fbpx
 
Infecțioase dă 10.000 de euro/lună unei firme de pompieri deși sediul ISU e la 2 minute de spital. Noua vacă de muls

Infecțioase dă 10.000 de euro/lună unei firme de pompieri deși sediul ISU e la 2 minute de spital. Noua vacă de muls


La Sf. Spiridon dau chiar 14.000 de euro/lună, dar spitalul e cu un minut mai departe

Din 2020 a devenit obligatoriu să ai serviciu privat de pompieri în spitalele de peste 300 de paturi, ca să intervină în primele 2-3 minute, până ajung pompierii de la ISU

Mai multe spitale pregătesc licitații. Pe primele două le-a câștigat aceeași firmă, a fostului șef ISU Mihai Lucaci

Pompierii privați stau la posturi 24 de ore din 24, deși n-au echipamente de anvergură

Două spitale din Iași au contracte-cadru pe câte doi ani cu firma de pompieri privați a unui fost șef de la ISU Iași, Mihai Lucaci. Cele două unități medicale plătesc lunar firmei Sting Expres L.B. SRL 120.000 de lei fără TVA pentru a dubla ceea ce oricum ar face pompierii profesioniști care intervin în caz de incendii și sunt la 1,2 km distanță.
Legislația prevede apariția unor servicii de pompieri la unitățile medicale cu peste 300 de paturi, iar managerilor de spitale nu li se deblochează posturile necesare. În acest fel ajung la contracte cu privați, mai ales că ISU notează pe rapoartele anuale de control că trebuie să aibă „serviciul de pompieri tip P1”.
„Nu mă îmbogățesc din contractele cu spitalele. Plătesc salariile și echipamentul, am atras atenția că nu ajung banii”, spune Mihai Lucaci. În prezent, sunt în pregătire licitații și la alte spitale: Neurochirurgie, Sf. Maria, Socola.

La 8 dimineata, pompierii de la Infecțioase își făceau regulamentar plantonul

Infecțioase: contract-cadru pe 2 ani

Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” a organizat, în aprilie 2022, licitație pentru „achiziționarea serviciului privat pentru situații de urgență tip P1”. Formularea se regăsește în lege ca fiind, pe scurt, serviciu de pompieri privați pe care spitalul ar trebui să-i angajeze sau, dacă nu are posturile disponibile în organigramă, să-i contracteze din privat.
Serviciul tip P1 este, conform Ordinului 75/2019 al MAI, o brigadă de pompieri privați pentru o unitate medicală cu mai mult de 300 de paturi. Ordinul definește și numărul posturilor pe fiecare tură: 3.
„Suntem 3 oameni pe fiecare tură și avem trei ture pe 24 de ore. În total, suntem 15 oameni care lucrăm efectiv la Spitalul de Boli Infecțioase”, au precizat pompierii aflați „în obiectiv”.
Licitația a fost adjudecată de Sting Expres L.B. SRL, cu prețul de 1,21 milioane de lei fără TVA, pentru o perioadă de 24 de luni: 50.000 de lei pe lună. Administratorul firmei, Mihai Lucaci, este fost șef al unității ISU din Zona Industrială.
„Suma este foarte mică. Nu mă îmbogățesc. Plătesc oamenii – doar un salariu minim este 3.000 de lei net, dar nu dau salariul minim, am angajați foști pompieri atestați. Echipamentul costă și el 80.000 de lei, cu costum de nomex, cască, bocanci de piele, centură, butelie și mască de oxigen, stație. La Infecțioase am pus în curte și o mașină, deși contractul nu prevede prezența ei”, spune Mihai Lucaci.

