fbpx
 
Scandal imens cu milionarii din Bucium din cauza unui proiect imobiliar. Ețcu, Șuhan, Lungu se bat la propriu cu patronul Tehnostar

Scandal imens cu milionarii din Bucium din cauza unui proiect imobiliar. Ețcu, Șuhan, Lungu se bat la propriu cu patronul Tehnostar


Sorin Irimia construiește locuințe și birouri pe terenul său

Toți vecinii folosesc un drum care îi aparține pentru a ajunge la proprietățile lor

Patronul Tehnostar va închide accesul, iar cei care locuiesc în zonă se opun

Un alt drum trecea prin spatele Pleiada, dar tot proprietarii l-au închis

O vecină a lovit intenționat mașina lui Sorin Irimia, parcată în fața firmei

Oamenii se șicanează în trafic, se înjură când se întâlnesc, au ajuns la îmbrânceli

Lui Sorin Irimia îi este frică de procesul aflat în derulare pentru că judecătorul are colegi chiar printre cei care locuiesc în zonă și sunt parte în litigiul din instanță

Într-una dintre cele mai selecte zone rezidențiale din Iași, în spatele Hotelului Pleiada, se duce un război dur între proprietarii caselor și un dezvoltator care vrea să construiască un bloc cu trei tronsoane și birouri.
Totul a pornit de la calea de acces, despre care dezvoltatorul spune că este pe terenul lui, pentru că proprietarii vilelor și-au închis drumul. S-a ajuns în faza de confruntări fizice, lovirea intenționată a mașinilor în parcare sau șicane în trafic vecine cu accidente provocate intenționat.
Lista combatanților include crema societății: doctori, avocați, procurori, politicieni.
Situația este atât de încâlcită încât, total ieșit din comun, la viitorul termen al procesului, judecătorul, care nu mai are încredere în nicio expertiză, va merge la fața locului să vadă cu ochii lui care este situația din teren.

Drumul de acces din partea de deal a fost închis cu ani în urmă cu acest zid de piatră, înalt de 3 metri

Istoria scandalului

Scandalul dintre familia Irimia (Tehnostar SRL), care acum caută să facă mai multe blocuri în zonă, și familiile cu greutate din Bucium - Lazăr (Șuhan), Ețcu, Salloum, Toma, Dubiț și Plugaru - a început de la un drum de acces. În anii 2000, familiile menționate au cumpărat terenuri în zonă și au construit case.
Terenul este pe un deal din zona Bucium, accesul era pe două străzi, dar cea din deal a fost închisă după ce curțile au fost îngrădite. Toți proprietarii au folosit după aceea, pentru ieșire, unicul drum rămas, în partea de jos, către Hotel Pleiada și, mai departe, cu ieșire în Șoseaua Bucium. Acesta este pe proprietatea firmei Tehno Star, care aparține familiei Irimia.
Servitutea inițială a fost dată lui Vasile Lungu (Agrostar – una dintre marile firme din agricultura Iașului). Din acte rezultă că acesta, la rândul său, a obținut Hotărâre de Consiliu Local pentru PUZ în zonă - contruire locuințe individuale - și a dat drept de servitute tuturor celor care și-au cumpărat ulterior proiectele.
Așa s-a ajuns, după ani buni, la conflict. În momentul în care Tehnostar a dorit să facă pe terenul din spatele Pleiada un bloc și birouri, servitutea devenea inoperabilă, drumul urmând a fi blocat de noile construcții.
Proiectul imobiliar a avut aprobarea Consiliului Local, având PUZ și autorizație, dar vecinii, toți bogați și influenți, au luat foc.

Sorin Irimia are autorizație pe propriul teren, dar nu poate construi din cauza vecinilor

Dosar în instanță

Autorizația pentru Tehnostar, emisă în 2021 pentru un PUZ din 2018, a inflamat și mai mult spiritele. În același an, vecinii din zonă au început să facă presiuni pentru a scăpa de clădirile propuse. În primul rând, au mers în instanță și au deschis un proces pentru servitute.
Pe lista reclamanților sunt Liliana Plugaru, Valentin Dubiț, Constantin (avocat) și Diana Elena Lazăr (fost procuror la Parchetul Curții de Apel Iași, fiica magistratului Gheorghe Șuhan), Eliza Camelia Cojocariu Salloum (medic), Vasile Ețcu (fost subprefect).
„Mă zbat în instanță împreună cu cei de aici. Lungu avea servitute pe la Irimia – Tehnostar, ulterior, a făcut PUZ și am putut cumpăra terenuri pentru case. Noi ne-am făcut singuri utilitățile, pe cheltuiala noastră, dimensionate pentru casele noastre. Irimia nu ne mai lasă să trecem, dorind să-și facă blocuri. Eu pe unde să ajung la stradă, dacă în spate am zid de 6 metri înălțime? Cu elicopterul? Ne-am cerut dreptul de a merge pe drumul existent și avem multe nelămuriri legate de PUZ-ul în baza căruia și-a făcut autorizație. Nu înțelegem cum a trecut, având calea de acces cu drept de servitute în interiorul proiectului. Oricum, toată povestea este atât de încâlcită, expertizele cerute de judecător sunt atât de contradictorii încât pe 17 mai, la termenul de la procesul de servitute, magistratul vine aici, pe teren, să înțeleagă despre ce este vorba”, ne-a delcarat Vasile Ețcu, fost subprefect.

