăria Miroslava, care nu dezvoltă infrastructura necesară. Am fost la consultări pe acest proiect, nu ne-a ascultat nimeni, ca să vedem apoi în proiectul de hotărâre că am fost de acord cu noul cartier”, spun aceștia.

Sunt 12 ha libere în capătul străzilor extrem de aglomerate din Valea Adâncă și aici se va naște practic un orășel cu 4.000 de oameni

Ar urma să apară peste 900 de apartamente, ceea ce în practică înseamnă cel puțin 1.000 de mașini care să circule pe străzi de 4 metri lățime și pe câteva sensuri unice ce vor bulversa tot traficul. Este o singură soluție pentru problema din Miroslava, dar prea curajoasă pentru a fi asumată politic: Primăria poate impune retragerea gardurilor de la toate proprietățile de pe străzile importante.

Andrei Bucur (stânga), reprezentatul societății civile, și consilierul local USR Silviu Ghenghea nu acuză dezvoltatorul cartierului Lotus Village, ci deciziile administrației publice din Miroslava

Toate străzile din jur sunt foarte înguste

Noul complex imobiliar aprobat săptămâna trecută de CL Miroslava aparține familiei Haucă și se întinde pe 12,4 ha și, conform indicatorilor urbanistici, are 44 de blocuri D+P+3E și 32 de case.
Proiectul este situat la intersecția străzilor Livezilor cu Mărului din satul Valea Adâncă. Distanța până la oraș este de 3 km, dar străzile de acces către toate direcțiile (spre Miroslava, spre Lunca Cetățuii și spre Tudor Neculai – Nicolina) sunt de 4 metri lățime, lipsite de trotuare.
Conform datelor din PUZ, cartierul ar urma să aibă aproximativ 1.500 de locuri de parcare, dar cifra este contestată de oamenii din zonă, care spun că, în realitate, ar fi mult mai puține.
„Sunt 976 de apartamente, 570 de locuri de parcare”, explică Andrei Bucur, unul dintre locuitorii zonei. Acesta explică faptul că în prezent accesul către oraș este foarte dificil. „Acum este greu de ajuns în oraș. Dacă mai pui acolo încă vreo câteva sute de apartamente, cu peste 1.000 de mașini, va fi aproape imposibil. Aceasta este marea problemă a noastră. Pentru că nu avem nimic să reproșăm unui dezvoltator care face un cartier. Nemulțumirile noastre sunt față de Primăria Miroslava”, a mai spus Andrei Bucur.
„Avem 1.500 de locuri de parcare în acest proiect. Acea cifră este o confuzie. 700 de locuri sunt supraterane, 800 sunt în demisol. Demisolul blocurilor va fi pentru parcări de reședință, iar locurile de la suprafață pentru vizitatori și pentru centrul comercial ce urmează a fi construit”, a declarat Andrei Moga, managerul proiectului imobiliar.

Principalul drum de „evacuare” din noul cartier nu are mai mult de 4 m lățime

Studiul de trafic este cel mai contestat

Contestatarii proiectului spun că datele pentru realizarea studiului de trafic pentru PUZ ar fi fost strânse într-o zi fără mașini, în plină pandemie. „Este unul dintre punctele majore la care suferă acest proiect. Am văzut documentația și studiul de trafic a fost făcut într-o zi în care nu erau mașini pe stradă. În condițiile actuale, este imposibil ca acesta să iasă bine pentru cartier”, a declarat Andrei Bucur.
Pe proiectul de hotărâre aprobat apare doar menționarea existenței unui studiu de trafic și numărul avizului de la Poliția Rutieră, fără a fi precizată data când a fost realizat acesta. „Este una dintre nemulțumirile care vizează totuși investitorul. Cea de-a doua este că au fost consultări publice, noi ne-am opus proiectului, dar în PUZ apare, la avizul de oportunitate, că locuitorii nu au nimic împotriva proeictului. Sunt sute de oamenii care sunt speriați de ce va fi în trafic, de fapt”, a menționat consilierul local USR Silviu Ghenghea.
„În această vară, noi am avut mari probleme cu furnizarea apei potabile. A fost secetă, toată lumea știe situația. Nu am avut presiune la apă, am avut întreruperi frecvente. Să vedem cum vor putea furniza apă la încă 1.000 de gospodării față de ce este aici deja”, a precizat proprietarul unei case apropiate de proiectul imobiliar contestat.