Mihai Lucaci a fost șeful ISU, acum și-a făcut serviciu privat. La Infecțioase a venit cu un partener din București. Au fost trei oferte: una din Iași, una a partenerului din București și una a asocierii lor. Câștigătorul era sigur de la ei

Sf. Spiridon: al doilea contract-cadru plus sistem de alarmare

Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon” este deja la al doilea contract cu firma lui Mihai Lucaci. Primul a fost din februarie 2020, cu 75.000 de lei pe lună. Acest al doilea acord-cadru pe 24 de luni cu aceeași Sting Expres L.B. SRL este de la începutul anului 2023: valoare 1,71 milioane de lei – 71.000 de lei lunar.
Pentru Spitalul Spiridon, există deja trei niveluri de protecție: cea a pompierilor profesioniști aflați la 1,2 km distanță, cea a contractului cu pompierii privați și ultima, licitată în ianuarie - instalarea unui sistem de alarmare cu senzori. Spitalul tocmai a încheiat un contract de aproape 100.000 de euro pentru montarea unui sistem în toate secțiile sale.
„Discuția cu pompierii privați este în contextul incediilor care au avut loc la spitalele din România. Știm cu toți că au fost astfel de incendii cu victime. Noi putem interveni repede, în câteva zeci de secunde putem stinge un incendiu înainte de venirea pompierilor profesioniști. La Spiridon nu am mașină, nici nu este o obligație prin contract. O pot folosi pe cea care este în curte la Infecțioase, am furtun de 90 de metri, îl dau rapid peste gard și sting orice”, mai explică Mihai Lucaci.
Acesta spune că legislația este fără echivoc: obligatoriu serviciul de pompieri la unitățile medicale de peste 300 de paturi.
„Vor mai fi licitații și la celalalte unități medicale din Iași – Socola, Neurochirurgie, Sf. Maria. Știu că își fac deja caietele de sarcini”, mai explică Lucaci. La Spiridon lucrează, ca și la Infecționase, tot 15 oameni ai firmei.

Incendiile din spitalele românești au semănat groaza în rândul populației

Portița din lege: e sau nu obligatoriu?

Ordinul 75/2019 al MAI care prevede apariția serviciilor de pompieri voluntari și a serviciilor private menționează totuși o excepție: în cazul în care în localitățile unde funcționează spitalele există pompieri profesioniști, pompierii privați nu mai sunt obligatorii.
„Acea menționare din lege se referă doar la serviciile de voluntari, cele care ar fi, să spunem, la Primăria Iași. Pentru că există la Iași ISU, Primăria nu trebuie să creeze un astfel de departament. În cazul spitalelor menționarea este clară: pompieri proprii sau firmă privată. Nu este o dublare a aceluiași serviciu, pentru că intervenția se face gradual – în primă fază se intervine direct de către cei de la locul de muncă, apoi vin pompierii privați și, dacă și ei sunt depășiți se pune în mișcare planul care prevede intervenția noastră”, a declarat locotenentul Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Pompierii privați de la Spitalul de Infecțioase sunt cam tomnateci și sunt dotați în principiu cu stingătoare

Funcționarea pompierilor privați

Un fost militar din cadrul ISU, angajat acum la o firmă privată, spune că activitatea pompierilor privați este monitorizată de ISU în permanență. „Pentru autorizare ai nevoie de tehnică, adică cel puțin două mașini de pompieri de capacitate medie, costume nomex, căști, aceiași bocanci, aparate de respirat, este același echipament ca la ISU. Pentru servanți se fac mereu cursuri de specialitate la școli de profil autorizate de IGSU și Ministerul Învățământului”, explică pompierul.
După obținerea autorizației firma poate merge după contracte. Ori la licitație, ori direct, la cei care se încadrează în lege: clădiri înalte și foarte înalte, spitale cu capacitate de cel puțin 300 de paturi.
„Obligațiile sunt destul de serioase. Pompierii privați au trei oameni pe tură, trebuie să facă cel puțin patru-cinci linii de rond pe tură în tot obiectivul, notează în caietul de rond tot ce observă ieșit din comun. Caietul de rond este consultat de șeful de formație și de șeful de serviciu. Șefii de formație sunt obligatoriu foști subofițeri de pompieri foarte bine pregătiți”, a mai precizat fostul pompier profesionist.

Article image
Atât se poate la Iașul lui Chirica, Alexe&Comp.: să facă o achiziție de autobuze SH în noaptea de Revelion, cu o zi înainte de anunțarea debutului transportului public în Zona Metropolitană Doi ani și jumătate s-au lăudat că fac un plan de transport, iar mijloacele de transport le-au contractat în ultima clipă, cu un buget de doar 1 milion de euro la o populație de 500.000 de locuitori Avocatul Eduard Boz e plătit de un a...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 06 Ianuarie 2023


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30