Salloum Cojocariu s-a apropiat intenționat de BMW-ul familiei Irimia și a lovit-o, după care a dat înapoi și a plecat. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere

Acuzațiile lui Irimia: „Drumul este pe terenul meu”

De cealaltă parte, Sorin Irimia susține că drumul pentru care proprietarii din zonă au luat servitute printr-o ilegalitate, de la agricultorul Vasile Lungu, este pe proprietatea firmei sale.
„Exista cale de acces, conform schițelor cadastrale, din Șoseaua Bucium. Și-au închis-o când și-au îngrădit proprietățile, între 2006 și 2012. Acum am ajuns în situația de a fi obligat să îi las să treacă pe terenul meu, inclus într-un PUZ. Prin ordonanță preșidențială am fost obligat să le dau acces, până se termină procesul civil. Problema majoră cu acest dosar este că judecătorul, Marius Cătălin Palaghia, este soțul procuroarei Monica Palaghia, care a fost în subordinea Dianei Elena Lazăr. Este fiica fostului procuror Șuhan și parte din dosarul de la Judecătorie”, spune Sorin Irimia.
Acesta mai susține că a făcut plângere pentru că, atunci când și-au amenajat curțile, proprietarii care au cumpărat terenurile de la Vasile Lungu au distrus și un sistem de drenaj.
„Sunt probe clare, acesta apare pe intabulări, să arate unde este acum acel sistem”, mai declară Irimia.
Conform unui răspuns al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), zona este parte a unei amenajări cu sistem de drenuri și, la eliberarea autorizațiilor de case, ar fi fost obligatoriu avizul de la instituție. Nu este clar dacă sistemul există sau a fost distrus, fiind în interiorul proprietăților.
„Din cauza faptului că au demolat sistemul, eu trebuie să bag acum două milioane de euro în amenajarea de pe terenul meu”, mai susține Irimia.

Fostul subprefect al Iașului, Vasile Ețcu, are casa în spatele lui Irimia. Dacă acesta închide drumul, nu mai are cum să ajungă în curtea sa. „Este inacceptabil”, spune Ețcu

Reautorizare amânată la infinit

Tehnostar a obținut autorizația de construire în iunie 2021, în baza PUZ-ului din 2018. Dar, pentru că a fost o eroare strecurată în document, a fost necesară reautorizarea: în PUZ i se permitea înălțime de 21 de m – 7 etaje, în autorizație are aceeași înălțime maximă, dar număr redus de etaje.
„Din acest motiv, a fost necesară obinerea unei noi autorizații. Având toată documentația deja avizată, fiind doar o îndreptare de eroare materială, aștept de 2 ani, timp în care instituțiile fac ping-pong cu mine. M-au reclamat inclusiv când am demolat niște construcții, în baza unei autorizații perfect valabile. Drept dovadă că nu am fost sancționat”, spune Irimia, care acuză că este amânat din cauza presiunii proprietarilor de case.
„Există obligația consultării și obținerii acordului vecinilor dar, în calitate de beneficiar al dreptului de servitute auto și pietonală, nu am fost informat. Drumul de acces este îngust de 6 metri, clădirea este înaltă, printre case, nu putem accepta așa ceva ”, a mai declarat Vasile Ețcu.

Familiile din zonă nu doar au închis un drum public, ci au distrus și sistemul de drenuri construit de stat pe acel versant abrupt. În viitor, tot casele lor vor fi distruse de alunecări

Răzbunarea cu mașina

Conflictul dintre proprietarii caselor este deschis din 2018, de când firma Tehnostar a obținut PUZ-ul pentru bloc și clădire de birouri, iar după aceea s-a ajuns la situații extreme. Într-unul dintre cazuri, a fost implicată Diana Elena Lazăr, pe atunci procuroare la Curtea de Apel Iași. Cu soțul Marius Lazăr la volan, se îndrepta către Iași, pe 17 aprilie 2020, de la locuința din Bucium.
Fosta soție a lui Sorin Irirmia, Eugenia Lucaci, care a depus plângeri la Poliție, la Baroul Iași și la Inspecția Judiciară, susține că a fost șicanată în trafic de către avocatul Lazăr.
După ce povestește că acesta a urmărit-o și a amenințat-o pe tot traseul până în Podu Roș, Lucaci declară:
„La semaforul de la intrarea în sensul giratoriu din Podu Roș, domnul avocat a venit pe banda din dreapta, lângă autovehiculul meu, și am coborât geamul, crezând că vrea să mă întrebe ceva. Acesta a dat geamul jos și mi-a adresat următoarele cuvinte jignitoare: jeg, sărăcie”.
Cu un an înainte, în septembrie 2019, alt proprietar de casă se răzbunase pentru toată povestea cu drumul. Mașina firmei familiei Salloum Cojocariu Waad, Toyota Auris, a fost condusă intenționat într-un autoturism BMW aparținând lui Sorin Irimia.
El și-a găsit mașina lovită în dreapta spate, apoi a luat înregistrările de pe camerele de supraveghere și a văzut cum Toyota a fost condusă intenționat către autoturismul său. Din imagini se vede cum șoferul vede BMW-ul parcat în fața firmei Tehnostar, se îndreaptă spre el, îl lovește, apoi dă cu spatele și pleacă de parcă nu s-a întâmplat nimic.
„Am făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătorie pentru distrugere. De când am depus plângerea și imaginile m-au chemat o dată să-mi ia o declarație, apoi nu au mai făcut nimic în acel dosar”, a mai explicat Sorin Irimia.

Article image
Trei blocuri cu regim de înălțime P+5 din strada Petre Vancea nr. 9 (Bucium), înghesuite pe 3.880 mp, subiect abordat de REPORTER în urmă cu trei luni, au ajuns în vizorul procurorilor anticorupție. Zilele trecute, oficialii DNA au solicitat de la Primăria Municipiului Iași toate actele urbanistice aferente acestui proiect imobiliar. Principala problemă: 126 de apartamente și câteva spații comerciale au la dispoziție doar...
Autor cristi tanasa Anchete 31 Martie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31