O parte din cele 44 de blocuri ce vor fi construite în cartierul Lotul Village. Proiectul este destul de aerisit, dar accesul va fi imposibil

Străzile trebuiau lărgite prin retragerea tuturor gardurilor

În comună este o problemă generalizată cu lățimea străzilor și lipsa trotuarelor. În toate satele s-au construit deja mii de case și blocuri, este cea mai dinamică localitate din județ din acest punctde vedere, dar străzile au rămas la fel ca atunci când erau simple drumuri betonate printre livezi.
„Era treaba Primăriei să gândească un plan pentru lărgirea străzilor și crearea trotuarelor. Nu poți avea acum cartiere întregi și zeci de kilometri de străzi pe care cu greu încap două mașini mici și oamenii n-au pe unde trece”, spun locuitorii caselor din zona proiectului.
Ei spun că ar fi fost de acord inclusiv să cedeze Primăriei 1-2 metri de curte, numai să apară străzi la standardele actuale.
„Aceeași problemă a infrastructurii am avut-o și noi, a durat documentația peste un an și jumătate pentru că am tot revenit pe planuri, schițe și aprobări. Este o problemă comună tuturor zonelor limitrofe ale Iașului. Noi am găsit o rezolvare locală – vom avea o retragere de la aliniamentul terenului și realizăm o bandă suplimentară pe strada Livezilor pentru a nu îngreuna traficul”, precizează Andrei Moga, reprezentantul investitorilor. Acesta spune că au fost inclusiv discuții legate de posibilitatea ca strada să fie lărgită prin mutarea gardurilor proprietăților: „În practică, niciunul dintre proprietari nu este de acord să cedeze din terenul său pentru lărgirea străzii”.

În Valea Adâncă se va construi un cartier de blocuri de mărimea Tomeștiului, într-o zonă în care până acum n-au fost decât case

Primăria trebuia să lupte cu fiecare proprietar în parte
„Primăria putea lărgi străzile dacă decidea exproprieri, deși tot această instituție a permis dezvoltarea haotică. Dar această decizie însemna deranj pentru cetățeni, ar fi avut costuri enorme la buget și costul electoral ar fi fost mare, pentru că ar fi o măsură nepopulară pentru actualul executiv PNL”, a menționat Silviu Ghenghea, consilier local USR de la Miroslava. Acesta enumeră și alte măsuri care pot fi aplicate, toate având costuri foarte mari: „Reamenajarea șanțurilor pluviale, centuri, pasaje, transport public funcțional, transport școlar local funcțional, parcări la granița dintre Miroslava și Iași, dezvoltarea infrastructurii școlare astfel încât să fie limitat exodul către Municipiul Iași”.
REPORTER DE IAȘI l-a apelat pe primarul comunei Miroslava, Dan Niță, dar acesta nu a putut fi contactat.

Sensul giratoriu de la intrarea pe strada Livezilor este încercarea disperată a Primăriei Miroslava de a rezolvat traficul din viitor

Se încearcă sensurile unice după o altă tentativă eșuată

Pentru a încerca o rezolvare a actualelor blocaje din trafic, Primăria Miroslava vrea să introducă câteva modificări de circulație pe unele străzi din comună – sensuri unice și un sens giratoriu la intersecția Cinci Drumuri.
Dar și aceste măsuri sunt contestate. „De fapt, încearcă să facă ceva înainte de a apărea cele 1.000 de noi locuințe. Numai că presiunea va deveni și mai mare, mai mult încurcă. Pentru că, făcând sensuri unice pe mai multe trasee din Valea Adâncă, oamenii vor fi dirijați către aceeași ieșire, în condițiile în care au acum 2-3 opțiuni diferite”, a declarat Andrei Bucur.
Modificările vizează sensuri unice pe străzile Bazei (intersecție Cinci Drumuri până la intersecția cu strada Prunilor), Costea Vodă (de la intersecția Debarcaderului până la intersecția Cinci Drumuri), Ezăreni (de la intersecția cu strada Cornești până la intersecția străzilor Debarcaderului și Costea Vodă). Toate străzile sunt în zona Livezilor, unde există PUZ-ul aprobat pentru cartierul familiei Haucă. În vară, Primăria Miroslava a avut o tentativă de a impune sensurile uncie, dar au fost demontate semnele de circulație după protestele locuitorilor.

Article image
Cele 3,34 ha au trecut de la Primăria Miroslava la familia Soltaniuc – soția fiind nepoata celei care a scris caietul de sarcini Cele două familii petrec concediile împreună, postând imagini pe Facebook În plus, soțul concesionar joacă fotbal cu Bogdan Niță, fiul primarului Ferma piscicolă a ajuns prin negociere directă la familia Niță, Soltaniuc fiind doar un paravan Proiectul de vânzare i-a aparținut consilierului PNL...
Autor Cezar Moraru Anchete 26 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: