fbpx
 
Niculiță și-a făcut croitorie și birouri în parcarea din Smârdan cu semnătura lui Chirica. Edificare falsă pentru invitatul la cumătrie

Niculiță și-a făcut croitorie și birouri în parcarea din Smârdan cu semnătura lui Chirica. Edificare falsă pentru invitatul la cumătrie


Trupa de șoc Chirica-Brândușescu-Ghergheșanu-Gavriluță a mai comis o edificare falsă. Beneficiar: Daniel Niculiță, sponsor la celebrul botez al odraslei primarului

Pe str. Moldovei, zona Smârdan, dezvoltatorul era obligat să amenajeze parcare la parterul blocului

N-a făcut niciodată, i s-a permis să zidească tot parterul, iar la recepție s-a oficializat un fals, ca și cum parcarea ar fi acolo

Niculiță și-a suplimentat profitul: a transformat parcarea în birouri și spațiu de producție

Mașinile parchează pe trotuar chiar și în 2023, deși Poliția Rutieră a interzis foarte clar acest lucru prin PUZ-ul din 2017. Legea e selectivă

Șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, nu vede nici măcar în prezent ilegalitatea: el spune că la parterul blocului e parcare

Chirica, Zanfirescu, Niculiță pot reconstrui realitatea fără să li se întâmple nimic

Șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, susține că nu s-a constatat o încălcare a autorizației la parterul blocului din str. Moldovei, deși acolo e o croitorie. Spune însă că ilegalitatea s-a prescris, deci în capul lui Zanfirescu e un conflict grav: ori nu există fapta, ori s-a prescris

Încă un șmen penal, aceiași protagoniști din Primărie și cu Poliția Locală care „ține de șase”. Pe 19 noiembrie 2018, cu semnăturile lui Mihai Chirica, primar, Nora Brândușescu, arhitect șef, Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță (funcționari), Primăria a emis certificatul de atestare a edificării unui bloc de la intersecția străzilor Cometa și Moldovei.

Potrivit documentului, blocul din Smârdan, construit de Daniel Niculiță, avea, la momentul recepției și edificării, un regim de înălțime P+4E, cu parterul transformat în parcare – 9 locuri din care 4 în sistem parklift.

„Complet fals. La parter nu au fost niciodată parcări, nici vorbă de parklift-uri”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un vecin din zonă. Parterul a fost compartimentat și este folosit ca spații comerciale. Modificare complet ilegală, făcută cu binecuvântarea Poliției Locale și a Primăriei. Dezvoltatorul Niculiță este unul dintre imobiliarii care au cinstit masa la botezul lui Ștefănel, mezinul primarului Mihai Chirica.

Edificarea menționa 12 locuri de parcare, din care 9 la parterul blocului. La data recepției, deja clădirea fusese modificată, parcarea nu exista. Sunt aceiași semnatari, prietenii lui Daniel Niculiță: Chirica, Ghergheșanu, Gavriluță

Șeful Poliției Locale neagă realitatea. Îi arătăm poze
Răspunsul Poliției Locale din 15 mai 2023, deci de-acum o săptămână, este absolut uluitor și conține două aberații:
1)
„(...) la data controlului, nu au fost identificate lucrări de schimbare de destinație din spații de parcare în spații comerciale/birouri, fiind executate doar lucrări de amenajări interioare (...)”, este o frază din răspunsul oferit de Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale, la petiția unui vecin.
Minciuna e flagrantă: la fața locului chiar sunt acum amenajate spații comerciale și birouri. REPORTER DE IAȘI a fost săptămâna trecută de două ori și a făcut fotografii prin geam pe toate laturile parterului. Într-una dintre încăperi, cea mai mare, funcționează o croitorie, celelalte încăperi fiind goale sau cu mobilier de birou. Deci nicio parcare.

Liviu Zanfirescu și Mihai Chirica rămân uniți în mușamalizarea tunurilor imobiliare

2) Chiar dacă Poliția Locală nu a găsit nicio problemă, în același răspuns, Zanfirescu se spală, oricum, pe mâini. „În ceea ce privește eventualele nerespectări ale proiectului tehnic anexă autorizației de construire, având în vedere prevederile art. 31 din Legea nr. 50/1991, care prevede dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei, suntem în imposibilitatea de a dispune alte măsuri legale”, se arată în adresă. Cu alte cuvinte, orice investitor poate face, după trei ani, absolut orice modificare dorește. În acest caz este o schimbare de destinație fără să fi fost autorizată.

La parterul blocului este o croitorie și niște birouri, deci dezvoltatorul și-a suplimentat profitul în loc să respecte autorizația

Șefii Primăriei i-au dat voie să zidească parcarea
Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și autorizația de construire din 2017, lui Daniel Niculiță i s-a aprobat construirea unui bloc P+4E, pe un teren de 541 mp, cu un procent de ocupare a terenului (POT) de 40% = 216 mp amprenta la sol și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 2 = 1.080 mp arie desfășurată construită. Locurile de parcare, 12 la număr, au fost prevăzute la parterul clădirii și lângă imobil.
În februarie 2018, Primăria i-a respins lui Niculiță solicitarea de schimbare a destinației parterului din parcare în locuințe.
„Se încalcă reglementările PUZ”, a fost justificarea inspectorilor din Palatul Roznovanu.
Totuși, în august 2018, lui Niculiță i s-a eliberat o a doua autorizație de construire pentru același bloc. „Modificare temă în timpul executării lucrărilor de construcții: închidere perimetrală spații parcare parter”. Indicatorii urbanistici au rămas aceiași ca la prima autorizație, s-a păstrat și numărul apartamentelor (12) și cel al locurilor de parcare (12).
Practic, această a doua autorizație a permis ca parcarea de la parter să fie închisă cu pereți (să nu fie open space), fără a i se modifica destinația.

Aici trebuia să fie parcare, dar spațiul ultracentral a fost valorificat mult mai profitabil

În momentul recepției, parcarea exista doar pe hârtie
La foc automat, în octombrie (recepția) și în noiembrie 2018 (certificatul de atestare a edificării), Niculiță a putut intabula blocul și apoi vinde apartamentele. În certificatul de edificare, parametrii urbanistici sunt cei prevăzuți în PUZ și în cele două autorizații de construire: P+4E, suprafață construită la sol 216 mp, arie desfășurată 1.080 mp, 12 apartamente.
Problema e la parcări. În certificat scrie: „număr locuri de parcare 12 (9 locuri în parterul blocului din care 4 în sistem parklift + 3 locuri în curtea blocului)”.
Vecinii sunt categorici: „La parter nu s-a parcat niciodată. Și nici parklift nu am văzut niciodată acolo”.

Poliția Rutieră s-a pronunțat categoric, în 2017, împotriva amenajării unei parcări pe trotuar. Și totuși, Niculiță și Chirica au făcut-o

Parcarea n-a existat niciodată, Zanfirescu însă o vede și-n prezent

Recapitulare: în PUZ și prima Autorizație de Construcție (ambele din 2017) erau prevăzute locuri de parcare la parterul deschis, fără pereți. În 2018, lui Niculiță i-a fost refuzată transformarea parcării în locuințe, dar i s-au acceptat pereți la parcarea de la parter.

Tot în 2018, primarul a semnat cum că Niculiță chiar a făcut parcare la parter, ba chiar cu parklift. Vecinii: „Niciodată”.

Între timp, până în zilele noastre, Niculiță a recompartimentat parterul și l-a transformat în spații comerciale și birouri. Iar Zanfirescu de la Poliția Locală a zis acum o săptămână: „Nu au fost identificate lucrări de schimbare de destinație”. Un fel de „ura și la gară!”.

Inițial, dezvoltatorul ceruse amenajarea a trei locuri de parcare pe trotuar. Poliția Rutieră s-a opus, inclusiv în autorizatie. Astăzi sunt chiar cinci locuri de parcare pe trotuar. Nu intervine nimeni

Actul 2: a făcut parcări pe trotuar deși i s-a interzis!

Proprietarii și chiriașii parchează acum pe unde apucă, cei mai mulți în jurul blocului. Dar lângă imobil nu sunt suficiente locuri, maxim 10. Dintre acestea, cele 5 amenajate cu ieșire spre strada Moldovei sunt dublu ilegale:
1) În 2016, când Niculiță umbla după aprobarea construirii acestui bloc, Poliția Rutieră i-a transmis limpede:
„Nu se avizează amenajarea celor trei locuri de parcare cu acces direct în/din trama stradală, respectiv strada Moldovei, motivat de faptul că această amenajare poate genera o situație de pericol pentru circulația pietonală, îndeosebi la efectuarea manevrei de mers înapoi”.

În stânga, imagine din 2018, când blocul trebuia să aibă parterul circulabil, amenajat ca parcare. A doua imaginea (dreapta) arată același bloc în 2019, când parterul a devenit spații de birouri

2) După câteva luni, în ianuarie 2017, această interdicție a fost preluată în PUZ: „Art. 3 - La faza de autorizare se va ține cont de mențiunea specificată în Avizul nr. 1114745/BR/27.12.2016 emis de Poliția Municipiului Iași – Birou Rutier – nu se va autoriza amenajarea celor trei locuri de parcare cu acces direct din strada Moldovei – pentru a nu genera o situație de pericol pentru circulația pietonală”.
Ce a făcut Niculiță? Nu doar că a ignorat interdicția, ci, în loc de trei locuri de parcare cât prevăzuse inițial și care-i fuseseră respinse, a făcut cinci. Până la ora publicării acestui articol, Daniel Niculiță nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a-și preciza punctul de vedere în legătură cu edificarea acestui bloc din Smârdan.

Daniel Niculiță i-a avut la degetul mic pe Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu în cea mai înfloritoare perioadă a sa

Niculiță este recidivist în desființat parcări sub protecția primarului
Dezvoltatorul Daniel Niculiță a procedat similar și la un alt bloc pe care l-a construit anterior, un imobil în Han Tătar (cartierul Tătărași). A făcut locuințe în loc de parcare la subsol.

Poliția Locală l-a dat în judecată în 2018 și a câștigat: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta POLIŢIA LOCALĂ IAŞI în contradictoriu cu pârâtul NICULIȚĂ CRISTINEL DANIEL. Dispune desfiinţarea lucrărilor de construire realizate nelegal, constând în modificări de compartimentare, realizate pe nivelul subsolului – prin zidiri, în vederea schimbării de destinaţie – din spaţii de parcare, în spaţii de locuit”.

Însă, Niculiță a făcut apel și a câștigat la Tribunal, în 2021, pe lipsa calității procesuale. Un truc prin care multe ilegalități imobiliare au rămas în picioare, Poliția Locală acționa în instanță, deși nu avea această calitate. O mascaradă tipică sub bagheta lui Mihai Chirica.

Article image
Darea în folosință a unor blocuri fără edificare este ilegală Cei care locuiesc în primele două blocuri terminate sunt în război cu dezvoltatorul: au cumpărat ieftin in 2020-2021, iar acum li se cer bani mai mulți Ca și în alte cazuri din Iași, promisiunile de vânzare au expirat, iar Daniel Niculiță vrea să le dea banii înapoi ca să vândă altora mai scump Pentru că oamenii nu cumpără locuri de parcare, dezvoltatorul a pu...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 19 Mai 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30