fbpx
 
Ghergheșanu, acord de recunoaștere în Dosarul Flux: edificare falsă la ordinul lui Chirica într-o afacere de 6 milioane de euro

Ghergheșanu, acord de recunoaștere în Dosarul Flux: edificare falsă la ordinul lui Chirica într-o afacere de 6 milioane de euro


Inspectorul din Primărie devine practic primul condamnat în seria de dosare de corupție deschise de DIICOT și DNA la Primărie

Gabriel Ghergheșanu avea calitatea de martor, dar a fost inculpat la denunțul primarului Mihai Chirica

Falsificarea edificării la blocul fără autorizație construit de patronul Flux SRL a fost dezvăluită, în ianuarie 2022, de REPORTER DE IAȘI, iar imediat DNA s-a autosesizat

Miza afacerii: 6 milioane de euro. Primarul deschide lista acuzaților

Acum două zile, pe 8 mai, la secția penală a Tribunalului Iași a fost înregistrat un dosar având ca obiect: „sesizare cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art. 483 NCPP)”. Inculpat: Gabriel Ghergheșanu, fost angajat al Primăriei.

Funcționarul a recunoscut comiterea faptei, a încheiat un acord cu DNA, iar judecătorul a fost sesizat pentru a-l admite sau respinge. Dacă magistratul de la Tribunal admite acordul, atunci Ghergheșanu va fi primul condamnat în speța cunoscută public drept „Dosarul Cheșcu”.

Printre ceilalți inculpați se află Mihai Chirica, primar, și Gabriel Harabagiu, fost viceprimar. Însă, în cazul lor, deși procurorii au finalizat rechizitoriul din vara anului trecut, încă nu a început judecata pe fond, dosarul aflându-se în camera preliminară.

Blocul lui Gheorghe Cheșcu, de la Doi Băieți, trebuia să aibă doar parter, dar are 6 etaje în plus. Primarul mergea la grătar acasă la omul de afaceri, dar susține că nu știa de acest bloc

Ghergheșanu, inculpat la insistența lui Mihai Chirica
Inițial, Gabriel Ghergheșanu a avut calitatea de martor, ulterior fiind inculpat și el. Cel care a făcut denunțul împotriva acestuia a fost chiar primarul Mihai Chirica, prin avocații săi. În iunie anul trecut, primarul inculpat în dosar a fost nemulțumit de încadrarea ca martor a subalternului său, care colabora cu DNA. Chirica a vrut să demonstreze că și Ghergheșanu a participat la falsificarea edificării blocului fără autorizație, deși acesta spunea că a executat ordinele șefului său.

Surse autorizate au declarat pentru REPORTER că inspectorul Primăriei a fost inculpat de către DNA cu foarte puțin timp în urmă, în acest an, după ce Lotul Cheșcu, din care face parte și primarul Mihai Chirica, a fost trimis în judecată încă din septembrie 2022.

Articolul 483 din Noul Cod de Procedură Penală invocat pe portalul instanțelor în legătură cu acest acord stipulează:
(2) În situaţia în care se încheie acordul numai cu privire la unele dintre fapte sau numai cu privire la unii dintre inculpaţi, iar pentru celelalte fapte sau inculpaţi se dispune trimiterea în judecată, sesizarea instanţei se face separat. Procurorul înaintează instanţei numai actele de urmărire penală care se referă la faptele şi persoanele care au făcut obiectul acordului de recunoaştere a vinovăţiei”.

Concret, acordul priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Diferența față de calitatea de martor este că la acord se recunoaște în mod clar comiterea faptei. Poate fi privită ca o primă victorie a procurorului în respectivul dosar”, a precizat, sub protecția anonimatului, un avocat din Iași.

Edificările falsificate au adus milioane de euro dezvoltatorilor

Funcționarul care și-a recunoscut vina, Gabriel Ghergheșanu, era unul dintre cei responsabili cu întocmirea și semnarea certificatelor de atestare a edificării în cazul proiectelor imobiliare. Acesta, colegul său Victor Gavriluță, arhitectul șef al Iașului, primarul sau viceprimarul erau semnatarii acestui tip de documente.

Certificatul de atestare a edificării este actul emis de Primărie, după recepția lucrărilor, prin care se adeverește că amenajările au respectat indicatorii urbanistici autorizați. El servește la intabulare. Un dezvoltator nu poate vinde legal apartamentele, casele sau spațiile comerciale construite în lipsa unui astfel de certificat. De aici și importanța lui.

O edificare în fals poate însemna un profit de milioane de euro pentru un dezvoltator imobiliar, astfel că tentația pentru autoritatea publică este foarte mare, „onorariul” însemnând un procent important din miza totală a afacerii.

Primarul a semnat mai multe clone ale edificării falsificate, dar spune că nu știe ce a semnat. Actul era realizat de oamenii lui de încredere: Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță. Edificarea spune că s-a respectat autorizația de construcție, deși blocul avea 9 niveluri în loc de 3

Între Chirica și Ghergheșanu era o relație de încredere totală

Angajatul Primăriei a intrat, în urmă cu câțiva ani, în conflict cu primarul Mihai Chirica. Edilul i-a retras lui Ghergheșanu dreptul de a întocmi certificate de atestare și, ulterior, nu i-a mai acordat prelungirea pentru a lucra în Primărie după ce a ieșit la pensie.
În mai multe spețe imobiliare care s-au transformat în dosare DIICOT și DNA, fostul salariat a depus mărturii împotriva lui Chirica. La rândul său, primarul ar fi făcut o plângere pentru fals pe numele lui Ghergheșanu. Adică, ar fi semnat documentele pe care Ghergheșanu le-ar fi întocmit în fals.
Dar la data edificării blocului deținut de firma lui Gheorghe Cheșcu, inspectorul din Primărie încă era omul de încredere al primarului Mihai Chirica. Acesta a apelat la Ghergheșanu pentru o misiune delicată.

La blocul construit de firma Flux (a familiei Cheșcu) pe strada Vasile Lupu nr. 95G, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) prevedea realizarea unui imobil cu două subsoluri, parter și etaj, iar autorizația de construire doar cu subsol + subsol + parter. În realitate, pe teren există acum un bloc cu 9 niveluri (subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă), cu 6 în plus față de cele trei autorizate.

Laboratorul Chirica: operațiune de falsificare cu cinci atestate de edificare
Construcția are 68 de loturi, unități individuale însemnând spații de depozitare, garaje, zone comerciale, apartamente. Locuințele nici măcar nu au fost prevăzute în autorizația inițială.

REPORTER DE IAȘI a publicat aceste dezvăluiri pe 12 ianuarie 2022, menționând, totodată, că în cazul acestui imobil au existat mai multe certificate de atestare a edificării (5), cu conținut și semnatari diferiți. Unul dintre acestea a fost folosit, în final, pentru intabularea imobilului.
1)
Certificat de atestare a edificării eliberat de Poliția Locală în 2017. A fost semnat de Adrian Hrițcu, polițist local, Mihaela Tulică, șef serviciu (cumătra primarului Chirica), și Georgel Grumeza, directorul adjunct. Acest act a atestat că blocul care în 2017 avea, fizic, 9 niveluri a fost realizat respectând autorizația de construire care prevedea doar două niveluri de subsol și parter
2) Certificat 101987/11.10.2018, semnat de Mihai Chirica, primar, Raluca Mocanu (Direcția Arhitectură) care a semnat în locul Ancăi Brândușescu, Gabriel Ghergheșanu (reprezentant UAT) și Victor Gavriluță (inspector Primărie). În acest act, imobilul are demisol, parter, mezanin, 3 etaje și mansardă, deci două niveluri mai puțin decât în realitate.
„Despre acest document, martorul Gavriluță Victor care a fost audiat în prezentul dosar, arată că l-a avut scanat în calculator”. Înscrisul a fost recuperat de procurori și e atașat la dosar
3)
Certificat 101987/10.10.2018, semnat de Chirica, Raluca Mocanu (în locul lui Brândușescu), Ghergheșanu și Gavriluță. Aici imobilul are subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă. Procurorul a explicat: „Acest document a fost depus la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în copie legalizată, în dosarul nr. 164406/18.10.2018 soluționat cu Încheierea de respingere din data de 23.10.2018. Actul a fost ridicat de organul de urmărire penală în baza ordonanței procurorului din data de 27.01.2022, fiind atașat la dosarul prezentei cauze”
4) Certificat 101987/10.10.2018, semnat de viceprimarul Gabriel Harabagiu (în locul lui Chirica), Anca Brândușescu, Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță. Blocul are subsol, demisol, parter, mezanin, 4 etaje și mansardă. Acesta este documentul pe baza căruia imobilul a fost intabulat la Cadastru
5) Un alt certificat nu s-a mai concretizat.
„(...) a fost semnată de Ghergheșanu Gabriel ca reprezentant UAT Municipiul Iași, precum și de inspectorul de specialitate Gavriluță Victor, act pe care, însă, numita Mocanu Raluca-Andreea a refuzat să-l mai semneze în locul numitei Brândușescu Anca Nora, situație în care documentul nu a mai fost emis. Acest înscris nu a fost regăsit, în fizic, pentru a putea fi atașat la prezentul dosar, datele referitoare la acesta fiind cunoscute din declarațiile martorilor audiați”.

Acordul de recunoaștere semnat de Gabriel Ghergheșanu poate fi o veste proastă pentru Mihai Chirica, pentru că inspectorul a spus de la început că a respectat ordinele primarului

Lotul Flux: primarul, viceprimarul, arhitectul-șef

Pe 13 ianuarie 2022, a doua zi după apariția anchetei în REPORTER DE IAȘI, procurorii DNA s-au autosesizat și au deschis acest dosar. În iulie anul trecut, DNA a dispus trimiterea în judecată, la Tribunalul Iași, a cinci persoane și a unei firme:
- Mihai Chirica, la data faptelor și, în prezent, primar al municipiului Iași: complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale);

- Gabriel Harabagiu, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași, acuzat de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit

- Anca Nora Brândușescu: arhitect-șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism: fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit
- Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit
- SC Flux SRL și administratorul societății, Tudor Cheșcu, fiecare pentru infracțiunile de complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

Din vara trecută și până acum, dosarul se află în faza de cameră preliminară. Adică, nu a început încă judecata pe fond.

Article image
REPORTER a consultat câteva mii de pagini din dosarul Flux, trimis spre judecată de DNA la mijlocul lunii trecute Este incriminată intabularea ilegală, în 2018, a a unui bloc din Tărărași cu ajutorul unui act din Primărie Printre inculpați se află edilul Mihai Chirica care, în mod repetat, a declarat că „a semnat ca primarul” și că nu poate verifica fiecare act care-i ajunge în față Un martor-cheie din dosar infirmă acea...
Autor cristi tanasa Anchete 01 August 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31